Land, Games, Art, Oh My! Een introductiegids voor het opkomende NFT-ecosysteem op Ethereum

Ethereum

Gedecentraliseerde financiering, of DeFi, is de laatste tijd een ware rage in Ethereum’s hoekje van de crypto-economie dankzij de recente memetische opkomst van ‘yield farming’, d.w.z. rendement verdienen door je geld te gebruiken in DeFi-platforms.

Toch is er nog een andere hete Ethereum-sector die dit jaar ook veel op stoom komt, en dat is de NFT-sector.

De meeste mensen die crypto-savvy zijn, maar niet veel weten over NFT’s, die namen gebruiken als niet-vervangbare tokens, nifties of crypto-verzamelobjecten, herkennen de term mogelijk van de CryptoKitties-rage eind 2017, toen Ethereum-gebruikers in de franchise’s digitale katten in drommen.

Sindsdien is de NFT-arena in activiteit geëxplodeerd, en 2020 was een soort van bloeiend jaar voor de scene. Dat blijkt uit het feit dat de NFT-markt in juli 2020 net zijn eerste $ 100 miljoen aan totale verkoop bereikte.

Het is een indrukwekkende vroege mijlpaal die suggereert dat de lucht vanaf hier de limiet zou kunnen zijn voor NFT’s. Om een ​​beter idee te krijgen van wat deze mijlpaal in de toekomst betekent, gaan we dieper in op de basisprincipes van NFT’s en hoe ver ze tot nu toe zijn gekomen.

De NFT’s 101

Wat maakt een NFT een NFT?

Laten we het zo zeggen: er zijn vervangbare activa en niet-vervangbare activa. Fungible assets zijn onderling uitwisselbaar. $ 1 is in feite niet te onderscheiden van andere $ 1, en hetzelfde geldt voor 1 BTC vergeleken met nog eens 1 BTC.

Omgekeerd zijn niet-vervangbare activa zaken als kunstwerken of land die gemakkelijk te onderscheiden zijn. Niet-vervangbare tokens zijn dus door blockchain aangedreven digitale activa die aantoonbaar schaars en uniek zijn.

Omdat Ethereum tot nu toe het meest populaire platform is voor het slaan van NFT’s, is dat tot nu toe de meest populaire NFT-standaard Ethereum’s ERC721-specificatie, die voor het eerst werd gepubliceerd in januari 2018. ERC721-tokens zijn sindsdien de meest gebruikte NFT’s geworden.

OG’s: CryptoPunks & CryptoKitties

Je kunt een rechte lijn trekken van waar de NFT-economie zich vandaag bevindt, naar twee van de eerste hits van de arena, CryptoPunks en CryptoKitties.

CryptoPunks, die begin 2017 op het toneel verschenen, zijn pixelkarakters die kunnen worden verzameld met een maximum van 10.000 eenheden, die allemaal visueel uniek zijn voor elkaar. Deze CryptoPunks waren aanvankelijk gratis, maar verzamelaars daalden af ​​in een razernij rond de tokens nadat Mashable een verhaal over het project had gepubliceerd.

Niet-fungibele tokens

Die piek van interesse gaf het NFT-ecosysteem inertie die tot op de dag van vandaag voortduurt. De traagheid was voldoende betekenisvol dat CryptoPunks nu in zwang blijven, met sommige verkopen eerder dit jaar voor wel 60 ETH.

Een andere belangrijke vroege NFT-onderneming was CryptoKitties, waarmee spelers unieke (en schattige) digitale katten konden fokken en verhandelen. Het project brak in korte tijd door miljoenen dollars aan verkopen en toonde aan dat secundaire markten rond NFT’s levensvatbaar waren.

Met dat alles gezegd, toonden CryptoPunks en CryptoKitties al vroeg wat mogelijk was en inspireerden ze tientallen projecten in hun kielzog. Sindsdien hebben ontwikkelaars, ondernemers en verzamelaars de NFT-economie opgebouwd.

NFT-omzet: $ 100 miljoen

Volgens de site van de NFT-marktgeschiedenis Niet-tastbaar, het totale USD-volume aan NFT-verkopen op Ethereum was meer dan $ 99,5 miljoen op het moment dat dit artikel werd geschreven. Dat betekent dat de mijlpaal van $ 100 miljoen binnen enkele dagen vrijwel zeker zal worden overschreden.

Als ik uitzoom, is het dus ongelooflijk hoe ver de NFT-economie zo snel is gekomen. Als NFT-expert en Polynexus Capital-partner Andrew Steinwold opgemerkt in een recente uitgave van Bankless, is deze economie praktisch een pasgeborene.

“Met december 2017 als ons startpunt, bestaat de NFT-markt pas ~ 2,5 jaar, een extreem korte tijd vergeleken met bitcoin (11 jaar) of traditionele markten (honderden jaren),” zei Steinwold.

Dienovereenkomstig laat het teken van $ 100 miljoen zien dat NFT-projecten echt iets op het spoor zijn en gebruikers overtuigen, zelfs als de zaken nog vroeg en relatief klein zijn..

Vroege soorten NFT’s

Er wordt nog jaren geëxperimenteerd met NFT’s, dus het stof is nauwelijks neergedaald met betrekking tot wat voor NFT’s er gebouwd kunnen worden. Toch zijn er tot nu toe enkele dominante typen geweest. De eerder genoemde Andrew Steinwold slots deze types als volgt:

  • Collectibles (denk aan CryptoKitties en CryptoPunks)
  • Virtuele werelden (denk aan VR-pakketten in Cryptovoxels en Decentraland)
  • Spelmiddelen (zoals Gods Unchained-ruilkaarten of Axie Infinity-wezens)
  • Cryptoart (zoals te zien op platforms zoals SuperRare en Async Art)
  • Cultuurfiches (bijv. Virtuele kleding voor cryptovoxels of een tokenized muziekalbum)
  • Andere (bijv. Kaartjes voor evenementen, lidmaatschappen, items uit de echte wereld, professionele services)

Elk van deze NFT-typen is rijk aan unieke mogelijkheden. U kunt CryptoKitties “fokken” om nieuwe te creëren. U kunt virtuele evenementen hosten in Cryptovoxels, zoals het WIP-bijeenkomst. Je kunt tokens verdienen terwijl je je een weg baant door Axie Infinity, je nieuwste programmeerbare Async Art-stuk op je Apple TV weergeven en nog veel meer. En nogmaals, deze arena is nog maar net begonnen.

Raket NFTEen nieuwe rimpel voor Ethereum DeFi: leningen ondersteund door Crypto Collectibles

Op weg naar de mainstream

CryptoKitties had een flits van uitbraaksucces in 2017, maar de NFT-scene en Ethereum zijn sindsdien goed op weg en zijn veel beter voorbereid om serieuze doorbraken te maken in de mainstream.

Er blijven ongetwijfeld uitdagingen bestaan. De algemene gebruikerservaring (UX) van Ethereum wordt vaak als problematisch genoemd, maar deze dynamiek wordt steeds beter met de opkomst van gebruiksvriendelijke slimme portefeuilles zoals Argent.

Een ander pijnpunt zijn de acuut hoge transactieprijzen waarmee Ethereum de laatste tijd wordt geconfronteerd.

Het goede nieuws is dat Ethereum’s ecosysteem voor schaal-2-schaaloplossingen nog nooit zo levendig is geweest als nu, en verschillende schaalprojecten daarin staan ​​aan de vooravond van meer wijdverspreide implementaties. Terwijl deze inspanningen zich blijven ontwikkelen, valt de infrastructuur voor reguliere adoptie op zijn plaats.

Dat gezegd hebbende, zullen NFT-ondernemingen ook dingen moeten blijven bouwen die mensen willen. Sommige van deze recente inspanningen zijn rechtstreeks gericht op reguliere interesses zoals professionele sporten om de aandacht van gewone mensen te trekken.

Neem het voorbeeld van Sorare, een fantasievoetbalspel waarmee je tokenized versies van enkele van de grootste voetbalsterren van Europa kunt verzamelen, opstellen en verhandelen. De game staat de afgelopen dagen in brand in de NFT-sector, zoals blijkt uit het feit dat het momenteel het beste NFT-project is op basis van volume in de week per NonFungible. Het zijn projecten zoals deze die op dit moment NFT’s naar de massa sturen, en ze zijn de moeite waard om dienovereenkomstig te bekijken.

Interessante volgt

Er is geen tekort aan geweldige geesten in de NFT-ruimte, dus soms is het moeilijk om de output van iedereen bij te houden. Maar er zijn enkele personen die zeker de shortlist voor NFT-experts maken die u misschien op uw radar wilt hebben. Ze bevatten:

Gevolgtrekking

Nu de $ 100 miljoen aan NFT-verkopen is overschreden, zal de volgende mijlpaal in de grote ronde $ 1 miljard aan verkopen zijn.

Het is niet te zeggen wanneer dat zou kunnen gebeuren, maar er is een voelbaar gevoel rond het ecosysteem dat NFT’s nog maar net beginnen op te lopen. $ 1 miljard en meer lijkt op dit punt vrijwel onvermijdelijk.

Als je meer wilt leren of er zelfs in wilt springen en NFT’s voor de eerste keer wilt proberen, raad ik NonFungible aan als een analysehulpmiddel en Open zee als een uitstekende allround NFT-marktplaats. Probeer deze sites voor de lol, en misschien blijf je een tijdje hangen!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me