Wat zijn derivaten? En hoe verhouden ze zich tot de cryptocurrency-markt

Wat zijn derivaten?

De eerste ervaring die moderne leken waarschijnlijk hadden met afgeleide producten, was de ineenstorting van Enron en alle associaties die daarmee gepaard gingen. Als gevolg hiervan hebben derivaten een grotendeels onverdiende reputatie verworven als iets vies, papierverspilling vermomd als eerlijk werk of investering.

De waarheid is heel anders. Derivaten vervullen een waardevolle functie op de financiële papiermarkten, en ze vinden hun weg naar de steeds groter wordende en altijd complexe cryptocurrency-wereld.

Wat zijn derivaten?

Wat zijn derivaten?

Zoals hun naam doet vermoeden, zijn derivaten financiële effecten die zijn gebaseerd op of op een of andere manier verbonden zijn met een ander actief. Dat wil zeggen, hun waarde en gedrag zijn afgeleid van het basisactief of de activa. Ze nemen de vorm aan van een contract tussen ten minste twee partijen, gericht op de activa in kwestie en geprijsd op basis van schommelingen in de prijs van dat basisactief. De meeste derivaten worden over-the-counter, niet-gereguleerd verkocht, hoewel er op beurzen een aanzienlijke gestandaardiseerde derivatenmarkt bestaat.

Risico is een van de belangrijkste kenmerken van derivaten, zowel vanuit het oogpunt van beheer als vanuit het oogpunt van kansen. In de kern bieden derivaten marktpartijen een vehikel om hun risico in een soort hedge over te dragen aan een andere partij. Deze risicomanagementovereenkomsten kunnen ketens en webben creëren die uit de hand lopen als een of meer partijen in gebreke blijven. Het beroemdste recente voorbeeld hiervan deed zich voor als een opmaat naar de Grote Recessie van 2009, toen vrij verkrijgbare swaps op de krediet- en huizenmarkt begonnen te mislukken. Het resultaat was een wijdverbreide chaos en een diepe recessie, allemaal gebaseerd op de ongecontroleerde groei van het verkooprisico.

Het is dan misschien gemakkelijk in te zien waarom derivaten een zijwaartse blik van toevallige beleggers uitnodigen. De film uit 2015 ‘De grote korte“En het boek uit 2010 waarop het was gebaseerd, zijn grotendeels het verhaal van credit default swaps – een afgeleid product – run amok.

Cryptocurrency-markten hebben al last van een slechte rap. Naast de risico’s die gepaard gaan met niet-gereguleerde markten, zoals oplichting en pump-and-dump-schema’s, maakt de technologische complexiteit van de markt – en zijn deelnemers – hacken een ernstige bron van zorg. Dan is er de fundamentele nieuwigheid van het hele systeem. Zeer weinig mensen hebben de snelle stijging van Bitcoin voorspeld, en er wordt overal geraden of de prijzen als geheel zullen stijgen, dalen, terugtrekken, consolideren of ineenstorten. Crypto is de ene dag een bubbel, de volgende dag de top van de golf van de toekomst.

Nauwkeurige voorspellingen doen op het gebied van cryptocurrency is moeilijk en riskant. Derivaten bieden een niveau van isolatie tegen de ruwe hitte van de markt en een kans voor meer spelers om mee te doen.

Hoe maken derivaten golven in Crypto?

Verschillende grote namen hebben onlangs hun intentie aangekondigd om derivaten aan te bieden met cryptomunten als basis – waaronder Cboe Global Markets, TrueEx en Goldman Sachs..

Bitcoin-futures

Dit is groot nieuws voor de crypto-sfeer, al is het maar tangentieel.

Een goed ontwikkelde papiermarkt voor cryptocurrency verhoogt indirect de liquiditeit en het volume van de basisactiva, aangezien steeds meer diverse spelers de kans krijgen om hun tenen in te steken.

Dat is goed nieuws voor iedereen die geen Bitcoin, Ethereum of Ripple is. De drie grootste megamunten met volume genieten momenteel een niveau van respect dat institutioneel geld aantrekt. Dit is gedeeltelijk een feedbacklus. Grotere volumes en institutionele investeringen houden de volatiliteit laag, wat op zijn beurt grotere volumes en institutionele investeringen stimuleert. Financiële instrumenten voor het beheersen van de volatiliteit in munten met een lager volume brengen meer investeerders naar de tafel, waardoor het volume toeneemt en de volatiliteit verder wordt verminderd. Altcoins kunnen profiteren van diezelfde feedbacklus.

Cryptocurrency is een speeltuin voor risiconemers, en een derivatenmarkt stelt spelers met risicobeheerervaring in staat om de sfeer te betreden en mogelijk grote winsten te behalen, terwijl tegelijkertijd de risicofactor voor de markt als geheel wordt verlaagd.

Dat wil niet zeggen dat het risico verdwijnt. In feite worden spelers die de markt voor cryptoderivaten betreden, door de Financial Conduct Authority van het Verenigd Koninkrijk geïnformeerd dat ze zich in onzekere wateren begeven..

In een open brief aan investeerders waarschuwt de autoriteit dat sommige cryptoderivaten, met name contract-for-differentie (CFD) deals en financiële gokspreads, een ongebruikelijk risico met zich meebrengen vanwege de volatiliteit van de cryptoprijs, met hefboomwerking tot wel 50: 1 bijbehorende kosten en relatief ondoorzichtige prijzen.

“Een cryptocurrency is een virtuele valuta die niet wordt uitgegeven of ondersteund door een centrale bank of overheid. Ze hebben het afgelopen jaar een aanzienlijke prijsvolatiliteit ervaren, waardoor u, in combinatie met hefboomwerking, het risico loopt aanzienlijke verliezen te lijden en mogelijk meer te verliezen dan u heeft geïnvesteerd ”, schreef de autoriteit. “CFD’s in cryptovaluta zijn een speculatieve investering met een extreem hoog risico. U dient zich bewust te zijn van de risico’s en volledig te overwegen of beleggen in cryptocurrency CFD’s geschikt voor u is. “

De erg grijze reguleringszone van cryptocurrency speelt ook in het voordeel van de derivatenmarkt, aangezien de meeste over-the-counter derivaten hoe dan ook niet gereguleerd zijn. Met andere woorden, dit is bekend terrein voor over-the-counter leveranciers van meer traditionele afgeleide producten. Wat voor fantasierijke producten dat ook kunnen zijn – tenminste één aanbieder biedt afgeleiden op basis van het weer.

Hoewel dit ook door de Financial Conduct Authority wordt aangemerkt als een reden om voorzichtig te zijn bij het betreden van cryptoderivatenmarkten, kan het een onbedoeld gevolg hebben: het aantrekken van aanvullende overheidsregulering.

Na de ineenstorting van de spraakmakende krediet- en huizenmarkt en de daaropvolgende reddingsoperaties voor de banken, hebben Amerikaanse regelgevende instanties potentiële nieuwe onruststokers nauwlettend in de gaten gehouden. Cryptocurrency heeft tot nu toe slechts marginale belangstelling getrokken. Het is zelfs niet duidelijk of alle cryptocurrencies door de Amerikaanse overheid als effecten zouden kunnen of zouden kunnen worden behandeld in geval van verdere regelgeving.

Maar een goed ontwikkelde papiermarkt trekt de aandacht, en die aandacht zou kunnen leiden tot een grotere betrokkenheid van de overheid bij de crypto-sfeer. Puristen zullen hier misschien een hekel aan hebben, maar het is bijna gegarandeerd dat het een deel van het risico en de volatiliteit in de markt vermindert. Het kan ook een kalmerend effect hebben op nerveuze traditionele beleggers. Wanneer ze de cryptopool betreden, kunnen ze troost putten uit de wetenschap dat er een strandwacht van de overheid in de buurt is.

Een markt in ontwikkeling

Alle markten ervaren groeipijnen, en cryptocurrency is niet anders. De snelheid waarmee cryptocurrencies van theoretische witboeken naar de krantenkoppen van de Wall Street Journal gingen, overtrof het vermogen van traditionele marktspelers, instellingen en overheidsinstanties om bij te blijven..

De oogverblindende sommen geld die nu in de crypto-sfeer worden rondgegooid, konden nooit lang onopgemerkt zijn gebleven. Banken letten op, net als regelgevende instanties en belastingdiensten van de overheid. Nu vinden spelers op de papiermarkt een geschikt voertuig voor hun financiële tools in crypto. In zekere zin lijkt crypto het ideale over-the-counter derivatenproduct te zijn – hoog risico, hoge potentiële winst, weinig tot geen regelgeving en lage huidige liquiditeit, waardoor er veel ruimte is voor groei. Er is ook geen tekort aan munten om op te wedden. De laatste telling op Coin Market Cap was 1.610 – en die lijst is verre van volledig.

Het is onduidelijk waar cryptocurrency-derivaten precies op de markt komen. Het is echter duidelijk dat een actieve papiermarkt definitieve veranderingen zal introduceren. Het valt nog te bezien of die veranderingen catastrofaal zijn, zoals ze uiteindelijk bleken te zijn voor hypotheken, of dat ze zullen helpen om de wilde cryptomarkt te temmen..

Referenties:

  1. https://www.investopedia.com/terms/d/derivative.asp
  2. https://www.nytimes.com/2001/11/29/business/enron-s-collapse-the-derivatives-market-that-deals-in-risks-faces-a-novel-one.html
  3. https://www.investopedia.com/tech/cryptocurrency-derivatives-boom-might-be-its-way/
  4. http://www.businessinsider.com/bubble-derivatives-otc-2010-5
  5. https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-14/cboe-signals-big-plans-for-trading-cryptocurrency-derivatives
  6. https://www.fca.org.uk/news/statements/cryptocurrency-derivatives
  7. https://hackernoon.com/what-the-cryptocurrency-market-can-learn-from-the-300-year-old-history-of-derivative-markets-4ed582fcad20
  8. https://graphitepublications.com/how-the-big-short-was-made-credit-derivatives/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me