Kryptoprofiler: Warren Buffett, “Oracle of Omaha”, förutspår Bitcoins alltför tidiga slut

Warren Buffett-profil

När Warren Buffett pratar om pengar tenderar folk att lyssna. 87-åringens uppgifter är i god ordning. ”Oracle of Omaha” har fungerat som ordförande och största aktieägare i det multinationella holdingbolaget Berkshire Hathaway sedan 1970. Han är värt nästan 83 miljarder dollar, vilket gör honom till den tredje rikaste människan på planeten från och med februari 2018. Han är sällan utanför av de fem bästa. Han var kortfattat världens rikaste man 2008, förbi och följde därefter av Microsofts grundare Bill Gates året därpå.

Ändå har Buffett tagit stor kritik för sin pooh-poohing av Bitcoin. Inom osäkra termer har miljardärguiden investerare kallat Bitcoin en bluff och profeterat dess glödande slut. Endast tiden kommer att visa om Oracles förutsägelser är korrekta, eller – som vissa kritiker hävdar – han är bara lite sur att han inte såg Bitcoin komma.

Warren Buffett-profil

Tidigt liv och karriär

Warren Buffett kommer från Omaha, Nebraska, och Omaha är fortfarande värd för huvudkontoret för Berkshire Hathaway. Son till en kongressledamot, Buffett började sin affärskarriär tidigt. Enligt uppgift handlade en av hans första affärsverksamheter om att köpa sex-paket läsk från sin farfars diverseaffär och sälja flaskorna för fem cent per styck – att ge honom ett vinstvinster för varje sexpack som köpts.

Han köpte sin första säkerhet 11 år gammal – tre aktier i CitiesService Preferred för $ 38 per aktie. Han sålde aktierna till 40 dollar per aktie och föll sedan tillbaka för att upptäcka att de snart gick för 200 dollar per aktie. Detta var påstås den formande händelsen i hans kärninvesteringsstrategi, som sammanfattas i hans nu berömda citat: “Aktiemarknaden är en anordning för att överföra pengar från de otåliga till patienten.”

Buffett utbildades vid flera universitet innan han slutade vid Columbia University och träffade Crash-investeraren Ben Graham efter 1929. Graham skulle bli Buffetts mentor under de kommande åren, även om deras investeringsfilosofier stod i skarp kontrast till varandra. En överlevande från den stora depressionen, Graham fokuserade på företag som hade liten eller ingen risk. Buffett försökte helt förstå ett företags inre arbete och gjorde sin riskbedömning utifrån företagets potential. Så småningom likviderade Buffett den stora portföljen han hade samlat och behöll bara några symboliska innehav – bland annat Berkshire Hathaway-frön..

Young Warren Buffett

En ung Warren Buffet, bild från Youtube

Idag, Berkshire Hathaway äger direkt en massa hushållsföretag, bland dem: Dairy Queen, Fruit of the Loom, GEICO, BNSF Railway och Pampered Chef. Det äger också betydande delar av Kraft Heinz Company, American Express, Wells Fargo, Coca-Cola, Apple och Bank of America.

Buffett har länge varit en viktig del av Vita huset, senast möte med president Barack Obama för ekonomisk vägledning och stöd för Hillary Clintons misslyckade bud på kontoret.

Buffett på Bitcoin

Buffett har aldrig varit en stor anhängare av Bitcoin. I början av 2018 upprepade han sin avsmak för kryptovalutainvesterare i flera högprofilerade intervjuer med stora nyhetsbutiker.

För Buffett representerar kryptovalutor mer än en sund investering. Han har till och med gått så långt att han kallar Bitcoin ”troligen råttgift i kvadrat ” i ett Berkshire Hathaway-bolagsstämma.

Warren Buffett på Bitcoin

Warren Buffett, Talk Bitcoin på CNBC

Dessutom sa han att det är troligt att kryptokurrency kommer att sluta med en smäll i motsats till en fizzle.

“När det gäller kryptovalutor kan jag generellt säga med nästan säkerhet att de kommer att komma till ett dåligt slut”, sa Buffett till CNBC. “Om jag kunde köpa en femårsperiod på var och en av kryptovalutorna, skulle jag gärna göra det, men jag skulle aldrig korta en krona.”

Dessa förutsägelser har väckt en hel del ilska från kryptovalutasamhället. Två huvudsakliga motpunkter har tagits upp för Buffetts syn på situationen. Den första är att Buffett helt enkelt är en finansiell guru från en annan era, och hans förståelse för Bitcoin är kraftigt begränsad. Det andra är att Buffett förstår kryptovalutor perfekt. Faktum är att han förstår dem så bra att han inser att de utgör ett hot mot hans innehav i en mängd traditionella bankplattformar.

Gamla pengar kontra nytt

Riskkapitalisten Fred Wilson och Balaji Srinivasan, teknologichefen för den populära amerikanska fiat-till-kryptobörsen Coinbase, tog upp Buffetts kommentarer vid Konsensus 2018 händelse i New York City.

“Att kalla det” råttgift “för mig antyder att de inte har tagit sig tid att verkligen förstå vad som händer här,” sa Wilson i en intervju på scenen med Wall Street Journal. “Om allt du tänker på det är en ny tillgångsklass och någon ny sak som du kan handla med, tror jag att du kommer till den slutsatsen. Men om du verkligen förstår att detta är en grundläggande innovation inom grundteknik för internet som ger en massa nya funktioner som inte fanns före detta, så ser jag det som LAMP-stacken (webbutvecklingsverktyg) eller något . Det här är en helt ny stack som vi kommer att bygga nya applikationer ovanpå, och tokens är bara bränslet som lyser upp den stacken. “

Srinivasan tillade att Buffett kan vara en av kryptovalutans mest uppmärksammade motståndare, men hans uppfattning är långt ifrån monolitisk. Ledarna för IMF och Goldman Sachs är båda hausse på Bitcoin på lång sikt, och Goldman Sachs har tagit steg mot att öppna sin egen kryptovalutabörs.

Andra marknadsobservatörer har pekat på ytterligare kommentarer från Buffett som bevis för att han bara inte “får” kryptovalutor tillräckligt för att ha en trovärdig investeringsuppfattning gentemot dem.

“Vi äger inga, vi är inte korta, vi kommer aldrig att ha en position i dem”, har Buffett sagt. ”Jag får tillräckligt med problem med de saker jag tror jag vet något om. Varför i hela världen ska jag ta en lång eller kort position i något jag inte vet om? “

En framväxande hot

Åtminstone några tror marknadsvakterna att Buffetts kommentarer huvudsakligen är för show. Mannen har visat en anmärkningsvärd förmåga till en stor investeringskarriär, och även om han tidigare varit ovillig att anamma ny teknik, har han alltid lyckats anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden, menar de.

Det är mycket mer troligt, dessa säger observatörer, att Buffett förstår krypto tillräckligt bra för att veta att det utgör en utmaning för traditionella finansinstitut, som stöder Berkshire Hathaway via sina innehav i Bank of America, Wells Fargo, American Express och andra.

Banker vs Bitcoin

Banker mot kryptovaluta, bild från Hur mycket

Ethereums totala börsvärde är ungefär lika stor som JP Morgan Stanley, medan Bitcoins marknadsvärde är ungefär lika med Bank of China. Mycket av glöd mot kryptovaluta drivs med den mycket verkliga rädslan för att kryptovalutor kommer att äta in i bankernas marknadsandel och eliminera deras mycket lönsamma mellanhandsposition – ett mål som uttryckligen anges i Bitcoin-skaparen Satoshi Nakamotos Bitcoin-papper.

“Det som behövs är ett elektroniskt betalningssystem baserat på kryptografiskt bevis istället för förtroende, vilket gör det möjligt för två villiga parter att handla direkt med varandra utan behov av en betrodd tredje part”, skrev Nakamoto. “Transaktioner som är beräkningsmässigt opraktiska att vända skulle skydda säljare från bedrägerier, och rutinmässiga spärrmekanismer kan lätt genomföras för att skydda köpare.”

Buffett: Relevant eller rostig?

Det kommer sannolikt inte att vara klart under Buffetts livstid om kryptovaluta är en långsiktig boom eller byst. Vissa kryptokartor sträcker sig i årtionden, och Buffett har varit i verksamhet sedan långt före andra världskriget. Hans ord och inflytande i den traditionella banksektorn kommer dock sannolikt att dröja långt längre än affärsmannen själv. Det återstår att se om hans “råttgift i kvadrat” kommer att sluta validera hans arv eller datera det.

Referenser

  1. https://www.thebalance.com/warren-buffett-biography-356436
  2. http://www.businessinsider.com/lessons-warren-buffett-learned-från-benjamin-graham-2015-5
  3. http://www.businessinsider.com/facts-about-warren-buffett-2016-12
  4. https://www.cnbc.com/2018/05/05/warren-buffett-says-bitcoin-is-probably-rat-poison-squared.html
  5. https://bitcoinmagazine.com/articles/fred-wilson-explains-why-warren-buffett-doesnt-get-bitcoin/
  6. https://themerkle.com/are-gates-buffet-and-munger-all-threatened-by-bitcoin/
  7. https://howmuch.net/articles/banks-vs-cryptcoins
  8. https://bitcoin.org/en/bitcoin-paper
  9. https://www.nasdaq.com/quotes/institutional-portfolio/berkshire-hathaway-inc-54239

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me