Wat is een “Exit Scam” en hoe kunt u deze vermijden?

Sluit oplichting af

Deze week is het concept van de “exit oplichting‘Haalde de krantenkoppen van de cryptocurrency-ruimte toen de escrow-gerelateerde crypto-startup Confido – pijnlijk en ironisch genoeg’ ik vertrouw ‘in het Italiaans – donker werd en er vandoor ging met het geld van duizenden investeerders. En onder deze duizenden verloren velen alles – letterlijk.

Terwijl de paniek rond de zwendel begon, de prijs van CFD – het ERC-20-token van het Confido-project – crashte vrijwel 100 procent, van $ 0,68 cent USD op zondag 21 november tot ongeveer $ 0,01 amper 48 uur later.

Nu CFD bijna waardeloos is, blijft de gemeenschap achter als een teken dat een paar dagen geleden als een hete en betrouwbare investering werd beschouwd en nu onnoemelijk veel portefeuilles in een werkelijk snelle manier heeft verwoest.

Sluit Scam af

Om de aandacht te vestigen op waarschuwingssignalen voor scams, leiden we u vandaag door enkele van de rode vlaggen die de gemeenschap heeft gemist met het Confido-project. Niet om op te stapelen, zeker niet. Maar eerder zodat we in de toekomst allemaal in staat zullen zijn om soortgelijke fraudeurs beter te identificeren en erop te reageren.

Laten we een paar belangrijke punten bespreken.

First Thing’s First: gebruik LinkedIn voor het controleren van cryptoteams in de toekomst

Als u LinkedIn niet heeft gebruikt om onderzoek te doen naar de teams waarin u investeert, is er geen beter moment om te beginnen dan nu.

Hoewel een paar kleine stemmen in de ruimte al vroeg alarm sloegen over de LinkedIn-pagina’s van de Confido-teams, was het pas toen de hele zwendel voorbij het point of no return was gevorderd dat de meerderheid van de belanghebbenden zich realiseerde dat deze pagina’s duidelijke vervalsingen waren.

De dode weggeefactie was het feit dat de pagina’s van de vier belangrijkste betrokken oplichters – twee ontwikkelaars en twee leidinggevenden – gloednieuw waren en nauwelijks connecties hadden.

Het “team” van Confido – Afbeelding via Mashable

Uiteraard hebben mensen met de vaardigheden die nodig zijn om een ​​crypto-startup te ontwikkelen en te lanceren veel meer connecties en een gerenommeerde, vaste werkgeschiedenis dan deze valse Linkedin-‘profielen ‘vertoonden..

Als u in de toekomst van plan bent te investeren in nieuwe cryptocurrency-projecten, zorg er dan voor dat u de betrokken teamleiders ontdekt en hun LinkedIn-pagina’s goed doorkijkt.

Je zou veel connecties en respectabele werkervaringen uit het verleden moeten zien.

Let goed op claims die worden ingediend, zowel van ontwikkelaars als gebruikers

Als u actief was op de verschillende cryptoforums voordat het CFD-team hun “juridische aankondiging” deed, zult u zich herinneren dat een van de meest gehypte aspecten van het Confido-project de recente “samenwerking” was met ChainLink, een opwindende en nieuwe ERC- 20-token dat een gedecentraliseerde Oracle-service mogelijk maakt.

Inderdaad, “Confido werkt samen met ChainLink!” werd een strijdkreet voor recente shillers.

Het enige probleem is dat CFD helemaal niet samenwerkte met ChainLink; het was geen partnerschap of samenwerking zoals velen suggereerden.

Wat in plaats daarvan echt gebeurde, was dat het CFD-team beweerde dat ze ChainLink gingen gebruiken voor orakels – een heel andere realiteit dan een gewoon partnerschap.

Maar dat weerhield velen er niet van om een ​​bonafide samenwerking tussen CFD en LINK ten onrechte op de markt te brengen.

Daarom is het belangrijk om elke belangrijke bewering die wordt gedaan over een cryptomunt waarin je wilt investeren zorgvuldig te onderzoeken, ongeacht wie de beweringen doet..

Een beetje retorisch onderzoek zal een lange weg gaan in het vroege Wilde Westen van crypto.

Geen werkend product = groot probleem

Wat grote investeringen in Confido echt had moeten afschrikken, is het feit dat het project geen Minimum Viable Product (MVP) had bij de lancering van de CFD ICO.

Voortaan is het het beste om elke ICO te vermijden die nog geen werkend product live heeft.

En laten we duidelijk zijn: een live ERC-20-token hebben is niet hetzelfde als een werkend product live hebben.

TokenLot, het bedrijf dat Confido hielp bij het runnen van zijn ICO, zei dat het Confido-team “het bewijs had geleverd van het maken van tokens en de distributie van tokens aan investeerders.”

Maar nogmaals, het maken en distribueren van een ERC-20-token is geen werkend product.

Een ICO is niet per definitie een productrelease.

Vertrouw op projecten die zichzelf bewijzen door consequent te voldoen aan transparante, door de gemeenschap controleerbare mijlpalen.

Pas op voor Microcap ICO’s

Het is gewoon te gemakkelijk voor microcap-ICO’s – ICO’s met superkleine fondsenwervingslimieten – om te worden gemanipuleerd op de manier waarop het CFD-team zich schuldig maakt.

Natuurlijk zijn alle microcap-projecten geen oplichting.

Maar u moet vanaf nu microcap-projecten met extra nauwgezetheid bekijken om er zeker van te zijn dat u niet blindelings een microcap-project ingaat vanwege het enorme prijspotentieel..

Het is precies dit sentiment waar het Confido-team op verontrustende wijze op joeg, en in een van de aankondigingen van het project opmerkte dat ze ‘nederig’ wilden zijn voor de gemeenschap:

“We denken dat de huidige ICO-ruimte in de war is; bedrijven halen miljoenen op zonder een volledig werkend product of bestaande klanten. We hebben met financiële analisten gesproken en we hebben simpelweg niet meer dan $ 400.000 nodig om ons project te ontwikkelen en op de markt te brengen. ICO’s zijn een geweldige kans om financiering voor een project te krijgen, maar we willen deze kans niet misbruiken. “

Nou, uiteindelijk heeft het Confido-team absoluut misbruik gemaakt van de opwinding van de gemeenschap – en de manier waarop ze het willens en wetens deden is misselijkmakend.

Laat de volgende fraudeurs niet hetzelfde doen.

Pas op voor munten met Shill-campagnes die uit het niets komen

Als een super aantrekkelijke crypto-investeringsmogelijkheid schijnbaar uit de lucht valt met een hoop interesse uit het niets, is de kans groot dat het te mooi is om waar te zijn.

De Confido-hypecampagne was de afgelopen weken op zijn zachtst gezegd bedrijvig. En deze hype was genoeg om de vele rode vlaggen te overweldigen die voor de gemeenschap duidelijk hadden moeten zijn. Het lijdt geen twijfel dat het Confido-team een ​​deel van de online forumgebruikers heeft betaald om als het ware ‘het woord te verspreiden’.

En oplichters waren cynisch genoeg om te weten dat de opwinding van investeerders daar een einde aan zou maken.

Nu is het tijd dat we allemaal cynischer worden. We moeten de marketinginspanningen van nieuwe cryptoprojecten onder de loep nemen om tokens met veel hype en zonder inhoud te vermijden.

Investeringsveiligheid 101: doe uw eigen onderzoek

Velen raakten verbrand op Confido omdat ze het advies van anderen opvolgden zonder hun eigen due diligence te doen. Maar het is zoals het oude gezegde luidt: als je iets gedaan wilt hebben in deze wereld, moet je het zelf doen.

Deze stelregel is vooral toepasselijk in de crypto-ruimte – je moet aan Thomas twijfelen en je eigen ogen richten op de gegevens die je nodig hebt om je op je gemak te voelen bij het doen van een investering. Giet via LinkedIn. Giet via Twitter. Bekijk Piccolo Research. Heb honger bij het zoeken naar betrouwbare bronnen waarop u kunt vertrouwen om u in de goede richting te leiden.

Schetsmatige projecten zullen niet kunnen standhouden onder matig toezicht. Zorg ervoor dat je je huiswerk maakt, en je weet maar nooit – je zou jezelf en de hele cryptogemeenschap een hoop hartzeer kunnen besparen als je rode vlaggen vindt en het woord kunt verspreiden.

Het Confido-debacle is een ware tragedie voor de ruimte.

Maar we moeten het een les voor ons allemaal laten zijn: het is tijd om strenger te zijn als het gaat om de normen die we stellen aan crypto-investeringen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me