WSJ: Honderden pompgroepen die actief zijn in Crypto, slachtoffers verliezen groot

Pomp en stortplaatsen

The Wall Street Journal publiceerde op 5 augustus een artikel over de beruchte en kostbare pomp- en dumpgroepen en strategieën die cryptocurrency al jaren teisteren. The Journal ontdekte via hun onderzoek meer dan 105 individuele groepen die opereerden via chatservices zoals Telegram en Discord. Deze groepen hebben door deze acties voor meer dan $ 200 miljoen aan handelsvolumes gezorgd. Maar wat zijn de werkelijke kosten van pomp- en dumpschema’s? Wie zijn de slachtoffers en hoe kunt u uzelf beschermen tegen het slachtoffer worden??

Pomp en stortplaatsen

Anatomie van een pomp en stortplaats

Laten we, voordat we te diep graven, eerst eens kijken naar de basisprincipes van wat een pomp en dump is. Pump and dump is een vorm van financiële fraude die al sinds de begindagen van de aandelenmarkt bestaat. Kortom, een groep mensen zal samenwerken om een ​​groot aantal aandelen of cryptocurrency te kopen met een over het algemeen laag aantal uitstaande aandelen, munten of tokens. Het is ook bekend dat de regeling zich richt op activa met bijzonder lage activaprijzen.

Over het algemeen zal de architect van het schema beslissen over een asset om op te richten. Die persoon zal dan tegelijkertijd een enorme kooporder voor zichzelf plaatsen om winst te maken en het doel aankondigen in een Telegram- of Discord-groep (voor cryptocurrency-pompen). De rest van de leden van de groep zal worden verteld om zoveel mogelijk van de activa te kopen zodra de doelstelling is aangekondigd en deze vast te houden totdat een zogenaamde “richtprijs” is bereikt. Zodra de richtprijs is bereikt, krijgen groepsleden de opdracht om alles tegen de nieuw opgeblazen prijs te verkopen.

Volgens het Wall Street Journal-stuk zijn cryptocurrency pump en dump-transacties het meest winstgevend wanneer ze worden voltooid tijdens de eerste minuut nadat het pompsignaal is vrijgegeven. Bovendien is de pomp- en dumpcyclus vaak binnen enkele minuten voltooid, hoewel ze in sommige gevallen een paar uur of zelfs een paar dagen kunnen duren als genoeg leden van het publiek ook de hoge prijs kopen om het vol te houden.

Een recent voorbeeld van een pump and dump is wat er vorige maand met Bitcoin Diamond is gebeurd.

Twee pompen traden op met ongeveer 2 dagen ertussen. In elk geval werden de prijzen meer dan verdubbeld en keerden ze vervolgens op dezelfde snelle manier terug naar hun normale prijs.

De werkelijke kosten van een pomp en stortplaats

Sommigen van jullie vragen zich misschien af, wie is het slachtoffer van een pump and dump? En waarom is het in de eerste plaats zelfs een misdaad? Om dit te begrijpen, moeten we begrijpen wie de slachtoffers zijn van dit soort regelingen. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten slachtoffers: een onschuldig en een soort die erom vraagt.

Het meest basale soort slachtoffer is een persoon die een activum plotseling in prijs ziet stijgen en denkt te kunnen grijpen voordat het activum verder klimt en winst maakt. Toen Bitcoin Diamond bijvoorbeeld in slechts een paar minuten in prijs met meer dan 50% steeg, kon iemand die naar grafieken keek dit zien en denken dat Bitcoin Diamond op het punt stond te ‘maan’ te worden en dus wilden ze eraan beginnen voordat de prijzen te hoog werden. uit de hand. Deze persoon koopt vervolgens het actief tegen de kunstmatig opgeblazen prijs en houdt het vervolgens vast in de verwachting dat de prijs verder omhoog zal gaan, wat heel goed mogelijk niet zal gebeuren.

Als ze het actief echter niet snel verkopen, zullen ze waarschijnlijk een aanzienlijk deel van hun geïnvesteerde waarde verliezen. Sommige pompen en stortplaatsen kunnen zo effectief zijn dat ze ervoor kunnen zorgen dat een activum in prijs met meerdere veelvouden stijgt in plaats van slechts een paar procentpunten. Als iemand in de top koopt, zal hij ongetwijfeld bijna al zijn investeringswaarde verliezen.

The Wall Street Journal bevatte informatie over een tweede type slachtoffer. In dit geval is het slachtoffer iemand die dacht dat ze voordeel konden halen uit de pomp- en dumpgroep door eraan deel te nemen. Hoewel het kan lijken alsof u betrokken raakt bij een geheime manoeuvre, is de waarheid dat degenen die deelnemen aan pompgroepen vaak niets anders zijn dan pionnen zelf..

Volgens het WSJ-artikel zei een slachtoffer dat ze interviewden dat deze groepen “de arme volgers [aanmoedigen] om te blijven kopen totdat de [doel] prijs is bereikt, wat vaak nooit gebeurt”, en dat ze “onmiddellijk $ 5.000 verloren in ongeveer 30 seconden. “

Regelgeving niet eenvoudig

Pump en dumps komen nog steeds voor op reguliere aandelenmarkten, maar ze zijn ongelooflijk zeldzaam. Dat komt omdat om aandelen te kopen en verkopen, u ofwel een geregistreerde makelaar moet zijn, of een geregistreerd makelaarsaccount met geverifieerde ID-informatie moet hebben. Dit betekent dat iedereen die deelneemt aan of orkestreert een pump and dump gemakkelijk kan worden betrapt en gestraft.

Cryptocurrency-pompen zijn niet minder illegaal door de meeste juridische jurisdicties. Cryptocurrencies zijn echter van nature anoniem en uitwisselingen vereisen doorgaans geen KYC-registratie op een paar uitzonderingen na (zoals Coinbase en anderen die fiat-paren aanbieden). Dit betekent dat het opsporen en bestraffen van degenen die achter de regelingen zitten een stuk moeilijker, zo niet ronduit onmogelijk is.

Jezelf beschermen

Je vraagt ​​je misschien ook af: wat is de beste manier om mezelf te beschermen tegen pompen en storten? Het antwoord daarop is tweeledig en redelijk eenvoudig.

Ten eerste: sluit u natuurlijk niet aan bij een pompgroep. Ze kunnen zichzelf een signalengroep of een handelsinformatiegroep noemen, maar ze zijn allemaal hetzelfde. Onthoud gewoon dat deze groepen vaak op zoek zijn naar nieuwe leden omdat ze willen dat er extra geld wordt gestort, zodat degenen die de regeling exploiteren met geavanceerde kennis u kunnen gebruiken en uw geld effectief kunnen stelen. Hoewel er een kans is dat u winst kunt maken op de pomp, is uw risico op verlies zelfs nog groter, en natuurlijk overtreedt u bijna ongetwijfeld de wet waar u woont.

Ten tweede, als je een kleine altcoin plotseling in prijs ziet exploderen, schijnbaar zonder enige reden binnen een extreem kort tijdsbestek, ben je vrijwel zeker getuige van een lopende pomp. Het beste wat u kunt doen, is het gewoon negeren en verder gaan. Als u zich vooral zorgen maakt over pompen, dan zou uw beste optie kunnen zijn om gewoon vast te houden aan activa met een grote marktkapitalisatie zoals bitcoin en Ethereum, aangezien deze activa aanzienlijk moeilijker te manipuleren zijn (hoewel niets volledig immuun is voor manipulatie), simpelweg omdat ze dat zijn zo veel groter. De hoeveelheid geld die nodig is om een ​​pomp te laten ontstaan, is voor iedereen buiten bereik, behalve voor de rijkste van de rijken ter wereld. En die mensen zouden er verstandig aan doen de wet niet te overtreden, simpelweg omdat hoe rijker je bent, hoe beter je in de gaten wordt gehouden door je regering.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me