Den mystiska historien om Bytecoin: Anonyma grundare och en skuggig premin

Den mystiska historien om Bytecoin

Bytecoin har en lämpligt sordid historia för en kryptovaluta som är stolt över integritet och anonyma transaktioner. Det började livet 2012 – inte 2014, som utvecklarna ursprungligen och bedrägligt hävdade – som den första kryptovalutan baserat på det nu allestädes närvarande applikationslagret CryptoNote. Helt oberoende av den liknande namngivna Bitcoin, syftade Bytecoin till att återställa kryptovaluta till sina kryptiska rötter och ge användarna en verkligt anonym peer-to-peer-valuta..

Numera finns Bytecoin på de flesta större börser. Men förhistorien till detta proto-sekretessmynt innehåller ett mikrokosmos från industrin som helhet. Därför kan det ge ledtrådar om hur kryptovalutan kommer att ta i framtiden.

Den mystiska historien om Bytecoin

Förhistorien av Bytecoin

För att prata om Bytecoins ursprung måste vi först prata om ursprunget till dess mycket mer kända och rika kusin, Bitcoin. I vitboken författad av den fortfarande okända enheten Satoshi Nakamoto 2008 är Bitcoin utformat som ett populistiskt alternativ till det traditionella systemet att använda betrodda tredje parter, som banker, för att flytta pengar från person till person. Faktum är att den här nya Bitcoin utformades för att vara ett rent peer-to-peer-system, som undviker betrodda tredje parter för regler skrivna direkt i koden. I teorin, åtminstone, kunde Bitcoin överföras ganska anonymt från en person till en annan, med bara blockchain och de involverade personerna som visste om det.

Detta framkallar bilder av cypherpunks som handlar med revolutionära hemligheter och bygger neo-hippiekommuner, sammanlänkade av kärlek och fred och många, många ledningar.

Verkligheten var ganska annorlunda. Bitcoins ursprungliga enorma användningsfall var den valuta som valts för Silk Road online-svarta marknaden. Här kan Bitcoin handlas anonymt – åtminstone i teorin – för droger, vapen och andra olagliga priser.

Det ultimata misslyckandet av Silk Road (och dess efterträdare) och den amerikanska regeringens konfiskering av miljontals dollar i Bitcoin avslöjade att den påstådda spårbara Bitcoin trots allt inte var så spårbar. Med lite slumring var det möjligt att länka Bitcoin-adresser och betalningar till online-identiteter. Dessa online-identiteter kan sedan kopplas till de verkliga folken bakom skärmen, vilket kan leda till arresteringar och konfiskationer.

Ange CryptoNote

CryptoNote var ett försök att ta itu med dessa sekretessmynt inom Bitcoin. 2013 Vitbok om CryptoNote uttryckligen jämförde sig med Bitcoin och presenterade sig som det integritetsskyddande alternativet på grund av dess användning av flera signaturer istället för Bitcoins enklare huvudbokssystem.

Under betydande mängder komplicerad kodning beror problemet på Bitcoins länkbara adresser. CryptoNote löser detta problem direkt.

”Klassiska Bitcoin-adresser, när de väl publiceras, blir entydiga identifierare för inkommande betalningar, länkar dem och knyter till mottagarens pseudonymer. Om någon vill få en ‘obundet’ transaktion, ska han förmedla sin adress till avsändaren via en privat kanal. Om han vill ta emot olika transaktioner som inte kan bevisas tillhöra samma ägare ska han generera alla olika adresser och aldrig publicera dem i sin egen pseudonym, ”

CryptoNote-utvecklarna förklarade.

”Vi föreslår en lösning som gör det möjligt för en användare att publicera en enda adress och ta emot ovillkorliga, länkbara betalningar. Målet för varje CryptoNote-utgång (som standard) är en offentlig nyckel, härledd från mottagarens adress och avsändarens slumpmässiga data. Den största fördelen mot Bitcoin är att varje destinationsnyckel är unik som standard (såvida inte avsändaren använder samma data för var och en av sina transaktioner till samma mottagare). Därför finns det inget sådant problem som “adressåteranvändning” enligt design, och ingen observatör kan avgöra om några transaktioner har skickats till en specifik adress eller länkar två adresser tillsammans. “

Födelsen av Bytecoin

Bytecoin var den första kryptovalutan som antog CryptoNote-standarden och omedelbart presenterade sig som Bitcoin-alternativet för privatlivet.

Tidig Bytecoin-utvecklare Harry Ullman berättade CCN i en intervju – genomförs via e-post, naturligtvis för att bevara hans integritet – att Bitcoins algoritm justerades med CryptoNote som bas för att skapa CryptoNight. Det slutgiltiga målet var helt länkbara transaktioner.

”[Bitcoins] blockchain är en storbok öppen för alla, vilket gör alla betalningar spårbara och länkbara,” sa Ullman. ”Vi anser dock att ekonomisk integritet är en viktig funktion i elektroniska kontanter. Din transaktionshistorik bör inte vara tillgänglig för tredje part, oavsett om det är myndigheter eller marknadsförare. För att ta itu med detta har Bytecoin gjort sofistikerade justeringar av den ursprungliga kryptovalutadesignen. Vi var först med att introducera både ringsignatur och engångs privata nycklar. ”

Den verkliga födelsen av Bytecoin

Här blir saker klibbiga. Det finns oenighet i sekretessmyntsamhället om exakt när Bytecoin skapades och av vem och vad utvecklarnas slutmål var. Detta kompliceras av själva naturen hos Bytecoin som ett sekretessfokuserat mynt.

Under 2014 Reddit tråd, Skaparen av rivaliserande sekretessmynt Monero, Riccardo Spagni, med hjälp av handtaget fluffyponyza skisserade höjdpunkterna i debatten hittills.

Bytecoin-blockkedjan började påstås 2012, under vilken tid mer än 80 procent av myntet var förminerade – 151 miljarder av 184 miljarder möjliga mynt.

Hur är detta möjligt med tanke på att CryptoNote-vitboken först publicerades i oktober 2013?

Bytecoin Reddit-tråd

Det finns flera möjligheter …

Bytecoin blockchain kunde ha förfalskats, eller CryptoNote-utvecklarna kunde ha bildat Bytecoin i hemlighet, förminerade det och sedan släppt open source-teknologin till resten av världen med en rejäl start 2014.

“Blockchain var inte observerbar offentligt eller observerades under de två åren”, skrev fluffyponyza. “Vi har ingen anledning att tro att det är sant, och även om det var sant betyder det fortfarande att ~ 151 miljarder av de 184 miljarder BCN (82%) bryts innan det offentliggjordes.”

Utvecklaren tillade att det finns fler frågor kring vem som exakt skrev vad, när och varför.

”Hade BCN-nätverket startat i november (2013) skulle ingen ifrågasätta det. Det står snarare av alla skäl förstås att individen (erna) bakom CryptoNote whitepaper antingen skrev den ursprungliga koden och gav den till Bytecoin-utvecklaren (-erna) som sedan sprang med detta, förfalskade en blockchain (trivial) och släppte den offentligt i mars efter att blockchain-förfalskning var klar, ”

sa fluffyponyza.

”BCN-gruvkoden skickades medvetet förlamad, förmodligen som ett sätt att få den förfalskade blockchain att verka legitim. Inte bara konstigt eller skrivet av en kryptograf som inte vet hur man optimerar, utan medvetet förlamad för långsam gruvdrift … Brydde ingen sig om att optimera hashing-koden på två år, inte ens för att förbättra den tid det tar att ladda ner och verifiera en blockchain från grunden? Det tycker jag är osannolikt. ”

Bytecoin, idag och imorgon

Från och med februari 2019 bär Bytecoin ett pris per mynt på 0,000586 dollar med ett totalt marknadsvärde på drygt 107 miljoner dollar. Dess mest kända konkurrent, Monero, är till ett pris av 43,74 dollar med ett marknadsvärde på nästan 733 miljoner dollar.

Detta berättar en historia, och det handlar förvånansvärt inte om Bytecoins något skuggiga förflutna eller Moneros senaste dominans. Den beskriver en marknad där mynt som syftar till att överföra pengar anonymt kommandot belopp uppmätta i miljoner och till och med miljarder dollar. Om kontroversen kring Bytecoin är förtjänad är fortfarande en öppen fråga. Det är dock tydligt att sekretessmynt har tagit fram en betydande nisch i kryptovärlden, och deras inflytande kommer bara att fortsätta växa.

Referenser

  1. Bitcoin: Ett elektroniskt kontantsystem för peer-to-peer, Bitcoin.org
  2. https://www.coindesk.com/bitcoin-milestones-silk-road-goes-dark-bitcoin-survives-its-biggest-markets-demise/
  3. https://cryptonote.org/whitepaper.pdf
  4. https://www.ccn.com/interview-harry-ullman-bytecoin/
  5. https://np.reddit.com/r/Monero/comments/26we1g/why_monero_and_not_bytecoin/
  6. https://coinmarketcap.com/currency/bytecoin-bcn/
  7. https://coinmarketcap.com/currency/monero/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me