Obelisk skulle kunna göra ASIC: er med öppen källkod, Universal ASIC att följa?

Obelisk

Hotet om gruvcentralisering är ett vanligt ämne. Men vad är lösningen? Hittills har de flesta svar varit antingen att byta till proof-of-stake, eller regelbundet ändra algoritmer för att motstå ASIC-utveckling. Vissa har till och med sagt att ASIC-motstånd är meningslöst (Trek-referens avsedd), eller att frågan borde ordna sig över tiden. Men en ASIC-tillverkare, Obelisk, vill ta saker i en helt annan riktning.

Deras plan är att erbjuda en tjänst för att designa och skapa en anpassad algoritm och börja tillverka ASIC-hårdvara för ett mynt innan det lanseras eller uppdateras och sedan släppa specifikationerna för att bygga enheterna fritt så att andra företag kan göra dem också. Kommer detta att leda till en universell ASIC-enhet?

Obelisk

Kan inte slå dem, gå med dem?

Ett antal högt profilerade medlemmar i kryptovalutamiljön som författaren Andreas Antonopoulos och Anthony Lusardi från ETC Cooperative har kommit fram och uttalat att ASIC-motstånd är antingen en värdelös eller skadlig strävan. Enligt deras uppfattning är ASIC-gruvarbetare till sin natur bättre på att säkra ett nätverk och ger ett antal fördelar för blockkedjorna de bryts på.

Låt oss för argumentets skull anta att deras påståenden är korrekta. Låt oss säga att det är en dålig idé att försöka bekämpa ASIC. Så hur kan en kryptovaluta dra nytta av fördelarna med ASIC-gruvdrift men fortfarande inte drabbas av nackdelarna med centralisering och leverantörsmonopol?

Gruvproblem

Läs också: Problemen med Cryptocurrency Mining: Energianvändning & Centralisering

Det är här som Obelisk launchpad-program skulle kunna erbjuda ett (dyrt) alternativ. Tjänsten, som klockas in på “cirka 10 miljoner dollar”, inkluderar design och utveckling av en ny proof-of-work-algoritm som är utformad för att vara motståndskraftig mot 51% attacker samt design och tillverkning av ASIC-hårdvara för den nya algoritmen.

Så hur skulle detta vara en spelväxlare? Svaret är att när den första körningen av enheter släpps kommer Obelisk att offentliggöra designspecifikationerna för enheten. Detta kommer att innebära att alla tillverkare, inklusive sådana som kanske aldrig har handlat med kryptovaluta tidigare, kommer att ha full tillgång till det som normalt är en mycket skyddad och hemlig uppsättning scheman.

Endless Supply Chain Problems a Thing of the Past?

En av de största problemen som ASIC-gruvarbetare står inför idag är den kroniska bristen på nya enheter.

När en ny enhet tillkännages och säljs i förförsäljning kommer den oundvikligen helt att säljas ut på vanligtvis mindre än en timme. Då får de som har turen att komma på förbeställningslistan först sina enheter 3 till 6 månader senare. Detta resulterar i en massivt uppblåst sekundärmarknad där giriga opportunister köper så många enheter som möjligt och sedan säljer dem till trippel eller fyrdubbel pris.

Detta är dock endast på detaljhandeln. Stora, rika köpare kan nästan säkert göra förbeställningar direkt från tillverkaren utanför systemet. Detta ger dem en otvivelaktigt orättvis fördel mot mindre konkurrenter som kanske bara vill köra en handfull maskiner i deras källare eller garage.

Det är här Obelisk idé blir riktigt övertygande.

Om det de säger är sant och planerna släpps offentligt, kan kort efter den första körningen av enheter potentiellt dussintals tillverkare eller fler börja producera enheten själva. Detta skulle leda till inte bara ett ökat utbud av enheter utan också en viss konkurrens både om pris och kvalitet bland flera tillverkare – något som absolut skulle gynna köpare både stora och små.

Kommer någon att använda tjänsten?

Den stora frågan nu är om någon tar upp Obelisk på sitt erbjudande.

Som nämnts ovan är priset för tjänsten hela 10 miljoner dollar. I början av ICO: erna tog projekt enkelt in hundra miljoner dollar. Att släppa 10 miljoner dollar på anpassad ASIC-maskinvara för att undvika 51% attacker eller centralisering kunde ha varit ett enkelt beslut. Idag misslyckas dock de flesta ICO: er med 1 miljon dollar, mycket mindre 10 miljoner dollar, det minsta för att ens börja denna process.

Anledningen till att Obelisk laddar så mycket är troligt på grund av den kritiska komponenten att de kommer att ge ut designen för sina enheter och därmed inte kommer att kunna dra nytta av dem exklusivt. Ett företag som Bitmain, å andra sidan, skulle få exklusiva tillverkningsrättigheter för sina egna mönster för evigt. Detta ger dem en oändlig grad av kontroll för att bibehålla sin egen marknad efter eget tycke. Detta är förståeligt, men 10 miljoner dollar verkar överdrivna för den tillfälliga observatören.

För att göra det värre skulle projekt som skulle kunna dra mest nytta av denna typ av tjänst, till exempel mindre bevis på arbetsmynt som står inför ett stort hot om en 51% -attack, nästan inte ha råd med den här tjänsten.

Bana vägen till en Universal ASIC-standard?

Om någon tar upp Obelisk för att skapa en ny proof-of-work-algoritm och ASIC-design med öppen källkod, kan små projekt välja att helt enkelt gaffla in sig i open source-proof-of-work-algoritmen från Obelisk och dra nytta av potentialen bred tillgänglighet av de nya ASIC-enheterna.

Låt oss till exempel säga att Obelisk skapar en gruvalgoritm som heter “ObHash” och en gruvarbetare som heter “ObMiner1”. Tänk dig att om de flesta varje lätta bevis på arbetsmynt alla bytte till en standardiserad ObHash-algoritm som använde den öppna källkoden för ObMiner1 ASIC som tillverkades av många olika konkurrenter och till många olika prispunkter. Kanske skulle det finnas en Bitmain ObMiner1, en Halong ObMiner1, en GMO ObMiner1 och så vidare.

Denna typ av resultat kan lösa många problem. Plötsligt kan många projekt skyddas genom att dela en liknande algoritm och standardiserad gruvhårdvara. Men det är svårt att säga om det någonsin skulle vara verklighet. Det är också svårt att säga vilken typ av oförutsedda tekniska problem eller hot denna typ av arrangemang kan orsaka.

Den andra stora frågan skulle vara – vem skulle betala Obelisk $ 10 miljoner för att göra det i första hand?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me