Cryptocurrency en voetbal – barsten het net uit of vallen ze uit?

Cryptocurrency en voetbal

Startups met cryptocurrency doen al een tijdje een beroep op de marketinghulp van beroemdheden. Maar het afgelopen jaar zijn die startups zich gaan richten op een bepaald soort beroemdheid: voetballers.

Voetbal is de favoriete sport van 4 miljard van de wereldbewoners, en de bekendste spelers hebben vaak volgers in de tientallen miljoenen.

Nu lijken cryptocurrency en voetbal overal tegen elkaar aan te botsen, aangezien cryptotransacties worden gebruikt voor speleroverdrachten en spelers worden gebruikt voor lanceringen van cryptocurrency.

De uitbarsting van voetbal met cryptocurrency is nog niet echt vruchtbaar gebleken, maar de praktijk om de twee aan elkaar te koppelen lijkt alleen maar toe te nemen.

Cryptocurrency en voetbal

“Zal spelen voor Crypto”

In januari werd de Turkse voetbalclub Harunustaspor de eerste club om een ​​speler te ondertekenen met Bitcoin. Hoewel de transfersom zelf niet met crypto werd betaald (voorzitters van voetbalclubs zijn daar nog veel te voorzichtig voor), werd een deel van de aanmeldingskosten van de speler afgeleverd in BTC.

De club speelt in Sakarya First Division Groep B – een amateurlaag van de Turkse competities – en het bedrag in dollars van de BTC dat aan de speler wordt betaald, weerspiegelt hun lagere status..

Een bedrag van 0,0524 BTC was op het moment van de overdracht gelijk aan ongeveer $ 385, samen met nog eens $ 470 aan Turkse lira. In wat een primeur is voor de voetbalwereld, poseerde de speler, Omar Faruk Kiroglu, naast de voorzitter tijdens het ondertekenen met zijn mobiele portemonnee-app weergegeven voor de camera’s.

Bitcoin voetbal

Omer Faruk Kıroglu (links) met clubvoorzitter Haldun Sehit toont zijn betaling in Bitcoin. Afbeelding van BBC

De voorzitter van Harunustaspor, Haldun Sehit, zag het evenement als een manier om zijn club op het wereldtoneel bekend te maken, hij zei dat de transfer:

“[Help] om naam te maken in het land en in de wereld.”

Turkse voetbalfans behoren tot de meest ‘gepassioneerd’In de wereld, dus als Kiroglu niet van de grond komt bij Harunustaspor, kunnen de fans zich afvragen waarom de voorzitter bezig was om naam te maken in de cryptowereld in plaats van in de voetbalwereld.

De Wheeler-Dealer’s oude trucs

Harry Redknapp heeft evenveel reputatie opgebouwd als cockney wheeler-dealer als als voetbalmanager, en hij heeft onlangs zijn hand naar ICO’s.

Redknapp werd in 2007 gearresteerd toen hij werkte als manager van Portsmouth FC, wegens verdenking van samenzwering met de voorzitter Milan Mandaric om stukjes transfervergoedingen van spelers in hun eigen zakken te doen..

Rechtbankrapporten suggereerden dat Redknapp offshore bankrekeningen had opgezet om zijn onrechtmatig verworven fondsen te bewaren; maar de 71-jarige beweert onwetend te zijn van dergelijke dingen, en beweert dat zijn gebrek aan zakelijk inzicht hem steeds in de problemen brengt.

Wat dat zegt over Electroneum – de crypto-startup waar Redknapp onlangs bij betrokken raakte – valt nog te bezien.

Echter, net zoals hij de midas-touch had in de voetbaldug-out, lijkt Redknapp hetzelfde effect te hebben in de crypto-sfeer..

Op 12 oktober tweette Redknapp zijn steun voor Electroneum door simpelweg te vermelden:

Harry Redknapp Cryptocurrency

De nu verwijderde tweet van Harry Redknapp, Afbeelding van Twitter

Binnen de volgende week verdubbelde het aantal bijdragers van Electroneum meer dan: van 60.000 naar 130.000.

De oprichter van Electroneum bedankte Harry later in een vervolg-tweet later die week, maar stond erop dat Redknapp geen cent voor zijn inspanningen kreeg en slechts een aanhanger van het project was..

Als dit waar is, zal het een grote verandering van richting betekenen voor een man die nog maar een paar jaar geleden beweerde dat hij geen sms-berichten kon verwerken, en zwoer dat hij dat zou doen nooit een e-mail gestuurd in zijn leven.

Eerlijk gezegd, in het onwaarschijnlijke geval dat meneer Redknapp niet betaald zou worden voor zijn Electroneum-tweet – wat resulteerde in een 100% boost voor het gebruikersbestand van het bedrijf – zou dit waarschijnlijk het slechtste stuk van zaken blijken te zijn die hij ooit heeft gedaan.

De spelers volgen kleur

ICO-aantekeningen worden gemeengoed onder professionele voetballers; en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De populariteit van voetbal over de hele wereld maakt ze tot een belangrijk doelwit van beginnende cryptobedrijven die hun profiel willen verbeteren.

Eden Hazard, sterspeler van Chelsea F.C en België, heeft 5,35 miljoen volgers op Twitter en werd onlangs opgepikt door Alle sporten – een blockchain-platform dat tot doel heeft een voetbalmedia- en gokcentrum te worden.

Alle sporten

Zelfs de voormalige wereldspeler van het jaar, Luis Figo, deed onlangs mee aan het ICO-promotiespel. Figo heeft al tien jaar geen bal meer geschopt na zijn pensionering bij Inter Milan aan het einde van het seizoen 2008. Maar dat heeft zijn aantrekkingskracht op marketing in de hoofden van Stryking Entertainment niet getemperd.

Het fantasiesportplatform van het bedrijf, Football-Stars, stelt gebruikers in staat om hun favoriete spelers te symboliseren en vervolgens inkomsten te verzamelen op basis van hoe goed ze elke week presteren.

Figo kondigde zijn samenwerking met Football-Stars met enthousiasme aan en verklaarde:

“Toen ik voor het eerst over Football-Stars hoorde, vond ik het idee meteen leuk. Voetbal wordt steeds meer datagestuurd met gedetailleerde statistieken over alle aspecten van het spel – dit is wat het platform van Stryking gebruikt om een ​​meeslepende fanervaring te creëren. Ik ben blij om het ervaren team van Stryking te ondersteunen en het woord te verspreiden over hun platform waarmee fans in contact kunnen komen met de teams en spelers die ze steunen. “

Dat was in april, maar slechts een paar dagen geleden maakte Figo wat een faux pas zou kunnen zijn geweest toen hij onthulde dat hij eigenlijk geen van de STRYKZ-tokens bezat die hij zo krachtig had gepromoot..

Tokeniseren van de spelers

Als je nog nooit van James Rodriguez hebt gehoord, weet je niet dat hij momenteel meer dan 17 miljoen Twitter-volgers heeft en een van de beroemdste mensen in zijn thuisland Colombia is..

Nu is hij van plan zijn fanbase te gebruiken om zichzelf in de crypto-wereld te lanceren met de aankondiging van zijn nieuwe cryptocurrency – het JR10-token.

Details over daadwerkelijke gebruiksscenario’s voor het JR10-token blijven schaars, maar gezien de fulltime baan als profvoetballer is het hoogst onwaarschijnlijk dat Rodriguez als hoofdontwikkelaar zal optreden.

Het is waarschijnlijker dat het bedrijf achter het JR10-token – SelfSell – de kans grijpt om hun nieuwe platform door 17 miljoen mensen te laten zien, zelfs vóór de lancering.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo, misschien wel de beroemdste voetballer ter wereld, is ook betrokken geweest bij het tokeniseren van merken, maar niet per se met zijn eigen kennis..

CR7Coin was een cryptocurrency die geld verdiende op Ronaldo’s beroemde CR7-merk en populair werd als een digitale toegangsweg tot het Ronaldo-merk.

Maar een paar maanden later begon de volgende disclaimer te verschijnen onder CR7Coin-marketingmateriaal:

“CR7Coin is geen eigendom van, wordt niet beheerd, onderschreven door of anderszins gelieerd aan Cristiano Ronaldo, het CR7-handelsmerk of enige andere organisatie die eigendom is van en / of beheerd wordt door Cristiano Ronaldo of een van zijn gelieerde ondernemingen.”

Kort daarna kondigde CR7Coin aan dat ze waren omgedoopt tot SporChain. Het is niet verwonderlijk dat er niet veel van een use-case te vinden is in SporChain / CR7Coin, en het was hoogstwaarschijnlijk bedoeld als een snelle marketinggreep door opportunistische oplichters.

Dat is het geval voor de meeste beginnende ICO’s die het gezicht van een voetballer op hun bestemmingspagina pleisteren en vervolgens achterover leunen en wachten op de gemakkelijke stroom van paginaweergaven.

Maar als die pagina’s geen echt product, MVP of use-case onthullen, blijken al die klikken vaak vruchteloos te zijn.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me