Ethereum begrijpen: de opkomende DAO-scène van het netwerk onderzoeken

Ethereum

Ethereum-maker Vitalik Buterin was schrijven op gedecentraliseerde autonome organisaties, of DAO’s, al in mei 2014, toen de lancering van het Ethereum-mainnet nog meer dan een jaar verwijderd was.

Destijds betoogde Buterin “al met al is het veilig om te zeggen dat het‘ DAOïsme ’goed op weg is om een ​​quasi-cyberreligie te worden.” Zes jaar later is die voorspelling behoorlijk vooruitziend gebleken, aangezien een reeks DAO-projecten nu bloeit op Ethereum en fervente vroege gebruikers aantrekt.

Natuurlijk maakte de beruchte hack van ‘The DAO’, een specifieke onderneming met winstoogmerk DAO die in 2016 werd aangevallen, controversiële noodmanoeuvres door de kernontwikkelaars van Ethereum en gekoelde innovatie in het algemeen rond DAO’s voor de komende jaren noodzakelijk..

Drie jaar later, en het landschap ziet er aanzienlijk anders uit, niet in de laatste plaats dankzij de recente opkomst van “steel this code” -organisaties zoals Moloch DAO en MetaCartel, evenals de voortdurende rijping van Ethereum in het algemeen..

Nu lijken DAO’s samen met DeFi, of gedecentraliseerde financiën, de twee azen van Ethereum te zijn. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste onderwerpen in deze DAO-scène om deze opkomende, ongekende sector beter te begrijpen.

De opkomst van Moloch en MetaCartel

Afgelopen maart deed Ameen Soleimani, mede-oprichter en CEO van SpankChain, veel om de belangstelling voor de ruimte te hernieuwen door Moloch DAO te lanceren, een on-chain organisatie waar leden ether kunnen bundelen en stemmen over basisfinanciering van Ethereum-ontwikkelingsinspanningen.

Het doe-het-zelf-initiatief werd al snel een hit, aangezien de gelederen en gildebank, die momenteel meer dan $ 1,25 miljoen aan ETH bezit, sindsdien zijn uitgegroeid tot gerespecteerde en productieve krachten in het Ethereum-ecosysteem..

Bovendien heeft Soleimani andere projecten uitdrukkelijk verwelkomd om de code van Mololch voor hun eigen doeleinden over te nemen, een dynamiek die de recente Cambrische explosie van DAO’s heeft veroorzaakt. Insiders uit de industrie zoals het OpenLaw-team hebben Moloch’s v2 slimme contracten begroet als verwant aan de ERC20-tokenstandaard, maar voor blockchain-governance, wat suggereert dat er nog veel meer v2-klonen komen.

Moloch DAODe MolochDAO

Over klonen gesproken, de eerste Moloch-vork, MetaCartel, is ook een productieve en erkende orce in het ecosysteem geworden. MetaCartel, gelanceerd als een dApp-incubator in juni 2019, heeft sindsdien meer dan een handvol kinderprojecten voortgebracht en meer dan een dozijn subsidies verstrekt aan dApp- en DAO-projecten zoals rDai en PokéMol.

MetaCartel heeft geen tekenen van vertraging laten zien, en naast Moloch heeft DAO met name een groot aantal nieuwe projecten geïnspireerd om vooruit te komen met hun eigen spins op gedecentraliseerde organisaties.

MakerDAO blijft volwassen worden

MakerDAO is een gedecentraliseerde gemeenschap die on-chain governance gebruikt via MKR-tokens aan steward Maker, een crypto-uitleenprotocol dat tot nu toe de regerende dApp van DeFi is geworden, en Maker’s aan dollar gekoppelde stablecoin, de Dai.

Nadat de Dai in december 2017 op het Ethereum-mainnet werd gelanceerd, was MakerDAO’s grootste mijlpaal tot nu toe de activering van het Multi-Collateral Dai (MCD) -systeem afgelopen november, waarmee gebruikers nu toegang hebben tot geautomatiseerde Dai-leningen met crypto-onderpand dat verder gaat dan alleen ETH.

Dienovereenkomstig heeft MakerDAO de toon gezet in DeFi en de Dai op een vroege weg gestuurd om een ​​geaccepteerde wereldvaluta te worden, prestaties die laten zien hoeveel decentrale organisaties kunnen dekken..

Aragon en andere DAO-makers Advance

Aragon is een dApp-platform gebouwd op Ethereum – hoewel er ook een stand-alone Aragon-netwerk, Aragon Chain, in de maak is – waarmee gebruikers gemakkelijk DAO’s kunnen maken en organiseren.

Momenteel gebruiken meer dan een paar projecten de gestroomlijnde infrastructuur van Aragon om hun activiteiten te beheren. Hoewel het platform nauwelijks het enige is dat aanpasbare DAO’s mogelijk maakt.

Andere platforms zoals Colony, Daohaus en DAOstack bieden bijvoorbeeld ook slimme contractinfrastructuur waarmee teams kunnen organiseren en in de keten kunnen samenwerken. Alles bij elkaar genomen, wordt het steeds gemakkelijker om uw eigen DAO op te roepen, dus nieuwe projectgolven liggen ongetwijfeld om de hoek.

Aragon GidsAragon: gedecentraliseerd bestuur & Organisatiekader

Terugkeer van de Venture DAO’s

De hack van “The DAO” in 2016 deed de belangstelling voor DAO’s met expliciete winst de komende jaren verkwikken. Maar niet meer.

In december 2019 onthulde de MetaCartel-groep bijvoorbeeld MetaCartel Ventures, een nieuwe DAO waaraan een echte vennootschap met beperkte aansprakelijkheid zal worden gekoppeld, zodat de gedecentraliseerde organisatie gemakkelijk juridische contracten kan aangaan.

“In combinatie met relevante beleggingservaring, zullen we in staat zijn om vroege kansen met een hoge waarde te identificeren waarvan andere beleggers zich niet bewust zijn”, aldus de makers van de groep..

DAO’s met winstoogmerk kunnen ook andere vormen en maten aannemen. Beschouw het voorbeeld van Raid Guild, dat als een coöperatie van arbeiders aan de ketting is die zijn specialisten inzet voor raids of optredens, indien nodig. Hoe meer werk Raid Guild krijgt, hoe meer de leden worden betaald. Of overweeg MetaFactory, een crowdfundingplatform voor modelabels waarmee unieke merken hun eigen DAO’s kunnen starten. En dit zijn nog maar de eersten van nog veel meer, zo lijkt het.

DAO’s voor gemeenschappen

Een andere interessante trend die de laatste tijd op stoom komt in het Ethereum-ecosysteem, is de overstap naar DAO’s om de controle over een project over te nemen van een team van bouwers naar een bredere gemeenschap van belanghebbenden.

Een schoolvoorbeeld speelde zich afgelopen december af toen Parity Technologies, het team achter de populaire Parity-client van Ethereum, verklaarde dat het verder ging met het onderhoud van die klant om zich meer te concentreren op zijn eigen interne blockchain, Polkadot. Om ervoor te zorgen dat de Parity-client kon voortleven, kondigde het bedrijf een plan aan om onderhoudstaken over te dragen aan een nieuwe DAO genaamd OpenEthereum.

We hebben soortgelijke plannen ook in andere sectoren aangekondigd. Het Kyber-netwerk, een DeFi-liquiditeitsaggregator dApp, heeft onlangs KyberDAO onthuld, dat zal worden gebruikt om belangrijke elementen van de dApp te besturen, en het virtuele wereldproject Decentraland heeft ook zojuist zijn eigen door de gemeenschap geleide bestuur-DAO onthuld.

DeFi ETF’s? Welkom PieDAO

Crypto ETF’s zijn tot nu toe ongrijpbaar gebleken in de VS. Maar waar reguliere financiën star en traag zijn, is DeFi flexibel en snel. Hier, kom binnen PieDAO.

Een van de nieuwste en meest intrigerende projecten in de DeFi-scene is inderdaad PieDAO, dat onlangs door Alessio Delmonti werd geïntroduceerd als een “asset-allocatie DAO voor gedecentraliseerde marktgewogen portefeuilletoewijzingen.”

Kortom, PieDAO-leden kunnen ETF-achtige activa op Ethereum coördineren en creëren. En het is nog een ander interessant voorbeeld van wat DAO’s kunnen doen.

“Met PieDAO kan iedereen deelnemen aan het creëren van een tokenized portefeuilletoewijzing die mogelijk blootstelling aan digitale media omvat & traditionele activa (via synthetische activa), noemen we deze allocaties OOB’s ”, legt Delmonti uit.

Nieuwe experimenten om naar te kijken

De variëteit in de DAO-sector neemt toe naarmate nieuwe innovators op het bord stappen met frisse ideeën.

Een project dat iets anders en interessants doet op het kruispunt van DAO’s en DeFi is Rocket, een uitleenproject dat Dai-leningen aanbiedt die worden ondersteund door niet-vervangbare tokens (NFT’s), ook wel bekend als crypto-verzamelobjecten. Het project heeft zojuist zijn grootste lening tot nu toe verstrekt – 20.000 Dai gesteund door 421 pakketten van LAND, het virtuele onroerend goed van Decentraland – dus het is een vliegende start.

Een ander innovatief project dat dit jaar werd aangekondigd, was MetaClan, de eerste eSports DAO. De leden verdienen buit van blockchain-games zoals CryptoKitties, Axie Infinity en Gods Unchained en delen de daaruit voortvloeiende opbrengsten samen, en dat wordt allemaal on-chain beheerd.

Dit zijn maar twee voorbeelden die laten zien hoe DAO’s nieuwe soorten ondernemingen mogelijk kunnen maken die voorheen nooit mogelijk waren. Verwacht daarom de komende jaren nog veel meer experimenten in de DAO-scene.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me