Wat is Matic Network? Gids voor dit blockchain-schaalplatform

De schaaldiscussie voor openbare blockchains heeft de afgelopen jaren de debatfora over cryptocurrency gedomineerd. De schaalvergroting van smart contracts-platforms wordt vaak genoemd als hun primaire beperkende factor bij het aantrekken van meer reguliere acceptatie, maar verschillende andere factoren dragen ook aanzienlijk bij.

Fluence gemarkeerd hoe de belangrijkste problemen bij het ontwikkelen van dapps en het aantrekken van gebruikers het kleine aantal crypto-gebruikers, slechte UX van crypto, financieringsproblemen en schaalbaarheid zijn. De kleine subgroep van crypto-gebruikers is meestal een product van beperkte kennis van crypto, slechte UX en slechte schaalbaarheid, wat zich vaak vertaalt in verschillende wrijvingspunten, zoals hoge gaskosten en vertragingen in de interactie met dapps..

Als je het cryptolandschap vandaag onderzoekt, zul je talloze projecten ontdekken die beloven de ‘volgende generatie’ blockchain te worden die kan opschalen naar miljoenen (soms miljarden) gebruikers en massale acceptatie kan stimuleren. Veel van deze platforms moeten door een voorzichtige lens worden bekeken, en veel van hen richten zich op schaalvergroting op laag één, zoals sharding of PoS-consensus voor een hogere doorvoer, en zijn nog niet eens live. Anderen kiezen echter voor de tweede laag, zoals het Lightning Network (LN) van Bitcoin.

Een van de over het hoofd geziene aspecten van de schaalrace zijn projecten die grote platforms aanvullen met oplossingen van laag twee, zoals Matic-netwerk. In plaats van te proberen een revolutie teweeg te brengen in de industrie vanuit een allesomvattend perspectief, kun je twee projecten zoals Matic en Weefgetouw dappchains verfijnen hun focus op het aanvullen van een bestaand netwerk.

In het geval van Matic is dat netwerk Ethereum. In plaats van alleen schaalbaarheid te benadrukken – waar Matic naar streeft met Plasma- en PoS-sidechains – richt het project zich ook op UX, wat een van de meest subtiel verleidelijke kenmerken is van traditionele applicaties, en is gecorreleerd met schaalbaarheid in openbare blockchains.

Ethereum-schaalvergroting aanpakken

Als het eerste grote, Turing-complete platform voor slimme contracten dat live gaat, heeft Ethereum een ​​van de snelst groeiende projecten op Github en is een bliksemafleider geweest voor het schaalbaarheidsdebat.

De schaalproblemen van Ethereum zijn goed gedocumenteerd en kwamen tot een hoogtepunt toen de transactiekosten enorm stegen in de GAS-vergoedingen, en veel dapps onbetaalbaar werden om te gebruiken – en blijven zo vandaag. Het bredere initiatief van de Ethereum-gemeenschap was om te schalen op de protocollaag, en langzaam Serenity uit te rollen – een schaalbaar, versnipperd PoS blockchain-netwerk.

Het is onmogelijk om precies te voorspellen hoe Etheruems streven naar schaalvergroting zich zal uitbetalen, maar dat weerhoudt andere projecten er niet van om te werken aan complementaire oplossingen voor het netwerk. Vaak gericht op nichegebieden zoals gaming, DeFi of betere UX, zijn dit projecten die meer aandacht zouden moeten trekken dan de volgende ‘blockchain 5.0’.

Een van die projecten is Matic Network, wiens focus ligt op schaalbare Plasma- en PoS-sidechains die niet alleen de schaalvergroting van Ethereum kunnen aanvullen, maar ook de UX van dapps dichter kunnen brengen bij wat reguliere gebruikers gewend zijn..

Matic – Plasma en PoS Sidechains

Matic gebruikt een geoptimaliseerde vorm van plasma, wat in feite een kinderketenontwerp is voor het schalen van Ethereum op de tweede laag. Conceptueel gezien is Plasma gemakkelijk te zien als de takken aan een boom, waarbij de boomstam de primaire ketting is – Ethereum – en de takken de kindketens die hun eigen consensus gebruiken en aan de primaire ketting zijn gekoppeld..

Dus elke kindketen – die is gekoppeld aan de wortelketen – maakt deel uit van het Matic-netwerk en opereert onder de paraplu van zijn consensus. Matic verandert de benadering van Plasma enigszins door een dubbel PoS en block producer ‘checkpointing’ systeem te implementeren. Blokproducenten worden geselecteerd door de PoS-stakers en omvatten de basislaag van de Matic-kinderketens.

Er zijn maar weinig blokproducenten, die zijn ontworpen om afwikkeling te versnellen en productiesnelheden te blokkeren. Blokken die door de producenten worden geleverd, worden via de Merkle-root van het blok aan het checkpointing-mechanisme vastgemaakt, waar PoS-validators willekeurige groepen blokken goedkeuren die worden geproduceerd.

Matic-functies

Iedereen kan Matic-tokens inzetten om deel te nemen aan de PoS-checkpointvalidatie, en validators ondertekenen de Merkle-root van de subset van blokken van de blokproducenten. Validators verifiëren ook het bewijs van de blokken voordat het voorgestelde blok wordt goedgekeurd. Volgens Matic, het mechanisme is als volgt aan de Ethereum-keten gekoppeld:

“Het systeem heeft de goedkeuring van ⅔ van de stakeholders nodig om een“ header block ”voor te stellen aan het root contract. Zodra het ijkpunt op de hoofdketen is voorgesteld, kan iedereen op de Ethereum-hoofdketen het voorgestelde ijkpunt binnen een bepaalde periode uitdagen. Als niemand het uitdaagt en de challenge-periode eindigt, wordt het ijkpunt formeel opgenomen als een geldig ijkpunt in de hoofdketen. “

Het checkpointing-systeem speelt ook een cruciale rol bij het vergelijken van de intrekking van tokens met het slimme contract in de root chain – Ethereum. Om beter te begrijpen hoe gebruikers omgaan met dit aspect van Matic, is het het beste om de gebruikerservaring te herhalen.

Alice wil een gaming-dapp ABC gebruiken op het Matic Network. ABC heeft zijn eigen token Game Coin. Alice stort de ERC-20 token Game Coins in het Ethereum mainchain Matic contract dat overeenkomt met de hoeveelheid Game Coin die ze wil. De Game Coin-tokens worden vrijgegeven op de Matic-keten en de Game-munten van Alice zijn vergrendeld op de Ethereum-keten.

Dit proces maakt gebruik van de eigen tool van Matic Dolk voor het lezen van Ethereum-transacties, contracten, blokken en gebeurtenissen die worden geactiveerd door de Ethereum-blockchain. Dolkfuncties binnen de Matic ‘Deposit Bridge’ waar gebruikers Ethereum blockchain-activa vergrendelen die vervolgens worden ontgrendeld op de Matic-keten.

Omdat Matic aanzienlijk snellere blokken en lagere vergoedingen heeft van zijn hybride Plasma / PoS sidechain-ontwerp, kan Alice Game Coins zeer snel uitwisselen met andere gebruikers of ze in de dapp zelf uitgeven tegen lagere transactiekosten – waardoor veel van de wrijving in de huidige dapp-ervaring wordt weggenomen . Alice kan haar Game Coins ook op elk moment inwisselen in de hoofdketen van Ethereum door gebruik te maken van een ‘bewijs van resterende’ tokens op het Etheruem-keten Matic-contract. Het proces werkt voor elk ERC-20-compatibel token.

De blockchain van Ethereum fungeert als de laatste vereffeningslaag voor transacties die in en uit het Matic-netwerk peggen.

Voordelen en toekomstplannen

De voordelen van het dubbele PoS-controlepuntontwerp van Plasma en Matic zijn voornamelijk dat de doorvoercapaciteit en UX van dapps veel beter geschikt zijn voor de gangbare vereisten. In plaats van te vertrouwen op transacties om zich te vestigen op de Ethereum-hoofdketen met hogere transactiekosten, kunnen ontwikkelaars meer naadloze dapp-ervaringen bouwen die geen vertragingstijden hebben of MetaMask-transacties die opduiken voor elke interactie van de gebruiker.

Matic noemt dit vermogen om de UX-abstractie van de hoofdketen naar de Matic-keten te verzachten, de algehele complexiteit te verminderen en de interactie met dapps eenvoudiger te maken. Matic levert SDK’s, API’s en documentatie voor ontwikkelaars om dapps op Matic te maken, en Dagger is een zeer praktische tool voor het ophalen van realtime gebeurtenissen uit de Ethereum-blockchain.

Het Matic-team noemt talrijke mogelijke use-cases, waaronder P2P-betalingen, liquiditeitspools, DEX’s, krediet- en kredietplatforms, identiteitsverificatie en games.

Met name het gebruik van NFT’s en hun potentieel binnen gaming op sidechains is een belangrijke overweging. Functionele gaming-dapps zijn om verschillende redenen veel beter geschikt voor sidechains dan voor on-chain processing, en het belangrijkste is dat ze niet de consistente transactie-finaliteit van de Ethereum-root chain nodig hebben. Matic zou games echter ook in staat stellen om voortgang op te slaan (d.w.z. gamestatus), een stroomafwaarts effect van het ontwerp van Plasma.

Er zijn echter nog steeds verschillende hindernissen voor Plasma en Matic. De beste wachttijd voor het afsluiten van plasma – de voltooiing van berekeningen buiten de keten – is ongeveer zeven dagen en resulteert in slechte gebruikerservaringen. Matic lost dit probleem samen met Nuo op verkort uitlooptijden, maar de complexiteit van Plasma roept ook andere problemen op.

Matic bevindt zich nog in de Mainnet Alpha-fase, met de Mainnet Beta gepland voor juli 2019.

Verschillende Ethereum-projecten werken al samen met Matic, waaronder Decentraland en MakerDAO. CryptoSaw – een P2P-betalingsapplicatie voor dapps – is dat ook integreren met Matic.

Vooruitkijkend, probeert Matic de algemene schaalvergroting van de staat aan te pakken als de volgende belangrijke ontwikkelingsgrens. Het onderwerp is echter zeer geavanceerd met tal van ontwikkelingsmogelijkheden, en Plasma heeft kritiek gekregen zelfs van enkele van zijn kernontwikkelaars bij het verzoenen van zijn complexiteit met UX / UI.

Een groeiend sentiment onder Plasma-ontwikkelaars is dat gegeneraliseerde toestandsovergangen kunnen worden geverifieerd met behulp van zk-SNARKs – de privacybeschermende technologie die ook transacties in batches kan samenvoegen.

Met een opkomende klasse van ‘blockchain 4.0 of 5.0’ platforms die overal opduiken, is het onwaarschijnlijk dat ze allemaal de alomtegenwoordige acceptatie of legitimiteit zullen vergaren die crypto naar de mainstream duwt. Uiteindelijk is het waarschijnlijk dat meer gebruikers geleidelijk aangetrokken zullen worden tot een paar platforms met grote ontwikkelaarsgemeenschappen en projecten zoals Matic die hun schaalbaarheid en UX aanvullen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me