Wat is het tienvoudige protocol? Layer-Two Scaling voor gedecentraliseerde apps

Wat is Tenfold Protocol

Het gebrek aan schaalbaarheid voor dApps is een belangrijke hindernis geworden voor hun acceptatie, aangezien hoge kosten, beperkte functionaliteit en lage doorvoercapaciteit van de blockchains waarop ze draaien niet duurzaam zijn. Volgens DappRadar, het aantal dagelijks actieve gebruikers van dapps is nu zelfs lager dan in november 2017, en dat aantal heeft weinig significante vooruitgang laten zien in organische groei.

State of The Dapps (SoTD) bevestigt ook het idee dat de dApp-activiteit zorgwekkend laag is. Volgens SoTD zijn er van de 1.887 dapps op Ethereum in totaal slechts 8.640 dagelijkse actieve gebruikers.

Wat is Tenfold Protocol

De schaaloplossingen van Ethereum zullen de komende jaren in fasen worden geïmplementeerd, maar veel ontwikkelaars en gebruikers staan ​​te popelen om nu dapps te bouwen en te gebruiken. Andere smart contracts-platforms hebben nog geen substantiële netwerkeffecten bereikt of worstelen met hun eigen problemen.

EOS vertegenwoordigt een alternatief voor Ethereum met schaalbaarheid als primaire focus, maar ten koste van decentralisatie en een geschiedenis van polariserend bestuur. Zilliqa toont een belofte met een high-throughput blockchain voor het bouwen van schaalbare dapps, maar het bevindt zich nog in de testnetfase.

Schaalbaarheidsprojecten en platforms die expliciet zijn toegesneden op het bouwen van schaalbare blockchain-netwerken zijn nu schijnbaar overal. Schaalbaarheidsoplossingen die platformonafhankelijk zijn, worden echter steeds relevanter naarmate de branche naar interoperabiliteit neigt en de reguliere acceptatie versnelt..

Een interessante innovatie in dapp-schaalbaarheid komt in de vorm van de Tienvoudig protocol, een laag twee oplossing voor het bouwen van schaalbare dApps die nu beschikbaar is voor gebruik.

Plasma & amp; Raiden-netwerk

Lezen: plasma & The Raiden Network: Ethereum Scaling Solutions

Het tienvoudige protocol

Het Tenfold Protocol is een taal- en platform-agnostische laag twee schaaloplossing van Binary Mint. Het doel van het protocol is om de problemen van dapps te verminderen die verband houden met het gebrek aan schaalbaarheid van de netwerken waarop ze draaien, bijvoorbeeld Ethereum.

Het protocol handhaaft veilig een toestandmachine buiten de keten terwijl de toestand in de keten wordt gelezen. Op een hoog niveau kan Tenfold betalingen en algemene staatsovergangen buiten de keten aan. Dit is belangrijk vanwege de overwegingen die zijn genomen bij het ontwerpen van het protocol, met name hoe onderscheid te maken tussen soorten transacties en te overwegen of ze allemaal dezelfde beveiliging, snelheid en decentralisatie nodig hebben..

Tenfold beschouwt twee fundamentele categorieën transacties:

  1. Begrensd
  2. Onbegrensd

Bounded transacties hebben beperkte waarden en zijn waar het Tenfold Protocol zijn unieke off-chain benadering implementeert om ze af te handelen. Bounded transacties hebben mogelijk beperkte waarden, zoals een Gym Mode training sessie voor een Etheremon. Dit soort transacties wordt in het Tenfold Protocol buiten de keten geplaatst.

Overdrachten van niet-gebonden transacties hebben geen bovengrens (zoals in ETH) voor hoeveel van het native token in een transactie kan worden overgedragen. Dit soort transacties moeten on-chain worden verwerkt voor maximale veiligheid.

In tegenstelling tot andere off-chain oplossingen, kunnen transacties die op Tenfold worden verwerkt ook in de hoofdketen worden verwerkt. Dit gaat een lange weg naar interoperabiliteit en maakt het protocol veel flexibeler dan andere off-chain systemen.

Tenfold gebruikt dapp-games als voorbeeld om te demonstreren hoe hun protocol werkt, aangezien ze een praktisch voorbeeld zijn van een dapp die veel transacties en een interactieve omgeving vereist. De volgende paragrafen zullen in de context van een dapp-game zijn, met name Etheremon voor een beter begrip.

De architectuur van het Tenfold Protocol bestaat uit 3 primaire componenten:

  1. Staatsregister
  2. Validatornetwerk
  3. Liquiditeitsmarkt

Staatsregister

Het staatsregister is empirisch een door token beheerd register (TCR). TCR’s zijn fascinerende concepten die functioneren als crypto-economisch gestimuleerde registers (lijsten) die zichzelf versterken. TCR’s gebruiken on-chain, stake-based stemmechanismen voor het bijhouden van nauwkeurig samengestelde registers in een netwerk van tokenhouders en hoopvolle nieuwkomers. Zoals de meeste protocollen op basis van een ring, leidt een onjuiste validatie van niet-gekwalificeerde aanvragers aan een register tot een inslag van de validators (tokenhouders in het geval van TCR’s)..

In Tenfold is er een statusregister (TCR) voor elke dapp (game) waarin de status wordt opgeslagen die relevant is voor de dapp. Belangrijk is dat het staatsregister de specifieke status van de applicatie bevat. Met betrekking tot Etheremon zou dit zoiets zijn als de resultaten van een gevecht.

Token beheerde registers

Lezen: Wat zijn door token beheerde registers?

Validatornetwerk

Validators zijn de knooppunten die de status van het staatsregister bewaken. Ze zorgen ervoor dat alleen authentieke updates worden toegepast op het staatsregister en stemmen over staatsvoorstellen die proberen de staat van het register bij te werken.

Net als bij andere op inzet gebaseerde mechanismen, vereist het bepalen of updates al dan niet geldig zijn het concept van staat machines. Staatsmachines – in het bijzonder deterministische toestandsmachines – zijn programma’s die altijd op dezelfde waarde aankomen als ze dezelfde invoer en startwaarde hebben.

Deterministische programma’s zijn buitengewoon nuttig en Tenfold gebruikt ze door elke dapp te modelleren als zijn eigen toestandsmachine. Als resultaat kunnen validators de toestandsmachine downloaden via gedecentraliseerde bestandsopslagnetwerken en de invoer van de toestandsmachine naar een geauthenticeerd P2P-netwerk verzenden. Tenfold gebruikt momenteel IPFS voor zijn gedecentraliseerde bestandssysteem.

Validators kunnen vervolgens onafhankelijk de juistheid van een update verifiëren, aangezien ze een onafhankelijke kopie van de dapp-blockchain bijhouden en kunnen verwijzen of de update de status van de dapp weergeeft.

Tenfold maakt gebruik van een dual-token-systeem om validators te stimuleren om eerlijk te handelen:

  1. Application Tokens (AT) – Tokens uitgegeven door de applicatieontwikkelaar die worden gebruikt in het validatieproces voor het bijwerken van het staatsregister.
  2. Protocol Tokens (PT) – Tokens uitgegeven door Tenfold die worden gebruikt als onderdeel van de liquiditeitsmarkt waarmee AT-houders AT kunnen uitlenen aan validators om uit te zetten. Dit neemt de zorgen weg over de mismatch tussen AT-houders en validators.

Het Tenfold-protocol heeft documentatie in afwachting van de specifieke kenmerken van de tokenomics van hun liquiditeitsmarkt.

Tenfold is agnostisch voor zowel de onderliggende blockchain voor slimme contracten als de gebruikte programmeertaal. Met dit soort flexibiliteit moet rekening worden gehouden, vooral omdat de interoperabiliteit van blockchain-netwerken in aantocht is en plug-and-play-oplossingen veel efficiëntere alternatieven bieden voor grotere en complexere platformgeoriënteerde oplossingen..

Tenfold is ook gebouwd om compatibel te zijn met Plasma, in de hoop uiteindelijk een platform te bouwen waarmee de staat kan worden bijgewerkt en activa buiten de keten kunnen worden verplaatst.

Het voordeel van Tenfold dat het compatibel is met elke toestandsmachine, geschreven in elke taal, en het vermogen om kernlogica in elke programmeertaal te implementeren, heeft echter ook zijn nadelen. Met name is Tenfold crypto-economisch veilig in plaats van cryptografisch veilig, zoals andere laag twee-oplossingen, zoals staatskanalen. Crypto-economische ontwerpen zijn notoir uitdagend te implementeren in real-world systemen, en het lopende document van Tenfold over hun liquiditeitsmarkt zal de werking van de oplossing veel beter toelichten.

Desondanks vereisen veel dapps-spellen niet de maximale beveiliging van cryptografie op de keten en crypto-economische ontwerpen kunnen volstaan ​​zolang specifieke transacties die maximale beveiliging vereisen, op de keten worden afgehandeld.

Een van de grootste afhaalrestaurants van het evalueren van Tenfold is dat het nu beschikbaar is. Dit betekent dat ontwikkelaars van dapps het Tenfold Protocol nu in hun ontwerpen kunnen integreren in plaats van te wachten tot andere schaalbaarheidsoplossingen zich ontwikkelen. Als gevolg hiervan kunnen dapps op korte termijn veel van de zorgen rond hun gebruik wegnemen.

Toepassingen

Tenfold verwijst expliciet naar de samenwerking met de Ethereum dapp-game HyperDragons. Als onderdeel van hun samenwerking integreerde HyperDragons – onderdeel van The MixMarvel Universe – het Tenfold Protocol met enkele veelbelovende resultaten.

Volgens Tenfold:

  • De limiet voor gelijktijdige tekens in HyperDragons vóór Tenfold was 32. Na de integratie van Tenfold was de limiet voor gelijktijdige tekens 2048 tekens. Dat zijn 64 keer meer karakters.
  • Vóór Tenfold waren de verlagingen van de gaskosten in het spel 0 procent. Na de integratie van Tenfold bereikten de gaskostenverlagingen 95 procent.

Over het algemeen biedt het Tenfold Protocol een unieke kans voor ontwikkelaars om geavanceerde dapps te bouwen die anders inefficiënt zijn en niet duurzaam zijn om on-chain te bouwen.

Conclusie

Schaalbaarheidsproblemen met blockchains hebben onlangs geleid tot een aantal magere gebruikscijfers voor dApps. Er zijn echter tal van veelbelovende oplossingen beschikbaar en aan de horizon. Oplossingen zoals het Tenfold Protocol bieden een flexibele en slimme oplossing voor dApps om schaalbare omgevingen te bouwen op meerdere platforms en in meerdere talen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me