Pump and Dump-schema’s: hoe ze werken in cryptocurrency

Pomp en stortplaatsen

Cryptocurrencies en blockchain-tokens zijn misschien relatief nieuw in de financiële wereld, maar ze zijn kwetsbaar voor dezelfde soorten klassieke zwendel en schema’s die de papiermarkten al eeuwenlang plagen, plus enkele nieuwe.

De meest voorkomende vorm van zwendel die een gemiddelde kijker op de markt waarschijnlijk zal zien, is de zogenaamde pump-and-dump. Deze gecoördineerde push met een laag volume is lange tijd illegaal geweest op gereguleerde beurzen. Maar in de woeste woestenij van cryptovaluta maken pump-and-dump-schema’s elke plotselinge stijging en daling verdacht. Dat is slecht nieuws in een markt die bijna wordt bepaald door zijn enorme dagelijkse schommelingen.

Pomp en stortplaatsen

Dus, hoe kan een investeerder zien of een munt wordt gepompt of echt naar de maan schiet als resultaat van een geweldige nieuwe samenwerking of technische doorbraak??

Hoe de zwendel werkt

Het hart van een pump-and-dump is een kern van gemotiveerde en goed georganiseerde acteurs, die meestal in privégroepen werken en via boodschappers zoals Telegram. Deze innerlijke kern van investeerders, soms geholpen door een walvis om het volume echt op te drijven, selecteert een munt en een beurs om op te richten. De munt zou idealiter een laag volume moeten hebben, waardoor de actoren een groot deel van de beschikbare liquiditeit kunnen opsluiten en de prijs kunnen dicteren. De uitwisseling moet eveneens relatief klein zijn.

Er is maar zoveel dat deze binnenkern alleen kan doen om de prijs van de beoogde munt te verhogen. Dat is waar de buitenste kern binnenkomt. De taak van de buitenste kern is om nietsvermoedende investeerders – of degenen die niet weten dat er een pump-and-dump gepland is – over te halen om in te kopen. Vroeger gebeurde dit door mond-tot-mondreclame en verkeerde tips van “boiler rooms” van telefoonoperatoren. In het tijdperk van Twitter, Facebook en Reddit wordt mond-tot-mondreclame digitaal verspreid. Enkele opmerkelijke cryptocijfers zijn zelfs beschuldigd van het accepteren van betalingen om professioneel een munt te kopen in de wetenschap dat er een pump-and-dump aan de gang was.

Zodra een tijd voor de pomp is ingesteld, beginnen alle acteurs samen te kopen. De prijs gaat vervolgens omhoog en de liquiditeit wordt volledig in handen van de acteurs gelegd. De nietsvermoedende groep aan de rand, of de mensen die zich hebben aangesloten bij de sociale media-hype, zien de munt stijgen in een zee van groen die “FOMO” triggert en ze springen aan boord, bang om de rit te missen. Dat drijft de prijs verder op, waardoor de aantrekkingskracht voor losse, totaal nietsvermoedende investeerders toeneemt. Het kan moeilijk zijn om te voorkomen dat een relatief onbekende munt recordwinsten boekt ten opzichte van zijn medemensen.

Pump Dump-grafiek

Hoe een typische Pump and Dump eruitziet, afbeelding door CCN

Zodra een richtprijs is bereikt of de innerlijke kern besluit dat genoeg genoeg is, wordt de dump geïnitieerd. De binnenste kern verkoopt hun munten als eerste, snel. De buitenste kern volgt het voorbeeld. De investeerders die niet met de zwendel bezig waren, blijven als het ware de zak vasthouden. Als ze niet snel verkopen, zitten ze op stapels munten die tegen kunstmatig hoge prijzen zijn gekocht. Dit schaadt niet alleen de investeerders, het schaadt ook de integriteit van de munt in kwestie en de uitwisseling waarop de zwendel plaatsvond.

Politieagenten en overvallers

De pump-and-dump is vanwege het illegale karakter op gereguleerde beurzen bijna tot uitsterven bedreigd. De laatste grote pump-and-dump-mensen zullen zich waarschijnlijk herinneren dat Enron betrokken was.

Enron verdiende in 2001 zijn status als synoniem voor onverantwoordelijk ondernemingsgedrag door de eigen aandelenkoers kunstmatig te verhogen, waardoor topmanagers meer dan een miljard verdienden toen ze incasseerden voordat het bedrijf failliet ging. Enron-oprichter Kenneth Lay stierf voordat hij werd veroordeeld. Zijn collega’s ontvingen echter aanzienlijke bedragen aan gevangenisstraf en boetes van miljoenen dollars.

Vanaf 2018 kunnen pump-and-dump-groepen echter relatief straffeloos opereren op cryptocurrency-beurzen omdat ze niet onder toezicht staan ​​van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC)..

De SEC heeft in maart 2018 zelf een waarschuwing afgegeven aan beleggers op dergelijke beurzen.

“Veel platforms noemen zichzelf ‘beurzen’, wat beleggers de verkeerde indruk kan wekken dat ze gereguleerd zijn of voldoen aan de regelgevingsnormen van een nationale effectenbeurs”, aldus de commissie. “Hoewel sommige van deze platforms beweren strikte normen te gebruiken om alleen hoogwaardige digitale activa te kiezen om te verhandelen, beoordeelt de SEC deze normen of de digitale activa die de platforms selecteren niet, en de zogenaamde normen mogen niet worden gelijkgesteld aan de noteringsnormen van nationale effectenbeurzen. “

SEC

Exploitanten van dergelijke uitwisselingen staan ​​volledig in het vizier van de SEC, voegde het eraan toe. Aan de gratis-voor-iedereen kan uiteindelijk een einde komen.

“Een bij de SEC geregistreerde nationale effectenbeurs moet onder meer regels hebben die bedoeld zijn om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen”, aldus de SEC. “Bovendien moet een bij de SEC geregistreerde nationale effectenbeurs als zelfregulerende organisatie regels en procedures hebben die de discipline van haar leden en met haar leden geassocieerde personen regelen, en naleving afdwingen door haar leden en personen die verbonden zijn met haar leden bij de federale effectenwetten en de regels van de beurs. “

De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC ook stuurde een waarschuwing (pdf) over dergelijke schema’s.

CFTC-waarschuwing

Het licht zien

De effectiviteit van een pump-and-dump berust grotendeels op het onvermogen van gemiddelde en mogelijk hebzuchtige investeerders om het te onderscheiden van een legitieme prijsstijging. Dat ontslaat de slechte acteurs die oorspronkelijk met de zwendel zijn begonnen en valse informatie over de beoogde munt verspreiden, niet, maar het laat Average Joes ook niet van de haak.

Een van de memes rond beleggen in cryptovaluta is “DYOR”, of doe je eigen onderzoek. De cryptomarkt leeft nog steeds erg in het land van de caveat emptor, en het betaamt alle investeerders om op hun hoede te zijn voor pump-and-dump-borden. Als er regelgeving binnenkomt, kan het zelfs lonen. De SEC heeft in het verleden premies en beloningen aangeboden voor het correct identificeren van pump-and-dump-scams.

Het probleem zit hem in datgene waar de meeste beleggers van houden aan crypto. Groene schommelingen in de drie- en viercijferige cijfers komen relatief vaak voor, en een kleine investering kan snel in een hoop geld veranderen. Bovendien is crypto beroemd moeilijk te voorspellen. Alt-munten knipperen bijna te snel in en uit om te tellen, en innovatie kan uit volledig onverwachte hoeken komen. De krantenkoppen wisselen af ​​tussen de ondergang van Bitcoin en de duurzaamheid van Bitcoin, terwijl om de dag een munt belooft een game-wisselaar of een marktveranderend alternatief te zijn.

De eenvoudigste manier om pump-and-dump-schema’s te vermijden, is door simpelweg te investeren in de meest onwaarschijnlijke doelen. Dat wil zeggen, grote munten met veel liquiditeit op beurzen met een groot volume.

Maar als het idee om op safe te spelen crypto-investeerders aanspreekt, zullen ze waarschijnlijk in aandelen, onroerend goed of een andere traditionele financiële markt zitten..

De beste strategie is dus om echt je eigen onderzoek te doen en de plotselinge stijging of daling van een munt te rechtvaardigen. Wordt het in een vreemde mate gepompt op sociale media? Is er iets wezenlijk veranderd met betrekking tot de acceptatie van de munt? Ondersteunt een grote, gerenommeerde naam de munt? En vindt de stijging plaats op een afgemeten, redelijke manier, in plaats van volledig uit het niets?

Totdat er regelgeving op de cryptomarkt komt, zijn pump-and-dump-scams niet meer weg te denken. Dat kan een hele tijd duren. Tegenstanders van regulering zeggen dat het in strijd is met het hart en de ziel van digitale valuta om het te ketenen met dezelfde wetten die effecten en aandelen beheersen. Terwijl blockchain-technologieën innoveren, worden er nieuwe en opwindende manieren ontwikkeld om de bestaande wetgeving te omzeilen.

Het is, zoals gewoonlijk, aan individuele beleggers om zichzelf eraan te herinneren dat er geen gratis lunches zijn, en als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vrijwel zeker het geval..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me