Crypto 2030: Föreställ dig hur kryptoekonomin ser ut efter två decennier

Crypto

Den tidiga kryptoekonomin är huset som bitcoin byggde, och utrymmet växte snabbt på tio år. När arenan går in i sitt andra decennium är det Ethereum som tar stafettpinnen och är redo att inleda en ny era av aldrig tidigare skådade aktiviteter kring kryptovalutor.

Ändå är miljontalsfrågan nu: hur exakt kommer all kommande krypto-rörelse att utvecklas?

Naturligtvis är det svårt att gissa vad som kommer att hända imorgon i kryptoekonomin, mycket mindre vad som kommer att hända år efter i dag. Men det finns vissa makrotrender som redan kommer fram som kan ge oss ledtrådar till vad framtiden för krypto har. I dagens inlägg kommer vi att dra några av dessa trender för att föreställa oss, både analytiskt och för skojs skull, hur kryptoekonomin kan se ut cirka 2030.

Optimerad Ethereum på världsscenen

I vårt hypotetiska 2030 har Ethereum 2.0 redan funnits i flera år och erbjuder användare över hela världen full löftet om Ethereums ursprungliga vision: en överlägsen plattform för öppna applikationer och betalningar.

Ethereums tidiga samhälls-, utvecklings- och DeFi-moats säkerställer att projektet fortfarande är säkert kryptoekonomins bästa smarta kontraktsplattform, även om andra smarta kontraktsprojekt fortfarande är runt och populära i olika regioner av olika skäl. Interoperabilitet regerar, även om många kedjor effektivt är sidokedjor med Ethereum som ett centralt aktivitetscentrum.

Vid denna tidpunkt gör Ethereums skalningspelare, som skärning och sidokedjor i lager, så att plattformen enkelt driver mer genomströmning än vanliga giganter som Mastercard och Visa. Dessutom kommer denna skalningsteknik också att göra det så att det är billigare och snabbare att handla på Ethereum än i princip alla traditionella alternativ.

DEXes Go Mainstream

Decentraliserade handelsprojekt som Uniswap har haft framgångsrika framgångar 2020, och det är inget mysterium varför: användare gillar att få tillgång till nya tillgångar utan tillstånd och förtroende dygnet runt, allt utan att behöva registrera sig för ett konto.

Jag ser att dessa handelsprotokolls popularitet bara fortsätter att öka framifrån just på grund av deras öppna och fria natur.

Det är därför en av de mest uppenbara förutsägelserna för 2030 är att DEX kommer att vara mycket mer inblandade i det vanliga samhället och deras kryptocentriska komplexitet abstraheras bort då. Dessa lösningar kommer att gå från ljusa stjärnor i ett stigande nischekosystem till ett nytt paradigm för global ekonomi, period. Det händer redan nu.

ERC20 BTC Exodus är signifikant

Tokenizing bitcoin som Ethereum-baserade ERC20-tokens har exploderat i popularitet i år och inte i någon liten del tack vare de multiplicerade utsikterna för att använda dessa tokens till produktiv användning i DeFi.

Som sagt, vid skrivandet av detta inlägg fanns det 68 500 BTC tokeniserade på Ethereum, dvs. 0,326% av den totala 21 miljoner BTC-utbudet. När 2030 rullar runt förutspår jag en stor stigning så att mer än 33% av den leveransen lever på Ethereum, dvs +6,9 miljoner BTC.

I den meningen kan det hamna att ingen ringare än Ethereum blir BTC: s de facto skalningslösning. Den möjligheten kan rangordna vissa bitcoinare här och nu, men över tiden misstänker jag att fler och fler användare inte bryr sig – förhållandet fungerar bara.

Stablecoins är träffar

Nuvarande marknadsvärde för samtliga stallfonder är + 17,5 miljarder dollar. Detta marknadsvärde kommer att vara över 1 biljon dollar fram till 2030.

Varför? Stablecoins kan sparas och tas i bruk via krypto-inlärningsmöjligheter, t.ex. tillhandahållande eller utlåning av likviditet, på sätt som vanligt fiat inte kan.

Dessutom kommer stablecoins bara att fortsätta att ge upphov till och komplettera centralbankens digitalvaluta (CBDC). Med tiden kommer raderna mellan fiat-pegged tokens och CBDC att fortsätta att suddas ut, utom i fallet med verkligt decentraliserade valutor som MakerDAOs Dai stablecoin.

NFT: er blir en marknad för flera miljarder dollar

Icke-fungibla tokens, eller NFT, är ett populärt stigande användningsfall på Ethereum som kan användas för att ge oöverträffad härkomst över digitala tillgångar som konst, samlarföremål, spelstycken, biljetter och mer.

Dessutom, eftersom dessa tillgångar är digitala tokens på Ethereum, kan de programmeras och utökas till i huvudsak obegränsade sätt.

DeFi: Money Legos

NFT: Media Legos

– Jesse Walden (@jessewldn) 3 september 2020

2020 nådde NFT-ekonomin sina första 100 miljoner dollar i total försäljning. Men när dessa tillgångar fortsätter att bana väg för nya typer av kreativa ekonomier, kommer försäljningen bara att fortsätta öka. Leta efter att NFT-marknaden ska driva miljarder dollar i försäljning år 2030 i enlighet därmed.

DAO: er blir betydande styrkor

Decentraliserade autonoma organisationer, eller DAO, såg en uppgång i Ethereum-samhället 2019 och började sedan verkligen blomstra 2020.

Dessa digitala, demokratiska och transnationella kooperativ erbjuder ett nytt paradigm för att organisera gemenskaper online, och vi kommer att se mycket mer av dem – små, medelstora och stora – under de kommande åren.

Och över hela linjen kommer att beröras, eftersom det kommer att finnas satsnings-DAO, esports DAO, lobbying DAO, social DAO, och så vidare. I grund och botten, om du kan föreställa dig någon form av grupp nu, kommer troligen någon att ha DAO-redigerat den, eller något liknande den, till 2030.

Sociala pengar är inte längre ett experiment

Sociala pengar, eller personliga tokens, är en av de nyare sektorerna som växer upp på Ethereum. De kan representera inkomstdelningsavtal (ISA), valutor i samhället, det memetiska värdet av skaparnas varumärken eller innehåll, allt ovan, eller något helt annat.

Vi har redan sett dussintals personliga token börjar flyga genom sociala pengarplattformar som Roll, t.ex. entreprenören Alex Masmejeans $ ALEX-token. Förvänta dig att denna trend fortsätter till den punkten att det är en normal och vanlig sak att investera i “människor” som en del av en vanlig portfölj cirka 2030.

DeFi är nu bara … Ekonomi

Ethereum-användare kallar den decentraliserade finansarenan ”DeFi” eftersom den är ny och fungerar helt annorlunda än traditionell ekonomi. Men denna skillnad kommer att minska med tiden.

Varför? Eftersom krypto-native-tjänstemöjligheterna i DeFi kommer att växa och locka så många användare att i framtiden kommer många DeFi-aktiviteter att bli grundläggande och typiska inslag i personlig ekonomi.

År 2030 hanterar delarna av användare, allt från konsumenter till stora institutioner, icke-triviala delar av sin finansiering via DeFi-plattformar. Och vid denna tidpunkt är alla UX-problem som plågade dessa unga plattformar för länge borta.

Crypto-integritet förbättras avsevärt

Ett av de största tidiga problemen med populära offentliga blockkedjor som Bitcoin och Ethereum var att det saknades tillfredsställande integritetslösningar.

Ändå kommer detta problem säkert att höra till det förflutna 2030. Vid den tidpunkten kommer mixerverktyg och projekt baserade på nollkännedomsbevis (ZKP) att antas i stor utsträckning ovanpå Ethereum och bortom, vilket innebär att integritet kommer att vara rymdens standard i framtiden och inte opt-in (som hur saker generellt är nu).

Faktum är att kryptoanvändare år 2030 kommer att se tillbaka på användare idag och bli förvånade över den integritetsnivå de tycker om jämfört med oss.

Slutsats

Samtida kryptoekonomis topprojekt innehåller ett otroligt löfte. Och medan saker och ting fortfarande är tidiga för tillfället, ger allt som de hittills har uppnått många anledningar att vara optimistiska för att de når och hjälper miljarder användare framöver.

Naturligtvis kommer det att vara upp- och nedgångar längs vägen, precis som kryptoekonomin redan har sett sin andel av marknadscykler. Men alla de senaste framstegen kring skalning och DeFi gör att det verkar som en tipppunkt har uppnåtts, och att det är allt annat än oundvikligt att mainstream-antagande kommer att uppnås. Jag antar att varumärket kommer att uppnås inom det närmaste decenniet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me