Cryptocurrency-gids Deel 4: Wat zijn slimme contracten?

Wat zijn slimme contracten?

Blockchain-technologie bestaat al een tijdje, en meer recentelijk zijn tal van financiële instellingen, bedrijven en overheden begonnen met het onderzoeken van de mogelijke use-cases, samen met de voordelen van gedistribueerde grootboektechnologie.

  • Deel 1: Wat zijn cryptocurrencies
  • Deel 2: Hoe cryptocurrencies werken
  • Deel 3: Wat is de blockchain?

Na het verschijnen van Ethereum begonnen mensen de mogelijke toepassingen van slimme contracten te onderzoeken. Voor degenen die het niet weten, slimme contracten zijn computerprogramma’s die digitale activa kunnen besturen door de voorwaarden te volgen die zijn vastgesteld door een eerdere overeenkomst tussen twee of meer partijen.

Traditionele contracten werken door de belangrijkste voorwaarden te schetsen die verband houden met een relatie tussen twee of meer partijen, die normaal worden afgedwongen door de wet van de staat waarin ze worden ondertekend. Aan de andere kant van het spectrum stellen slimme contracten niet de voorwaarden , maar zorg er liever voor dat zodra aan alle voorwaarden is voldaan, ze zichzelf uitvoeren, waardoor de noodzaak van een tussenpersoon bij het uitvoeren van verschillende soorten transacties wordt weggenomen.

Wat zijn slimme contracten?

Nick Szabo, een rechtsgeleerde en cryptograaf kan worden aangeduid als de maker van slimme contracten. In zijn oorspronkelijke rapport over hen gebruikte hij het automaatvoorbeeld. Daarom konden mensen in zijn voorbeeld waarde in de automaat invoeren en vervolgens toegang krijgen tot een drankje. Bitcoin zou een modern voorbeeld van succesvolle slimme contracten kunnen worden genoemd: het netwerk van knooppunten valideert alleen transacties die op het blockchain-netwerk zijn gemaakt als aan bepaalde voorwaarden is voldaan om de authenticiteit en waarde van de transacties te garanderen. Als dit niet het geval is, wordt de transactie niet doorgevoerd.

Hoe werken slimme contracten??

Het proces van het maken en uitvoeren van een slim contract is vrij eenvoudig en kan in drie stappen worden beschreven.

  • Ten eerste wordt een contract tussen twee of meer partijen in code geschreven en op de blockchain gepost.
  • Ten tweede moet een evenement de uitvoering van het slimme contract activeren. Relevante voorbeelden zijn in dit geval wanneer een geldbedrag wordt verzonden, wanneer een vervaldatum wordt bereikt, wanneer een prijs boven een bepaalde waarde stijgt en meer.
  • Ten derde, zodra de triggergebeurtenis plaatsvindt, voert het contract zichzelf uit, volgens de voorwaarden die oorspronkelijk in de code zijn gezet. Zodra dit gebeurt, krijgen beide partijen wat ze elkaar hebben beloofd door het contract te gebruiken. Als niet aan de voorwaarden is voldaan, zal het programma beslissen of het geld terug moet gaan naar hun respectievelijke eigenaren. Tegelijkertijd registreert het blockchain-grootboek waarop het contract is opgeslagen alle transactiegegevens en maakt het dus onveranderlijk op het netwerk. Dit betekent dat ongeacht of een contract zelfuitvoerend is of niet, alle gegevens toch op een transparante manier worden opgeslagen.

Slimme contractvoordelen

Op dit moment omvatten enkele van de belangrijkste voordelen van slimme contracten, maar zijn niet beperkt tot:

  • Hun functie van rekeningen met meerdere handtekeningen, waardoor de besteding van fondsen alleen mogelijk is wanneer een bepaald aantal mensen akkoord gaat, volgens de oorspronkelijke voorwaarden. Als er geen overeenkomst wordt bereikt, wordt het slimme contract niet uitgevoerd;
  • Overeenkomsten tussen gebruikers kunnen beheren en beide partijen als gelijken kunnen behandelen volgens de voorwaarden waarmee beide gebruikers zijn overeengekomen;
  • Verder nut bieden aan andere mogelijke contracten, en door het gebruik van secundaire slimme contracten, gekoppeld aan de oorspronkelijke;
  • Een middel om informatie en records op te slaan, afhankelijk van de netwerkomstandigheden.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat slimme contracten de noodzaak van een tussenpersoon volledig elimineren, die ooit nodig was om een ​​transactie van begin tot eind te vergemakkelijken. Nu kan het gebruik van slimme contracten mensen tijd en geld besparen en meer comfort bieden, omdat mensen niet langer persoonlijk hoeven te ontmoeten. Een relevant voorbeeld in dit geval zou zijn wanneer een Amerikaans staatsburger een huis in Kiev kocht via een slim contract zonder ooit naar de stad te gaan en de verkoper persoonlijk te ontmoeten.

Potentiële gebruiksgevallen van slimme contracten

Records opslaan: Omdat slimme contracten het invullen van de Uniform Commercial Code kunnen digitaliseren, kunnen ze zowel de vernieuwing als de vrijgave automatiseren die is gekoppeld aan het opslaan van records. Indien nodig kunnen ze ook helpen bij het automatiseren van processen, zoals het vernietigen van records, voor het geval dit wettelijk verplicht is.

Handelsactiviteiten: Tot nu toe was de handelsfinanciering een beetje moeilijk vanwege de tussenpersonen die daarbij nodig waren. Slimme contracten kunnen nu het hele proces stroomlijnen door middel van het initiëren van handelsbetalingen of de verzendmethoden van de kredietbrief. Bovendien biedt het gebruik ervan ook een veel betere liquiditeit voor financiële activa en kan het de efficiëntie en kosten voor leveranciers en kopers verbeteren. Er zijn echter duidelijke industrienormen vereist voordat slimme contracten op deze markt kunnen worden gebruikt, daarom moeten juridische implicaties zorgvuldig worden overwogen.

Hypotheken automatiseren: Financiën is een ander gebied dat zou kunnen profiteren van slimme contracten. Als het gaat om het krijgen van een hypotheek voor de aankoop van het huis, kunnen slimme contracten van pas komen. Ze kunnen het hele proces automatiseren door de twee geïnteresseerde partijen snel met elkaar te verbinden en beiden een digitaal contract te laten ondertekenen dat zeker foutloos zal zijn. Door het enorme transparantievoordeel van de technologie weet de persoon die de hypotheek krijgt precies waarvoor hij instemt, en blijven de voorwaarden transparant gedurende de looptijd van de hypotheek.

Bevoorradingsketen: Tot nu toe zijn er talloze rapporten over het mogelijke gebruik van slimme contracten om verschillende toeleveringsketens te automatiseren. Er is gezegd dat slimme contracten wonderen kunnen doen bij het bieden van realtime transparantie en zichtbaarheid voor toeleveringsketens. Door IoT-apparaten te gebruiken die elke verplaatsing van een product kunnen registreren, van de fabriek naar het huis van de koper. In ruil daarvoor vermindert dit de verliezen bij het vervoeren van producten van de ene plaats naar de andere, het volgen van hun verblijfplaats en het altijd registreren van hun aankomst in een aanbetaling. Door voorraadtracering mogelijk te maken door slimme contracten, wordt de supply chain-industrie aanzienlijk verbeterd.

Onroerend goed: In deze niche werken slimme contracten door niet langer twee personen te vereisen die elkaar ontmoeten om eigendomsrechten uit te wisselen. Dit betekent dat mensen over de hele wereld eigendommen op andere continenten kunnen kopen als het wetgevende kader aanwezig is, zonder enige vorm van problemen tegen te komen. Dit is mogelijk via de identiteitstraceringprotocollen en digitale handtekeningen die partijen kunnen gebruiken om hun identiteit te bewijzen. Het slimme contract controleert dan al deze voorwaarden en fungeert ook als borg voor de betalingen, waardoor zowel de betaling als de titel van het onroerend goed tegelijkertijd wordt vrijgegeven..

Conclusie

Zoals in dit artikel te zien is, is het potentieel van slimme contracten vrijwel onbeperkt, omdat ze gemakkelijk een breed scala aan industrieën kunnen automatiseren, waardoor mensen tijd en geld worden bespaard en de beveiliging wordt verbeterd. Het enige probleem dat echter nog steeds voor het massale acceptatiepotentieel staat, is legaal. Regelgevingskwesties hebben de vooruitgang van technologie vaak geblokkeerd, daarom zal het waarschijnlijk wat langer duren voordat we het gebruik van slimme contracten in dagelijkse toepassingen kunnen zien.

Ongeacht dit, gebruiken ontwikkelaars nu de Ethereum-blockchain en slimme contracttechnologie om gedecentraliseerde apps te maken die doelen dienen voor de massa en die niet langer wettelijke goedkeuring vereisen om te functioneren zoals geadverteerd. Aangezien deze markt actief evolueert, duurt het niet lang voordat we gedecentraliseerde apps op basis van slimme contracten rechtstreeks op onze telefoons hebben.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me