IBM-rapport: Centralbankens digitala valutor närmar sig verkligheten

IBM Blockchain

Multinationellt tekniskt kraftverk IBM har tillsammans publicerat en ny rapport som hyllar centralbankens digitala valutor, eller CBDC, som allt annat än oundvikligt de kommande åren.

Rapporten, som skrivits i samarbete med det officiella forumet för monetära och finansiella institutioner (OMFIF), beställdes av IBM för användning av “beslutsfattare, branschspecialister, [och] ekonomiska kommentatorer”, involverade kartläggning av cirka två dussin centralbankinstitutioner i både framväxande och avancerade ekonomier.

IBM Blockchain

“Den huvudsakliga slutsatsen är att vi sannolikt kommer att bevittna införandet av en centralbank – det vill säga fiat – digital valuta inom de närmaste fem åren, antingen som ett komplement till eller som en ersättning för sedlar och mynt,” sa författarna.

Dessutom föreslog intervjuer med centralbanktjänstemän att en mindre ekonomi skulle vara det mest sannolika att pröva på en riktig CBDC innan större centralbanker skulle göra liknande strejk, rapporterade rapporten:

”Det är osannolikt att den första emissionen kommer från en G20-centralbank; det är betydligt mer sannolikt att det lanseras i en mindre och mindre komplex ekonomi som svar på ett specifikt politiskt mål och användningsfall. Detta kan relatera till att förbättra den allmänna effektiviteten och motståndskraften hos ett nationellt betalningssystem genom att minska förekomsten av kontanter. Alternativt kan det förknippas med att utvidga den finansiella integrationen … eller för ett specifikt ändamål, såsom att omvandla gränsöverskridande överföring av migrerande arbetstagares överföringar. ”

Inte stort för privata valutor som Bitcoin

I IBM- och OMFIF-rapporten uppskattade de två deltagande organisationerna att privata valutor som bitcoin och bortom inte skulle njuta av en liknande landningsbana som mainstream som CBDC kunde göra i framtiden och sa:

”Vi föreställer oss inte att privata digitala valutor får betydande dragkraft eller acceptans i ett universellt sammanhang, även om det kan finnas slutna privata nätverk där de verkar. De nationella regeringarnas beslutsamhet att skydda det monopol som fiatvalutan åtnjuter … kommer enligt vår åsikt att leda till oöverkomliga hinder för upprättandet av en privat digital valuta som ett betydelsefullt utbytesmedel, oavsett förgyllning av dess tillgångsstöd. ”

I ett annat kallt vatten för bitcoin och dess bästa kollegor, projekterade organisationerna vidare att dessa tillgångar till stor del kommer att förbli isolerade för spekulativa och olagliga användningsfall..

“Rena, icke-backade kryptovalutor som bitcoin kommer att förbli minoritetssträvan efter spekulanter och invånare från det mörka nätet”, hävdade författarna.

Ingen brist på CBDC Chatter på senare tid

Med rapporter om att Kinas centralbank har vampat upp sin egen produktion av en digital yuan, skickade Kinas president Xi Jinping chockvågar genom blockchain- och kryptokurrencyekosystemet den 4 oktober och meddelade att blockchain och relaterade innovationer skulle bli ”kärnteknik” i Kina går framåt.

Mu Changchun, den tidigare biträdande direktören för betalningsavdelningen vid People’s Bank of China, noterade redan i september att den kinesiska regeringens planer för digital valuta var att ge nationen mer inhemsk suveränitet över sin egen penningmängd.

“Det är för att skydda vår monetära suveränitet och lagliga valutastatus”, sade Changchun vid den tiden.

Hela världen har amerikanska tjänstemän brottats med hur en digital amerikansk dollar som stöds av landets Federal Reserve kan fungera.

Tidigare denna månad frågade amerikanska lagstiftare, rep. Bill Foster och rep. French Hill, Fed-ordförande Jerome Powell hur Amerikas centralbanksystem kan omfatta påskyndande digitala innovationer kring pengar.

“Medan vissa amerikaner för närvarande använder kryptovaluta för spekulativa ändamål, kan användningen av digitala tillgångar i allt högre grad anpassas till papperspengar i framtiden”, säger lagstiftarna.

I synnerhet uppmanade Christopher Giancarlo, den tidigare ordföranden för US Commodity Futures Trading Commission (CFTC), att den amerikanska dollarn också skulle flyttas till blockchain denna månad.

[T] hans system skulle utvidga den centrala rollen för den amerikanska dollarn i global ekonomi och låta den konkurrera säkert i den nya digitala eran, ”skrev Giancarlo och en kollega i en WSJ-utredning.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me