Bitcoin & Libertarianism – En drömkombination?

Bitcoin & amp; Libertarianism

Libertarianism, i den mest allmänna betydelsen, är “… en politisk filosofi som bekräftar individers rätt till frihet, att förvärva, behålla och utbyta sina innehav och anser att skyddet av individuella rättigheter är statens primära roll.” 1 Detta politisk ideologi, där enskilda människor är de främsta aktörerna, är en attraktiv politisk position för den amerikanska allmänheten; ungefär en av tio amerikaner beskriver sig nu som Libertarian, och presidentvalet 2016 hade den största valdeltagandet någonsin för en Libertarian-kandidat2.

Nu, mer än någonsin, är det dags att ta Libertarianism som en seriös politisk ideologi med makten att svänga den amerikanska allmänheten, och bitcoin kommer säkert att spela en stor roll i den snabbt stigande rörelsen.

Bitcoin & amp; Libertarianism

Bitcoin – Återta monetär kontroll

Libertarians, med sitt förakt för regeringen och dess upplevda överdrivna roll i samhället, har strömmat till bitcoin. Enligt en onlineundersökning av Lui Smyth, en forskare vid University College i London, identifierar häpnadsväckande 44,3% av bitcoinanvändarna sig som libertärer.3 I deras ögon är de traditionella metoderna för att hantera pengar ineffektiva och kontraproduktiva. Centralbanker, som kontrollerar penningmängden, är statliga enheter. Finansiella betalningsnätverk, som Visa och Mastercard, är företag och inte mycket bättre. Bitcoin, utropat för sin decentraliserande karaktär, tar makten ur händerna på dessa mäktiga myndigheter och företag och returnerar dem till folket och upprätthåller renheten i den libertarianska ideologin.4

Med tanke på den österrikiska skolan för ekonomiskt tänkande, vars medlemmar inkluderade kända ekonomer Friedrich Hayek och Ludwig Von Mises och senare amerikanskfödda ekonom Murray Rothbard, dras klassiska libertarier till bitcoin för sin förmåga att “avnationalisera” pengar, det vill säga , skulle det tillåta individer att använda vilken valuta de anser lämpligt.5 Dessutom talar många bitcoinfrämjande libertarier också om värdena för hårda pengar; eftersom bitcoin är utformat för att nå ett hårt lock på 21 miljoner enheter blir det motståndskraftigt mot inflation. Huruvida detta kan uppnås eller inte är under granskning av många ekonomer. Ändå kvarstår argumentet bland många bitcoin-entusiaster.

En libertarisk utopi

Libertarianska aktivister som Roger Ver har varit några av de mest högljudda förespråkarna för kryptovalutan och noterade att den ger … “[en chans] för individen att ha fullständig kontroll över sina medel.” 6 Tar konceptet till nästa nivå, Ver har börjat orkestrera rör sig för att skapa sin egen libertarisk utopi.

Free Society

I september 2017 meddelade Ver vid Nexus-konferensen tillsammans med den tidiga Bitcoin-investeraren Olivier Jannsens att 100 miljoner dollar i pengar redan hade samlats in för projektet och att realistiskt sett kunde totalt en halv miljard till en miljard dollar samlas in.7 Ver och Jansens meddelade att de hade föreslagit olika regeringar i USA, Europa och Asien, och att de hade hittat mer stöd än tidigare förväntat. Utopin skulle fungera på frivillig basis, vilket innebär att ”verkställighet kommer att ske genom privat skiljedom, konkurrerande domstolssystem och privat brottsbekämpning.” 8 Invånarna i denna libertära utopi har frihet att använda vilken valuta de ser som mest lämplig, men det verkar troligt att de använder bitcoin och andra kryptovalutor för deras dagliga utbyte.

Att äventyra Bitcoin

Samma Libertarian-förespråkare för Bitcoin kan dock nu göra mer skada än nytta. I december 2017 skrev investeringsförfattaren Martin Tiller ”“ Det som förmodligen är den största faran för bitcoinens framtid [är] politik. … Den digitala valutans decentraliserade, icke-statliga karaktär gör den särskilt tilltalande för dem som är extrema libertära. När de rösterna är de enda som hörs gör det mindre sannolikhet för bredare antagande och acceptans. ”9 För att vara rättvis har liberaliseringens marknadsföring av den digitala valutan bidragit till att driva bitcoin från en nischvara till ett hushållsnamn; Ver, efter att ha hört talas om bitcoin i den libertariska talkshowen Free Talk Live 2011, gick till Porcupine Freedom Festival 2012 och distribuerade 1000 bitcoins till $ 5 per styck (idag skulle dessa bitcoins vara värda en förvånande $ 16 613 785), som sedan fortsatte till sprida bitcoinevangeliet till massorna.

Ändå kan samma glöd som ursprungligen gjorde bitcoin till ett hushållsnamn nu vara mer ett hinder än en tillgång. Tiller hävdar att bitcoin-libertarianer kan vara så beslutsamma att påpeka regeringens ondska att de kommer att dränka andra röster. När de andra rösterna tystas och endast ett häftigt hat mot centralregering förespråkas kan lekmannen potentiellt bli otrevlig med tanken på alternativa valutor. Tiller fortsätter med att förklara att ”Det finns anhängare och Bitcoin-troende som har en annan inställning [än den libertariska] och deras röster måste också höras.” 10

Instabilitet som valuta

Dessutom finns det andra praktiska begränsningar att ta hänsyn till när man handlar om bitcoin som valuta. Bitcoin som valuta är till stor del instabil. under 2017 steg priset från cirka 1 000 dollar till över 19 000 dollar; medan bitcoinentusiaster förundras över denna tillväxt, skulle det vara en katastrof om huvudvalutan deprecieras med samma belopp.11 Dessutom kan bitcoingruvarbetare generera en överväldigande mängd av valutan. Med en ständigt ökande mängd bitcoins kunde dessa gruvarbetare så småningom styra majoriteten och bilda en kartell och besegra det decentraliserade syftet med valutan. 12 Bitcoin som huvudvaluta kan också leda till betydande problem om de skulle gå förlorade, eftersom det kan vara omöjligt för att återställa dem när detta har hänt. Det mest ökända exemplet är en man som kastade bort en hårddisk som innehöll 1400 bitcoins för fem år sedan, utan att inse det enorma värde de så småningom skulle få.

Bitcoin-pris

Förespråkare av kryptovalutan och ivriga libertarianer ser emellertid inte dessa potentiella spärrar som hindrar deras slutliga mål. Förespråkare för bitcoin hävdar att när kryptovalutan fortsätter att få dragkraft och acceptans av allmänheten kommer priset så småningom att utjämnas. Dessutom är det osannolikt att en grupp gruvarbetare någonsin kommer att samla en så stor rikedom att de skulle ha makten att påverka marknaderna ensam. den närmaste personen som har en centraliserad kontroll är skaparen av bitcoin, Satoshi Nakamoto, och hans frånvaro från samhället som helhet begränsar möjligheten att han eller hon gör en maktmanöver.14 Slutligen skulle libertarier hävda att det är ansvaret för individen att se till att hans eller hennes bitcoins är säkert lagrade och lättillgängliga i framtiden. När allt kommer omkring bekräftar de allra flesta libertarier personligt ansvar som ett centralt moraliskt och politiskt värde i den individualistiska politiska filosofin.

Slutsats

Libertarianism kan inte längre betraktas som en kantrörelse. Kraftfulla personer som Ron Paul, Rand Paul och Gary Johnson har kämpat för individens rättigheter under 2000-talet och har djärvt höjt sin profil i den amerikanska allmänhetens ögon. Medan nyttan av libertariska röster i kryptosamhället kan vara uppe till debatt, kommer de att fortsätta attraheras av den digitala valutan. Bitcoin, med sin frihet från någon central myndighet och sin decentraliserade natur, kommer säkert med på resan.

Referenser

 1. https://plato.stanford.edu/entries/libertarianism/#Con
 2. http://www.pewresearch.org/fact-tank/2014/08/25/in-search-of-libertarians/
 3. https://pando.com/2013/04/17/why-libertarians-and-gold-hoarders-love-bitcoins/
 4. https://www.theatlantic.com/technology/archive/2017/05/blockchain-of-command/528543/
 5. https://www.coindesk.com/live-free-or-mine-how-libertarians-fell-in-love-with-bitcoin/
 6. https://www.coindesk.com/live-free-or-mine-how-libertarians-fell-in-love-with-bitcoin/
 7. https://bitcoinmagazine.com/articles/interview-roger-ver-his-plans-start-new-libertarian-country/
 8. http://www.trustnodes.com/2017/09/21/bitcoin-millionaires-announce-plans-form-libertarian-country
 9. https://cointelegraph.com/news/libertarians-bitcoins-biggest-threat
 10. https://cointelegraph.com/news/libertarians-bitcoins-biggest-threat
 11. https://www.investing.com/currency/btc-usd-historical-data?cid=53082
 12. http://www.businessinsider.com/researchers-say-bitcoin-is-broken-and-could-collapse-2013-11
 13. http://www.businessinsider.com/i-threw-away-48-million-in-bitcoin-2017-5
 14. http://mashable.com/2017/12/12/bitcoin-satoshi-trillionaire/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me