Vitalik Buterin: Nuvarande Crypto Adoption tar slut av ånga, behöver nya vektorer för tillväxt

Vitalik Buterin

I en intervju som dök upp på Bloomberg, Ethereum-medskapare Vitalik Buterin gjorde ett chockerande förslag om vart kryptovalutan går när det gäller adoption. Specifikt sa han att de nuvarande vägarna för tillväxt och adoption redan har passerat sin topp och att tusenfaldig tillväxt sannolikt inte kommer att ses igen. Enligt Buterin beror detta till stor del på att vid denna tidpunkt har nästan alla i den utvecklade världen redan hört talas om blockchain och kryptovaluta. Men är detta påstående korrekt, eller finns det fortfarande mer utrymme att växa?

Vitalik Buterin

Vägen så långt

Cryptocurrency-tillväxt sedan lanseringen av bitcoin har sett ett antal viktiga faser. Från den dag då den första bitcoin brytades till den dag då människor börjar handla dem mellan varandra kan ses som den första epoken. Nästa stora epok var när bitcoin-börser som Mt Gox blev populära och handeln mellan bitcoin och dollar blev vanligt. Nästa stora epok är Ethereum-fasen och den efterföljande ICO-mani som sågs 2016 och 2017. Med ICO-mani som nu närmar sig en nära och de flesta har alltmer negativa åsikter om ICO, verkar det som om vi verkligen ser slutet på en era.

Det sista stora partiet av nya aktörer i kryptovalutorummet var sannolikt de höga riskerna med höga avkastningsspekulanter som hjälpte till att skapa bubblan vid slutet av året 2017. Nu när dessa individer har lämnat har priserna sedan återvänt till den punkt som de skulle vara på om bubblan inte hänt i första hand.

Går tom för bensin?

Detta väcker frågan, är den nuvarande tillväxtbanan för kryptovaluta klar?

Enligt Vitalik Buterin är det inte klart att växa ännu, men samhället i stort kommer att behöva växla för att rikta in sig på en ny publik. Anledningen är att alla som skulle vara intresserade av att engagera sig i saker som de är har förmodligen redan hört talas om det och antingen redan är i eller inte är intresserade av att gå med.

Så var kommer den framtida tillväxten, inte bara i pris utan i användarbasen, att komma ifrån?

För detta finns det två allmänna teorier som flyter runt. Den första är att institutionella pengar kommer in i kryptovalutamarknader i stor skala. Till exempel kommer pensionsfonder, hedgefonder och till och med stora banker att börja göra kryptovaluta genom att köpa upp digitala tillgångar för sina egna reserver. Andra stora bankprodukter som kryptovalutafokuserade ETF: er kan komma på marknaden och föra miljarder dollar in i ekosystemet.

Den andra teorin är att tillväxt kommer att komma organiskt genom ökad användning av kryptovalutor av privatpersoner och företag. Medan vi redan ser detta idag kan denna typ av tillväxt ta betydligt längre tid, eftersom den genomsnittliga personen i den utvecklade världen redan är nöjd med att använda befintliga betalningsnätverk och tjänster. Det är möjligt att denna tillväxt istället kan komma från frivilliga områden i världen där banktjänster är sällsynta eller omöjliga att få, eller där gränsöverskridande överföring är för dyrt.

Hörsel är inte tillräckligt

Ett av Buterins påståenden om att stödja hans påstående är att nästan alla vuxna redan har hört talas om kryptovaluta och de flesta väljer att inte engagera sig. Men det är inte en bra indikator på hur mycket tillväxt som finns kvar. Till exempel, även om Internet har varit tillgängligt för individer sedan början av 80-talet, så var det först 2005 att över 50% av amerikanska hushåll hade bredbandsaccess. Vid 1990-talet hade nästan alla hört talas om Internet förut, men bara att höra om det räcker inte för att fatta beslutet att investera i nödvändig infrastruktur (som en dator med ett modem och internettjänst) för att engagera sig. Vidare var det en långsam, inte användarvänlig, dyr och frustrerande att komma på Internet på 1990-talet. Nästan alla dessa attribut kan användas för att beskriva kryptovaluta idag. Det kan delvis förklara varför adoption har avtagit.

Det är enligt denna författares åsikt att framtida tillväxt och antagande kommer inte bara när människor hörs om kryptovaluta en eller två gånger, utan när det blir en lättanvänd, användarvänlig, billig och överlägsen betalningsmetod än vad som redan finns idag. Den goda nyheten är att baksidan och infrastrukturen redan till stor del finns, men det räcker helt enkelt inte. Det och några felaktiga drag av en nybörjare kan leda till en förmögenhet i kryptovaluta som stulits av en opportunistisk hacker eller phisher.

Så vad betyder allt detta? Det betyder att vi fortfarande har en lång väg att gå. Och även om vi kanske inte ser tusenfaldiga prisökningar varje vecka som vi gjorde 2016 och 2017, kommer hämtningen härifrån att vara långsam och stadig, men nästan oändlig.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me