Hoe Blockchain-technologie de gezondheidszorg kan helpen

blockchain gezondheidszorg

Buiten de financiële sector zijn er drie belangrijke voordelen aan blockchain-technologie. Informatie die in de blockchain is gecodeerd, is tegelijkertijd transparant, privé en grotendeels in staat om autonoom te handelen.

Dit maakt blockchain een natuurlijke fit voor de worstelende zorgsector, die voortdurend wordt geteisterd door bootladingen informatie die snel en discreet moet worden afgehandeld..

Hoewel de medische sector conservatief van opzet is, komt blockchain-technologie langzaam op gang. In een verrassend korte tijd kan het de manier waarop we voor onszelf en elkaar zorgen heel goed veranderen.

Blockchain-oplossingen voor de gezondheidszorg kunnen een langetermijntrend zijn die het bekijken waard is. De gezondheidszorg is een diverse bedrijfstak waarin geen enkel centraal systeem voor het bijhouden van gegevens ontbreekt. In sommige gevallen houden artsen individuele patiëntendossiers bij die zelfs voor de patiënt moeilijk toegankelijk kunnen zijn!

blockchain gezondheidszorg

Gemakkelijke toegang tot medische dossiers kan een groot verschil maken in noodsituaties. Helaas voor patiënten staan ​​ziekenhuizen en andere zorgverleners voor een zware strijd als het gaat om toegang tot medische dossiers die het eigendom van de patiënt zouden moeten zijn.

Elektronische medische dossiers (EMR’s) zijn een stap in de juiste richting voor patiënten, maar tot op heden is er nog geen centraal verrekenkantoor voor het snel delen van EMR’s. Volgens een recente Medicare-studie raadpleegt de gemiddelde Amerikaan elk jaar zeven verschillende medische zorgverleners en kunnen ze niet gemakkelijk gegevens delen binnen hun zorgteam..

Blockchain-gezondheidszorgplatforms kunnen de efficiëntie verhogen

We kunnen een computervirus associëren met ongemak, maar het is echt een kwestie van geldverlies. Toen de Britse National Healthcare Service (NHS) het slachtoffer werd van de ‘Wil huilen‘Virus in 2017, werden de diensten van de NHS ernstig getroffen.

Een blockchain-gebaseerd platform voor medische dossiers zou grote zorgaanbieders kunnen helpen omgaan met computervirussen. Blockchain is geweldig omdat het gemakkelijk is om gegevens over een heel netwerk te verspreiden, wat de kans op een systeembrede uitschakeling zou verkleinen.

Op blockchain gebaseerde EMR’s kunnen patiënten ook helpen toegang te krijgen tot hun medische gegevens, zelfs als ze ver weg zijn van hun reguliere zorgverlener. Hoewel een persoon technisch gezien zijn medische gegevens ‘bezit’, kan het moeilijk zijn om er snel toegang toe te krijgen. Een blockchain-EMR-platform zou kunnen fungeren als een ‘verrekenkantoor’ voor medische gegevens en deze binnen enkele seconden aan de eigenaar leveren.

Het voordeel van direct toegankelijke medische gegevens is dat artsen waar dan ook nauwkeurige medische dossiers kunnen hebben, zelfs als het de eerste keer was dat ze een patiënt behandelden.

De drugs volgen

Farmaceutica zijn een heel speciaal soort product. De meeste moeten onder specifieke omstandigheden worden bewaard en ze zijn allemaal onderworpen aan een vervaldatum. Blockchain heeft al aangetoond dat het een haalbare oplossing is voor het volgen van producten, en het zou de juiste technologie kunnen zijn om een ​​nationaal farmaceutisch volgsysteem te creëren met.

Blockchain kan worden gebruikt in combinatie met andere technologieën zoals RFID- en GPS-tracking, evenals temperatuur- en vochtigheidssensoren. Het eindresultaat zou een uitgebreide database zijn van elk receptgeneesmiddel in het systeem, waardoor apothekers en consumenten kunnen weten dat hun medicijnen effectief zijn.

Er is ook een bloeiende markt voor namaakgeneesmiddelen, wat een zeer gevaarlijke trend is. Nauwkeurige volgsystemen zouden helpen om deze snode handel te bestrijden en mensen wereldwijd te laten weten dat ze de kwaliteit krijgen waarvoor ze betalen.

Blockchain

Nieuwe ideeën voor de gezondheidszorg

De wereldwijde gezondheidszorg moet nieuwe ideeën omarmen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de prijzen te verlagen. Veel westerse landen worstelen om de kwaliteit van de zorg te garanderen, waarbij veel mensen in landen als de VS betaalbare zorg buiten hun bereik vinden.

Blockchain zal geen magische oplossing zijn voor alles wat er mis is met de gezondheidszorg, maar het kan helpen om het maken en openen van records gemakkelijker te maken. Blockchain is ook een beter opslagsysteem voor vrijwel elke branche, inclusief de gezondheidszorg.

De blockchain-platforms die zijn gemaakt voor wereldwijde logistiek kunnen bijvoorbeeld worden hergebruikt om in andere industrieën te werken; farmaceutische tracking. Blockchain is een nieuwe technologie en we staan ​​waarschijnlijk aan het begin van het zien van enkele grote veranderingen in de manier waarop gegevens zijn georganiseerd.

Klaar als de uren er toe doen

Er zijn een aantal behoorlijk vervelende ziekten die er zijn. Influenza heeft het vermogen om miljoenen mensen te doden, en in de afgelopen jaren is het dodental zijn gestegen. Het ontbreken van een centraal register voor gezondheidsgegevens is een groot genoeg probleem in ontwikkelde landen, maar in arme gebieden zoals Afrika vormt het een ernstige belemmering voor de mondiale gezondheid.

Een uitbraak van ebola kan zich snel verspreiden. Met de komst van geavanceerde telecommunicatie is het mogelijk om snel informatie te delen, maar zonder platform om de symptomen te monitoren, is het oplopen van een uitbraak moeilijker dan nodig is. Nu kan kunstmatige intelligentie (AI) medische rapporten constant volgen, maar het moet toegang hebben tot de informatie om wat voor impact dan ook te hebben.

Een blockchain-platform voor medische dossiers zou het antwoord op dit dilemma kunnen zijn. Als medische dossiers worden geregistreerd in een centrale database, zou het voor AI eenvoudig zijn om een ​​uitbraak te ontdekken terwijl deze plaatsvindt. Dit zou de autoriteiten in staat stellen om beter op elk probleem te reageren en de verspreiding van een mogelijk fatale ziekte te beperken.

Bestanden bij bestanden

Er is een bepaald ziekenhuis in de populaire “A Series of Unfortunate Events” -romans van Daniel Handler, geschreven onder het pseudoniem Lemony Snicket. Dit Heimlich-ziekenhuis heeft maar één doel: het genereren, voltooien en archiveren van papierwerk. Mensen weer beter maken is volkomen incidenteel.

Het is een niet zo subtiele prik in de branche als geheel. De papierwerksituatie in de gezondheidszorg is komisch tragisch, zoals iedereen die in de afgelopen 25 jaar een bezoek aan de eerste hulp heeft ondergaan, kan beamen.

De enorme hoeveelheid informatie is verbluffend. Er zijn patiëntendossiers, verzekeringsformulieren en receptgegevens om bij te houden, evenals overheidsvoorschriften en alle toeters en bellen die horen bij het runnen van een bedrijf.

Een ziekenhuis heeft het potentieel om papierwerk te genereren als bijna niets anders, omdat het op het kruispunt van zoveel verschillende belangen zit.

Medische dossiers

Dit probleem wordt nog versterkt door de aangeboren weerstand tegen verandering in de gezondheidszorg. Geneeskunde is een conservatief vakgebied, waarbij beproefde oplossingen de voorkeur hebben boven opkomende technologieën. De kans is groot dat u de volgende keer dat u naar de dokter gaat nog steeds een klembord vol formulieren te zien krijgt.

De kwestie van het overbrengen van records naar elektronische opslag is nog steeds omstreden, vanwege mogelijke beveiligingsinbreuken en de enorme hoeveelheid gegevens die zou moeten worden gescand of getypt. Voor sommige instellingen is de overgang van papieren dossiers naar elektronische dossiers gewoon niet economisch.

Blockchain-technologie belooft een eenvoudigere oplossing, zodra de eerste bruggen van gegevensinvoer en acceptatie zijn overschreden. De gedecentraliseerde aard van blockchain-technologie maakt de verwerking en opslag van grote hoeveelheden gegevens mogelijk met relatief weinig overhead. Hele verdiepingen met stalen archiefkasten en pakken papier kunnen worden samengevoegd tot regels code op een server of twee die communiceren met de blockchain.

Ontbrekende of zoekgeraakte records kunnen tot het verleden behoren vanwege de tijdstempelmogelijkheden van de blockchain, en toegang tot die bestanden zou in een handomdraai zijn. In het conventionele systeem moet een fysiek bestand – of zelfs een elektronisch bestand – worden opgehaald, geverifieerd en vervolgens naar de juiste partij worden gestuurd. Vaak komt deze plicht toe aan secretarissen of toegewijde recordhouders, die tenslotte maar mensen zijn. Mensen kunnen maar zo snel werken, en soms maken ze fouten.

Een op blockchain gebaseerd archiveringssysteem zou echter een vrijwel onmiddellijke gegevensoverdracht langs een gedistribueerd grootboek kunnen bieden, aangezien alle deelnemers toegang hebben. Maar daarin schuilt de volgende complicatie binnen de zorgsector.

Veilig

Medische dossiers zijn wettelijk privé. Deze gezond verstand-maatregel zorgt voor enorm gedoe met betrekking tot hoe informatie kan worden opgeslagen en geopend. Op het eerste gezicht lijkt een blockchainsysteem nogal ongepast vanwege het gedistribueerde en open karakter.

Dezelfde beveiliging die ervoor zorgt dat Bitcoins niet in onterechte portemonnees drijft, kan echter worden toegepast op medische dossiers. Blockchain-technologie zorgt paradoxaal genoeg voor tegelijkertijd open en toch geheime informatie. Met behulp van cryptografische hashes kunnen privé-medische dossiers als het ware in het volle zicht worden opgeslagen, met behoud van de anonimiteit van hun eigenaren.

Blockchain persoonlijke identiteit

Lezen: Persoonlijke identiteiten op de blockchain plaatsen: de oplossing voor datalekken?

Dit zal een grote sprong lijken voor medische professionals voor wie het gevaar van het hacken van traditionele elektronische records een punt van zorg is – dubbel zo vanwege gerapporteerde hacks in de crypto-sfeer van grote uitwisselingen.

De beveiliging van de blockchain verbetert echter elke dag gestaag. Bovendien zijn de overgrote meerderheid van de zogenaamde hacks in feite phishing-aanvallen, waarbij het slachtoffer onbewust of onbewust zijn eigen informatie heeft opgegeven. Dit soort aanvallen is nauwelijks uniek voor de blockchain, en inderdaad is social engineering waarschijnlijk een grotere bedreiging voor traditionele elektronische en papieren systemen.

Als u dit niet denkt, vraag dan aan uw plaatselijke ziekenhuis wat het beleid is met betrekking tot het vernietigen van documenten. Ze zijn waarschijnlijk behoorlijk draconisch, waarbij fysieke records worden versnipperd en verbrand. Het lijkt misschien nogal extreem, maar papieren systemen genereren standaard fysieke records die kunnen worden gestolen, gekopieerd, verloren of op ongepaste wijze worden uitgedeeld.

In ten minste één geval heeft een conciërge bijna een hele bak met gevoelige medische documenten naar een recyclingcentrum gebracht in plaats van ze te versnipperen en weg te gooien. Die zeer menselijke fout had kunnen resulteren in een duizelingwekkende inbreuk op de privacy en had tot talloze rechtszaken kunnen leiden.

De ingebouwde maatregelen van de blockchain om te beschermen tegen dubbele uitgaven, gaan dit onmiddellijk tegen.

Beter worden

Net als in een echt ziekenhuis hebben we nogal wat tijd besteed aan papierwerk. Hoe kan de blockchain mensen daadwerkelijk helpen beter te worden??

De synergieën die aanwezig zijn in de blockchain zouden artsen in staat moeten stellen om met elkaar te praten en records sneller en nauwkeuriger te delen, waardoor een hogere zorgstandaard voor de patiënt wordt gegarandeerd. Recepten hoeven niet langer met de hand te worden bezorgd of gefaxt als ze via de blockchain kunnen worden gecommuniceerd. Het afhandelingsproces van verzekeringen kan aanzienlijk worden vereenvoudigd en de kosten kunnen worden beperkt, waardoor sommige patiënten zorg kunnen zoeken die ze anders misschien niet zouden kunnen betalen.

Medische ketting

Blockchain-technologie maakt ook interoperabiliteit in de ziekenhuisomgeving zelf mogelijk. Het bedrijf Medische keten, met zijn MedToken beschrijft in zijn whitepaper hoe het elimineren van dataknelpunten in een ziekenhuisomgeving uiteindelijk levens kan redden.

Medische keten

Naast het feit dat patiënten volledige controle hebben over de medische dossiers, kunnen platforms zoals Medicalchain de medische onderzoekssector een boost geven. Toegang krijgen tot grote hoeveelheden medische dossiers om meta-analyses uit te voeren, is lastig. Er zijn tal van wetten en voorschriften die de toegang tot medische dossiers regelen, en het individueel contact opnemen met patiënten is duur en tijdrovend.

Een blockchain-zorgplatform zoals Medicalchain zou patiënten niet alleen real-time toegang geven tot hun medische dossiers, het zou ook het proces van het verzamelen van grote datasets voor medisch onderzoek of het monitoren van het uitbreken van gevaarlijke ziekten stroomlijnen..

Artsen vertrouwen op onderzoeken en tests om weloverwogen beslissingen te nemen over de diagnose van een patiënt en een mogelijk behandelplan. Traditioneel zou een onderzoek of test alleen moeten worden aangevraagd en geregeld als dit gaat leiden tot een andere mogelijke diagnose of alternatief behandelplan.

Helaas, zelfs als de resultaten van een onderzoek of test zijn teruggekeerd, worden deze zelden breed gedeeld met alle gezondheidswerkers die bij de zorg van de patiënt betrokken zijn en worden ze normaal gesproken geïsoleerd of afgeschermd in de instelling die ze oorspronkelijk heeft aangevraagd, ” schreef.

“De kwaliteit van de zorg van de patiënt lijdt daaronder. Andere instellingen zijn niet op de hoogte van de volledige geschiedenis van een patiënt en dit kan op zijn beurt leiden tot verkeerde besluitvorming, vertragingen en onnodige kosten voor de patiënt of zorginstelling. In het ergste geval kunnen deze medische fouten fataal zijn. “

Onder verwijzing naar een onderzoek van het John Hopkins Hospital, beweerde de krant dat medische fouten in 2016 de derde belangrijkste doodsoorzaak waren in de VS..

Langzaam maar zeker

De acceptatie van blockchain in de medische sector is waarschijnlijk langzamer dan gemiddeld vanwege de aard van de industrie. De voordelen op korte en lange termijn zullen echter waarschijnlijk niet onopgemerkt blijven. Blockchain biedt een elegante oplossing om enorme hoeveelheden papierwerk zowel gemakkelijk beschikbaar als meedogenloos privé te houden.

Het belooft ook een hogere zorgstandaard, omdat artsen, patiënten en hulppersoneel de mogelijkheid krijgen om gemakkelijker informatie te verhandelen.

De eed van Hippocrates komt neer op: “Doe geen kwaad.” De blockchain bewijst zijn nut en veiligheid al in gevoelige sectoren zoals verzekeringen en financiën. Het zou slechts een kwestie van tijd moeten zijn voordat het aan deze strenge medische drempel voldoet.

Referenties

  • https://medium.com/crypt-bytes-tech/medicalchain-a-blockchain-for-electronic-health-records-eef181ed14c2
  • https://medium.com/crypto-oracle/why-crypto-needs-a-doctor-and-medicine-needs-blockchain-technology-its-not-what-you-think-9a193c2b9d02
  • https://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/04/but-seriously-now-why-do-doctors-still-make-you-fill-out-forms-on-clipboards/360308/
  • https://www.ctvnews.ca/health/paper-documents-in-hospitals-not-always-properly-destroyed-study-1.3850479
  • https://hitconsultant.net/2018/01/29/blockchain-technology-in-healthcare-benefits/
  • http://www.healthcareitnews.com/news/change-healthcares-enterprise-blockchain-tech-now-available-hospitals-practices-payers
  • https://medicalchain.com/Medicalchain-Whitepaper-EN.pdf
  • https://www.hitechanswers.net/how-blockchain-will-transform-the-healthcare-industry/
  • https://www2.deloitte.com/us/en/pages/public-sector/articles/blockchain-opportunities-for-health-care.html

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me