Plasma & The Raiden Network: Ethereum Scaling Solutions Explained

Plasma & amp; Raiden-netwerk

Plasma en The Raiden Network zijn off-chain schaaloplossingen die oorspronkelijk werden voorgesteld voor het Ethereum-netwerk. Het Raiden-netwerk bevindt zich momenteel in de laatste stadia van de testfase en zou binnenkort klaar moeten zijn voor de mainnet-release, terwijl een werkende implementatie van µRaiden al is leven op het hoofdnet van Ethereum.

Plasma werkt al MVP op OmiseGo en werkt momenteel aan een Plasma Cash implementatie samen met Ethereum. De dappchains van het Loom Network zijn een soortgelijk concept als Plasma, en Loom heeft hun geplande integratie met Ethereum’s Plasma Cash-implementatie aangekondigd om game-assets op dappchains beter te beveiligen..

Plasma & amp; Raiden-netwerk

De bezorgdheid over schaalvergroting voor Ethereum neemt toe, aangezien dapps momenteel niet duurzaam zijn en veel gebruikers op zoek zijn naar alternatieven. Plasma en het Raiden-netwerk bieden de nodige verlichting voor het netwerk om het te helpen opschalen naar de benodigde niveaus.

Er zijn veel bewegende delen met beide technologieën (vooral Plasma), dus laten we erin duiken en proberen de algemene concepten te behandelen.

Wat is het Raiden-netwerk?

Heel eenvoudig, de Raiden-netwerk is de Ethereum-versie van het Lightning Network van Bitcoin. Het is een off-chain schaaloplossing die compatibel is met ERC-20-tokenoverdrachten in bidirectionele betalingskanalen.

De onderliggende architectuur is ingewikkeld, maar interactie met Raiden vereist alleen dat ontwikkelaars interactie hebben met een API om er schaalbare applicaties bovenop te bouwen. Raiden is ontworpen om vrijwel onmiddellijke betalingen, verhoogde transactieprivacy, microbetalingen, lage kosten en atomic token swaps te bieden. Betaalkanalen van Raiden bestaan ​​buiten de keten en komen slechts af en toe in de keten terecht, waardoor de transactiecapaciteit op de keten enorm wordt verminderd.

Raiden omzeilt de noodzaak van een wereldwijde consensus over de staat van het netwerk dat vereist is voor on-chain transacties. Het doet dit door gebruik te maken van hash-vergrendeld transfers gebeld balans bewijzen. Saldobewijzen worden gedekt door on-chain deposito’s die worden gedaan voordat bidirectionele betalingskanalen worden opgezet. Bidirectionele betalingskanalen maken bijna onbeperkte tokenoverdrachten tussen twee deelnemers mogelijk, zolang hun nettobedrag niet hoger is dan het oorspronkelijke stortingsbedrag.

Als dit bekend klinkt, komt dat omdat het weerspiegelt hoe het Lightning-netwerk van Bitcoin werkt, afgezien van een paar variaties. De naam ‘Het Raiden-netwerk’Is afgeleid van zijn bestaan ​​als een protocol voor routering en in elkaar grijpende kanaaloverdracht via mesh-netwerken.

Drie lopende projecten omvatten Raiden:

  • µRaiden
  • Raiden-netwerk
  • Raidos

µRaiden (spreek uit als Micro Raiden) is het project met een werkende implementatie die al live is op Ethereum. µRaiden is ontworpen met een veel-op-een betalingsinstelling, waardoor het kan fungeren als een betalingskanaal tussen veel gebruikers en een enkele dapp. In vergelijking met de multi-hop-overschrijvingen van Raiden, is µRaiden gebouwd voor unidirectionele betalingskanalen.

Raiden-netwerk is de eerste release van Raiden en bevindt zich momenteel in de testnetfase. Het team achter Raiden Network begrijpt de complexiteit van een dergelijk project en de kritiek ervan. Voordat ze een productieklare technologie lanceren, willen ze ervoor zorgen dat ze de zorgen rond de technologie aanpakken, zoals routeringsefficiëntie, liquiditeitsproblemen, gebrek aan grote betalingsondersteuning en mogelijke centralisatie. De rode ogen mainnet release voor het Raiden-netwerk wordt binnenkort verwacht en hun Raiden Echo Node is al live.

Raidos is een sidechain-technologie voor generaliseer staatskanalen. Gegeneraliseerde toestandskanalen kunnen worden gebruikt om willekeurige toestandsmachines te implementeren waarmee de rekenmogelijkheden van Ethereum kunnen worden geschaald via satellietketens. Dit concept wordt echter zwaar onderzocht en bevindt zich in de planningsfase. Het is een aanvulling op sharding, maar zal waarschijnlijk nog geruime tijd niet beschikbaar zijn.

Wat is plasma?

Plasma is een reeks contracten die bovenop een root chain lopen (Ethereum main chain) en bestaat uit een netwerk van “kinderkettingen”(Alleen zijketens) verbonden met een root chain in een hiërarchische, boomachtige structuur. Plasma wordt met name geïntegreerd met Ethereum en OmiseGo.

Het concept is dat de wortelketen een klein aantal toezeggingen van de kindketens verwerkt, zodat de wortelketen fungeert als de meest veilige en definitieve afrekeningslaag voor de kindketens. Elke kinderketen functioneert als zijn eigen blockchain met zijn eigen consensus, maar er zijn enkele belangrijke kanttekeningen.

Het proces van het gebruik van plasma werkt conceptueel als volgt:

  • Slimme contracten gecreëerd op de root chain en fungeren als het anker van de child chain voor de root chain.
  • Er wordt een child chain gemaakt die functioneert als zijn eigen blockchain met zijn eigen consensus (meestal geen PoW maar zoiets als PoS)
  • Alle staten binnen de kinderketen worden afgedwongen met fraudebewijzen die ervoor zorgen dat alle overgangen van de staat geldig zijn en het protocol voor het opnemen van geld afdwingen (hierover later meer)
  • Slimme contracten die specifiek zijn voor die dapp- of onderliggende keten (applicatielogica) kunnen vervolgens worden geïmplementeerd in de onderliggende keten
  • Benodigde activa kunnen worden overgedragen van de root chain naar de child chain.
  • Validators van blokken die worden gestimuleerd om eerlijk te handelen, sturen af ​​en toe toezeggingen naar de root chain – de laatste schikkingslaag.

Het resultaat is dat gebruikers van een dapp die op een child chain draait, nooit echt met de root chain hoeven te communiceren. Verder kunnen ze hun vermogen naar de root chain terugtrekken wanneer ze maar willen, zelfs als de kinderketen is aangetast. Met deze exits uit de kinderketen kunnen gebruikers hun geld / activa veilig behouden door middel van een Merkle-bewijs dat het eigendom van een bepaald bedrag aan fondsen verifieert.

De belangrijkste voordelen van plasma vloeien voort uit het vermogen om de berekeningen die momenteel de hoofdketen bezighouden aanzienlijk te verlichten. Verder kan de Ethereum-blockchain meer uitgebreide en meer gelijktijdige datasets aan. De last die wordt verwijderd op de root chain vertaalt zich ook naar de Ethereum-knooppunten, die wel worden beloond met lagere verwerkings- en opslagvereisten.

Plasma Cash is een constructie die tokens op het netwerk unieke serienummers geeft die ze in unieke munten veranderen. Voordelen hiervan zijn onder meer dat er geen bevestigingen nodig zijn, eenvoudigere ondersteuning voor alle soorten tokens (inclusief NFT’s) en beperking van massa-exits van kindkettingen (besproken in de volgende paragraaf). OmiseGo werkt momenteel aan een proof of concept voor Plasma Cash en Loom is van plan om Plasma Cash te gebruiken om Plasma gaat weg voor hun vlinders.

Een punt van zorg bij Plasma is het concept van “massa-uitgangen” uit de kinderketens. In dit scenario zou een gecoördineerde gelijktijdige exit uit de child-keten mogelijk leiden tot een gebrek aan verwerkingscapaciteit om alle fondsen op te nemen. Als gevolg hiervan kunnen gebruikers geld verliezen.

Ethereum schalen

Plasma en Raiden maken deel uit van een bredere inspanning om Ethereum te helpen opschalen naar productieklare niveaus. Momenteel zijn de schaalproblemen van Ethereum goed gedocumenteerd en nemen de zorgen toe met neerwaartse druk op de prijzen als onderdeel van een uitgebreide bearmarkt.

Blijkbaar zullen enkele van de beloofde schaaloplossingen voor Ethereum binnenkort werkelijkheid worden; anders zullen projecten die zijn gericht op het verbeteren van het Ethereum-model meer marktaandeel beginnen te stelen. Verder is de opwinding rond interoperabiliteit en schaalbare platforms zoals Kosmos en Stip kan arriveren voordat Ethereum effectief kan opschalen.

De complexiteit van Ethereum maakt het veel uitdagender om te schalen in vergelijking met andere platforms, met name platforms met veel eenvoudigere scripttalen zoals Bitcoin. Ethereum heeft een enorme hoeveelheid ontwikkelaarsactiviteit met verschillende projecten die werken aan het vergroten van de capaciteit. Het is moeilijk om te zien dat het netwerk uiteindelijk niet schaalt, maar dat kan te laat blijken voor veel gebruikers en ontwikkelaars die nu schaalbare dapps willen bouwen.

Ethereum-gids

Lezen: Ethereum: ultieme gids voor dit gedecentraliseerde computerplatform

Interessante oplossingen zoals de Tienvoudig protocol kan een meer onmiddellijke uitstel bieden voor ontwikkelaars die dapps op Ethereum willen bouwen. Als platform en taalonafhankelijke technologie zou het ontwikkelaars in staat kunnen stellen schaalbare dapps op Ethereum te bouwen voordat de grotere projecten van kracht worden.

De komende maanden die naar volgend jaar leiden, zullen een essentiële tijd zijn in de cryptocurrency-ruimte. Veel projecten die in ontwikkeling zijn, zullen live gaan met enkele innovatieve technologieën, en verdere ontwikkelingen van interoperabiliteitsoplossingen zouden vooruitgang moeten boeken. De rol van Ethereum in dit nieuwe landschap zal zich transparant ontvouwen en uitstekende inzichten bieden in het bredere sentiment van de gemeenschap.

Ongeacht het succes of de effectiviteit van voorgestelde schaaloplossingen voor Ethereum, verleggen ze de grenzen van technologische innovatie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me