Vad är spekulation? Hur är det relaterat till kryptovalutamarknaden

Tips för investering i kryptovaluta

Ta upp ämnet marknadsspekulation för nästan vilken som helst avslappnad investerare, så kommer du troligen att bli smutsig. Spekulation har blivit ett motord som är förknippat med oansvarigt beteende från banker och andra stora finansinstitut. För lekmannen är spekulation spel med något annat namn, med den viktigaste skillnaden att det görs med investerares pengar snarare än personliga pengar.

Spekulationens rykte är inte helt oförtjänt. Spekulation har ju varit kärnan i några av marknadens mest spektakulära misslyckanden. Sedan är alla former av investering ett sätt eller balansera risk och belöning, och spekulation är bara “vadet” att risken i detta speciella fall är väl värt risken.

Tips för investering i kryptovaluta

Vi kommer att ta en titt på vad exakt spekulation är, vilka roller den fyller på marknaden och varför det kan vara ett nödvändigt ont att hålla kryptovalutan på den blödande teknologiska kanten..

Definiera spekulation

Som vi kort berörde tidigare innebär all investering uppmätta riskmängder i utbyte mot förväntade belopp. Spekulation är i ena änden av detta spektrum, medan praktiskt taget garanterade investeringar, som obligationer, ligger i den andra. I så kallade säkra investeringar är risken stor för alla parter, liksom fördelarna. Det finns inget sätt att helt eliminera risker i någon form av investering, men lågriskinvesteringar är i allmänhet tidsbevisade och undertecknade av någon form av högre myndighet – vanligtvis en statlig enhet. Avvägningen för all denna säkerhet är en relativt låg utbetalning. Eftersom investeraren tar relativt liten risk är belöningarna återigen relativt små.

Spekulation fungerar på samma princip, skriver mycket större. Investeraren tar på sig själv en relativt stor del av risken med förväntningen att de vinster som uppnåtts kommer att vara värda den potentiella förlusten.

Ett snabbt ord om hur allt detta skiljer sig från vanligt gammalt spel. Även om spel kan involvera skicklighetselement, kunde ingen rättvist beskriva det som en form av investering på grund av den stora rollen av slump. I spekulation, medan risker är en given, finns det en rimlig ansträngning av alla parter för att göra läxorna och det benarbete som krävs för att göra investeringen till en framgång. Det finns inga gjutna tärningar, inget roterat roulettehjul. I en väl genomförd spekulativ investering förstår spekulanten risken och tror att den information eller analys som han eller hon litar på är tillräckligt solid för att klara den risken och slutligen skörda den ekonomiska belöningen. Med andra ord mildras slumpen så mycket som mänskligt möjligt.

Från tulpaner till bitcoins

Mycket av det dåliga namnet som spekulationer har tillkommit har varit resultatet av dåligt undersökta investeringar eller till och med investeringar i dålig tro. Det finns också den inneboende risken; för varje enorm framgångshistoria finns det en mothistoria från den tiden som någon gick sönder.

Ur-exemplet är naturligtvis den stora Tulip Mania-mani som ägde rum i Holland från 1630-talet. Tulpaner ökade oförklarligt i pris, särskilt sällsynta eller exotiskt färgade sorter. Tulpanbönderna började sälja ut sina ännu obevisade lökar till vilda priser och pressade marknaden till en frenesi. Så fort det började föll dock efterfrågan på tulpaner från en klippa, och några spekulativa investerare fångades med extremt tunga väsklökar för bara bråkdelar av det pris de hade betalat.

Det fanns inget riktigt sätt att undersöka vilken färg en tulpan i slutändan skulle visa sig vara, bortsett från viss allmän kunskap om tulpanuppfödaren i fråga. Så det är lite dimmigt om detta faller på spekulationen eller spelsidan av ekvationen. Det finns andra, lika disiga “investeringar” som fortfarande flyter runt – tävlingshästar kommer omedelbart att tänka på, liksom valutaarbitrage. Vår tids spekulativa fordon verkar dock vara kryptovaluta.

Cryptocurrency Bubble

Läs: Är Bitcoin i en bubbla? Om så är fallet, kan Cryptocurrency Bubble Burst?

Nödvändigt få förutspådde Bitcoins meteoriska uppgång från några cent per styck till tusentals dollar. Men några lyckliga investerare gjorde förmögenheter med relativt små satsningar. Detta är den finansiella grunden för kryptokralen, och avsätter alla mer puristiska saker, som ekonomisk frihet, förstörelse av betrodda tredje parter och allmänna integritetsfrågor. Kärnan i kryptomarknaden ligger investerare som hoppas kunna förvandla relativt små investeringar till massor av digitala kontantspekulanter.

Som på alla andra spekulativa marknader får denna klass av investerare en dålig rap. Parasitic i bästa fall och marknadsmanipulatorer i värsta fall, säger vissa och pekar på den extremt flyktiga kryptomarknaden. Eftersom pengar jagar tvivelaktiga projekt och fullständiga bedrägerier och kastar den verkliga värderingen av dessa projekt extremt ur klack, kan åskådare bara murra och klaga.

Några av dessa investerare är faktiskt bara spelare, och baserar sina “investeringar” på nästan rak whimsy. Vissa är bättre än genomsnittet vid teknisk analys, och de kan till och med ha en anständig förståelse för den underliggande tekniken. Alla är emellertid spekulanter, eftersom de upprepade lokala krascherna i kryptomarknaden tydliggör. Crypto är kanske den ultimata högrisk- och högvinstinvesteringsarenan.

Främja marknaden

Men även den mest informerade spekulanten spelar en roll för att driva marknaden som helhet framåt. Spekulanterna pumpar pumpen för både legitima och olagliga projekt och tillhandahåller kapital – som varken är bra eller dåligt, men viktigt för att marknaden ska fungera. Spekulationer lockar också investerare till fältet som annars inte bryr sig om kryptovaluta. Från tillfälliga köpare till stora banker handlar det inte om integritet eller teknik – det handlar om pengar, rena och enkla.

Cryptocurrency Bull-Run

Läs: Jakt på nästa Bull Run

Faktum är att kryptokurrency bara kan skräddarsys för spekulativa köp, och det är svårt att argumentera med den naturliga tendensen. Kryptovaluta, till skillnad från gamla tulpanlökar, är svår att förfalska eller fuska. En påse med lökar är relativt lätt att byta med en liknande påse, så även en väl undersökt investering kan gå ner i rören. Inte så en Bitcoin, som till sin natur signeras och skyddas av programmeringen som utgör den. Marknaden är ny och fräsch, och så har spekulanter möjlighet att skörda stora belöningar genom att satsa på rätt projekt.

Praktiskt taget ingen kommer att kunna göra anspråk på tusentals procentenheter i traditionella råvaror – eller företag, för den delen. Kryptovaluta är helt enkelt i en annan teknisk och ekonomisk skala, helt. Och detta är kanske den största rollen för spekulanten på den växande kryptovalutamarknaden. Ny teknik är skrämmande. Det är obevisat och det är faktiskt mycket troligt att det misslyckas. Det har också massiv, obegränsad potential.

Under många läsares liv utvecklades internet från ett akademiskt och militärt verktyg till en nödvändig del av det dagliga livet. Kryptovaluta delar samma potential. Det har redan gått från en nischhobby med anarkiska integritetsfraser till Goldman-Sachs hallar. Spekulanter absorberar denna enorma risk, tar sina klumpar och belöningar när de går och gör marknaden mer välsmakande för tillfälliga investerare. Genom att absorbera chockerna och växtsmärtorna på kryptovalutamarknaden banar spekulanterna vägen för mer etablerade – och välkapitaliserade – intressen att gå in och stärka marknaden när tiden är rätt.

Spekulanter har fått ett dåligt namn för sig själva i vissa ekonomiska hörn. Ändå skiljer de sig inte så mycket från de första pionjärerna som pressade västerut över Atlanten eller in i det amerikanska hjärtlandet. Du måste vara en risktagare för att vara spekulant. Du kan till och med behöva fatta några dumma beslut på vägen. Men den absorberade risken kan visa sig vara extremt lönsam – för både spekulanten och de mindre modiga själarna i deras kölvatten.

Referenser

  1. http://theconversation.com/financial-speculation-the-good-the-bad-and-the-parasitic-33613
  2. http://www.drchaos.com/cryptocurrency-speculation-the-good-bad-and-questionable/
  3. https://www.forbes.com/sites/laurashin/2017/12/20/blockchains-are-for-speculation-and-thats-a-good-thing/#3a180d157b7a
  4. http://citizensoftheworld.io/cryptocurrency-speculation/
  5. https://www.investopedia.com/ask/answers/09/difference-between-investing-speculating.asp

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me