Kryptovaluta och fotboll – spränga nätet eller slå ut?

Kryptovaluta och fotboll

Startups i kryptovaluta har anlitat kändisars marknadsföringshjälp ett tag nu. Men under det senaste året har dessa nystartade företag börjat fokusera på en viss ras av kändisar – fotbollsspelare.

Fotboll är favoritsporten i 4 miljarder av världens invånare, och dess mest kända spelare har ofta anhängare i tiotals miljoner.

Nu verkar det som om kryptovaluta och fotboll stöter på var som helst eftersom kryptotransaktioner används för spelaröverföringar och spelare används för kryptovalutalanseringar.

Fotbollens dalliance med kryptokurrency har inte visat sig givande än, men praxis att para ihop de två verkar bara växa.

Kryptovaluta och fotboll

“Kommer att spela för Crypto”

I januari blev den turkiska fotbollsklubben Harunustaspor den första klubben att signera en spelare med Bitcoin. Även om själva överföringsavgiften inte betalades med krypto (ordförande för fotbollsklubbar är alltför försiktiga för det ännu), levererades en del av spelarens inloggningsavgift i BTC.

Klubben spelar i Sakarya First Division Group B – en amatörnivå av de turkiska ligorna – och dollarbeloppet för BTC som betalas till spelaren återspeglar deras lägre nivåstatus.

En summa på 0,0524 BTC var lika med cirka 385 dollar vid tidpunkten för överföringen, tillsammans med ytterligare 470 dollar i turkisk lira. I det som representerar en premiär för fotbollsvärlden ställde spelaren Omar Faruk Kiroglu bredvid ordföranden under signeringen med sin mobilplånbok-app visad för kamerorna.

Bitcoin fotboll

Omer Faruk Kıroglu (vänster) med klubbens ordförande Haldun Sehit visar sin betalning i Bitcoin. Bild från BBC

Ordföranden för Harunustaspor, Haldun Sehit, såg evenemanget som ett sätt att tillkännage sin klubb på världsscenen, sade han att överföringen skulle:

“[Hjälp] att skapa ett namn för oss själva i landet och världen.”

Turkiska fotbollsfans är några av de mestpassionerad‘I världen, så om Kiroglu inte slår i marken vid Harunustaspor kan fansen börja undra varför ordföranden var upptagen med att göra sig ett namn i kryptovärlden istället för fotbollsvärlden.

Wheeler-Dealer’s Up to Old Tricks

Harry Redknapp har vunnit lika mycket rykte för att vara en cockney-hjulhandlare som han har för att vara fotbollschef, och han har nyligen vänt handen till ICO: s.

Redknapp greps 2007 när han arbetade som manager för Portsmouth F.C, angående misstankar om att ha konspirerat med ordföranden Milan Mandaric för att trunka bitar av spelaröverföringsavgifter i sina egna fickor..

Domstolsrapporter föreslog att Redknapp hade skapat offshore bankkonton för att hålla sina illa upparbetade medel; men 71-åringen hävdar att han är okunnig om sådana saker och hävdar att hans brist på affärsförmåga är det som får honom att hamna i trubbel.

Vad det säger om Electroneum – kryptostarten Redknapp nyligen engagerade sig i – återstår att se.

Precis som han hade midas-touch i fotbollsutgrävningen verkar Redknapp ha samma effekt i kryptosfären.

Den 12 oktober twittrade Redknapp sitt stöd för Electroneum och sa enkelt:

Harry Redknapp Cryptocurrency

Harry Redknapps nu borttagna tweet, bild från Twitter

Under nästa vecka fördubblades Electroneums bidragsbas – från 60 000 till 130 000.

Grundaren av Electroneum såg till att tacka Harry i en uppföljningstweet senare samma vecka, men insisterade på att Redknapp inte fick en krona för sina ansträngningar och bara var en anhängare av projektet..

Om detta är sant kommer det att markera en större riktningsförändring för en man som för bara några år sedan hävdade att han inte kunde arbeta textmeddelanden och svor att han skulle skickade aldrig ett mejl i hans liv.

Uppriktigt sagt, i det osannolika fallet att Mr. Redknapp inte fick betalt för sin Electroneum-tweet – vilket resulterade i en 100% ökning av företagets användarbas – skulle det förmodligen visa sig vara den värsta affär han någonsin gjort.

Spelarna följer kostym

ICO-godkännanden blir vanligt bland professionella fotbollsspelare; och det är inte svårt att se varför. Fotbollens popularitet runt om i världen gör dem till det främsta målet för nystartade kryptoföretag som vill öka sin profil.

Eden Hazard, stjärnspelare för Chelsea F.C och Belgien, har 5,35 miljoner följare på Twitter och blev nyligen knäppt av Alla sporter – en blockchain-plattform som syftar till att bli en fotbollsmedia och vadhållningsnav.

Alla sporter

Till och med den tidigare världsspelaren, Luis Figo, kom nyligen in på ICO-kampanjen. Figo har inte sparkat en boll på tio år efter sin pensionering från Inter Milan i slutet av säsongen 2008. Men det har inte dämpat hans marknadsföringsappell i Stryking Entertainment.

Företagets fantasy-sportplattform, Football-Stars, gör det möjligt för användare att tokenisera sina favoritspelare och sedan samla intäkter baserat på hur bra de presterar varje vecka.

Figo tillkännagav sitt partnerskap med Football-Stars med entusiasm och uppgav:

”När jag hörde talas om Football-Stars för första gången gillade jag genast idén. Fotboll blir mer och mer datadriven med detaljerad statistik om alla aspekter av spelet – det är vad Stryking’s plattform använder för att skapa en övertygande fanupplevelse. Jag är glad att stödja det erfarna laget på Stryking och sprida budskapet om deras plattform som gör det möjligt för fans att samarbeta med de lag och spelare de stöder. ”

Det var tillbaka i april, men för bara ett par dagar sedan gjorde Figo det som kunde ha varit en faux pas när han avslöjade att han faktiskt inte ägde någon av STRYKZ-tokens som han hade marknadsfört så kraftigt.

Tokenizing the Players

Om du inte har hört talas om James Rodriguez kommer du inte att vara medveten om att han för närvarande har över 17 miljoner Twitter-följare och är en av de mest kända personerna i sitt hemland Colombia..

Nu planerar han att använda sin fanbase för att lansera sig in i kryptovärlden med tillkännagivandet av sin nya kryptovaluta – JR10-token.

Detaljer om faktiska användningsfall för JR10-token förblir knappa, men med tanke på heltidsjobbet som är en professionell fotbollsspelare är det mycket osannolikt att Rodriguez kommer att fungera som ledande utvecklare.

Det är mer troligt att företaget bakom JR10-token – SelfSell – utnyttjar en möjlighet att få se sin nya plattform av 17 miljoner människor, redan före lanseringen.

Cristiano Ronaldo

Kanske den mest kända fotbollsspelaren i världen, Cristiano Ronaldo har också varit inblandad i varumärkestokenisering, men inte nödvändigtvis med sin egen kunskap.

CR7Coin var en kryptovaluta som tjänade in på Ronaldos berömda CR7-varumärke och fick popularitet som en digital väg för tillgång till varumärket Ronaldo.

Men några månader senare började följande ansvarsfriskrivning att dyka upp under CR7Coin-marknadsföringsmaterial:

“CR7Coin ägs inte, drivs, godkänns av eller på annat sätt är kopplat till Cristiano Ronaldo, CR7-varumärke eller någon annan organisation som ägs och / eller drivs av Cristiano Ronaldo eller någon av hans dotterbolag.”

Strax därefter meddelade CR7Coin att de hade blivit ommärkta till SporChain. Det är inte förvånande att det inte finns mycket användningsfall i SporChain / CR7Coin, och det var troligtvis tänkt att vara ett snabbt marknadsföringsgrepp av opportunistiska hustlers.

Så är fallet för majoriteten av nystartade ICO: s som plasterar en fotbollsspelares ansikte på sin målsida och sedan lutar sig tillbaka och väntar på den enkla strömmen av sidvisningar.

Men när dessa sidor inte avslöjar en faktisk produkt, MVP eller användningsfall, visar sig alla dessa klick ofta vara fruktlösa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me