De problemen met Big Tech en privacy: is Blockchain de oplossing?

Facebook Weegschaal

De spraakmakende gegevensschandalen die de grote technologie de afgelopen jaren hebben geteisterd, zoals de Cambridge Analytica van Facebook debacle, hebben de aandacht gevestigd op het feit dat in gratis te gebruiken internetdiensten tegenwoordig in veel gevallen de gebruikers het product zijn.

Het projecteren van de nadelige langetermijngevolgen van glimmende nieuwe applicaties en apparaten van Apple, Facebook en Google was begin jaren 2000 moeilijk vast te stellen, aangezien internet in het dagelijks leven was doorgedrongen en zich manifesteerde als een ongekende vooruitgang in de menselijke technologie.

De neveneffecten van wijdverbreid gemak zijn echter ten koste gegaan van privacy en veiligheid.

Facebook Weegschaal

Grote technologie domineert alles, van openbare discoursmedia (bijv. Facebook & Twitter) naar bedrijfsgegevensopslag, zoals met AWS en Microsoft Azure. Veel van de problemen die we vandaag online zien, zoals censuur, de-platforming en surveillancekapitalisme, zijn onlosmakelijk verbonden met deze centralisatie van macht.

Het probleem ligt in de steeds diepere integratie die technologie in ons dagelijks leven heeft, en de zeer persoonlijke gegevensinzichten die kunnen worden verkregen uit een Amazon Alexa- of eenvoudige micro-targeting-advertentiecampagne. Met name de vage grens tussen e-commerce en sociale media (d.w.z. sociale handel) is een legitieme reden tot bezorgdheid.

En de recente onthulling van Weegschaal door Facebook, en de voortdurende weerslag ervan, kan uiteindelijk het omslagpunt blijken te zijn dat nodig is om het bredere gesprek over het behoud van digitale privacy aan te vatten..

We hebben een golf van projecten gezien die ‘decentralisatie’ en ‘de volgende generatie (hier invoegen)’ beloven, maar als je voorbij de wolk van irrelevante schema’s kijkt, wordt het met de dag duidelijker dat mensen langzaamaan een premie uitgeven hun privacy.

Weegschaal benadrukt Big Tech die de grenzen van vertrouwen verlegt

De Weegschaal van Facebook dient als een van de meest fascinerende en aantoonbaar noodzakelijke voorbeelden van de wens van bedrijven om controle te krijgen die botst met de dominantie van de overheid. Weegschaal is het hoogtepunt van een decennium van gegevensaggregatieve monopolies (bijv.Uber) die traditionele markten hebben verstoord en hun greep op de gebruikers hebben aangescherpt, in een poging er zoveel mogelijk uit te halen.

Gooi de term “blockchain” in op een hoorzitting van het congres waar de congresleden (soms) verrassend inzicht in bitcoin demonstreren, waarschijnlijk uit pure minachting voor Weegschaal, en je krijgt een boeiend discours.

Als grote technologiebedrijven zoals Facebook en Google niet voortdurend hadden geprobeerd hun gebruikerscontrole en waarde-extractie uit te breiden, zouden we waarschijnlijk de komende jaren niet hebben gezien dat een dergelijk evenement plaatsvond. Facebook probeert echter actief persoonlijke sociale gegevens te combineren met uitgebreide financiële gegevens in een beweging waar hun beloften (d.w.z. KYC / AML met privacy) zijn fundamenteel onverenigbaar met elkaar.

U weet dat de onophoudelijke noodzaak om privacy-indringende bedrijfsmodellen uit te zaaien naar andere gebieden van het dagelijkse consumentenleven gevaarlijk is wanneer de Amerikaanse senator Sherrod Brown zegt:

“Facebook heeft twee concurrerende missies: de wereld meer open en verbonden maken en veel geld verdienen. En terwijl Facebook probeert om beide missies te vervullen, richten ze grote schade aan bij de rest van ons. “

Zijn verklaring benadrukt het hoofdprobleem dat de push van grote technologie onderstreept om meer waarde uit zijn gebruikers te halen – de afwegingen gaan ten koste van gewone mensen.

Terwijl het argument kan worden aangevoerd dat eerdere gegevensschandalen enigszins noodzakelijk zijn om het publiek bewust te maken van de enorme omvang van het delen van gegevens door derden, lijkt David Marcus voor het Congres het cruciale moment dat nodig is om een ​​openbare discussie aan te kaarten over hoe ver big tech zou moeten doordringen in het dagelijkse leven. Het is ronduit gevaarlijk om financiële en sociale mediagegevens samen te brengen in een netwerk met toestemming onder toezicht van een consortium van grote technische validators, waar validators volledige toegang hebben tot gegevens..

Gelukkig wordt wat duidelijk een toenemende weerstand lijkt tegen de penetratie van gecentraliseerde dienstverleners in het dagelijks leven, aangevuld met innovatie: apps, diensten en nieuwe technologie die gebruikers de privacy bieden die ze nodig hebben.

In het bijzonder, en met betrekking tot Facebook, is een van die gebieden de sociale media en berichtentoepassingen.

Platforms die betere privacy bieden

In het licht van de ambitieuze Libra-push van Facebook, is het evalueren van enkele van de nieuwe sociale media- en berichtenprojecten die de litanie van problemen hebben omzeild die technologiebedrijven hebben geteisterd, representatief voor het bredere streven om onze privacy terug te nemen.

WhatsApp, de berichten-app van Facebook, heeft niet alleen te maken met Facebook, maar heeft ook andere belangrijke problemen ondervonden, zoals een bug staat hackers toe uw telefoon te kapen. Als gevolg hiervan is het niet verwonderlijk dat end-to-end gecodeerde berichtenservices zoals Signaal zijn de laatste tijd enorm in populariteit gestegen.

End-to-end-versleuteling betekent dat berichten op Signal niet kunnen worden waargenomen door hun team of iemand anders, alleen de deelnemende personen aan dat gesprek.

Een soortgelijk project, Sleutelbasis, is analoog aan Signal, maar meer een alternatief voor Slack, dat ook enorme hoeveelheden zeer gevoelige werkgerelateerde informatie over al zijn gebruikers beheert. Keybase is eigenlijk een openbaar controleerbare, versleutelde sleuteldirectory voor chatten en bestandsopslag. De Keybase-client lokaal (d.w.z. op het gebruikersapparaat) koppelt het bestandssysteem aan en is kritisch compatibel met de belangrijkste sociale mediakanalen en zelfs bitcoin met behulp van gecodeerde sleutels die zijn overbrugd naar de openbare identiteiten.

Volgens Keybase hebben ze tot nu toe meer dan 390.000 gebruikers, 65.000 teams en bijna 2 miljoen sleutels op het platform.

Het concept van lokale opslag en montage lijkt een van de opkomende verhalen te zijn voor het handhaven van privacy. Bijvoorbeeld, Scuttlebutt, een gemeenschapsgestuurd, open-sourceproject dat in feite een gedecentraliseerd, veilig social media-netwerk is, is de onderliggende technologie van Manyverse, een “off-grid” social media netwerk.

Scuttlebutt gebruikt een roddelprotocol om echte “sociale roddels” door te sturen via knooppunten in het netwerk, en belangrijker nog, het draait op een individuele computer met de bestanden rechtstreeks aan die computer gekoppeld. Manyverse breidt Scuttlebut uit tot een gebruiksvriendelijke applicatie, waarbij gegevens volledig op de telefoon van de gebruiker worden beveiligd en niet op een cloudserver.

Gebruikersgegevens worden dienovereenkomstig alleen gesynchroniseerd als de telefoon van een gebruiker weer online is, maar zijn ook offline toegankelijk. Manyverse heeft ook de aantrekkingskracht van geen pakkende ‘blockchain’-terminologie of ICO, een zeldzaamheid in de huidige markt voor opkomende technologie.

Scuttlebutt, Manyverse, Signal en Keybase belichten allemaal een andere functie van de reactie van de technologie op de data-indiscreties van grote technologie – een terugkeer naar gedistribueerde basisinnovatie, met een sterke community van supporters als kern.

Gevolgtrekking

Hoewel ze nog jong zijn, is een duidelijk openbaar voordeel van deze projecten dat ze niet het type zakelijke stimulans missen dat de onophoudelijke behoefte van bedrijven als Facebook ertoe aanzet om steeds verder in het leven van mensen te komen. Hun bestuur is gemeenschapsgestuurd met als doel de privacy te verbeteren, niet de winst.

Bovendien ontbreekt het type gecentraliseerde gegevensopslagplaatsen (d.w.z. bedrijfscloudinfrastructuur) dat door grote technologiebedrijven wordt gehanteerd voor gegevensextractie op de platforms, waardoor het samenvoegen van meerdere branchespecifieke gegevenssets niet relevant is..

Mochten deze projecten uiteindelijk snel in populariteit toenemen bij het publiek, zoek dan naar Weegschaal om het omslagpunt van het visitekaartje te worden voor de bredere overgang van grote technische dominantie naar een tijdperk van privacy en veiligheid dat ooit werd geprezen door cypherpunks in 1993 – toen ze opkwamen mainstream bekendheid als de “Crypto-rebellen”Om het laatste overblijfsel van digitale privacy te beschermen: cryptografie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me