Vad är soliditet? Vår guide till språket för Ethereum Smart Contracts

Hållfasthet

När du tänker på Ethereum tänker du förmodligen på dess kraftfulla smarta kontraktssystem. För de som inte vet är smarta kontrakt i huvudsak program som finns på Ethereum blockchain. De utför olika uppgifter som att skicka eller ta emot Ether- eller ERC-20-tokens, bland andra uppgifter.

Vad du kanske inte vet är dock hur smarta kontrakt faktiskt är sammanställda. Liksom alla datorprogram är Ethereum-kontrakt skrivna på ett programmeringsspråk. I det här fallet kallas det språket vanligtvis Hållfasthet.

Även om det finns andra programmeringsspråk som är kompatibla med smarta kontrakt, är Soliditet det valfria språket idag. Så läs vidare när vi går igenom några av grunderna i soliditet, och där du kan hitta några resurser för hur du lär dig det.

Hållfasthet

Fasthet som programmeringsspråk

De flesta professionella programmerare använder idag en eller flera av en pool av populära moderna programmeringsspråk. Några exempel på detta inkluderar C (och C ++, C # och så vidare), Python, Java (och JavaScript), Perl eller några andra. Solidity var utformad för att vara lätt att lära sig för programmerare som redan känner till ett eller flera moderna programmeringsspråk.

Om du lärde dig något som Visual Basic tillbaka på gymnasiet kan du ha svårt att plocka upp soliditet. Medan du kan ett språk som Python eller C, kommer du att tycka att Solidity är relativt bekant.

Solidity använder ett stort antal programmeringskoncept som finns på andra språk. Till exempel har soliditet variabler, funktioner, klasser, aritmetiska operationer, strängmanipulation och så vidare. Medan på ett språk som C skulle en programmerare sannolikt skapa någon form av en “huvud” -funktion, som “int main (arg1, arg2) {// code}”, arbetar Solidity med ett “kontrakt” som skapas i en liknande sätt.

Soliditetskod

Som du kan se ser soliditetskoden överraskande ut som C ++, C # eller JavaScript. Python-utvecklare kommer att märka att variabler i Solidity behöver deras typ för att deklareras explicit, bland andra skillnader.

Soliditet är fortfarande ganska ny och har begränsade inlärningsresurser

Normalt, om man vill lära sig ett nytt programmeringsspråk, kan de köpa en av de många böcker som finns tillgängliga om ämnet. Till exempel, om du vill lära dig JavaScript, finns det dussintals eller hundratals böcker tillgängliga som kan ge nödvändig självstyrd utbildning.

Eftersom Solidity fortfarande är ganska nytt, finns det bara en liten handfull böcker tillgängliga, och recensioner för dem på Amazon.com verkar vara ganska blandade om inte direkt negativa.

Solidity erbjuder ganska omfattande dokumentation för hur koden fungerar. Men för någon som är helt ny på språket och inte redan är en masterprogrammerare kan dykning direkt i dokumentationen vara mycket skrämmande, om inte en nästan omöjlig uppgift för de flesta.

Helst bör dokumentationen användas mer som referens på samma sätt som man använder en ordbok för att slå upp ett ord. Men man skulle inte läsa en ordlista från omslag till omslag i ett försök att lära sig ett talat språk.

Om man är dedikerad och tålmodig nog kan någon dock använda den tillgängliga dokumentationen för att lära sig soliditet utan en omfattande programmeringsbakgrund. Det skulle dock inte vara lätt.

Soliditetsträning och kurser

För de med lite grundläggande programmeringserfarenhet kan det vara ett roligt alternativ att få fötterna våta med soliditetsprogrammering Crypto Zombies. Denna webbplats liknar väldigt mycket Codecademy, där du får en kort programmeringsuppgift och slutför den direkt i webbläsaren där den kontrolleras direkt. Crypto Zombies är emellertid temat kring att skapa ett zombiespel med Solidity.

Vi försökte det första kapitlet, som tog knappt två timmar att slutföra. Det var lite svårt, men med uthållighet och omsorg kan det göras. Hela kursen är dock inte klar ännu.

Utvecklarna har sagt att nya lektioner kommer att släppas varannan vecka. När alla lektioner är klara, bör resultatet bli ett komplett spel i Solidity.

Crypto Zombies

Även om det förmodligen inte räcker för att verkligen göra någon till en soliditetsproffs, ger Crypto Zombies en utmärkt introduktion till många av kärnkoncepten för smart kontraktsprogrammering och soliditetssyntax.

Om du inte har programmeringserfarenhet ännu, kanske du vill ta en gratis kurs om Codecademy. Kunskap om Python eller JavaScript grundläggande skulle vara tillräckligt för Crypto Zombies.

För mer avancerade elever som vill hoppa rakt in i det smutsiga, har Block Geeks en fantastisk, gratis kurs på deras hemsida.

Betalad utbildning och online-certifikat för soliditet

Under de senaste åren har några webbplatser dykt upp som erbjuder betald utbildning i olika teknikämnen. Ett exempel på detta är BitDegree som syftar till att vara en blockchain-verifierad utbildningsplattform där potentiella studenter kan lära sig tekniska färdigheter genom online-kurser.

Efter avslutad kurs kommer de att få en online-grad av sorter som är registrerade på Ethereum blockchain för verifieringsändamål. BitDegree lanserades tidigare i år och erbjuder en soliditetskurs för bara 9,99 dollar.

Soliditetskurs

Ett annat alternativ för vissa är udemy.com, som är en webbplats som erbjuder videobaserad onlineutbildning. Denna webbplats erbjuder för närvarande en soliditet kurs för $ 200, men det verkar vara till försäljning för 90 eller fler procent rabatt mycket ofta, om inte alltid.

Ett annat alternativ som kan vara mer intensivt (och dyrt) erbjuds av B9LAB.com. De erbjuder vad de kallar en certifierad Ethereum-utvecklare online kurs. Kursen kräver nio veckor på 6 till 10 timmar per vecka. Det kostar också € 1450, eller ungefär $ 1750. De erbjuder också en gratis Ethereum 101 kurs för dig att testa deras undervisningsmetod och se om det fungerar med din inlärningsstil.

Är det värt att lära sig soliditet?

Om du funderar på att lära dig soliditet för ditt jobb kanske du vill överväga vilka andra färdigheter du också behöver. Även om att lära sig blockchain-relaterade färdigheter kan vara mycket värdefullt, skulle man troligen behöva bli expert först på minst ett annat programmeringsspråk. Till exempel detta jobbannons för en Solidity-utvecklare på Bounty0x kräver att alla kandidater inte bara förstår Solidity utan även Truffle, NodeJS och GoLang.

Om du känner dig säker på att ägna några år av ditt liv åt att lära dig soliditet, prova. Det är mycket möjligt att du kommer att ha en pålitlig stabil karriär under många år framöver.

Förutom Solidity finns det Serpent som är baserad på Python. Eftersom Python är ett mycket enkelt och lättförståeligt språk kan det vara lättare att lära sig i framtiden. Och inte bara kan Solidity eller Serpent användas på Ethereum, dessa färdigheter kan omedelbart översättas till användbara kodningsfärdigheter på RSK och Ethereum Classic, två andra konkurrerande smarta kontraktsplattformar.

För nu är dock Soliditet kung. Och en stark förståelse för soliditet kommer att vara mycket användbar när du lär dig andra smarta kontraktsspråk i framtiden.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me