Bitcoin en libertarisme – een droomcombinatie?

Bitcoin & amp; Libertarisme

Libertarisme, in de meest algemene zin, is “… een politieke filosofie die de rechten van individuen op vrijheid bevestigt, om hun bezit te verwerven, behouden en ruilen, en beschouwt de bescherming van individuele rechten als de primaire rol van de staat.” 1 Dit politieke ideologie, waarin individuele mensen de belangrijkste actoren zijn, is een aantrekkelijke politieke positie voor het Amerikaanse publiek; Ongeveer een op de tien Amerikanen omschrijven zichzelf nu als libertariër, en de presidentsverkiezingen van 2016 hadden de grootste opkomst ooit voor een libertaire kandidaat2.

Nu, meer dan ooit, is het tijd om het libertarisme te beschouwen als een serieuze politieke ideologie met de macht om het Amerikaanse publiek te beïnvloeden, en bitcoin zal zeker een grote rol spelen in de snel opkomende beweging..

Bitcoin & amp; Libertarisme

Bitcoin – De monetaire controle terugnemen

Libertariërs, met hun minachting voor de overheid en haar vermeende buitensporige rol in de samenleving, zijn massaal naar bitcoin gegaan. Volgens een online enquête van Lui Smyth, een onderzoeker van University College London, identificeert maar liefst 44,3% van de bitcoin-gebruikers zichzelf als libertariërs.3 In hun ogen zijn de traditionele methoden om geld te beheren inefficiënt en contraproductief. Centrale banken, die de geldhoeveelheid beheersen, zijn staatsentiteiten. Financiële betalingsnetwerken, zoals Visa en Mastercard, zijn corporaties en niet veel beter. Bitcoin, geprezen om zijn decentraliserende karakter, neemt de macht uit handen van deze machtige overheidsinstanties en bedrijven en geeft ze terug aan de mensen, met behoud van de zuiverheid van de libertaire ideologie.

Geïnformeerd door het denken van de Oostenrijkse School of Economic Thinking, waarvan de leden de bekende economen Friedrich Hayek en Ludwig Von Mises en de later in Amerika geboren econoom Murray Rothbard waren, voelen klassieke libertariërs zich aangetrokken tot bitcoin vanwege het vermogen om geld te ‘denationaliseren’, dat wil zeggen , het zou individuen in staat stellen om gebruik te maken van elke valuta die zij geschikt achten.5 Bovendien onderschrijven veel bitcoin-bevorderende libertariërs ook de waarden van hard geld; omdat bitcoin is ontworpen om een ​​harde limiet van 21 miljoen eenheden te bereiken, wordt het bestand tegen inflatie. Of dit haalbaar is of niet, wordt door veel economen onderzocht. Desalniettemin blijft het argument bestaan ​​onder veel bitcoin-liefhebbers.

Een libertaire utopie

Libertarische activisten zoals Roger Ver waren enkele van de meest uitgesproken voorstanders van de cryptocurrency en merkten op dat het … “[een kans] biedt voor het individu om de volledige controle over zijn of haar geld te hebben.” 6 Door het concept naar een hoger niveau te tillen, is Ver begonnen met het orkestreren van beweegt om zijn eigen te creëren libertaire utopie.

Vrije samenleving

In september 2017 kondigde Ver op de Nexus-conferentie samen met de vroege Bitcoin-investeerder Olivier Jannsens aan dat er al $ 100 miljoen aan fondsen was opgehaald voor het project, en dat realistisch gezien een totaal van een half miljard tot een miljard dollar zou kunnen worden opgehaald.7 Ver en Jansens kondigden aan dat ze verschillende regeringen in de VS, Europa en Azië hadden voorgesteld en dat ze meer steun hadden gevonden dan eerder verwacht. De utopie zou op vrijwillige basis functioneren, wat betekent dat ‘handhaving zal plaatsvinden door middel van particuliere arbitrage, concurrerende rechtbanken en privaatrechtelijke handhaving’. 8 Inwoners van deze libertaire utopie zijn vrij om elke valuta te gebruiken die zij het meest geschikt achten, maar het lijkt waarschijnlijk die ze gebruiken bitcoin en andere cryptocurrencies gebruiken voor hun dagelijkse uitwisselingen.

Bitcoin in gevaar brengen

Dezelfde libertaire voorstanders van Bitcoin kunnen nu echter mogelijk meer kwaad dan goed doen. In december 2017 schreef investeringsschrijver Martin Tiller: “Wat is waarschijnlijk het grootste gevaar voor de toekomst van bitcoin [is] de politiek. … Het gedecentraliseerde, niet-gouvernementele karakter van digitale valuta maakt het bijzonder aantrekkelijk voor mensen met een extreme libertaire neiging. Als alleen die stemmen worden gehoord, wordt een bredere acceptatie en acceptatie minder waarschijnlijk. ”9 Om eerlijk te zijn, heeft de promotie van de libertariërs van de digitale valuta ertoe bijgedragen dat bitcoin van een nichegoed naar een begrip is geduwd; Ver, na het horen van bitcoin op de libertaire talkshow Free Talk Live in 2011, ging naar het Porcupine Freedom Festival in 2012 en verdeelde 1000 bitcoins voor $ 5 per stuk (vandaag zouden die bitcoins een verbazingwekkende $ 16.613.785 waard zijn), die vervolgens doorging met verspreid het evangelie van bitcoin naar de massa.

Desalniettemin kon dezelfde vurigheid die aanvankelijk van bitcoin een begrip maakte, nu meer een belemmering dan een troef zijn. Tiller stelt dat bitcoin libertariërs zo vastbesloten kunnen zijn om op het kwaad van de overheid te wijzen dat ze andere stemmen zullen overstemmen. Wanneer die andere stemmen het zwijgen worden opgelegd en alleen een hondsdolle haat tegen centraal bestuur wordt aangehangen, kan de leek mogelijk ontgoocheld raken door het idee van alternatieve valuta. Tiller legt verder uit dat “Er zijn supporters en Bitcoin-gelovigen die een andere benadering hebben [dan de libertaire] en hun stemmen moeten ook worden gehoord.” 10

Instabiliteit als valuta

Bovendien zijn er andere praktische beperkingen waarmee u rekening moet houden bij het omgaan met bitcoin als valuta. Bitcoin als valuta is grotendeels onstabiel; in de loop van 2017 is de prijs gestegen van ongeveer $ 1.000 tot meer dan $ 19.000; terwijl bitcoin-enthousiastelingen zich verbazen over deze groei, zou het een catastrofe zijn als de hoofdvaluta met hetzelfde bedrag in waarde zou dalen.11 Bovendien kunnen bitcoin-mijnwerkers een overweldigend bedrag aan valuta genereren. Met een steeds groter wordend aantal bitcoins zouden deze miners uiteindelijk een meerderheid kunnen beheersen en een kartel kunnen vormen, waarmee ze het gedecentraliseerde doel van de munteenheid verslaan.12 Bitcoin als hoofdmunt zou ook tot aanzienlijke problemen kunnen leiden als ze verloren zouden gaan, aangezien het onmogelijk kan zijn om ze te herstellen zodra dit is gebeurd. Het meest beruchte voorbeeld is van een man die vijf jaar geleden een harde schijf met 1400 bitcoins weggooide, zich niet bewust van de enorme waarde die ze uiteindelijk zouden gaan bevatten.13

Bitcoin-prijs

Voorstanders van de cryptocurrency en ijverige libertariërs zien deze potentiële wegversperringen echter niet als een belemmering voor hun uiteindelijke doelen. Voorstanders van bitcoin beweren dat naarmate de cryptocurrency grip en acceptatie door het publiek blijft krijgen, de prijs uiteindelijk gelijk zal worden. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat een groep mijnwerkers ooit zo’n enorme rijkdom zal vergaren dat ze de macht zouden hebben om de markten in hun eentje te beïnvloeden; de persoon die het dichtst bij een gecentraliseerde controle staat, is de maker van bitcoin, Satoshi Nakamoto, en zijn afwezigheid bij de gemeenschap als geheel beperkt de mogelijkheid dat hij of zij een machtsmanoeuvre uitvoert.14 Ten slotte zouden libertariërs beweren dat het de verantwoordelijkheid is van het individu om ervoor te zorgen dat zijn of haar bitcoins in de toekomst veilig worden opgeslagen en gemakkelijk toegankelijk zijn. De overgrote meerderheid van de libertariërs erkennen immers persoonlijke verantwoordelijkheid als een centrale morele en politieke waarde van de individualistische politieke filosofie.

Gevolgtrekking

Het libertarisme kan niet langer als een marginale beweging worden beschouwd. Machtige figuren als Ron Paul, Rand Paul en Gary Johnson hebben de rechten van het individu in de 21e eeuw verdedigd en zijn profiel in de ogen van het Amerikaanse publiek moedig verhoogd. Hoewel het nut van libertaire stemmen in de crypto-gemeenschap ter discussie kan staan, zullen ze zich aangetrokken blijven voelen tot de digitale valuta. Bitcoin, met zijn vrijheid van enige centrale autoriteit en zijn gedecentraliseerde karakter, komt zeker mee voor de rit.

Referenties

 1. https://plato.stanford.edu/entries/libertarianism/#Con
 2. http://www.pewresearch.org/fact-tank/2014/08/25/in-search-of-libertarians/
 3. https://pando.com/2013/04/17/why-libertarians-and-gold-hoarders-love-bitcoins/
 4. https://www.theatlantic.com/technology/archive/2017/05/blockchain-of-command/528543/
 5. https://www.coindesk.com/live-free-or-mine-how-libertarians-fell-in-love-with-bitcoin/
 6. https://www.coindesk.com/live-free-or-mine-how-libertarians-fell-in-love-with-bitcoin/
 7. https://bitcoinmagazine.com/articles/interview-roger-ver-his-plans-start-new-libertarian-country/
 8. http://www.trustnodes.com/2017/09/21/bitcoin-millionaires-announce-plans-form-libertarian-country
 9. https://cointelegraph.com/news/libertarians-bitcoins-biggest-threat
 10. https://cointelegraph.com/news/libertarians-bitcoins-biggest-threat
 11. https://www.investing.com/currencies/btc-usd-historical-data?cid=53082
 12. http://www.businessinsider.com/researchers-say-bitcoin-is-broken-and-could-collapse-2013-11
 13. http://www.businessinsider.com/i-threw-away-48-million-in-bitcoin-2017-5
 14. http://mashable.com/2017/12/12/bitcoin-satoshi-trillionaire/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me