Rapport: terroristen gebruiken geen cryptocurrency – hier is waarom

Bitcoin-terrorisme

Terroristen. Haters van cryptocurrency gebruiken al jaren het excuus van terroristen. Ze beweren dat cryptocurrencies, vooral die met privacymogelijkheden, onvermijdelijk zullen zijn gebruikt om terrorisme te financieren en geld witwassen.

Is er enige waarheid in deze bewering? Gebruiken terroristische groeperingen crypto om hun operaties te financieren? Volgens een verslag doen van door de non-profit RAND Corp., de groep die beroemd is vanwege het produceren van onderzoeksdocumenten voor het Amerikaanse leger, gebruiken terroristen over het algemeen geen crypto. De reden? Crypto wordt gewoon niet algemeen genoeg geaccepteerd.

Bitcoin-terrorisme

De realistische angst voor door cryptovaluta gefinancierd terrorisme

Terwijl crypto-bashers graag terrorisme noemen als een reden om cryptocurrency aan de lijn te houden, is er een zekere mate van waarheid in deze bezorgdheid. Terrorisme is echt. Deze groepen hebben financiering nodig om hun activiteiten te financieren. Het rapport stelt bijvoorbeeld dat terroristische groeperingen geld nodig hebben om “wapens, loonlijsten, ondersteuning van aanslagen en andere operationele activiteiten” te kopen.

Traditioneel hebben terroristen hun operaties gefinancierd met activiteiten op de zwarte markt, zoals het maken en verkopen van drugs, mensenhandel en een overvloed aan andere betreurenswaardige praktijken. Dit geld moet vervolgens worden witgewassen en veilig over de hele wereld worden verplaatst. Deze behoefte vormt een ernstig probleem. Het internationale banksysteem heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om dit soort activiteiten te beperken. Hoewel er manieren zijn om deze beperkingen te omzeilen, is het potentieel voor het snode gebruik van cryptocurrency zeker aanwezig.

Met cryptocurrency die onmiddellijke anonieme wereldwijde overdrachten van waarde biedt zonder potentieel voor inmenging van regeringen of banken, zouden terroristen dan niet massaal naar crypto moeten stromen? Blijkbaar zijn ze dat niet.

Niet genoeg ontwikkeld

Volgens het rapport met de titel Terrorist Use of Cryptocurrencies uitgebracht door RAND Corp., zijn cryptocurrencies gewoon te onontwikkeld om van veel nut te zijn voor terroristen..

Een probleem is dat cryptocurrencies nog steeds niet erg algemeen worden geaccepteerd. Dit betekent dat als een terrorist op een stapel van een bepaalde cryptocurrency zit, het niet bijzonder eenvoudig is om die munten of tokens direct uit te geven voor de benodigdheden of diensten die ze nodig hebben. Vergeleken met de iconische koffer vol geld, is een elektronische portemonnee vol crypto gewoon niet zo veelzijdig voor terroristen. Het rapport beschrijft dit probleem als volgt:

Het beperkte bereik van cryptocurrencies op dit moment is een grote uitdaging, vooral in de regio’s waar terroristische groeperingen actief zijn. Ondanks het grote netwerk van bitcoin-accepterende verkopers en diensten, zijn er bijvoorbeeld maar weinig bitcoin-geldautomaten in het Midden-Oosten; buiten Israël was de enige geldautomaat die in januari 2018 actief was een geldautomaat met alleen aanbetaling in Jubail, Saoedi-Arabië, met een stortingslimiet van $ 500- $ 600.

Een gebrek aan geldautomaten is ook niet de enige hindernis. Het rapport verklaarde ook dat: “Over het algemeen … de voorwaarden die nodig zijn om terroristische groeperingen in staat te stellen zich te vestigen en te floreren … de technologische infrastructuur die nodig is voor cryptocurrencies onhaalbaar kunnen maken.” Met andere woorden, beperkte toegang tot internet of portemonnee-apparaten kan een probleem zijn.

De kleine omvang van cryptocurrency-markten (in vergelijking met traditionele markten) belemmert ook het vermogen van terroristen om hun activiteiten te verbergen. Volgens het rapport: “Grote transacties hebben invloed op de prijs; de stijgende vraag wordt weerspiegeld in publiekelijk zichtbare prijzen, waardoor de transactie niet anoniem is. “

Activiteiten op de zwarte markt kunnen big business zijn. Terroristische groeperingen kunnen miljoenen dollars bijeenbrengen uit hun illegale activiteiten. Zulke grote hoeveelheden geld zijn simpelweg te moeilijk of bijna onmogelijk om te verbergen op markten met een klein volume. Dit geldt met name voor kleinere privacycryptocurrencies zoals Monero, die specifiek in het RAND-rapport worden genoemd.

De onzekere toekomst

Een voor de hand liggende zorg die uit het rapport kan worden getrokken, is dat de beperkingen waarmee terroristen tegenwoordig te maken hebben, de komende jaren in twijfel kunnen trekken. Als cryptocurrencies een grotere acceptatie blijven zien, kan de noodzaak om via een exchange een directe link naar fiat-valuta’s te hebben, overbodig worden.

Als terroristen in staat zijn om rechtstreeks met elkaar grote transacties aan te gaan met behulp van op privacy gerichte cryptocurrencies, zal in wezen aan hun behoefte aan witwas- en transmissiediensten worden voldaan.

Dit soort acceptatie zal ook de behoefte aan diensten zoals bitcoin-geldautomaten uitsluiten, omdat opnieuw een fiat-link meestal niet nodig zou zijn. Verder zou het soort mislukte staten waar het terrorisme floreert, een grotere connectiviteit met internet kunnen zien naarmate de technologie zich ontwikkelt, zelfs als de regionale infrastructuur meestal niet bestaat. Mobiele portemonnees die via satellietverbindingen zijn verbonden, kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk de benodigde connectiviteit bieden om overal ter wereld cryptocurrency-transacties uit te voeren, zelfs in het midden van de oceaan bovenop een vervallen vrachtschip op de zwarte markt..

Geld is niet alles

De kwestie van terroristen die cryptocurrency gebruiken, is in zekere zin een rode haring. Elke groep die erop uit is om geweld, angst en chaos te veroorzaken, zal waarschijnlijk een manier vinden om dit te doen, ongeacht handige financiële instrumenten. Terrorisme is nog steeds een probleem, ondanks decennia van strenge door banken en overheden opgelegde controles. Het is duidelijk dat de terroristen al manieren hebben gevonden om hun doelen te financieren. Als ze massaal crypto adopteren, zal dat enig verschil maken?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me