Op Ed: Zijn Stablecoins belangrijk, of zijn ze gewoon een rage?

Stabiele munten

Stablecoins – cryptocurrency-munten en -tokens die zijn ontworpen om een ​​stabiele prijs te behouden – bestaan ​​al een paar jaar. Doorgaans zijn stablecoins gekoppeld aan de waarde van een populaire fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar.

In tijden van onrust wanneer markten dalen, zijn historisch stablecoins er over het algemeen in geslaagd hun waarde te behouden. Omgekeerd, wanneer de markt boomt, zien stablecoins per definitie geen opwaartse prijsbewegingen.

Maar met een van de belangrijkste attracties van cryptocurrency volledig buiten beeld, namelijk de langetermijntrend van stijgende prijzen, waarom zou iemand dan geïnteresseerd zijn in stablecoins??

Hoewel deze activa recentelijk populair zijn geworden, hebben ze toekomst op de lange termijn of zijn ze slechts een voorbijgaande bevlieging? Doe met ons mee als we bespreken of stablecoins op de lange termijn belangrijk zijn voor cryptocurrency.

Stabiele munten

Stabiliteit bereiken

Het eerste dat we moeten begrijpen, is hoe deze munten hun stabiele prijzen behouden. Ze zijn allemaal iets anders in hoe ze werken, maar er zijn twee hoofdmethoden die de meeste activa gebruiken.

Het eerste en gemakkelijkst te begrijpen model is het kasreserve-model. Volgens dit ontwerp zal een centrale groep, bedrijf of non-profitorganisatie claimen een reserve van een nationale fiatvaluta op hun rekeningen te hebben. Voor elke vrijgegeven munt beweert de groep die het heeft gemaakt dat elke munt volledig wordt gedekt door een equivalent bedrag aan fiat-valuta.

In sommige gevallen kunnen de exploitanten van het project op verzoek aanbieden om stablecoins te verhandelen voor fiat-valuta. Dit type ontwerp doet denken aan het klassieke idee van de gouden standaard, waarbij bankbiljetten on-demand verhandelbaar zijn voor goud. Maar in plaats van goud vertrouwen deze projecten op nationale valuta waarvan de waarden ook kunnen stijgen en dalen, afhankelijk van economische bewegingen en trends wereldwijd..

Het op een na meest voorkomende model is een stuk gecompliceerder en vertrouwt op slimme contracten die automatisch werken om individuen te stimuleren om het activum zo te verhandelen dat de prijs stabiliseert. Het ontwerp achter dit soort systemen is echter zo gecompliceerd dat het buiten het bestek van dit artikel valt. Het behoeft geen betoog dat deze systemen berusten op technische middelen om prikkels te manipuleren.

Wie gebruikt nu Stablecoins?

Aangezien stablecoins nu redelijk populair zijn, is een voor de hand liggende vraag die gesteld moet worden wie ze gebruikt en waarom?

Hoewel dit moeilijk te verifiëren is vanwege de anonieme en gedecentraliseerde aard van cryptocurrency in het algemeen, is de algemene aanname dat stablecoins momenteel een geprefereerd middel zijn om handelswinsten vast te leggen zonder interactie met banken en fiat-valuta’s..

Hier is een voorbeeld van hoe dit zou kunnen werken. Laten we zeggen dat een handelaar bitcoin kocht voor $ 5000 en het later verkocht voor $ 8000. Deze handelaar vermoedt dat de markt de komende maand weer zal dalen. Als ze gewoon de bitcoin zouden vasthouden, zouden ze een verlies in hun equivalente fiatwaarde kunnen zien.

Om dit spel te vergrendelen, hebben ze twee keuzes. De ene zou zijn om hun bitcoin te verkopen voor fiat-valuta, en de andere zou zijn om hun bitcoin te verkopen voor een andere cryptocurrency. In dit geval kunnen stablecoins heel logisch zijn. Als ze in staat zijn om consequent hun waarde te behouden door een vluchtig actief (een waarvan de prijs regelmatig verandert) te verkopen in een actief dat stabiel is, dan kunnen uw winsten worden beschermd tegen marktbewegingen.

Maar waarom zou u stablecoins gebruiken en niet alleen voor contant geld verkopen? Deze komt neer op gemak en gemakkelijke toegang. Het verhandelen van de ene cryptocurrency voor de andere is een redelijk pijnloos en vaak onmiddellijk proces. Aan de andere kant kunnen banken met vergoedingen, vertragingen en andere problemen worden geconfronteerd. In sommige extreme gevallen zijn sommige banken bekend blacklist of ban accounts waarvan is vastgesteld dat ze zaken doen met cryptocurrency-uitwisselingen, hoewel dit nog steeds enigszins zeldzaam is.

Ten slotte, als onze hypothetische handelaar besluit om terug te kopen in cryptocurrency, kan die actie weer vrijwel onmiddellijk worden voltooid als we kopen van stablecoins in plaats van van een bankrekening. Met een bankrekening moeten we wachten op een ACH, bankoverschrijving of soortgelijke bankoverschrijving, wat dagen of langer kan duren en mogelijk tegen betaling.

Lees: ook: wat zijn Stablecoins? De polariserende oplossing voor de vluchtigheid van cryptocurrency

Niet alleen voor handelaren

Een andere groeiende industrie op het gebied van cryptocurrency zijn door cryptovaluta gedekte leningen. Eén aanbieder, Nexo, biedt wat in wezen een lening is die wordt gedekt door stortingen in een ondersteunde cryptocurrency.

Stel dat u bijvoorbeeld een nieuwe auto moet kopen, maar dat het grootste deel van uw spaargeld in Ether zit. U zou uw Ether kunnen verkopen, maar dit zal vermogenswinstbelasting met zich meebrengen, en u kunt uiteindelijk mislopen als de Ether-prijzen omhoogschieten nadat u verkocht.

Met crypto-uitleendiensten kunnen mensen cryptocurrency storten en fiat-valuta ontvangen tegen een zeer lage rente (aangezien de lening volledig wordt gedekt door uw aanbetaling, wat vrijwel geen risico betekent voor de geldschieter). Bij het aangaan van een lening geeft Nexo leners de mogelijkheid om te kiezen voor het ontvangen van geld in de vorm van stablecoins.

Sommige leners worden mogelijk gedwongen om hun lening in stablecoins te ontvangen als ze in een land wonen met beperkte toegang tot banken of andere bankgerelateerde hindernissen hebben, zoals buitensporige regelgeving..

Stablecoins en het grote geheel

Nu we wat achtergrond hebben over wat stablecoins zijn en een paar voorbeelden hebben van wie ze gebruikt, moeten we ons afvragen: waar gaan stablecoins naartoe en wat voor impact zullen ze hebben op cryptocurrencies in de toekomst.?

De eerste en meest waarschijnlijke manier waarop stablecoins een positieve invloed kunnen hebben op de acceptatie van cryptocurrency, is via consumenten en eindgebruikers.

Onlangs kondigde Facebook de aanstaande vorming aan van hun eigen stablecoin-cryptocurrency die zal worden gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, momenteel bekend als de Libra. Het idee achter Libra is dat Facebook het versturen van geld net zo snel en pijnloos wil maken als het versturen van een sms..

Omdat de waarde van Weegschaal niet van dag tot dag verandert, kan het niet als een investering worden beschouwd en kan het dus mogelijk enige financiële regelgeving vermijden (maar dit moet nog worden gezien).

Mobiele apps voor het overmaken van geld, zoals Venmo, zijn de afgelopen jaren snel gegroeid dankzij hun gemak en zeer lage kosten. Het is redelijk om te voorspellen dat Venmo of iets dergelijks stablecoins op de achtergrond zou kunnen gebruiken, waardoor interacties met banken worden beperkt en hun daaropvolgende kosten worden verlaagd. Het is zelfs mogelijk dat dit al gebeurt en we weten het gewoon nog niet.

Als ik verder weg kijk, denk ik aan een futuristische applicatie voor stablecoins. Met name internationale valutawissels vormen nog steeds een grote hindernis als het gaat om zakendoen over nationale grenzen heen, of zelfs om gewoon naar een ander deel van de wereld te reizen. Banken en geldwisselaars rekenen hoge kosten om valuta te wisselen voordat ze op reis gaan. En hoewel sommige creditcards geen internationale transactiekosten toestaan, heeft niet iedereen toegang tot deze omdat ze doorgaans fantastische kredietscores en een vast inkomen vereisen..

Stel je dan eens voor dat er een soort universele betaalapp of -kaart zou worden gemaakt die niet afhankelijk is van fiat-valuta, maar van een stablecoin die zeer liquide is en gemakkelijk te kopen en verkopen in en uit lokale valuta..

Zo’n stablecoin zou de problemen met de volatiliteit waar bitcoin aan lijdt, voorkomen, terwijl het meer gebruiksgemak en bijna wereldwijde toepassing mogelijk maakt. Een voor de hand liggend probleem hierbij dat echter zou moeten worden aangepakt, is hoe het netwerk zou functioneren in termen van netwerktransactiekosten en / of het netwerk zichzelf beschermt tegen spamaanvallen.

Een laatste use case voor stablecoins die we hier willen bespreken, is hun mogelijke toepassing als een soort reservevaluta. Het aantal bedrijven dat rente aanbiedt aan klanten die bij hen cryptocurrency storten, groeit. Deze bedrijven lijken een bijzonder sterke interesse te tonen in het accepteren van stablecoins, omdat ze vaak hogere rentetarieven genereren dan meer volatiele activa zoals Ether en Litecoin..

Op het moment van schrijven biedt Celsius Network bijvoorbeeld bijna 11% rente per jaar op een handvol stablecoins. Nexo, dat een vergelijkbare service aanbiedt, biedt momenteel 8% rente op 8 verschillende stablecoins.

Het is onmogelijk om te weten of deze trend van hoge rente zich in de nabije toekomst zal voortzetten. Maar als dat het geval is, kunnen stablecoins een nieuw en realistisch alternatief worden voor weddenschappen op de aandelenmarkt, of geld achterlaten bij een bank om minder dan een fractie van een cent te verdienen op elke dollar die elk jaar wordt bespaard..

Laatste gedachten

Stablecoins bestaan ​​al een paar jaar, wat in termen van cryptocurrency praktisch een paar eonen is. We weten echter nog steeds niet precies waar deze nieuwe beleggingscategorie naartoe gaat of waar het ons zal brengen.

Het aantal potentiële toepassingen is hoe dan ook aantrekkelijk en het is waarschijnlijk dat deze items niet snel zullen verdwijnen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me