Cryptoprofielen: Warren Buffett, het ‘Orakel van Omaha’, voorspelt het vroegtijdige einde van Bitcoin

Warren Buffett Profiel

Als Warren Buffett over geld praat, hebben mensen de neiging om te luisteren. De referenties van de 87-jarige zijn in goede staat. Het “Orakel van Omaha” is sinds 1970 voorzitter en grootste aandeelhouder van de multinationale holding Berkshire Hathaway. Hij is bijna $ 83 miljard waard, waarmee hij sinds februari 2018 de op twee na rijkste mens ter wereld is. Hij is zelden buiten van de top vijf. Hij was in 2008 kort ‘s werelds rijkste man, hij haalde het jaar daarop in en werd vervolgens ingehaald door Microsoft-oprichter Bill Gates..

Toch heeft Buffett aanzienlijke kritiek geuit vanwege zijn pooh-poohing van Bitcoin. In niet mis te verstane bewoordingen heeft de miljardair-tovenaarinvesteerder Bitcoin een oplichterij genoemd en het roemloze einde ervan voorspeld. Alleen de tijd zal uitwijzen of de voorspellingen van het Oracle correct zijn, of – zoals sommige critici beweren – hij is gewoon een beetje zuur dat hij Bitcoin niet zag aankomen.

Warren Buffett Profiel

Vroege leven en carrière

Warren Buffett komt uit Omaha, Nebraska, en Omaha herbergt nog steeds het hoofdkantoor van Berkshire Hathaway. Buffett, de zoon van een congreslid, begon zijn zakelijke carrière vroeg. Naar verluidt was een van zijn eerste zakelijke ondernemingen het kopen van six-packs frisdrank in de diverse winkel van zijn grootvader en het verkopen van de flessen voor vijf cent per stuk – hem een ​​nikkel winst opleveren voor elke gekochte sixpack.

Hij kocht zijn eerste waardepapier toen hij 11 jaar oud was – drie aandelen CitiesService Preferred voor $ 38 per aandeel. Hij verkocht de aandelen voor $ 40 per aandeel en ontdekte toen tot zijn verbazing dat ze binnenkort $ 200 per aandeel zouden kosten. Dit was naar verluidt de vormende gebeurtenis van zijn belangrijkste investeringsstrategie, samengevat in zijn inmiddels beroemde quote: “De aandelenmarkt is een middel om geld over te dragen van de ongeduldige naar de patiënt.”

Buffett volgde een opleiding aan verschillende universiteiten voordat hij bij Columbia University terechtkwam en na 1929 Crash-investeerder Ben Graham ontmoette. Graham zou worden Buffett’s mentor in de komende jaren, hoewel hun beleggingsfilosofieën in schril contrast stonden met elkaar. Graham, een overlevende van de Grote Depressie, concentreerde zich op bedrijven die weinig tot geen risico droegen. Buffett probeerde de innerlijke werking van een bedrijf volledig te begrijpen en maakte zijn risicobeoordeling op basis van het potentieel van het bedrijf. Uiteindelijk liquideerde Buffett de omvangrijke portefeuille die hij had opgebouwd, waarbij hij slechts een paar symbolische holdings overhield, waaronder de zaden van Berkshire Hathaway..

Jonge Warren Buffett

Een jonge Warren Buffet, afbeelding uit YouTube

Vandaag Berkshire Hathaway ronduit bezit een hoop bekende bedrijfsnamen, waaronder: Dairy Queen, Fruit of the Loom, GEICO, BNSF Railway en Pampered Chef. Het bezit ook aanzienlijke delen van de Kraft Heinz Company, American Express, Wells Fargo, Coca-Cola, Apple en Bank of America.

Buffett is lange tijd een hoofdbestanddeel van het Witte Huis geweest, meest recentelijk een ontmoeting met president Barack Obama voor economische begeleiding en ondersteuning van het mislukte bod van Hillary Clinton op het kantoor.

Buffett op Bitcoin

Buffett is nooit een groot voorstander van Bitcoin geweest. Begin 2018 herhaalde hij zijn afkeer van cryptocurrency-investeerders in verschillende spraakmakende interviews met grote nieuwsuitzendingen..

Voor Buffett vertegenwoordigen cryptocurrencies meer een gok dan een gezonde investering. Hij is zelfs zover gegaan om Bitcoin te bellen “waarschijnlijk rattengif in het kwadraat “ in een aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway.

Warren Buffett op Bitcoin

Warren Buffett, praat met Bitcoin CNBC

Bovendien, zei hij, is het waarschijnlijk dat cryptocurrency zal eindigen met een knal in plaats van een sisser.

“In termen van cryptocurrencies kan ik in het algemeen met bijna zekerheid zeggen dat ze tot een slecht einde zullen komen”, vertelde Buffett aan CNBC. “Als ik voor elk van de cryptocurrencies een premie van vijf jaar zou kunnen kopen, zou ik dat graag doen, maar ik zou nooit een cent waard zijn.”

Deze voorspellingen hebben veel woede uit de cryptocurrency-gemeenschap getrokken. Er zijn twee belangrijke contrapunten naar voren gebracht ten aanzien van Buffett’s kijk op de situatie. De eerste is dat Buffett gewoon een financiële goeroe is uit een ander tijdperk, en dat zijn kennis van Bitcoin ernstig beperkt is. De tweede is dat Buffett cryptocurrencies perfect begrijpt. Hij begrijpt ze zelfs zo goed dat hij zich realiseert dat ze een bedreiging vormen voor zijn participaties op verschillende traditionele bankplatforms..

Oud geld versus nieuw

Durfkapitalist Fred Wilson en Balaji Srinivasan, de chief technology officer van de populaire Amerikaanse fiat-to-crypto-exchange Coinbase, spraken de opmerkingen van Buffett op de Consensus 2018 evenement in New York City.

“Als ik het‘ rattengif ’noem, suggereert dit dat ze niet de tijd hebben genomen om echt te begrijpen wat er hier aan de hand is,” zei Wilson in een interview op het podium met de Wall Street Journal. “Als je het allemaal ziet als een nieuwe activaklasse en iets nieuws dat je kunt verhandelen, dan denk ik dat je tot die conclusie zult komen. Maar als je echt begrijpt dat dit een fundamentele innovatie is in fundamentele technologie voor internet die een heleboel nieuwe functionaliteit biedt die voorheen niet bestond, dan is wat ik zie als de LAMP-stack (toolkit voor webontwikkeling) of zoiets . Dit is een geheel nieuwe stapel waar we nieuwe applicaties bovenop gaan bouwen, en de tokens zijn slechts de brandstof die die stapel doet oplichten. “

Srinivasan voegde eraan toe dat Buffett misschien wel een van de meest spraakmakende tegenstanders van cryptocurrency is, maar zijn mening is verre van monolithisch. De leiders van het IMF en Goldman Sachs zijn beide optimistisch over Bitcoin op de lange termijn, en Goldman Sachs heeft stappen ondernomen om zijn eigen cryptocurrency-uitwisseling te openen..

Andere marktwaarnemers hebben gewezen op aanvullende opmerkingen van Buffett als bewijs dat hij cryptocurrencies gewoon niet genoeg ‘krijgt’ om een ​​geloofwaardige investeringsopvatting over hen te hebben..

“We hebben er geen, we hebben geen tekort, we zullen er nooit een positie in hebben”, zei Buffett. ‘Ik krijg genoeg problemen met de dingen waarvan ik denk dat ik er iets van weet. Waarom zou ik in vredesnaam een ​​long- of shortpositie innemen in iets dat ik niet weet? “

Een opkomende bedreiging

Tenminste wat marktkijkers geloven dat Buffett’s opmerkingen voornamelijk voor de show zijn. De man heeft een opmerkelijke voorkennis getoond van een legendarische beleggingscarrière, en hoewel hij in het verleden terughoudend was om nieuwe technologieën te omarmen, is hij er altijd in geslaagd zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, stellen ze.

Deze zijn veel waarschijnlijker waarnemers zeggen, dat Buffett crypto goed genoeg begrijpt om te weten dat het een uitdaging vormt voor traditionele financiële instellingen, die Berkshire Hathaway ondersteunen via zijn belangen in Bank of America, Wells Fargo, American Express en anderen.

Banken versus Bitcoin

Banken versus cryptocurrency, afbeelding van Hoe veel

De totale marktkapitalisatie van Ethereum is qua omvang vergelijkbaar met die van JP Morgan Stanley, terwijl de marktkapitalisatie van Bitcoin ongeveer gelijk is aan die van Bank of China. Een groot deel van de ijver tegen cryptocurrency wordt gevoed door de zeer reële angst dat cryptocurrencies het marktaandeel van banken zullen opeten en hun zeer winstgevende positie als tussenpersoon zullen elimineren – een doel dat ronduit werd vermeld in Bitcoin-maker Satoshi Nakamoto’s Bitcoin-papier.

“Wat nodig is, is een elektronisch betalingssysteem dat is gebaseerd op cryptografisch bewijs in plaats van vertrouwen, waardoor twee partijen die bereid zijn rechtstreeks met elkaar kunnen handelen zonder de noodzaak van een vertrouwde derde partij”, schreef Nakamoto. “Transacties die rekenkundig onpraktisch zijn om terug te draaien, zouden verkopers beschermen tegen fraude, en routinematige escrow-mechanismen zouden gemakkelijk kunnen worden geïmplementeerd om kopers te beschermen.”

Buffett: relevant of roestig?

Het zal tijdens Buffett’s leven waarschijnlijk niet duidelijk zijn of cryptocurrency een langdurige hausse of mislukking is. Sommige crypto-roadmaps strekken zich decennia lang uit en Buffett is al ruim voor de Tweede Wereldoorlog actief. Zijn woorden en invloed in de traditionele banksector zullen echter waarschijnlijk veel langer blijven hangen dan de zakenman zelf. Het valt nog te bezien of zijn “rattengif in het kwadraat” uiteindelijk zijn nalatenschap zal valideren of dateren.

Referenties

  1. https://www.thebalance.com/warren-buffett-biography-356436
  2. http://www.businessinsider.com/lessons-warren-buffett-learned-from-benjamin-graham-2015-5
  3. http://www.businessinsider.com/facts-about-warren-buffett-2016-12
  4. https://www.cnbc.com/2018/05/05/warren-buffett-says-bitcoin-is-probably-rat-poison-squared.html
  5. https://bitcoinmagazine.com/articles/fred-wilson-explains-why-warren-buffett-doesnt-get-bitcoin/
  6. https://themerkle.com/are-gates-buffet-and-munger-all-threatened-by-bitcoin/
  7. https://howmuch.net/articles/banks-vs-cryptocurrencies
  8. https://bitcoin.org/en/bitcoin-paper
  9. https://www.nasdaq.com/quotes/institutional-portfolio/berkshire-hathaway-inc-54239

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me