Är Bitcoin i en bubbla? Om så är fallet, kan Cryptocurrency Bubble Burst?

Cryptocurrency Bubble

Många välkända och högt respekterade finansanalytiker och tungviktare har anklagat Bitcoin för att vara i en bubbla. Wall Street Journal publicerade en artikel där de intervjuade 53 ekonomer om Bitcoins framtid. Och 51 av dem sa ja, det är i en bubbla. Men vad är egentligen en bubbla och är kryptovalutor i en just nu?

Om kryptovalutor finns i en bubbla, betyder det att de kommer att dömas när bubblan dyker upp? I den här artikeln ska vi gå igenom vad en bubbla är och gå igenom några av de tillgängliga fakta för att se om det finns mer bevis som tyder på att kryptovalutor är eller inte är i en bubbla.

Cryptocurrency Bubble

Kort översyn – Vad är en bubbla?

För att inte förväxlas med den typ av bubbla du kan stöta på när du diskar eller badar, är termen bubbla ofta förkortad för begreppet spekulativ bubbla.

Enkelt uttryckt är spekulation när någon investerar i eller köper något som förväntar sig att kunna sälja det senare till ett högre pris och göra en vinst däremellan. Vanligtvis är spekulation inriktad på att göra en snabb vinst. Ofta är det inte nödvändigtvis beroende av en djup förståelse eller tro på vad personen köper.

Bubblor bildas vanligtvis runt mycket heta och spännande nya marknader. Dessa heta marknader lockar massor av uppmärksamhet, och spekulanter kommer att börja köpa upp tillgångar till ett värde av miljoner dollar i hopp om att göra en snabb vändning. Det klassiska exemplet på en bubbla är dot-com-bubbla som brast efter några års tillväxt. Dot-com-bubblan inträffade i slutet av 90-talet till början av 2000-talet när internetföretag började få uppmärksamhet som den nya typen av verksamhet som alla ville investera i. Problemet är att den häpnadsväckande spekulationen orsakade många av de tekniska företagen på marknaden att bli oerhört övervärderade.

Här är en mycket användbar infografik som ger en bra representation av bubblor och hur de passar in i sammanhanget med normala marknadsrörelser:

Psykologi i en marknadscykel, bild av Wallstcheatsheet

När innehållet i en bubbla blir kraftigt övervärderat och den investerande allmänheten i allmänhet blir medveten om detta sker en snabb försäljning. Detta beror på att alla investerare vill få så mycket avkastning som möjligt, så att de alla kommer att försöka sälja till det högsta pris de kan, även om priserna sjunker snabbt. När detta händer har bubblan sprängt. Forbes författare Clem Chambers beskriver rörelsen av en bubbla som “upp som en raket och ner som en sten.”

Detta är en annan berömd grafik som visar stadierna i en bubbla:

Scenen i en bubbla

Se nu hur det stämmer med Bitcoin-prisdiagrammet från de senaste 12 månaderna:

Bitcoin-prisbubbla

Bitcoin-pris, bild från Coinmarketcap.

Är kryptovaluta i en bubbla?

För att svara på denna fråga måste vi överväga vilka förutsättningar som är nödvändiga för att kalla marknaden en bubbla.

Generellt sett, om en marknad är i en bubbla, kommer den att ha de flesta av följande egenskaper:

Det är en het marknad som snabbt blir mycket populär när nya investerare går med varje dag. Priserna kommer att vara mycket volatila och kommer i allmänhet att gå upp i en otrolig takt. Individer som investerar på marknaden kommer att börja förvänta sig att tjäna dubbel eller tredubbel avkastning på bara några månader eller mindre. De underliggande tillgångarna som investeras på kan inte ha ett bevisat affärsfall, intäkter eller nya innovationer som man kan lita på.

Bästa utbyten för handel med kryptovaluta

Det är inte en fullständig lista, men generellt sett kommer de flesta bubblor att ha dessa egenskaper, bland andra.

Baserat på enbart denna information finns det en stor chans att kryptovaluta är i en bubbla. Vad som är annorlunda med kryptovaluta är att det är helt olikt någon annan investeringsklass som någonsin har funnits innan den. Därför kan det vara svårt eller omöjligt att jämföra det med andra ekonomiska händelser som dot-com-bubblan som ledde till sådana marknadsförhållanden och en eventuell massiv nedgång..

Låt oss dock för ett ögonblick anta att kryptovaluta är i en bubbla. Låt oss också anta att det kommer att följa samma bana som andra bubblor har följt tidigare, inklusive dot-com-bubblan. Vad kommer att hända när det så småningom dyker upp?

Popping the Bubble – En värld efter Cryptocurrency-kryptovaluta

Det är omöjligt att förutsäga vad marknaden exakt kommer att göra om det finns en kryptovaluta-bubbla och den dyker upp. Låt oss låtsas att det följer en liknande bana som andra tillgångspriser ser när en bubbla dyker upp. Det vill säga, priserna sjunker snabbt och djupt.

Tänk dig att i morgon dyker den förmodade kryptovalutabubblan och bitcoinpriserna sjunker till cirka 500 dollar vardera. Händelserna som följer ett sådant prisfall skulle vara mycket viktiga för att bestämma framtiden för kryptovalutan som helhet.

Ganska troligt vad som skulle hända är kryptovalutainvesterare att dela upp i två grupper.

En grupp är spekulanterna. Spekulanterna kommer att inse att deras möjlighet till en snabb vinst är över och så att de redan har sålt ut sina investeringar som ledde till prisfallet. Spekulanterna kommer effektivt att förlora allt intresse för kryptovaluta och kommer helt att avyttra.

Den andra gruppen av investerare kommer att vara det som kommer att kalla de ”sanna troende”. De sanna troende har inte bara en fullständig eller åtminstone en grundläggande förståelse för vad kryptovalutor är och vad de representerar, men de förstår också att bubblor dyker upp och marknadskorrigeringar är oundvikliga. Denna grupp kommer att se prissättningen efter bubblor som ett fantastiskt tillfälle att köpa kryptovalutor till ett lågt pris.

Med bara de sanna troende på marknaden och inga spekulanter slänger miljontals dollar in kommer priserna inte att återhämta sig på kort tid. Istället kommer priserna att stiga något från sin lägsta punkt och troligen stabiliseras runt $ 1000 – $ 2000-intervallet. Med tiden kommer allmänheten att öka sin medvetenhet om kryptovalutor när de blir mer utbredda och mer adopterade. Detta kommer att leda till mer organisk och stadig tillväxt över tiden. Detta står i kontrast till den snabba och galna tillväxten som vi såg till exempel 2017.

För vissa mindre projekt som inte samverkar och inte har en MVP (minsta bärkraftiga produkt) kan de sannolikt falla ner på vägen och snabbt glömmas bort. Samma sak hände i kölvattnet av dot-com-bubblan.

En sprängbubbla skulle inte döda Crypto

Enkelt uttryckt skulle en kryptobubbla som spricker inte vara världens ände, och det skulle verkligen inte vara slutet på kryptovaluta. Bitcoin och andra kryptovalutor har sett stora prisfall som liknar den som beskrivs här. Till exempel efter Mt. Gox-katastrof, bitcoinpriserna sjönk massivt innan de återhämtade sig för att så småningom nå sina högsta tider som ses i slutet av 2017.

För att dra ytterligare en parallell var dot-com-bubblans burst inte slutet på alla internetföretag som vi känner till. Istället är företag som Amazon.com, Facebook och Google nu värda nästan oräkneliga miljarder dollar. De är också några av de största företagen i världen nu. Deras nuvarande värderingar och resultat visade sig dock inte över natten. Det tog nästan ett decennium med stadig tillväxt, innovation och väl genomförda planer för dem att nå dit de är idag.

Ingen vet med säkerhet om kryptovalutor är i en bubbla eller inte. Men om de är, ungefär som de överlevande efter dot-com-kraschen, kommer de att ha alla chanser att inte bara överleva utan också bygga upp sig själva på ett sätt som är starkare än någonsin tidigare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me