G20 Finance Watchdog kräver global övervakning av Stablecoin-tokens

Finansiera

Stablecoins i kryptoekonomin kommer inte att få ett regelverk på världsscenen, åtminstone om G20-gruppens främsta finansiella vakthund har något att säga om saken.

Tisdagen den 24 mars publicerade G20: s finansiella stabilitetsstyrelse (FSB) en Rapportera som beskriver hur internationella och inhemska finansiella myndigheter kan ta itu med de utmaningar i lagstiftningen som utvecklingen av globala stablecoins innebär.

I den rapporten identifierade FSB – som koordinerar svar som upplevs sårbarheter runt det globala finansiella systemet – olika nivåer av risker förknippade med stabila pengar-projekt. För att främja ett omfattande internationellt svar på dessa utmaningar lade FSB dessutom fram 10 specifika tillsynsrekommendationer till finansiella myndigheter.

Dessa rekommendationer omfattade nämligen:

  • Att ha verktyg och befogenheter för att övergripande övervaka och genomdriva lagar kring stablecoin-verksamhet.
  • Tillämpa reglering i proportion till hur riskabla stablecoin-projekt är.
  • Att ha åtgärder på plats för att samordna stabiliseringsreglering i både nationella och internationella jurisdiktioner. 
  • För att säkerställa att stabila valutaoperatörer har sunda styrningsåtgärder. 
  • För att säkerställa att stabila valutaoperatörer har sunda riskhanteringsåtgärder. 
  • Uppdrag att stablecoin-projekt skyddar känsliga uppgifter. 
  • Uppdrag att stablecoin-projekt har återställningssystem på plats. 
  • Kräver öppenhet från stablecoin-projekt, t.ex. kring hur deras prisstabiliseringsmekanismer fungerar. 
  • Garanterar tydliga juridiska parametrar för inlösenrättigheter för stablecoin. 
  • Säkerställa att nya stablecoin-projekt uppfyller alla lagkrav innan de får lanseras i en viss jurisdiktion. 

FSB: s rapport kommer på hälarna av G20-gruppen, ett stort internationellt forum för 19 av världens mest ekonomiskt inflytelserika länder plus Europeiska unionen (EU) och uppmanar organet att undersöka de regleringsproblem som stallcoins förra sommaren.

Genom att zooma ut, skulle FSB: s rekommendationer striktare korrelera kryptoekonomins stablecoin-sektor om de genomförs framöver. Detta mer direkta fokus skulle stå i kontrast till de senaste åren, där stablecoins har varit något av ett förbises grått område på regulatoriska fronter, liksom det bredare kryptorummet..

Men med den ökande framgången för krypto- och stablecoins har det stigit fokus – och på vissa sätt en vilja att undertrycka – från stater och institutioner som kan undergräva sina befogenheter av tillståndlösa, icke-suveräna tokenprojekt. Det är verkligen en tråd att titta på för intressenter av kryptovaluta under de kommande åren.

Vad händer om centralbanker stöder stablecoins?

Generellt sett är G20 och dess FSB-kropp orolig för stallmynt. Men tänk om världens mest inflytelserika ekonomiska institutioner, centralbanker, omfamnar stablecoins snarare än att hålla dem på armlängden?

Det kan hända om mer proaktiva och behagliga huvuden råder. Exempelvis publicerade två IMF-tjänstemän – Tobias Adrian och Tommaso Mancini-Griffoli – en rapport i höstas med titeln “Från stablecoins till centralbankens digitala valutor” som visade hur stabila myntprojekt en dag kan komma att direkt förlita sig på centralbankreserver för att understödja deras värde.

Per Adrian och Mancini-Griffoli skulle en sådan smälta leda till skapandet av vad de kallade “syntetiska centralbankers digitala valutor” (sCBDC). Dessa nya typer av tillgångar kan ge kommersiella banker en löpning, argumenterade IMF: s tjänstemän:

”Det är uppenbart att [att förlita sig på reserver] skulle öka stablecoins attraktivitet som värdeförråd. Det skulle i huvudsak förvandla leverantörer av stabila pengar till smala banker – institut som inte lånar ut, men bara har centralbankreserver. Konkurrensen med kommersiella banker om kundinlåning skulle växa starkare och väcka frågor om den sociala prislappen. ”

Sedan är Adrian och Mancini-Griffoli bara tjänstemän inom IMF och talar inte för den bredare organisationen. De kan kartlägga en väg framåt för den offentliga och privata sektorn att arbeta tillsammans på stallmynt, men det finns ingen garanti att deras färdplan kommer att följas, även om samarbete är mest fördelaktigt för alla.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me