Nybörjarguide till Ethereum vs. Ethereum Classic: Vad är skillnaden?

Ethereum vs. Ethereum Classic

Det har skett en titanisk explosion av nya investerare, och därmed nya pengar, i kryptovalutautrymmet bara de senaste dagarna. Det faktum att bitcoinpriset bara steg upp till $ 19.000 USD för ett splittrat ögonblick innan en rimlig återgång till ~ $ 16.000 $ visar bara att FOMO (“rädsla för att missa”) är på.

Och vad är det första nya investerare gör i utrymmet efter att ha köpt BTC? Tja, de tittar runt på de andra intressanta kryptovalutorna som finns tillgängliga.

Och eftersom Ethereum (ETH) för närvarande är det näst mest dominerande kryptoprojektet per börsvärde efter Bitcoin, är det den vanligaste tillflyktsorten för nya migranter till ekosystemet som letar efter en intressant möjlighet att lära sig mer om.

En vanlig svårighet för nykomlingar till Ethereum, dock? Göra skillnaden mellan Ethereum och Ethereum Classic.

Ethereum vs. Ethereum Classic

Och för att vara säker är det en giltig förvirring att ha för nybörjare i rymden. Så för att få dig snabbare på ETH vs. ETC och på det sätt som delningen spelade ut, har vi en snabb kryptohistoriklektion för dig.

Ethereums födelse

Enligt Wikipedia: s utmärkta beskrivning är Ethereum en ”öppen källkod, offentlig, blockchain-baserad distribuerad datorplattform med smart kontrakt (skript) -funktionalitet.”

Efter ett fantastiskt team konsoliderat kring Ethereum-skaparen Vitalik Buterin lanserades ETH-blockkedjan först 2015.

Ethereum, eller Ethereum Virtual Machine, byggdes som ett decentraliserat datornät ovanpå vilket programutvecklare kunde programmera vilken plattform eller dapp som helst (decentraliserad app). Detta nätverk drivs av eter eller ETH som handlare ofta kallar den nuvarande nummer två kryptovalutan. I denna bemärkelse är eter mycket likt “programmerbara pengar”.

Ethereum är född

Och ETH är alltså lite som “digital olja” för Bitcoins “digitala guld”, eftersom eter är det bränsle som driver Ethereum-nätverkets imponerande smarta kontraktfunktioner.

Projektets ursprung gick förvånansvärt bra. Vad som kom nästa … inte så mycket.

DAO: s födelse

”DAO” står för decentraliserad autonom organisation. Ethereum gör DAOs möjligt i allmänhet (tänk på dem som självstyrande samhällen som har kommit överens om principer), men DAO det som var kärnan i Ethereums tidigaste katastrof har blivit lite av ett substantiv.

Faktum är att folk nu bara hänvisar till händelsen som “The DAO Hack.” Och medan DAOs kommer att fortsätta att tillhandahålla förvånansvärt fördelaktiga tjänster för mänskligheten, var denna tidiga DAO orsaken till mycket hjärtskärning i det fortfarande mogna kryptorummet.

Så här började allt.

En DAO bildades av investerare i samhället som en sorts decentraliserad investeringsfond. Människor från samhället kunde sätta sin ETH i DAO: s smarta kontrakt, och dessa medel skulle hållas och användas säkert för projekt av intresse för berörda intressenter.

Fonden växte i popularitet och användarna bidrog i massor från och med våren 2016. Innan hacket gick ned hade 11 000 användare gått med på DAO, och deras kollektiva fond var värd över 150 miljoner USD när det var som mest.

Och sedan hände det.

Inside the DAO Hack: An Early Catasrophe

När olika programmeringsfel började markeras i DAO-koden under sommaren 2016, hackaren slog till. Den 17 juni utnyttjade den ännu icke avslöjade hackaren de befintliga bristerna och kunde samla över 3,6 miljoner ETH av de 11,5 miljoner som fanns i fonden.

Hacker

I “zooma ut”, som det var, var attackens omfattning verkligen förödande. Hackaren kunde kompromissa med över 14 procent av all eter som fanns vid den tidpunkten. När tragedins natur sjönk in undrade vissa om Ethereum-projektet i sig komprometterades och priset sjönk som ett resultat.

Eth Price faller

Så Vitalik Buterin och resten av Ethereum-teamet träffades och gick omedelbart in i krisläge och försökte bestämma vad som var den bästa kursen framåt för alla.

Hard Fork ansågs nödvändig vid omtvistad debatt

Den eventuella föreslagna lösningen? En hård gaffel.

Om du inte känner till vad en “hård gaffel” är, tänk bara på det som en blockchain som delas i två.

När det gäller DAO-hårdgaffeln var tanken att göra angriparens Ethereum-kedja värdelös och övergiven medan resten av samhället flyttade till den nya kedjan. Fördelarna med detta tillvägagångssätt var att offren för hacket skulle få motsvarande mängd ETH (ja, tekniskt sett DAO-tokens) som de ursprungligen hade lagt in i DAO.

Nackdelen? Tanken på en hård gaffel när “kod är lag” var upprörande för vissa i samhället. Följaktligen splittrades fraktionen som inte var överens med gaffeln och blev stöd för den gamla, nyligen kallade ”Ethereum Classic”Kedja.

Ethereum Classic

Så låt oss bryta ner det en gång till för att vara tydliga.

Vitalik Buterin och resten av samhället migrerade över till den nya, opåverkade ETH-kedjan efter DAO-hacket. Fraktionen som inte var överens bestämde sig för att hänga på den gamla kedjan, som de sedan har benämnt “Ethereum Classic”, eller ETC.

Så när du hör folk prata om “Ethereum” i nyheterna och på sociala medier är det ungefär 99 procents chans att de pratar om den nya och nu klart dominerande renade kedjan. De flesta i rymden är riktigt bra med att ange “ETC” om de pratar om den “klassiska” kedjan.

Så vad sägs om DAOs själva

DAO: s tillstånd är … starkt.

Naturligtvis har mycket förändrats mellan nu och DAO-hacket. De allvarliga brister som ursprungligen utnyttjades åtgärdades och det finns för närvarande inget att oroa sig för.

Strukturen för decentraliserade autonoma organisationer kommer fortfarande utan tvekan att bli revolutionerande för det mänskliga samhället, och särskilt för politiken, eftersom DAO är de första statslösa strukturerna som kan optimera mänskliga interaktioner på många olika sätt.

Verkligen, som TechCrunch noterade förra året markerar DAO: er ”ett paradigmskifte i själva idén om ekonomisk organisation.” Så även i politisk och administrativ organisation. På den här fronten finns det mycket att glädja sig framåt.

Splitens politik är fortfarande känslig

Klyftan mellan Ethereum och Ethereum Classic är fortfarande mycket omtvistad för många. Problemen som spelades återuppstod under Parity-plånbokshacket för några veckor sedan, förutom den här gången involverade Parity-hacket kodfel i själva Parity-plånboken. När murren växte om vad som skulle hända härnäst var Ethereum Foundation själv orubblig att en hård gaffel inte låg på bordet.

Utan tvekan har stiftelsen ingen önskan att släpas igenom en sådan politisk eldstorm igen. ETH vs ETC hård gaffel var ungefär som deras ett “Get Out of Jail Free” -kort.

Så kommer Ethereum Classic någonsin att uppgå till någonting? Det är svårt att säga just nu. Ethereum är en revolutionerande teknik, och i den meningen har Ethereum Classic fortfarande revolutionerande kapacitet i förlängning.

Frågan till hands är en fråga om redundans. Om Ethereum är revolutionerande och alla använder det över ETC, kommer den “klassiska” kedjan att dö av helt över tiden?

Kanske kanske inte. Ingen vet med säkerhet hur allt kommer att spela ut. ETC kan förbli vid liv som en nyhet eller gimmick under de kommande åren, men det tar inget mindre än ett mirakel för att det någonsin kommer att toppa ETH. Det är så osannolikt att du rättvis kan säga vid den här tiden: kommer inte att hända.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me