Nationella kryptovalutor: ryska kryptolös, venezuelansk petro och estnisk estcoin

Nationella kryptovalutor

Kryptovalutor har exploderat i popularitet de senaste åren över hela världen. Individer såväl som företag drar nytta av ökningen av kryptovalutapriserna. Hittills har regeringar tittat från sidan och tittat på vad som blir av detta nya fenomen.

Men under 2017 har vi hört olika nyheter om nationella kryptovalutor. Flera stater världen över planerar att lansera sina kryptovalutor. För närvarande har Storbritannien, Ryssland, Venezuela, Estland, Danmark, Kambodja, Kina, Iran, Kanada, Liberland och många andra uttryckt intresse för att skapa egna kryptovalutor..

Nationella kryptovalutor

Bakom varje stat som beslutar att lansera sina kryptovalutor finns olika motiv eller skäl. Vissa av dem vill helt kontrollera kryptovalutamarknaden i sina länder, medan andra försöker undvika internationella sanktioner. Låt oss se vad några av dessa länder gör med dessa virtuella valutor.

Venezuelas Petro

Detta sydamerikanska land, med den högsta inflationen i världen, och viktiga oljereserver under dess mark, har beslutat att lansera sin egen nationella kryptovaluta. Men hur är det möjligt att ett av de sämst presterande länderna på jorden, med nästan 90% av fattigdomen, lanserar en nationell kryptokurrency?

Maduro

Venezuelas president Maduro, bild från AlaJazeera.

Tja, skälen bakom detta beslut är bara politiska / ekonomiska. Eftersom regimen har ökat sin våldsamma retorik på internationell nivå har en grupp länder som leds av USA och Europeiska unionen beslutat att införa ekonomiska sanktioner mot den socialistiska regeringen. Detta har minskat det ekonomiska stödet till landet och tillströmningen av pengar för att upprätthålla det politiska projektet.

Huvudsyftet med denna kryptovaluta som kallas “Petro” är att undvika dessa finansiella och internationella sanktioner. Regeringen får möjligheten att enkelt få tillgång till internationella medel och undvika sanktionerna från andra länder.

Men vissa länder har redan uttryckt sina negativa åsikter gentemot denna kryptovaluta. Till exempel den argentinska finansministern Nicolás Dujovne, förklarade under ett möte i Madrid:

”Argentina har intagit en stark och bestämd position, vi är ett av de första länderna som varnade för att Venezuela inte är en demokrati och att mänskliga rättigheter inte respekteras och att det har flera politiska fångar. Den argentinska regeringen utför inte transaktioner med kryptovalutor och mycket mindre skulle den göra det med Petro. ”

Liknande kommentarer har lämnats av den polska regeringen efter rykten om att det europeiska landet skulle kunna acceptera Petro för läkemedel och mat.

Kryptovalutan distribueras nu i landet. Regeringen har pressat oljestationer och statliga kontor att acceptera den nationella virtuella valutan.

El Petro será canjeable por dinero fiduciario y otros criptoactivos a través de casas de cambio digitales. El Estado aceptará el pago de impuestos, obligaciones, tasas, contribuciones y servicios públicos nacionales en Petro. #AlFuturoConElPetro pic.twitter.com/80puSYsmbb

– SENIAT (@SENIAT_Oficial) 21 februari 2018

Venezuelas president, Nicolas Maduro, lanserade kryptovalutan den 3 december medan han talade genom National TV Channel VTV.

Maduro sa:

”Venezuela tillkännagav skapandet av en egen kryptovaluta. Det kommer att kallas ”Petro” […] Detta låter oss gå mot nya sätt att internationellt finansiera för att möjliggöra landets sociala och ekonomiska utveckling. ”

Yttrande i Venezuela är djupt splittrad över skapandet av Petro och lagstiftare inom landet har det ansåg det vara olagligt.

Ryska Cryptoruble

Den ryska regeringen har flera gånger stött idén om en nationell kryptovaluta. Faktum är att den ryska presidenten, Vladimir Putin, själv har bett om skapande av CryptoRuble.

Vladimir Putin

Vladimir Putin, bild från CNN

Nikolay Nikiforov, ryska minister för kommunikation och massmedia, förklarade för lokal tidningen AIF att Putin beordrade skapandet av CryptoRuble.

Bakom CryptoRuble hittar vi en annan logik. Det eurasiska landet försöker inte undvika internationella sanktioner med denna kryptovaluta, utan vill istället hjälpa internationell handel mellan eurasiska länder.

Den Eurasiska ekonomiska unionen (EEU), som inkluderar Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Ryssland och Armenien, har en viktig kommersiell relation. Med nya CryptoRuble kommer dessa länder att kunna minska transaktionskostnaderna och öka hastigheten på gränsöverskridande betalningar.

Rysslands avsikter med CryptoRuble verkar vara internationella. Det slaviska landet har också visat intresse för en internationell kryptovaluta som skulle fungera bland BRICS (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) och utvidgas till andra länder som Israel eller Armenien..

CryptoRuble kan vara bara ett av de första stegen innan en internationell kryptovaluta införs. Till exempel att prova CryptoRuble bland EEU-länderna som ett pilotprojekt och senare föreslå det som ett framgångsrikt fall och presentera det för BRICS.

Men vad gör Ryssland för att utbilda människor om kryptovalutor? Först och främst är de ryska medborgarna själva mycket intresserade av kryptovalutor. Flera ryska individer deltar i olika Initial Coin Offerings (ICO) och Blockchain-projekt över hela världen.

Ryssland har arbetat med Vitalik Buterin, Ethereums grundare, för att främja blockchain-kunskap och genomföra olika blockchain-projekt i regeringen. Till exempel har Moskva en röstningssystem som är baserat på Ethereums blockchain. Detta röstningssystem kallas Active Citizen, och invånare i Moskva kan rösta på olika förslag för att göra staden mer levande.

Utöver det är landet värd för två kryptovalutabyråer i Vladivostok och en blockchain-skola som rekommenderas av Buterin.

Estlands Estcoin

Detta är ett annat land som funderar på att utfärda en nationell kryptovaluta. Landet är känt som ”den digitala republiken” på grund av främjandet av ny teknik. Estland är det första landet i världen som erbjuder sina medborgare ett virtuellt e-uppehållstillstånd.

I sin avsikt att hålla vägen mot digitalisering, verkställande direktör på e-Residency, Kaspar Korjus, har skrivit i en blogg som Estland skulle kunna erbjuda “estcoins” till e-invånare. Estcoin är den planerade estniska kryptovalutan som skulle lanseras genom ett första myntoffer.

Estcoin

Estcoin, bild från Kaspar Korjus

Naturligtvis förklarar blogginlägget redan att detta inte är den officiella lanseringen av Estlands nationella kryptovaluta utan bara en policyidé för att gå mot det digitala paradiset som Estland vill bli.

Korjus skrev:

“Bara en påminnelse – detta är inte nationell politik ännu, men det är en idé som är värt att överväga, som har potential att bli verklighet.”

Tyvärr för Estland och politikidén uttryckte Europeiska centralbanken (ECB) och Mario Draghi, ECB: s ordförande, sin ståndpunkt i frågan och avvisade varje försök att skapa en nationell valuta virtuell eller inte.

Det är uppenbart att Estland är en del av Europeiska unionen och euroområdet. Landet använder euron för dagliga transaktioner, och utan en centralbank eller monetär myndighet (makten har tilldelats ECB) kan Estland inte skapa en parallell valuta till euron.

Under en presskonferens som hölls i Frankfurt am Main den 7 september 2017 svarade Mario Draghi på en fråga om Estland och dess avsikt att skapa sin nationella virtuella valuta.

Mario Draghi anges utan att lämna öppna dörrar för åsikter:

”Ingen medlemsstat kan införa sin egen valuta; euroområdets valuta är euron. ”

Slutsats

Olika länder, olika situationer och platser. Men alla har något gemensamt, och det är viljan att ha en nationell kryptovaluta. Venezuela har redan gjort det, men Petro behöver mer tid på marknaden för att vi ska kunna uttala oss om det.

Ryssland går mot sin kryptovaluta. Implementeringen av det kan ta lite längre tid, men under de kommande månaderna kan vi se viktiga nyheter om CryptoRuble.

Estland kan verka långt ifrån att ha sin egen kryptovaluta. Europeiska centralbanken har en mycket strikt politik gentemot andra betalningsmedel parallellt med euron. Det är uppenbart att ECB måste hålla euron i drift normalt utan konkurrenter i euroområdet. Vad händer om en kryptovaluta blir lagligt betalningsmedel och mer används än euron? Det skulle vara ett allvarligt problem.

Samtidigt har andra länder som Iran, Kanada och till och med mikronering av Liberland funderar på sina egna kryptovalutor. Tiden kommer att visa om alla dessa länder har lyckats med sin verksamhet att skapa virtuella valutor för sina ekonomier.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me