IBM Blockchain-insats: 1500 anställda och 500 projekt globalt

IBM Blockchain

IBM har tagit del av blockchain-utvecklingen på ett stort sätt. Enligt en senaste artikel publicerad av CNNTech, Big Blue har för närvarande 1500 anställda som arbetar med mer än 500 blockchain-projekt runt om i världen. Till skillnad från många företag som nyligen har kommit in i blockchain-utvecklingsspelet har IBM arbetat med blockchain-baserade plattformar i flera år.

IBM Blockchain

IBM på Highlight Towers i München, bild från WSJ

Med så många järn i elden utvecklar IBM tydligt plattformar för många applikationer. IBM ser finansiella tjänster, sjukvård och logistik som de mest lovande sektorerna för blockchain. Även om IBM har en historia av innovation har de också kämpat med att översätta ny teknik till kommersiella framgångar.

Josh Olson, som är analytiker på Edward Jones, kommenterade CNN till de utmaningar som IBM står inför på den tekniska marknaden.

“Historiskt sett har vi sett IBM investera i en teknik tidigt med något tidigt löfte, men då har de haft svårt att kommersialisera bra teknik eller innovationer i stor skala.”

Han fortsatte med att citera IBMs Watson superdatorprogram som bevis på deras oförmåga att kommersialisera en innovativ plattform, men IBM ser blockchain som mycket lättare att översätta till en framgång i den verkliga världen.

IBM säljer Blockchain idag

Innovation är en sak, och att konvertera potentiella kunder till din plattform är en annan. IBM tillkännagav nyligen att deras blockchain-baserade TradeLens logistikplattform har registrerat mer än 90 kunder och för närvarande lägger till mer än en miljon händelser till storboken dagligen.

IBM utökade hur TradeLens hjälper många företag att ersätta ett arkaiskt system som begränsar effektiviteten via ett pressmeddelande,

”Under tolvmånadersperioden arbetade Maersk och IBM med dussintals ekosystempartners för att identifiera möjligheter för att förhindra förseningar orsakade av dokumentationsfel, informationsfördröjningar och andra hinder. Ett exempel visade hur TradeLens kan minska transittiden för en transport av förpackningsmaterial till en produktionslinje i USA med 40 procent, vilket undviker tusentals dollar i kostnad. ”

Till skillnad från deras Watson-program har TradeLens inte haft några problem med att hitta potentiella kommersiella kunder. Enligt samma pressmeddelande,

“PSA Singapore, International Container Terminal Services Inc, Patrick Terminals, Modern Terminals i Hong Kong, Port of Halifax, Port of Rotterdam, Port of Bilbao, PortConnect och PortBase,”

har gått med i en lista över mer än 230 logistikportaler för att anta TradeLens för daglig användning.

Blockchain är användbart just nu

Blockchain har kallats en bubbla av många erfarna investerare och tekniska insiders. Medan sektorn som helhet troligen är överhettad, visar IBM varför blockchain-teknik är här för att stanna. Inte alla program blockchain-program som IBM utvecklar har varit lika framgångsrika som TradeLens, och vissa program kan ta längre tid att träffa marknaden.

Bridget van Kralingen, SVP för IBMs branschplattformgrupp, påpekade hur olika Watson och blockchain verkligen är.

”Watsons (potentiella applikationer är) väldigt komplexa och svåra”, sa hon till CNN och fortsatte, “Jag skulle hävda att blockchain är mycket lättare eftersom det är ett processflöde. … Vi lärde oss en stor lektion i att implementera ny teknik: Användarvänlighet har blivit en mycket viktig del av adoption. ”

Användarvänlighet är ett område där blockchain ser ut som det är oöverträffat. Till skillnad från komplexa pappersbaserade system utan central åtkomst tillåter blockchain säker lagring av data som enkelt kan delas med auktoriserade parter. Blockchain skapar inte bara nya effektiviteter, det gör det också möjligt för människor att tjäna pengar på information som annars hade varit omöjlig att sälja.

Stärka individer

Ett annat IBM blockchain-program försöker utvecklas ”Själv suverän identitet” teknik som gör det möjligt för människor att ha mer kontroll över sina personuppgifter. De samarbetar med Hu-manity.co, som producerar # My31-appen. Appen är tillgänglig på iOS- och Android-mobila enheter och innebär att människor ska ha rätt till sina egna data. Den 31: e rätten till dataägande skulle vara ett tillägg till de 30 mänskliga rättigheter som FN redan erkänner.

Blockchain personlig identitet

Läs: Att sätta personliga identiteter på Blockchain

Appen # My31 syftar till att låta människor äga all information de skapar och tjäna pengar på det som de tycker. Istället för att bara överlämna data som företag samlar in och sedan säljer vidare är IBM tydligen intresserad av att ge individer möjlighet att kontrollera åtkomst till deras dataspår.

Ett av de mest potentiellt lönsamma områdena för suverän datahandel är helt klart hälsoposter, som skulle kunna användas av forskare för att göra AI-driven metaanalys av riktigt stora mängder människors hälsodata. För närvarande är tanken på personuppgiftsförsäljning lite borta, men med ett stort företag inblandat kan det komma på marknaden snarare än senare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me