Ryska myndigheter är desperata för att utlämna påstådd kryptobedrägeri Vinnik

Vinnik

Tatyana Moskalkova, kommissionären för mänskliga rättigheter i Ryssland, har skrivit ett brev till Michalis Kalogirou, justitieministern i Grekland, där hon ber om den grekiska regeringens samarbete i Rysslands ansträngningar att utlämna Alexander Vinnik, en rysk internationell flykting och tidigare affärsman.

Enligt en publicerat inlägg på det lokala nyhetsbyrån TASS den 25 februari bad kommissionär Moskalkova den grekiska ministern att bistå den ryska regeringens ansträngningar att söka utlämning av Vinnik till Ryssland, både på grund av det straffrättsliga förfarandet mot honom och hans försämrade hälsa.

Vinnik

Moskalkovas brev lyder:

Jag vädjar till er, herr minister, att utlämna Alexander Vinnik, en medborgare i Ryska federationen – mot vilken straffrättsliga förfaranden har inletts i Ryska federationen, och som för närvarande befinner sig i en svår familjesituation och hälsotillstånd – till Ryska federationen. för vidare utredning av hans fall.

Inlägget lyfte fram Vinniks hälsa, som hade tagit en vändning till det sämre, sedan han inledde sin hungerstrejk. Han hade förlorat cirka 30 procent av sin vikt och är enligt uppgift “på väg att dö.” Vinnik hade gått på hungerstrejken för att protestera mot borttagandet av hans “rätt till försvar i Frankrike och följaktligen i Grekland.”

Moskalkova har enligt uppgift också skickat separata brev till Andreas Xanthos, den grekiska hälseministern, Peter Maurer, ordföranden för inre Röda korskommittén, och Andreas Pottakis, den grekiska ombudsmannen, som alla ryska kommissionären hoppas kunna ge medicinsk hjälp till Vinnik efter sin hungerstrejk.

Vinniks omfattande kriminalregister

Allmänt känd som ”Mr. Bitcoin, ”grundade och drev Vinnik den nu nedlagda kryptovalutaplattformen BTC-e. han blev arresterad av den lokala polisen när han var på semester i Grekland tillbaka i juli 2017 efter att ett beslut om arresterande av USA: s justitieministerium gavs.

Bland de anklagelser som myndigheterna riktade mot honom var anklagelser om bedrägeri och tvätt av upp till 4 miljarder dollar i Bitcoin (BTC) medan han arbetade med börsen.

Förutom dessa avgifter rapporterades Vinnik också ha varit direkt inblandad i Mt.Gox-hacket 2014. Inte bara var Vinniks BTC-e tratten genom vilken de stulna tokens tvättades, men de deponerades direkt i hans kryptoplånbok.

Vinnik, eskorterad av grekiska officerare efter hans arrestering. Bild från Reuters.

Vinnik avslutade sin hungerstrejk tidigare i veckan, efter att Moskalkova besökte honom. Mötet hölls enligt uppgift den 21 februari på ett hemligt sjukhus i Grekland.

I samtal med ryska medier efter besöket sa Moskalkova att Vinnik såg utmattad ut och var i desperat behov av professionell medicinsk vård.

I juli 2018, a Grekisk domstol bestämde sig för att Vinnik skulle utlämnas till Frankrike, där han anklagades för att ha bedragit mer än 100 franska medborgare i sex städer under två år.

Ryssen ifrågasatte häftigt den grekiska domstolens beslut om hans utlämning, samtidigt som han förnekade anklagelserna från de franska myndigheterna. I november förra året beslutade han att gå i hungerstrejk i ett försök att protestera mot sina fängelsevillkor, “kränkningar av hans mänskliga rättigheter”, samt att få en rättvis rättegång..

Kan Ryssland vara en ny Crypto Hub?

Ryssland kanske kämpar för att få Vinnik in i sina stränder men detta har inte bromsat utvecklingen. Det har sett en hel del kryptovalutarelaterade utvecklingar som hänt sent. Tidigare denna månad, ett inlägg på det lokala finansiella utloppet Rambler rapporterade att den ryska statsduman (den ryska federala församlingens underhus) granskade och genomförde en ny uppsättning kryptovalutaregler i mars.

Rambler rapporterade också att Igor Yusufov, tidigare ryska energiminister och chef för Energia Investment Corporation, hade föreslagit en oljebaserad digital tillgång som hjälper till att förbättra metoden för att göra bosättningar i energibranschen.

Enligt Yusufov kommer introduktionen av ett nytt branschbaserat avvecklingssystem att hjälpa intressenterna att undvika kostnaderna för att göra fiat-betalningar, samtidigt som de komplicerade aspekterna av att hantera olika växelkurser elimineras..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me