Holländska kryptoföretag känner tryck från AMLD5

Europa

Mindre kryptoföretag i Nederländerna möter osäkra tider när Nederländska nationalbanken (DNB) verkställer sin tolkning av Europeiska unionens femte direktiv om penningtvätt (AMLD5).

Trots strikt tillämpning av AML-direktivet hävdar DBN att landet fortfarande är kryptovänligt och planerar att leda utvecklingen av en centralbank digital valuta (CBDC) inom EU.

Tuffa tider för små holländska kryptovalutaföretag

Mindre kryptoföretag tvingas lämna den nederländska kryptovalutamarknaden eftersom det har visat sig nästan omöjligt att uppfylla kraven i AMLD5 enligt landets främsta finansiella tillsynsmyndighet..

I en blogginlägg, grundaren av kryptoutbytesplattformen Bittr Ruben Waterman avslöjade avstängningen av sitt företags verksamhet. Ett utdrag från blogginlägget lyder:

”På grund av kommande regleringsändringar i Nederländerna (där Bittr är baserad) måste jag stänga Bittr-tjänsten den 28 april 2020, 09:59 UTC. Det finns en liten chans att jag måste stänga av tjänsten redan före detta ögonblick om de nya reglerna publiceras i “Statstidningen” före denna tid. “

Ursprungligen integrerades EU: s AMLD5-politik direkt i det nederländska regelverket. Efter ett offentligt samråd mellan landets finansministerium och DNB har dock flera ändringar gjorts i direktivet.

På grund av hård kritik från branschintressenter och statsrådet gjorde finansministern Wopke Hoekstra enligt uppgift mindre förändringar i DNB: s tillagda politik. Inga förändringar gjordes dock avseende centralbankens tolkning av EU: s direktiv och den nederländska senaten godkände de nya förordningarna.

Enligt den nya policyn från DNB uppgår obligatorisk registrering för kryptoföretag till cirka $ 36 500 samt ytterligare avgifter som är skyldiga att uppfylla efterlevnadskraven.

Waterman påpekade att de tvingade kryptoreglerna inte bara är en avvikelse från EU: s rekommendationer utan också är olämpliga för tillväxt av små kryptovalutaföretag. Waterman påpekade:

”Tja, Bittr är inte tillräckligt stor för det ännu och på grund av dessa regler kan jag inte växa längre till önskad storlek på grund av dessa regler. För mig låter det här som om de behandlar varje bitcoinföretag i Nederländerna som en bank och en start som Bittr passar inte in i detta regelverk enligt min mening. ”

Stränga policyer fortsätter att skada kryptoföretag

Även om DNB för närvarande verkställer sina senatgodkända kryptobestämmelser tog det några månader för den finansiella tillsynsmyndigheten att få klarsignal från det nederländska parlamentet eftersom kryptoföretag i landet anklagade centralbanken för att i stor utsträckning avvika från EU: s rekommendationer.

Enligt uppgift skapade den nederländska centralbanken en de facto licensordning för kryptoföretag istället för att följa registreringsramen som anges i EU: s AMLD5. Agitation från kryptoföretag fick uppmärksamheten hos det nederländska statsrådet, landets statliga myndighet som ansvarar för att testa ny politik. Rådet beordrade sedan DNB och finansdepartementet att ge klarhet i den föreslagna tolkningen av AMLD5.

Efter att finansministern Wopke Hoekstra lämnat in förslag godkände senaten de nya kryptoreglerna för verkställighet av DNB. Skepsis kvarstår dock beträffande centralbankens hänsyn till små kryptovalutaföretag.

Även om finansdepartementet enligt uppgift kommer att utvärdera de godkända kryptoreglerna under de närmaste månaderna har vissa företag redan vidtagit åtgärder.

Som tidigare rapporterats av Blockonomi tillkännagav Bitcoin-derivatbörsen Deribit avstängningen av sin verksamhet i Nederländerna. Kryptoutbytet avslöjade planer på att flytta till Panama och citerade EU: s 5AMLD som den främsta anledningen till sina beslut.

I andra jurisdiktioner har kryptoföretag enligt uppgift upplevt en nedgång på grund av stränga kryptolagar. I Brasilien har flera bitcoin-börser som Xdex, Acesso Bitcoin och Latoex stängts eftersom plattformarna inte kunde hålla jämna steg med dyra efterlevnadsavgifter och ogynnsamma kryptoskattepolicyer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me