Macrogen ontwikkelt Blockchain-platform om genetische gegevens te delen

Macrogen

De snelle vooruitgang op het gebied van genetische sequencing heeft voor tal van bedrijven nieuwe kansen geopend. Blockchain zou de technologie kunnen zijn waarmee genetische informatie veilig over de hele wereld kan worden gedeeld. Zuid-Koreaans bedrijf Macrogeen kondigde onlangs aan dat ze met Bigster zouden gaan samenwerken om een ​​platform te ontwikkelen om genetische informatie veilig te delen.

Macrogen

Farmaceutische bedrijven en medische onderzoekers zouden de toegang tot genetische informatie op zeer positieve manieren kunnen gebruiken. Er is een enorm voordeel te behalen door grote hoeveelheden menselijke genetische informatie in een gemakkelijk toegankelijke vorm te hebben. Vanwege de gevoelige aard van de gegevens is het moeilijk om een ​​database te creëren die zowel diepgaande informatie als persoonlijke privacy biedt.

Zei Macrogen ze moeten persoonlijke gegevens beschermen ‘tegen hacking, beveiligingsrisico’s en het risico van inbreuk op de privacy’. Ze vinden dat hun platform “stabiel genoeg moet zijn om grote hoeveelheden [genetische] gegevens te verwerken”. Het risico voor een platform dat enorme hoeveelheden genetische informatie opslaat, is heel reëel. Het zou waarschijnlijk een doelwit zijn voor privé-hackers, en ook het onderwerp zijn van bedrijfsspionage.

Genetische informatie en big data

Enkele technologieën komen tegelijkertijd tot volwassenheid. Genetische sequencing is op zichzelf al ongelooflijk, maar wanneer het wordt gecombineerd met het soort analyses dat kunstmatige intelligentie (AI) onderzoekers biedt, neemt het potentieel voor snelle vooruitgang in de geneeskunde toe. AI kan enorme hoeveelheden gegevens doorzoeken en verbanden leggen tussen genetica en andere diagnostische informatie op een manier die voorheen nooit mogelijk was, maar een veilige manier creëren om die analyse te laten plaatsvinden in een grote uitdaging.

Macrogen is een van de vele bedrijven die op zoek zijn naar een manier om het latente potentieel van big data voor medicijnen aan te boren. GlaxoSmithKline (GSK) heeft zojuist een investering van $ 300 miljoen USD gedaan in 23andMe, een in de VS gevestigde leverancier van genetische informatie. GSK ziet duidelijk de waarde van toegang tot genetische informatie, die efficiënter zou kunnen worden gemaakt via een blockchain-gebaseerd platform met een wereldwijd bereik.

Het platform dat Macrogen werkt aan lancering zal een consortiumnetwerk of geautoriseerde blockchain gebruiken, zodat de toegang beperkt kan worden tot geautoriseerde partijen. Het aantal mensen over de hele wereld waarvan de genetica wordt gesequenced, neemt toe, met schattingen voor 2018 die uitkomen op ongeveer 17 miljoen mensen. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van vorig jaar.

De medische voordelen

Macrogen grijpt waarschijnlijk een grote kans aan. Schattingen schat het bedrag dat dit jaar door big data in gezondheidszorg- en farmaceutische bedrijven is geïnvesteerd op meer dan $ 4,5 miljard USD. Gemakkelijke en veilige toegang tot een groeiende database met genetisch materiaal zou deze markt nog aantrekkelijker kunnen maken. Blockchain-technologie biedt enkele unieke voordelen voor patiënten, zorgverleners en farmaceutische bedrijven.

Patiënten zijn waarschijnlijk in de beste positie om hiervan te profiteren, aangezien hun genetische informatie de gezondheidszorg kan helpen verbeteren en ook voor hen waardevol kan zijn. Op blockchain gebaseerde records zouden patiënten in staat stellen om toegang tot hun genetica per gebruik te verkopen aan iedereen die geïnteresseerd was, zolang ze maar aan bepaalde vereisten voor informatieveiligheid voldeden.

Blockchain Gezondheidszorg

Lezen: hoe Blockchain-technologie de gezondheidszorg kan helpen

In feite werken EncrypGen, LunaDNA, Zenome en Nebula Genomics allemaal met systemen die patiënten kunnen stimuleren die hun genetica delen met klanten. De voordelen die een genetische database op aanvraag voor onderzoekers zou opleveren, zijn aanzienlijk. Snelle toegang tot grote hoeveelheden kwaliteitsgegevens zou zowel universitair als commercieel onderzoek op veel gebieden van de geneeskunde helpen, en zou artsen ook kunnen helpen bij het diagnosticeren van genetische aandoeningen die anders onzichtbaar zouden zijn.

Veiligheid staat voorop

De grootste zorg vanuit veiligheidsoogpunt is hoe bedrijven en onderzoekers ervoor kunnen zorgen dat genetische gegevens veilig worden bewaard en dat de privacy van patiënten luchtdicht is. Beperkte toegang tot persoonlijke gegevens zou een manier zijn om dit te bereiken en ervoor te zorgen dat de genetische gegevens van een persoon nooit in verband zijn gebracht met hun persoonlijke gegevens, zoals namen en adressen.

Blockchain zou genetische gegevens kunnen opslaan op een manier die onderzoekers toegang zou geven tot de noodzakelijke delen van iemands medische geschiedenis, maar niet iets dat hen zou helpen persoonlijk te identificeren. Blockchain zou er ook voor kunnen zorgen dat een persoon werd betaald voor het gebruik van hun gegevens, zodat ze kunnen deelnemen aan de voordelen die een farmaceutisch bedrijf zou halen uit het onderzoek dat genetische gegevens mogelijk zouden maken.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me