Facebook stämmer Cloaking Expert för Bitcoin Investment Scams

Facebook

Sociala mediajätten, Facebook stämmer Basant Gajjar för att dölja aktiviteter på plattformen som syftar till att främja Bitcoin-bedrägerier och sprida falska nyheter om den pågående COVID-19-pandemin.

Rogue aktörer har sökt alla möjligheter att stjäla bitcoin och andra virtuella valutor från intet ont anande offer, ibland dra nytta av en global fråga och offrens sårbarhet.

Falska Bitcoin-investeringsscheman och COVID-19-nyheter

Enligt en rättegång inlämnad på torsdag (9 april 2020) av Facebook och dess dotterbolag Instagram, i den amerikanska tingsrätten i norra distriktet i Kalifornien, Gajjar täckte målsidor för flera annonser på Facebook sedan 2018, varav några sålde falska bitcoin-system och kosttillskott..

Ett utdrag från domstolsansökan lyder:

“Svarandens kappningstjänster användes för att främja bland annat vilseledande bantningspiller och läkemedel, kryptovalutainvesteringar och till och med felinformation om COVID-19-pandemins ekonomiska inverkan”.

Gajjar, en indisk medborgare bosatt i Bangkok, ägde och drev ett oregistrerat företag som heter LeadCloak, som specialiserat sig på att dölja annonser. Mantel är en teknik som döljer en annons sanna natur genom att presentera något annat för allmänheten.

Genom att lägga upp till synes “ofarliga” annonser på plattformar som Facebook blockeras medieplattformens granskningsprocess, vilket hindrar plattformen från att klämma fast på vilseledande annonser.

Rättegången hävdade vidare att Gajjar använde cloaking-tjänster i mars 2020 för att främja ett bedrägligt bitcoin-system. Enligt Facebook publicerade svaranden en ofarlig annons om skedar av rostfritt stål. Annonsen handlade faktiskt om ett bitcoin-investeringsschema som förmodligen dämpade människor ekonomiskt från coronaviruspandemin.

Svaranden använde också bilden av en kändis för att ge “trovärdighet” till den virtuella valutainvesteringsplattformen. Förutom att sälja bitcoininvesteringar, använde Gajjar också maskeringstjänster för att främja falska kosttillskott och paradade bilder av kändisar som förmodligen använde produkten.

Följaktligen söker den sociala mediejätten ett permanent föreläggande mot Gajjar, LeadCloak och medarbetare. Facebook hävdar vidare skadestånd och bad om lättnad.

Crypto-bedrägerier på något sätt

Bedrägliga skådespelare slösar ingen tid med att byta offer under en pandemi eller någon större världshändelse, som den pågående COVID-19-pandemin. Över 1,6 miljoner fall har rapporterats sedan det nya viruset dök upp.

I Storbritannien, landets nationella bedrägeri & cyberrapporteringscenter, Action Fraud, avslöjade nyligen att invånarna fick falska e-postmeddelanden som begärde donationer i bitcoin till National Health Service (NHS).

Vi fortsätter att få en stor mängd rapporter om falska e-postmeddelanden som används för att begära donationer till NHS.

NHS kommer aldrig att be dig att skicka pengar direkt till ett bankkonto eller göra en betalning med Bitcoin.

Följ våra råd för att vara säker online.#coronavirusfrauds pic.twitter.com/hxtaJ3AOFr

– Actionbedrägeri (@actionfrauduk) 9 april 2020

Dessutom varnade byrån medborgarna att inte ge efter för sådana e-postmeddelanden, eftersom det brittiska sjukvårdssystemet inte kommer att begära donationer i BTC eller begära överföring av medel till ett bankkonto.

Redan i mars 2020 utfärdade Storbritanniens finansiella tillsynsorgan, Financial Conduct Authority (FCA), en varning angående COVID-19-bedrägerier. Byrån avslöjade vidare de dåliga skådespelarnas taktik och bad medborgarna att inte avslöja känsliga detaljer och också akta sig för läckra system, falska välgörenhetsprojekt.

Chester Wisniewski, forskare vid säkerhetsutrustningen Sophos, avslöjade bedrägeriets aktiviteter som imiterade Världshälsoorganisationen (WHO) för att söka donationer i bitcoin för hälsovården.

När basketspelare och fans globalt sörjde basketlegendens död, Kobe Bryant, som tillsammans med sin tonårsdotter och sju andra dog i en flygolycka, såg kryptohackare det perfekta tillfället att slå till.

De oseriösa skådespelarna döljde ett manus för digital valutautvinning i bakgrunden till den sena före detta basketspelaren. Fans som laddade ner Bryants bild från internet skulle omedvetet möjliggöra att crpytojackers bryter ut digital valuta på sina datorer.

Regleringsbyråer i olika jurisdiktioner varnar ständigt investerare för att vara uppmärksamma på bedrägliga bitcoin-system som erbjuder en falsk avkastning på investeringen (ROI). USA: s justitieavdelning anklagade tre män för att ha genomfört ett massivt bedrägligt kryptogruvsystem.

Som rapporterades av Blockonomi i januari 2020 stödde Bitcoin-miljardären Pierce Brook en bluff med digital valuta som drivs av EXW Wallet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me