Het Lightning-netwerk van Bitcoin: het Neutrino-protocol en recente ontwikkelingen

Bitcoin Lightning Neutrino-protocol

De schaaloplossing van de tweede laag van Bitcoin – het Lightning Network (LN) – heeft in 2018 aanzienlijke vooruitgang geboekt, ondanks het uitgebreide bearish sentiment op de markten. Veel ontwikkelaars beschouwen dit soort marktdalingen als vitale perioden van groei voor zowel de onderliggende technologie als de kerngemeenschap.

De LN is geweest bloeiend in de afgelopen dagen, ondanks de recente negatieve neerwaartse trend in de cryptomarkten toen Bitcoin zijn steun brak. De waardecapaciteit van de LN (som van kanaalwaarden) is momenteel ongeveer $ 2 miljoen (~ 441 BTC) en het aantal open kanalen op ongeveer 15.800. Op het moment van schrijven (11/21) is dit een aanzienlijke toename ten opzichte van slechts een paar dagen geleden op 17/11. Sindsdien is de som van de kanaalwaarde gestegen van 232 naar 441 BTC en is het aantal open kanalen gestegen van ongeveer 14.300 naar 15.800.

Bitcoin Lightning Neutrino-protocol

Redenen voor de toename van activiteit en waarde terzijde, evaluatie van enkele recente ontwikkelingen – met name de Neutrino-protocol en BTCPay-server – biedt enkele intrigerende inzichten in de groeiende LN.

Lightning Labs en The Neutrino Protocol

Lightning Labs loopt voorop op het gebied van innovatie als het gaat om de LN. Hun Lightning Network Daemon (LND) is een uitgebreide implementatie van de LN en omvat verschillende back-end chain-services, zoals Neutrino, een experimentele light-client. De LND speelt in op de voortdurend evoluerende Lightning Network-specificaties (BOLTs) -normen en is afgestemd op ontwikkelaars die hun voeten nat willen maken met de LN.

Neutrino is een privacybewuste light wallet-client die is ontworpen met de nadruk op het gebruik van de LN. Het is geschreven in Go en maakt gebruik van gecomprimeerde blokfilters om de SPV-bloeifiltering te verbeteren (BIP 37) light client-implementatie die al enkele jaren de standaard is onder Bitcoin light-clients. Het Neutrino-protocol bevindt zich nog in de experimentele fase, dus het wordt niet aanbevolen om op de capaciteit te gebruiken die u op dit moment de volledige LND-client zou gebruiken.

De belangrijkste problemen die Neutrino aanpakt, zijn de lekken van informatie met bloeifilters in SPV-knooppunten die kunnen worden gebruikt om gebruikers te deanonimiseren en om een ​​gebruiksvriendelijkere ervaring te bieden met behoud van een niet-bewarende, veilige en gedecentraliseerde portemonnee.

Neutrino is ontworpen om bandbreedte en opslag aan de clientzijde te minimaliseren en tegelijkertijd de privacy te behouden op de volledige knooppunten die de light clients bedienen. Het bereikt dit door een mechanisme waar GSC-filters worden gebruikt om adressen weer te geven die overeenkomen met een specifiek blok, die een veel meer gecomprimeerde versie van een blok zijn dan het bronblok. Apparaten met een lage bandbreedte (d.w.z. mobiele telefoons) kunnen vervolgens bepalen of transacties binnen een nieuw geslagen blok relevant zijn voor de portemonnee van de gebruiker. Als een blok relevante transacties bevat, downloadt de Neutrino-klant het overeenkomstige blok, maar alleen de transactiegegevens, niet de handtekeningen of getuigengegevens. De klant kan vervolgens zijn transactie-informatie scannen en bijwerken met het proces dat wordt voltooid door de portefeuillesoftware van de gebruiker in plaats van een willekeurig knooppunt, een belangrijke privacyoverweging..

Submarine Swaps

Wat zijn onderzeese swaps? Stuur Bitcoin van Mainnet naar Lightning Network & Terug

Synchronisatie van Neutrino-clients volgt een aangepaste versie van het huidige BIP 37 SPV-clientproces waarbij de client de keten van block headers downloadt in plaats van de daadwerkelijke blockchain zoals bij een volledige client. De Neutrino-client downloadt echter tegelijkertijd een reeks filterheaders waarbij een GSC-filter overeenkomt met elk blok. De Neutrino-klant – op basis van analyse van relevante transacties binnen blokken – downloadt de transactiegegevens van het blok als het bijbehorende GSC-filter de relevante transactiegegevens bevat.

Neutrino-clients hebben veel minder bandbreedte nodig vanwege GSC-compressie en verminderen in feite de rekenbelasting op volledige knooppunten, aangezien filters die naar Neutrino-clients worden gestuurd, maar één keer hoeven te worden berekend voor al zijn gebruikers. De client bevat ook nieuwe beveiligingen voor het oplossen van conflicterende transactie-informatie en vermindert de lokale opslagvereisten door eerdere block headers te verwijderen zodra deze zijn gevalideerd tijdens het synchronisatieproces.

Neutrino bevindt zich nog in de kinderschoenen, dus het moet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. De Neutrino Github waarschuwt expliciet voor het gebruik van het experimentele protocol en beschrijft er verschillende Grote problemen met het protocol tot nu toe. De officiële BIP-voorstellen die verwijzen naar Neutrino zijn BIP 157 en BIP 158. Lightning Labs biedt ook een uitgebreid blogpost over het Neutrino-protocol en de verwachte ontwikkelingen.

Toekomstige ontwikkelingen in Neutrino zijn onder meer het ophalen van blokfilters van buiten het netwerk van Bitcoin en mogelijk het rechtstreeks integreren van de GSC-blokfilter-hash in de blokheader via een zachte vork. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Neutrino de basis legt voor een volgende generatie portemonneeapplicaties.

Een andere opmerkelijke ontwikkeling met betrekking tot Neutrino kwam naar voren toen Bitcoin-ontwikkelaar bij Bitcoin Advisory – Pierre Rochard – voorgesteld een Microsoft Excel-plug-in voor het Lightning Network. De plug-in maakt gebruik van een Neutrino-client en stelt gebruikers in staat om triviaal portemonnee-adressen te plakken en andere gebruikers op Excel te betalen via de LN. Dit soort verbeteringen in LN zijn essentieel om de acceptatie van de technologie te vergemakkelijken, aangezien Excel een van de meest gebruikte boekhoudsoftwaretools ter wereld is..

BTCPay Server-ontwikkelingen

BTCPay server is een populaire open-source cryptocurrency-betalingsprocessor geworden, voornamelijk gericht op Bitcoin. Het is een niet-bewarend factureringssysteem dat voldoet aan de factuur-API van BitPay en waarmee gebruikers effectief hun eigen Bitcoin- en LN-betalingsverwerkers kunnen worden, hetzij via een zelf-gehoste server of een externe server..

BTC betalen

BTCPay, afbeelding van Bitcoin Wiki

Er kunnen applicaties bovenop worden gebouwd en verschillende hebben al in-store point-of-sale-systemen gemaakt met behulp van de BTCPay-server. De belangrijkste voordelen van het gebruik van de BTCPay-server zijn onder meer directe controle over fondsen, gebruik van de LN (kan zelfs betalingen voor andere gebruikers verwerken), lagere vergoedingen en universeel compatibele facturen.

Een interessante toepassing van de BTCPay-server was bekend gemaakt eerder deze maand door IndieSquare. Ze ontwikkelden een Unity SDK die de BTCPay-server gebruikt voor game-ontwikkelaars om in-game stores en in-app-aankopen te creëren via de LN. Ontwikkelaars kunnen vervolgens de volledige controle behouden over de betalingsverwerking voor gamewinkels of aankopen, terwijl ze een factureringsinterface voor meerdere games gebruiken.

IndieSquare biedt zelfs een gids om een ​​in-game winkel-gebruikersinterface toe te voegen voor game-projectmiddel “Survival Shooter” dat de LN- en BTCPay-server gebruikt. De BTCPay-server is op maat gemaakt voor ontwikkelaars, maar de verspreiding ervan zou moeten helpen om de bezorgdheid over censuur door betalingsverwerkers als gevolg van nalevingsproblemen te verminderen.

Het toekomstige bliksemnetwerk

Bitcoin heeft een ruime ontwerpruimte om er bovenop te bouwen en gebruiksvriendelijke applicaties te maken die een grotere acceptatie van de technologie moeten bevorderen. De LN heeft een lange weg afgelegd sinds het begin. Recente ontwikkelingen laten een trend zien naar veel meer levensvatbare applicaties en zelf-soevereine technische implementaties – zoals BTCPay Server – die gebruikers de privacy, decentralisatie en veiligheid bieden zonder al te veel in te boeten aan de UI / UX-front..

De recente groei van het netwerk in de afgelopen week is aanzienlijk en symboliseert dat mensen geïnteresseerd zijn in het gebruik van de LN ondanks een bearish sentiment in de bredere markt. Dergelijke trends worden doorgaans niet opgemerkt door de reguliere media, maar blijken cruciale graadmeters voor acceptatie te zijn naarmate de onderliggende technologie blijft evolueren.

Lightning Labs merkt op dat het zes jaar geleden is dat het laatste Bitcoin-verbeteringsvoorstel de nadruk legt op mobiele platforms. Neutrino biedt een verbetering van een aantal van de problemen waarmee de meeste Bitcoin Light-clients worden geconfronteerd en hun tekortkomingen op het gebied van beveiliging, privacy en bruikbaarheid. Met steeds vaker voorkomende vorderingen die de LN-ervaring verfijnen, staat de LN klaar om door te gaan op zijn traject naar een schaalbare betalingsnetwerkoplossing voor Bitcoin..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me