Arweave & The Permaweb: Permanent Host Your Web Apps & Pages

Arweave

Information är kraftfull. Arweave förstår hur viktig arkiveringsinformation är och de svårigheter som kan uppstå för människor som behöver tillgång till pålitlig data som lagras online.

En av de största förändringarna som internet har skapat är en oöverträffad tillgång till information.

Arweave lanserade en plattform som tar upp många av de frågor som omger hur information lagras online, och den erbjuder också många nya möjligheter för utvecklare som vill skapa decentraliserade plattformar för att flytta data säkert.

Arweave

Vi tycker om att när data väl har lagrats online kommer de att vara fritt tillgängliga för alltid. I teorin är detta möjligt, men i praktiken händer det nästan aldrig. Faktum är att 90% av länkarna som skapades på 1990-talet för närvarande är trasiga.

Det kan tyckas vara en trivial fråga, men det betyder att vi bokstavligen inte har tillgång till vår kollektiva onlinehistoria.

Arweave gör varaktiga poster verklighet

Låt oss få bort detta ur vägen framåt. Arweave är inte tekniskt sett en blockchain-baserad plattform. Den använder en ny idé som kallas blockweaving för att uppnå en ny nivå av datasäkerhet, vilket också gör trasiga länkar nästan omöjliga.

Enligt Arweave:

”Typiska blockkedjor har flera stora problem med datalagring, vilket kräver att nya tredjepartsprotokoll byggs och integreras ovanpå de befintliga blockkedjorna, eftersom lagring direkt i blockkedjan är omöjlig på grund av orimliga avgifter och mycket begränsad skalning. Eftersom världens ständigt ökande efterfrågan på datalagringskapacitet växer exponentiellt är behovet av ett decentraliserat, billigt permanent datalagringsprotokoll som kan skalas enkelt och billigt en nödvändighet.

Arweaves blockweave är en ny DLT (distribuerad ledgerteknik) som möjliggör decentraliserad, billig, permanent datalagring i kedjan som skalas enkelt och billigt. När mängden data som lagras i systemet ökar minskar mängden hashing som behövs för konsensus, vilket minskar lagringskostnaderna, vilket gör det mycket billigare än återkommande avgifter från krypto- och traditionella konkurrenter. ”

På vanlig engelska tar denna nya blockvävningsteknik det befintliga förhållandet mellan data och lagringspris och inverterar det. När Arweaves nätverk växer blir det faktiskt billigare att lagra data. Dessutom är det omöjligt för Arweave (eller någon annan) att ta bort data eller till och med ändra platsen när den har satts i kedjan.

Om Arweave

Blockchain vs Blockweave

Blockweave är en ny teknik som uppfanns av Arweave, som skiljer sig från Blockchains genom att blocken ”vävas” i hela nätverket i stället för att generera block på ett linjärt sätt med hjälp av ett “Proof of Access” -konsensprotokoll. Detta bidrar till att minska gruvarbetarens kostnader och möjliggör mer lagring på kedjan på ett verifierbart sätt vilket möjliggör upp till 5000 transaktioner per sekund (TPS).

Datakraften

Romanisten och socialtänkaren George Orwell förstod den kraft som informationen har i ett samhälle. I sin roman ‘1984’ arbetade huvudpersonen vid sanningsministeriet. Sanningsministeriets uppgift var att hålla den offentliga berättelsen i linje med de nuvarande målen för regeringen för den fiktiva nationen där huvudpersonen bor, vilket innebar att förstöra massor av tidigare information för alltid.

”Minneshålet” var ansvarigt för att förstöra all obekväm information 1984. Idag står vi inför ett eget minneshål i onlinedata. Det finns två faktorer som sätter öppen tillgång till tillförlitlig information i verkligheten just nu. Tack och lov adresserar Arweave dem båda.

Den första risken är ett aktivt borttagande av information som regeringar och stora företag inte gillar. Det senaste exemplet med Julian Assange visar oss alla hur farlig information har blivit.

Wikileaks har kunnat behålla sina uppgifter med tidigare klassificerad information online, men tillgång till den kan sätta en person i juridisk fara. Det är inte orimligt att spekulera i att det med tiden kan vara kriminellt att vara värd för den typ av data som Wikileaks har, eftersom den amerikanska regeringen aktivt letar efter sätt att eliminera tillgången till data som målar det i dåligt ljus.

Arkivering

Den andra orsaken till otillgänglig data är centralisering. När en webbsida av en tidning som Washington Post bestämmer sig för att migrera sina befintliga data till en ny webbplats, eller om den behöver omorganisera sin webbplats, finns det en stor chans att äldre länkar bara kommer att glömmas bort.

Gammal data kanske inte raderas (eller kanske) men det kan vara mycket svårt att hitta. Förlorade länkar är en stor anledning till att information blir otillgänglig, och det finns inget praktiskt sätt att se till att stora informationsleverantörer ser till att deras datainsamlingar förblir lätta att hitta.

Arweave är välfinansierad och online idag

I mitten av 2018 samlade Arweave över 8 miljoner USD via en ICO och har kunnat lansera ett starkt 1000-nodigt nätverk som driver plattformen. Koden som utvecklats av Arweave är helt öppen källkod och har arbetats med av många människor som är utanför det ursprungliga utvecklingsteamet.

Nätverket har redan över 4500 användare hittills.

Till skillnad från många av ICO: erna som samlade in pengar under de senaste två åren kunde Arweave lansera sin plattform nästan obetydlig efter att ha stängt sin ICO. Plattformen har redan använts för att arkivera ett brett spektrum av data och verkar fungera tillförlitligt.

Sam Williams, som är medgrundare & VD för Arweave har en doktorsexamen i datavetenskap från University of Kent. Han har utvecklat programvara sedan han var ung. Williams har arbetat som teknisk rådgivare på Minespider och som mentor i Techstars; ett blockchain-fokuserat startacceleratorprogram som verkar i New York och Berlin.

Arweaves arkitektur har många användningsområden

Att lagra poster med konventionell datalagringsteknik kan vara besvärligt. Det finns många juridiska register som måste följas, men övergången till digitalisering har varit svår. När en regering eller en stor organisation går över till ett digitalt arkivsystem organiseras det i allmänhet som ett centraliserat system, men det här är förmodligen inte det säkraste sättet att lagra register.

Arweave skapade PermaWeb. Istället för att använda privata servrar eller molnet för att vara värd för data, kan storskalig journalföring betjänas bättre genom att använda blockvävningsbaserat system eller bara spela in det på PermaWeb och bli en nod.

Hosting

Det finns två skäl till att blockvävningsarkitektur kan vara en mycket bättre lösning för lagring av viktig data. För det första är Arweaves blockvävande datalagringsarkitektur mycket billigare än en traditionell databas. Om vi ​​jämför två servrar, en som kör en traditionell databas och en som använder blockvävningsarkitektur, är det liten skillnad. Men i stor skala förändras allt.

Blockvävning är både säkrare och effektivare i skala, vilket är motsatsen till befintliga system. Dessutom kan regeringar och företag utnyttja PermaWeb för att spara pengar, eftersom de inte behöver betala för att köra hela systemet själva.

Den andra anledningen till att använda blockvävningsarkitektur är att den erbjuder inbyggd redundans. Normala datalagringssystem kan potentiellt förlora information om fel görs av administratörer, men detta är helt enkelt inte möjligt med Arweaves arkitektur. Även om detta system inte är perfekt för allt, är det meningsfullt för många typer av data.

Riskerna med centraliserad datalagring

Mänskligheten har dålig erfarenhet av att hålla stora mängder data säkra. Även om riskerna med att innehålla känsliga uppgifter är tydliga (uppenbar risk för stöld) tenderar vi inte att fokusera på hur mycket data vi har förlorat genom felaktig hantering.

När data lagras i ett centraliserat system är sannolikheten för att förlora den via tekniska fel eller dålig hantering stor. I världen, före digital teknik, innebar detta att böcker ofta förlorades eller förstördes, ibland i stor skala.

Visste du att Platons verk bara är tillgängliga för oss eftersom de var det gömd i östra kloster?

Med undantag för ”Timaeus” förlorades korpusen av Platons verk i väster i hundratals år. Anledningen är enkel: vi är fruktansvärda att hålla reda på värdefulla data.

I världen före digital var vårt enda alternativ att göra ytterligare kopior av data och sedan skicka dem till avlägsna platser för säker förvaring. Idag är detta helt enkelt inte fallet. Genom att använda ny databasarkitektur som blockvävning är det möjligt att göra digitala registerföringssystem som är svåra att förstöra och ännu svårare att manipulera med.

Permaweb

Arweave är mer än databasarkitektur

Om du vill lära dig mer om Arweave, kolla in det här fantastisk presentation av Sam Williams från Token 2049. Williams berättar om alla coola saker som Arweave kan, inklusive att använda öppen källkod för att skapa nya typer av onlineverktyg.

Williams beskriver hur han och en grupp entusiaster skapade en ny krypterad e-postplattform med Arweave under några timmar. Meddelandeplattformen fungerar av samma system som driver Arweave och tillåter användare att skicka och ta emot meddelanden som är helt privata. Noderna som hanterar överföringen kan inte se vad de rör sig och tokens kan fästas utan problem.

Öppen källkodsteknik ger oss alla en chans att delta i nästa generations teknik och undvika ett annat ”Microsoft-scenario” där ett massivt företag styr designen och utvecklingen av ett globalt operativsystem.

Tiden för nya idéer är nu

Trots rusningen av ny teknik in i den offentliga sfären under de senaste decennierna har kontrollen vilat i händerna på några stora aktörer. Med ökningen av decentraliserad teknik som Bitcoin blåser förändringsvindarna. Arweave är ett exempel på en fantastisk idé som var möjligt att starta snabbt, och som kan göra stor skillnad i hur vi lagrar viktiga data.

Användbara länkar

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me