Wie is Satoshi Nakamoto? We kijken naar de mogelijke kandidaten

Wie is Satoshi Nakamoto?

Bitcoin is opgevat als een gemeenschappelijk project. Ontworpen als open-source software en vrijgegeven voor het publiek in 2009, werd Bitcoin bedacht met openheid in gedachten. Bitcoin werkt op een open grootboek dat toegankelijk is voor het publiek en is een open-sourceproject.

Maar ondanks al zijn openheid blijft één groot mysterie onopgelost:

Wie heeft Bitcoin gemaakt en wie is precies Satoshi Nakamoto?

Een antwoord op deze vraag vinden is niet eenvoudig. We weten dat alle code die Bitcoin heeft gemaakt, afkomstig is van Satoshi Nakamoto, maar dat is ongeveer alles wat we weten. Satoshi Nakamoto werkte niet alleen aan het lanceren van Bitcoin.

Sommige van de vroege Bitcoin-ontwikkelaars zijn genoemd als mogelijke Satoshis, maar er zijn tal van problemen als het gaat om het bewijzen dat een specifieke persoon de maker van Bitcoin was..

Wie is Satoshi Nakamoto?

De Bitcoin-code

Laten we eerst eens kijken wat met zekerheid bekend is. De eerste stap werd gezet in 2007, toen Nakamoto de Bitcoin-code schreef. In november 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto zijn inmiddels beroemde White Paper, dat de basis legde voor het Bitcoin-protocol.

Op 3 januari 2009 heeft de allereerste Bitcoin-blok werd gedolven, wat de creatie van de cryptocurrency markeerde, het droeg de boodschap:

The Times 03 / Jan / 2009 Bondskanselier aan de vooravond van tweede reddingsoperatie voor banken

Bitcoin-whitepaper

Satoshi was nauw betrokken bij de Bitcoin-gemeenschap en werkte met hen samen om het onderliggende bitcoin-protocol te wijzigen. Na twee jaar betrokkenheid droeg Nakamoto de teugels over aan Gavin Andresen en nam hij in december 2010 de betrokkenheid bij het Bitcoin-project over..

In het voorjaar van 2011 keerde Nakamoto terug om een ​​laatste bericht achter te laten, waarin hij in een post verklaarde dat hij “verder was gegaan met andere dingen” en dat Bitcoin “in goede handen was bij Gavin [Andresen] en iedereen.” Dat was de laatste keer dat de wereld hoorde van de geheimzinnige Bitcoin-maker.

Het mysterie achter Nakamoto’s identiteit is alleen maar groter geworden, omdat de Bitcoin-gemeenschap gretig speculeert over wie het mogelijk zou kunnen zijn. Satoshi Nakamoto beweert Japans te zijn, geboren op 5 april 1975. Tot op de dag van vandaag is het onbekend of Nakamoto mannelijk of vrouwelijk is, of dat Nakamoto zelfs maar een enkele persoon is of een groep individuen..

Sommige vroege ontwikkelaars zouden Nakamoto kunnen zijn

Tegenwoordig zijn de meeste mensen bekend met digitale valuta, dankzij de epische cryptorally van 2017. In 2008, toen dit allemaal begon, was de wereld van cryptocurrency een stuk kleiner. We weten zeker dat sommige van de mensen waar we het over hebben, elkaar kenden.

In het geval van David Kleiman en Craig Wright is er solide bewijs dat de twee samenwerkten om bitcoin van de grond te krijgen, en beiden hadden aanzienlijke hoeveelheden van de tokens. Er is een voortdurende saga tussen het landgoed van Kleiman en Wright, waarin wordt beweerd dat er een soort van enting had kunnen zijn, en dat Wright terechtkwam met bitcoins die terecht van Kleiman waren.

Het valt je misschien op dat we ‘Kleiman’s landgoed’ schreven en niet ‘Kleiman.’ Het trieste feit is dat sommige van de mensen die Satoshi Nakamoto zouden kunnen zijn, zijn overleden, wat een positieve identificatie veel moeilijker maakt..

Toen de eerste bitcoins werden gedolven, gaf eigenlijk niemand om hen. De eerste bitcoin-transactie was een ruil van 10.000 BTC voor twee pizza’s, wat je een idee zou moeten geven van hoe speels sommige van de vroege ontwikkelaars waren met hun project. Er zijn veel vragen over de oorsprong van Bitcoin, en naarmate de tijd verstrijkt, kunnen ze moeilijker te beantwoorden worden.

Zijn ze Brits ?

Hoewel de identiteit van Nakamoto onbekend blijft, heeft dit enthousiastelingen er niet van weerhouden zijn achtergrond te onderzoeken en conclusies te trekken.

Nakamoto’s gebruik van perfect Engels in zijn berichten en zijn publicatie van het Witboek hebben scepsis gewekt over zijn Japanse afkomst. Bovendien heeft zijn incidentele gebruik van Brits Engels in de code en opmerkingen de speculatie aangewakkerd dat hij een native speaker Engels is van Commonwealth-origine..

Bovendien heeft Stefan Thomas, een Zwitserse coder en actief lid van de Bitcoin-gemeenschap, de tijdstempels van Nakamoto’s meer dan 500 berichten in kaart gebracht, waarmee hij zijn of haar volledige afwezigheid van berichten tussen middernacht en 6 uur ‘s ochtends Greenwich Time liet zien, en de onderzoekers verder informeerde over zijn mogelijke verblijfplaats.

Nick Szabo

Tot op heden zijn er verschillende potentiële personen waarvan wordt vermoed dat ze de mysterieuze Bitcoin-maker zijn. Een van de eerste suggesties was Nick Szabo, een liefhebber van gedecentraliseerde valuta die een paper publiceerde over “Bit Gold” dat wordt beschouwd als een voorloper van de eerste cryptocurrency..

Door een omgekeerde tekstanalyse uit te voeren, vond internetonderzoeker Skye Gray tientallen unieke uitdrukkingen die de schrijfstijl van Szabo in verband brachten met die van de originele whitepaper. Dit bewijs is echter slechts indirect, en Szabo heeft herhaaldelijk ontkend dat hij de maker van Bitcoin is.

Ondanks alle ontkenningen vertoont het onderzoek naar hoe de Bitcoin-whitepaper werd geschreven opmerkelijke overeenkomsten tussen hoe Szabo schrijft en ook wat werd weggelaten. Een van de meest merkwaardige dingen is dat Satoshi Nakamoto talloze verwijzingen maakte naar ideeën die door Bit Gold waren gebruikt, maar nooit rechtstreeks over Bit Gold sprak..

Het weglaten van de oorsprong van relevante ideeën is vreemd, tenzij Szabo opzettelijk probeerde zijn sporen te verbergen. Niets van dit alles is hard bewijs, en tot op heden heeft Szabo ronduit ontkend de belangrijkste motor te zijn van de lancering van Bitcoin.

Nick Szabo

Nick Szabo, Afbeelding van De Blockchain

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto

Een andere mogelijkheid is een Japans-Amerikaanse man die in Californië woont, Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, geboortenaam Satoshi Nakamoto. Leah McGrath Goodman, die voor het eerst ter sprake kwam in een Newsweek-artikel van maart 2014, wees op Nakamoto’s opleiding tot natuurkundige aan de Cal Poly University in Pomona en libertaire achtergrond als mogelijke indicatoren van zijn identiteit..

Goodmans grootste bewijsstuk was zijn antwoord op een vraag over Bitcoin: “ Ik ben daar niet langer bij betrokken en ik kan er niet over praten. Het is overgedragen aan andere mensen. Ze hebben er nu de leiding over. Ik heb geen verbinding meer. ”Dit leidde tot een wilde media-razernij, waaronder zelfs een achtervolging.

In een later interview herriep hij echter zijn eerdere standpunt en verklaarde dat hij de vraag van de verslaggever verkeerd had begrepen, omdat hij dacht dat het verband hield met zijn eerdere geheime werk als militaire aannemer..

Satoshi Nakamoto

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, Afbeelding van De rand.

David Kleiman

David Kleiman had een interessant leven en was zeker betrokken bij het begin van Bitcoin. Zijn betrokkenheid bij Bitcoin gaat terug tot de vroegste dagen en hij was een van de eerste Bitcoin-mijnwerkers. Kleiman had een langdurige interesse in computerbeveiliging en had systemen ontworpen die door de hoogste niveaus van de Amerikaanse overheid werden gebruikt om hun digitale systemen te beveiligen.

Nadat Kleiman verlamd was geraakt bij een motorongeluk, ging hij de wereld van de cryptografie in. Hij stond op de Metzdowd-lijst, waar hij mogelijk voor het eerst in aanraking kwam met de Bitcoin-whitepaper.

Een andere theorie plaatst hem en Craig Wright in het middelpunt van het project. Gizmodo citeert een e-mail die naar verluidt afkomstig was van Wright waarin staat,

‘Ik heb je hulp nodig bij het redigeren van een paper die ik later dit jaar ga uitbrengen. Ik heb gewerkt aan een nieuwe vorm van elektronisch geld. Beetje contant geld, Bitcoin … “en ook:” Je bent er altijd voor mij Dave. Ik wil dat je er deel van uitmaakt. “

De e-mail zou een paar maanden ouder zijn dan de release van de Bitcoin-whitepaper, wat het een belangrijk bewijsstuk zou maken in de zoektocht naar de ware identiteit van Satoshi Nakamoto..

Helaas stierf Kleiman in 2013 onder mysterieuze omstandigheden, waardoor hij effectief werd geëlimineerd als toekomstige informatiebron. Gezien zijn aanleg voor gegevensbeveiliging, zal de digitale informatie die hij achterliet waarschijnlijk ook moeilijk toegankelijk zijn.

David Kleiman

David Kleiman, afbeelding van Gizmodo

Hal Finney

Hal Finney is een andere potentiële kandidaat om de mysterieuze Satoshi Nakamoto te zijn. Finney was een pre-bitcoin cryptografische pionier en was pas de tweede persoon – na Nakamoto zelf – die gebruik maakte van de software, bugrapporten opstelde en verbeteringen suggereerde.

Finney was de eerste die ooit Bitcoin ontving en verklaarde in een interview dat “[hij] de ontvanger was van de eerste bitcoin-transactie, toen Satoshi tien munten naar [hem] stuurde als test.”

Forbes-journalist Andy Greenberg speculeerde nadat hij hulp had gevraagd bij het schrijfanalyseadviesbureau Juola & Associates dat Greenberg mogelijk de ghostwriter was van Satoshi Nakamoto.

Wat verder bijdroeg aan de speculatie dat Finney betrokken was bij de creatie van Bitcoin, was zijn correspondentie met de eerder genoemde Nick Szabo, en het feit dat hij slechts enkele blokken verwijderd was van Dorian Prentice Satoshi Nakamoto.

Ten tijde van zijn overlijden op 28 augustus 2014 wees alleen indirect bewijs erop dat Hal Finney de originele Satoshi Nakamoto was..

Hal Finney

Hal Finney, afbeelding van Bedrade.

Craig Wright

Nog een andere mogelijke kanshebber om Satoshi Nakamoto te zijn, is de Australische academicus, computertechnicus en ondernemer Craig Wright..

Begin november 2015 ontving Gizmodo een anonieme e-mail (waarnaar hierboven wordt verwezen) van een persoon waarin hij zei dat hij niet alleen wist dat Craig Wright de maker van Bitcoin was, maar dat hij ook voor hem had gewerkt.

Op 9 december, uren nadat Wired had verklaard dat Wright inderdaad Nakamoto was, deed de Australische federale politie een inval in zijn huis en verklaarde daarna dat “[de] zaak geen verband houdt met recente berichtgeving in de media over de digitale valuta Bitcoin.”

Daarna verwijderde Wright zijn internetaanwezigheid tot mei 2016, toen hij naar voren stapte en zichzelf op Twitter openbaarde als de maker van de digitale valuta Bitcoin, en beweerde dat hij het bewijs had om zijn verklaring te staven. Toen, temidden van een stortvloed van scepsis, trok Wright zijn verklaring in en bood niet het “buitengewone bewijs” dat hij beweerde te hebben, waarin hij verklaarde dat hij “niet de moed had” om zijn identiteit te bewijzen..

Craif Wright

Craig Wright, afbeelding van CCN.

Satoshi Nakamoto nettowaarde

In een tijdperk waarin informatie wijdverbreid is, is Satoshi Nakamoto erin geslaagd zijn identiteit volledig geheim te houden. Dus waarom is het onthullen van Nakamoto’s identiteit zo belangrijk? Als Nakamoto inderdaad een enkele persoon is, bezit hij of zij ongeveer 5% van het wereldwijde Bitcoin-aanbod, waarmee hij of zij op 12 december de 52e rijkste persoon ter wereld is..

De implicaties van deze rijkdom zijn aanzienlijk, zelfs buiten de werkelijke wereldimplicaties. Als Satoshi Nakamoto ooit de geruchten 980.000 Bitcoins in zijn of haar bezit zou verkopen (momenteel meer dan $ 3,9 miljard waard tegen de prijs van vandaag, vanaf 18 maart 2019), zou de prijs van Bitcoin potentieel volatieler kunnen worden dan het al is..

Krachtige potentiële vijanden

Een citaat dat wordt toegeschreven aan Mayer Amschel Rothschild luidt als volgt: “Sta mij toe om het geld van een natie uit te geven en te controleren, en het kan me niet schelen wie haar wetten maakt!”

Zoals veel beroemde citaten, is de authenticiteit van de bovenstaande verklaring twijfelachtig.

Aan de andere kant is het uitgedrukte idee rotsvast. De ‘power-of-the-purse’ is een van de belangrijkste ideeën in de moderne politieke ideologie. Het kunnen controleren van de uitgifte van een populaire valuta geeft de controller extreme hoeveelheden macht.

Bitcoin ondermijnt het idee van een centrale bank, of de betrokkenheid van gecentraliseerde autoriteiten op hun meest basale niveau. Zoals het afgelopen decennium heeft aangetoond, stuitte het idee van gedecentraliseerd geld of politieke systemen op extreme tegenstand van veel gevestigde organisaties.

Satoshi Nakamoto schreef,

“Het fundamentele probleem met conventionele valuta is al het vertrouwen dat nodig is om het te laten werken. De centrale bank moet worden vertrouwd om de valuta niet te verlagen, maar de geschiedenis van fiat-valuta’s zit vol met schendingen van dat vertrouwen. Banken moeten vertrouwd worden om ons geld vast te houden en elektronisch over te maken, maar ze lenen het uit in golven van kredietbubbels met nauwelijks een fractie in reserve. We moeten hen onze privacy toevertrouwen en erop vertrouwen dat identiteitsdieven onze accounts niet leegmaken ”, in hun inmiddels beroemde whitepaper uit 2009.

In 2008 zou niemand Satoshi Nakamoto hebben gezien als een bedreiging voor het mondiale sociaaleconomische systeem. Tegenwoordig is dat waarschijnlijk niet waar. Naties zoals China hebben crypto’s ronduit verboden, en het westerse centrale bankkartel heeft zich uitgesproken tegen het wijdverbreide gebruik van crypto’s.

Wie Satoshi Nakamoto ook is, ze zijn waarschijnlijk verstandig om van de radar te zijn verdwenen toen ze dat deden. Het idee dat fiatgeld kan worden vervangen door een systeem dat de centrale autoriteiten marginaliseert, is buitengewoon gevaarlijk voor de mensen die momenteel de macht hebben.

Iedereen die als bliksemafleider zou kunnen fungeren voor een mondiale gedecentraliseerde samenleving, zou waarschijnlijk een behoorlijk vervelende terugslag krijgen.

Het schaaldebat

Bovendien is er veel discussie over de toekomst van Bitcoin. Er zijn verhitte discussies ontstaan ​​als gevolg van enkele van de groeipijnen rond Bitcoin, met name de vraag hoe om te gaan met een toename van het transactievolume in het Bitcoin-netwerk. Naarmate het aantal blokken toeneemt, loopt het Bitcoin-netwerk het risico overbelast te raken.

De ene kant van het debat wil het Bitcoin-knooppunt fundamenteel veranderen door de blokgrootte te vergroten, zodat het systeem transacties sneller kan verwerken. De andere kant van het debat ziet dit als een verraad aan het oorspronkelijke concept achter Bitcoin, met het argument dat dit zou leiden tot meer centralisatie.

Het identificeren van de ware maker van Bitcoin zou meer zekerheid creëren en zou mogelijk de volgende stappen in de steeds groeiende ontwikkeling van Bitcoin kunnen vastleggen.

Conclusie

De Bitcoin-gemeenschap zal gedwongen worden samen te leven met het raadsel dat Satoshi Nakamoto is, of ze het nu leuk vinden of niet. Er zijn een paar manieren waarop Satoshi Nakamoto kan aantonen dat ze in feite de maker van Bitcoin zijn, maar het overtuigen van de hele cryptogemeenschap zal een uitdaging zijn..

Zelfs als een plausibele Satoshi naar voren zou komen, zouden ze waarschijnlijk te maken krijgen met voortdurende twijfels vanuit de cryptogemeenschap en onnoemelijke moeilijkheden van de wereldwijde machtsstructuur. De aanval op Craig Wright door de AFP is een voorproefje van het juridische moeras waarmee de echte Satoshi Nakamoto geconfronteerd zou worden.

Uiteindelijk kan het identificeren van de maker van Bitcoin een quixotische onderneming zijn. Zijn of haar volledige stilte sinds het voorjaar van 2011 betekent dat we waarschijnlijk nooit meer van hen zullen horen. Desalniettemin zal Bitcoin, de open source digitale valuta die bijna tien jaar geleden werd gecreëerd, ondanks dit mysterie blijven bestaan.

Referenties

 1. https://cointelegraph.com/news/who-created-bitcoin-long-story-short
 2. https://www.thebalance.com/bitcoin-pioneer-satoshi-nakamoto-391266
 3. https://cointelegraph.com/news/who-created-bitcoin-long-story-short
 4. https://bitconnect.co/bitcoin-information/7/who-is-satoshi-nakamoto
 5. https://www.wired.com/2011/11/mf_bitcoin/all/
 6. https://likeinamirror.wordpress.com/2013/12/01/satoshi-nakamoto-is-probably-nick-szabo/
 7. http://www.newsweek.com/2014/03/14/face-behind-bitcoin-247957.html
 8. https://www.coinworld.io/learn/unbelievable-story-bitcoin/
 9. https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2014/01/03/hal-finney-received-the-first-bitcoin-transaction-heres-how-he-describes-it/
 10. https://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2014/03/25/satoshi-nakamotos-ne Neighbor-the-bitcoin-ghostwriter-who-wasnt/
 11. https://gizmodo.com/this-australian-says-he-and-his-dead-friend-invented-bi-1746958692
 12. https://www.theguardian.com/technology/2015/dec/09/bitcoin-founder-craig-wrights-home-raided-by-australian-police
 13. https://www.newyorker.com/business/currency/we-need-to-know-who-satoshi-nakamoto-is
 14. http://mashable.com/2017/12/12/bitcoin-satoshi-trillionaire/
 15. https://www.newyorker.com/business/currency/we-need-to-know-who-satoshi-nakamoto-is

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me