Kryptovalutaärv: Hur du säkrar dina tillgångar i händelse av din död

Cryptocurrency Arv

Om du dog i morgon, vad skulle hända med din krypto? Oavsett hur långt borta du tror den dagen kan vara, är det en fråga som långsamt har börjat krypa upp i kryptovalutamiljön utan att någon verkligen märker det.

När en teknisk revolution inträffar tar det ofta den omgivande infrastrukturen – särskilt regelverket – att komma ikapp. Detta kan ses mest tydligt i exemplet med lagliga toppar där framgångsrika kemiska experiment rörde sig i en sådan takt att det fick lagstiftare att klättra för att hålla jämna steg.

Frågan om arv från kryptovaluta är lite annorlunda eftersom den inte nödvändigtvis kräver mer lagstadgad information. men helt enkelt ett sätt att navigera i den medfödda decentraliseringen och anonymiteten hos själva krypton.

Cryptocurrency Arv

Det beräknas att cirka 20 miljarder dollar i Bitcoin ensam redan har gått förlorade, antingen på grund av vårdslöshet eller för att deras ägare dog utan att någon visste om deras portfölj.

En Reddit-användare sammanställde till och med en kalkylblad av plånbokadresser som har varit vilande sedan Bitcoin var värt under $ 10. År 2015 låg över 3 miljoner Bitcoins orörda och inaktiva i ‘döda’ plånböcker. Förutsatt att förlusthastigheten fortsatte när den började, kan det nu finnas nära 5 miljoner inaktiva Bitcoins.

Och detta är bara Bitcoins nummer. Hur många människor köpte upp en stack med framgångsrika altcoins när de prissattes till $ 0,0001, bara för att ha glömt bort dem eller gått bort innan de kunde tas ut?

Bitcoin Miner dör i Plane Crash

2013, en kryptoentusiast och Bitcoin-investerare, Matthew Moody, dog i en flygolycka och gick bort utan att ge någon tillgång till hans plånboksinformation.

Nu fem år senare letar mannens far, Michael Moody, fortfarande efter sätt att avslöja sin sons förmögenhet, vilket kan vara värt en oräknelig summa med tanke på hur mycket Bitcoin har vuxit i värde sedan dess.

Moodys fall, även om det inte är sällsynt, är särskilt symboliskt för frågan om handen och ställer frågor till kryptosamhället i stort. Michael Moody betonade behovet av särskilt unga människor att bli kloka i processen:

“[Unga människor] måste bli bättre utbildade om de steg som krävs för att säkerställa att deras investeringar är ordentligt säkrade, både för sig själva och för framtida arvingar.”

Även om kryptokurrency gör det svårt att enkelt vidarebefordra dina uppgifter, särskilt till någon som inte är så tekniskt kunnig, finns det fortfarande sätt att se till att dina nära och kära ärver din digitala förmögenhet.

Men som ofta är saker i kryptorummet, kommer framgången med dessa åtgärder till stor del att bero på din egen vaksamhet och uppmärksamhet.

Dead Man’s Switch

Denna halvautomatiska metod för fastighetsplanering innebär ett datorprogram som skickar e-post till dig vid vanliga, angivna tider och väntar på ditt svar.

Om programmet inte får svar kontrollerar det automatiskt dödsintygsposterna för att få meddelande om att du passerat. Om den hittar en sådan post, eller om du helt enkelt inte svarar inom en viss tidsperiod, kommer den att överföra innehållet i dina kryptovalutaplånböcker till ett angivet konto som du skapade i förväg.

Om du antar tillförlitligheten för ditt valda automatiska program kan den dödas växlingsmetod vara relativt fullsäker. Men extrem konsistens krävs från användarens sida, eftersom det inte kan innebära plötslig överföring av alla dina mynt innan du vill att de ska flyttas om du inte svarar på ett e-postmeddelande..

Rita en färdplan

Det enklaste sättet att hantera arvsproblemet är att helt enkelt skriva ut alla dina uppgifter och lämna dem till din valda mottagare.

Ett papper som innehåller privata nycklar, utbytesinloggningsuppgifter och tillhörande fiatkonton kan ta hand om saker på ett tag.

Hur du skyddar din plånboksåterställning

Hur du håller din återhämtningsfrön säker

På samma sätt kan dock allt du äger gå vilse i samma fall om din mottagare tappar papperet och det faller i händerna på någon annan. I det här fallet kan du kyssa adjö till din stash och din älskade kan kyssa adjö till deras arv.

På samma sätt är att lagra alla dina uppgifter på ett ställe online lika farligt, om inte mer, och saknar säkerhet vad det kompenserar för bekvämlighet.

Det största problemet här är den klibbiga frågan om hur mycket du litar på din mottagare. Att ge dem nycklarna till din personliga förmögenhet efter att du har dött i en sak, men att anförtro dem dem medan du fortfarande är här kräver mycket säkerhet från din sida.

Dessutom kan det vara farligt att skriva känsliga detaljer, till exempel en privat nyckel, direkt på din testamente eftersom dokumentet kommer att bli en offentlig fråga efter din död och kan avslöja din nyckel farligt tidigt.

M-of-N-transaktioner

Detta system innebär att dela tillgången till dina medel mellan flera betrodda personer. Det enda sättet att komma åt ett konto via M-of-N är att ett visst antal av dina valda undertecknare ger sina uppgifter i tandem.

Om du till exempel delar upp dina uppgifter mellan (1) din advokat, (2) din fru, (3) din son, (4) din dotter och (5) din fastighetsplanerare; då krävs det bara ett visst antal av deras signaturer, säg tre, för att få tillgång till kontot.

Denna lösning sprider risken utan att allt ditt förtroende läggs på eller någon person. Det enda hotet här skulle vara resultatet av att ditt förhållande bryts samman med tre av de fem undertecknarna. Det är inte ovanligt att fruar springer av med sin mans ekonomichef.

Gruppsignaturer

Denna metod fungerar på samma grund som M-of-N-transaktioner, men kräver närvaro av var och en av dina valda undertecknare istället för bara en majoritet.

Detta ger ett extra lager av säkerhet eftersom det minskar risken för att 3/5: e i din grupp slår på de andra 2; men det kommer också med sina egna problem. Specifikt, om någon av gruppen dör eller helt enkelt förlorar sina detaljer, kan det betyda att ingen i gruppen får tillgång till fonderna.

Utbyten Försök att hjälpa

Coinbase-börsen har redan försökt förmedla sådana situationer genom att tillåta tillgång till någons myntstash förutsatt att den sökande uppvisar ett dödsintyg och den avlidna kryptoinnehavarens vilja innehållande relevanta instruktioner.

Utan tvekan kan detta visa sig vara en användbar tjänst för människor i tider av nöd, men det suddar också ut decentraliseringslinjen som skiljer kryptovaluta från typiska finansiella tjänster.

Slutsats

Det finns många sätt att se till att din krypto når dina nära och kära i händelse av din död, men var och en av dem är fylld med hinder och nackdelar som gör dem olämpliga av olika skäl.

I slutet av dagen skulle ett gott gammaldags bankvalv innehållande en hårdvaruplånbok och privat nyckel vara tillräckligt för att avvärja alla utom de mest extrema katastroferna, men även då måste du anförtro dina uppgifter till tredje part som du inte riktigt vet tillräckligt för att kunna lita fullt ut.

Utan tvekan kommer frågan om kryptovalutarv att explodera en dag, kanske när en Winklevoss-typ dör och media som är rasande över arvetvisten är högt nog för att fånga folks uppmärksamhet.

Fram till dess verkar det som att hantera din kryptovaluta i döden kan vara lika knepigt som att hantera den medan du är här.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me