Wat is speculatie? Hoe verhoudt het zich tot de cryptocurrency-markt

Tips voor beleggen in cryptocurrency

Breng het onderwerp marktspeculatie ter sprake bij zowat elke toevallige belegger, en u zult waarschijnlijk een vuile blik krijgen. Speculatie is een modewoord geworden in verband met onverantwoord gedrag van banken en andere grote financiële instellingen. Voor de leek is speculatie gokken onder een andere naam, met het belangrijkste verschil dat het wordt gedaan met geld van investeerders in plaats van met persoonlijk geld.

De reputatie van speculatie is niet geheel onverdiend. Speculatie was tenslotte de kern van enkele van de meest spectaculaire mislukkingen op de markt. Aan de andere kant zijn alle vormen van beleggen een manier om risico en beloning in evenwicht te brengen, en speculatie is slechts de ‘weddenschap’ dat het risico in dit specifieke geval het risico meer dan waard is..

Tips voor beleggen in cryptocurrency

We gaan kijken wat speculatie precies is, welke rollen het in de markt vervult en waarom het een noodzakelijk kwaad kan zijn om de cryptocurrency technologisch hoog te houden..

Speculatie definiëren

Zoals we eerder al kort hebben aangestipt, is bij alle beleggingen sprake van afgemeten risico’s in ruil voor verwachte bedragen aan beloning. Speculatie bevindt zich aan het ene uiteinde van dat spectrum, terwijl vrijwel gegarandeerde investeringen, zoals obligaties, zich aan de andere kant bevinden. Bij zogeheten veilige beleggingen is de hoogte van het risico bij alle partijen bekend, evenals de beloningen. Er is geen manier om het risico bij welke vorm van beleggen dan ook volledig te elimineren, maar beleggingen met een laag risico zijn over het algemeen bewezen en ondertekend door een soort hogere autoriteit – meestal een overheidsinstantie. De afweging voor al deze zekerheid is een relatief lage uitbetaling. Omdat de belegger relatief weinig risico neemt, zijn de beloningen weer relatief klein.

Speculatie werkt volgens hetzelfde principe, veel groter geschreven. De belegger neemt een relatief groot deel van het risico op zich in de verwachting dat de behaalde winst het potentiële verlies waard zal zijn.

Een kort woord over hoe dit alles verschilt van regulier oud gokken. Hoewel gokken vaardigheidselementen kan bevatten, zou niemand het redelijk kunnen omschrijven als een vorm van investering vanwege de grote rol van kans. Bij speculatie, hoewel risico’s een gegeven zijn, wordt er door alle partijen een redelijke inspanning geleverd om het huiswerk en het beenwerk te doen dat nodig is om de investering tot een succes te maken. Er zijn geen dobbelstenen, geen gedraaid roulettewiel. Bij een goed uitgevoerde speculatieve investering begrijpt de speculant het risico dat eraan verbonden is en gelooft hij dat de informatie of analyse waarop hij of zij vertrouwt, solide genoeg is om dat risico te verslaan en uiteindelijk de financiële beloning te oogsten. Met andere woorden, het toeval wordt zo veel mogelijk beperkt.

Van tulpen tot bitcoins

Veel van de slechte naam die speculatie heeft opgebouwd, is het resultaat van slecht onderzochte investeringen of zelfs investeringen die te kwader trouw zijn gedaan. Er is ook het inherente risico; voor elk groot succesverhaal is er een tegenverhaal van die tijd dat iemand failliet ging.

Het ur-voorbeeld is natuurlijk de grote Tulip Mania-rage die plaatsvond in het Holland van 1630. Tulpen schoten op onverklaarbare wijze omhoog in prijs, met name zeldzame of exotisch gekleurde cultivars. Tulpenboeren begonnen hun nog niet bewezen bollen tegen wilde prijzen te verkopen, waardoor de markt in paniek raakte. Maar zo snel als het begon, viel de vraag naar tulpen van een klif, en sommige speculatieve investeerders werden betrapt op het vasthouden van extreem zware zakbollen voor slechts een fractie van de prijs die ze hadden betaald..

Er was geen echte manier om te onderzoeken welke kleur een tulp uiteindelijk zou blijken te zijn, behalve wat algemene kennis over de tulpenveredelaar in kwestie. Het is dus een beetje wazig of dit aan de speculatie- of de gokkant van de vergelijking valt. Er zijn nog andere, even wazige ‘investeringen’ die nog rondzweven – renpaarden komen meteen in me op, net als valutaarbitrage. Het belangrijkste speculatieve voertuig van onze tijd lijkt echter cryptocurrency te zijn.

Cryptocurrency-zeepbel

Lezen: zit Bitcoin in een luchtbel? Zo ja, kan de Cryptocurrency Bubble Burst?

Noodzakelijk weinig mensen voorspelden de snelle stijging van Bitcoin van een paar cent per stuk tot duizenden dollars. Sommige gelukkige investeerders verdienden echter fortuinen met relatief kleine weddenschappen. Dit is de financiële basis van de crypto-gek, waarbij alle meer puristische dingen opzij worden gezet, zoals financiële vrijheid, de vernietiging van vertrouwde derden en universele privacyproblemen. In het hart van de cryptomarkt liggen investeerders die hopen relatief kleine investeringen om te zetten in stapels digitale geldspeculanten.

Zoals in elke andere speculatieve markt, krijgt deze klasse van beleggers een slechte reputatie. Op zijn best parasitair en in het slechtste geval marktmanipulatoren, zeggen sommigen, wijzend op de extreem volatiele cryptomarkt. Terwijl geld dubieuze projecten en regelrechte oplichting achtervolgt, waardoor de echte waardering van deze projecten extreem uit de maling wordt genomen, kunnen omstanders alleen maar mompelen en klagen.

Sommige van deze investeerders zijn inderdaad gewoon gokkers, en baseren hun “investeringen” op bijna directe eigenzinnigheid. Sommige zijn beter dan gemiddeld in technische analyse en ze hebben misschien zelfs een behoorlijk begrip van de onderliggende technologie. Het zijn echter allemaal speculanten, zoals de herhaalde lokale crashes die inherent zijn aan de cryptomarkt, duidelijk maken. Crypto is misschien wel de ultieme investeringsarena met een hoog risico en een hoge winst.

De markt bevorderen

Maar zelfs de meest ongeïnformeerde speculant speelt een rol bij het stimuleren van de markt als geheel. Speculanten bereiden de pomp voor op zowel legitieme als onwettige projecten en verschaffen kapitaal – wat niet goed of slecht is, maar essentieel voor het functioneren van de markt. Speculatie trekt ook investeerders naar het veld die anders niets om cryptocurrency geven. Of het nu gaat om losse kopers of grote banken, het gaat niet om privacy of technologie, maar om geld, puur en simpel.

Bull-Run voor cryptovaluta

Lezen: Op jacht naar de volgende Bull Run

Inderdaad, cryptocurrency is misschien gewoon op maat gemaakt voor speculatieve aankopen, en het is moeilijk om tegen die natuurlijke neiging in te gaan. Cryptocurrency is, in tegenstelling tot de tulpenbollen van weleer, moeilijk te vervalsen of te bedriegen. Een zak met bollen is relatief eenvoudig te ruilen met een vergelijkbare zak, dus zelfs een goed onderzochte investering kan de buis in. Niet zo een Bitcoin, die door zijn aard is ondertekend en beveiligd door de programmering waaruit het bestaat. De markt is nieuw en fris, en dus hebben speculanten de mogelijkheid om enorme beloningen te plukken door op de juiste projecten te wedden.

Vrijwel niemand in deze tijd zal in staat zijn om duizenden procentpuntwinsten te claimen in traditionele grondstoffen – of bedrijven, wat dat betreft. Cryptocurrency bevindt zich gewoon op een andere technologische en financiële schaal, volledig. En dit is misschien wel de grootste rol voor de speculant in de opkomende cryptocurrency-markt. Nieuwe technologie is eng. Het is niet bewezen, en het is in feite zeer waarschijnlijk dat het mislukt. Het heeft ook een enorm, onbegrensd potentieel.

In het leven van veel lezers is het internet geëvolueerd van een academisch en militair hulpmiddel tot een noodzakelijk onderdeel van het dagelijks leven. Cryptocurrency deelt hetzelfde potentieel. Het is al van een niche-hobby van anarchistische privacy-phreaks naar de hallen van Goldman-Sachs gegaan. Speculanten absorberen deze enorme hoeveelheid risico, nemen hun brokken en hun beloningen gaandeweg af en maken de markt smakelijker voor informele beleggers. Door de schokken en groeipijnen van de cryptocurrency-markt op te vangen, effenen speculanten de weg voor meer gevestigde – en goed gekapitaliseerde – belangen om in te stappen en de markt te versterken wanneer de tijd rijp is.

Speculanten hebben in sommige financiële hoeken een slechte naam verdiend. Toch zijn ze niet zo heel anders dan de eerste pioniers die naar het westen trokken over de Atlantische Oceaan of het Amerikaanse binnenland in. Je moet een risiconemer zijn om een ​​speculant te zijn. Mogelijk moet u onderweg zelfs een aantal dwaze beslissingen nemen. Maar het geabsorbeerde risico kan buitengewoon de moeite waard blijken te zijn – voor zowel de speculant als de minder dappere zielen in hun kielzog.

Referenties

  1. http://theconversation.com/financial-speculation-the-good-the-bad-and-the-parasitic-33613
  2. http://www.drchaos.com/cryptocurrency-speculation-the-good-bad-and-questionable/
  3. https://www.forbes.com/sites/laurashin/2017/12/20/blockchains-are-for-speculation-and-thats-a-good-thing/#3a180d157b7a
  4. http://citizensoftheworld.io/cryptocurrency-speculation/
  5. https://www.investopedia.com/ask/answers/09/difference-between-investing-speculating.asp

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me