Utforska “Black Swan” -frågan kring Ethereum DeFi

En svart svanhändelse är en katastrof som kan eller inte kan hända, men om den gör det har dess exakta väg och tidpunkten för dess förekomst varit nästan omöjlig att förutsäga i förväg.

I kryptoekonomin har svarta svanar i allt högre grad diskuterats runt Ethereum-samhället eftersom projektets decentraliserade finansarena, eller DeFi, har ökat i popularitet under de senaste två åren. Varför?

Eftersom DeFi har vuxit har mängden eter (ETH) låst i dess olika protokoll blivit alltmer betydande, vilket gör dem någonsin attraktiva potentiella prispottar för skadliga aktörer.

Det är också rättvist att säga att det finns en luft av kollektiv försiktighet runt Ethereum eftersom projektet redan har uthärdat en svart svan via 2016-hacket av “The DAO”, som akut sänkt ETH-priset och ledde till Ethereum Classic.

Många intressenter i Ethereum är därför angelägna om att undvika ytterligare katastrofer. Naturligtvis är bekymmer över en ny svart svan ett bevis på Ethereums fortsatta uppgång och framgång. Ändå kommer den framgången att främjas mest effektivt om DeFi-byggare fortsätter att planera – och försvara – mot det värsta.

Låt oss dyka lite djupare för att utforska några av de bredare konsekvenserna kring en potentiell DeFi-svarta svan och ge lite mer perspektiv på vad spöken av sådana händelser betyder för det nya och öppna finansiella systemet som blommar ovanpå Ethereum.

Välj inte på DeFi!

DeFi: s känslighet för svarta svanar är inte unik. Så är också den vanliga banksektorn eller någon bransch lika sårbar, generellt sett. Så det här handlar inte om att välja på Ethereum. Projektet har utvecklats otroligt långt på flera fronter på bara några år och det har mycket mer utrymme att växa med stora motgångar. Det är obestridligt.

Med detta sagt använder dock vissa Ethereum-kritiker bara möjligheten till en DeFi-svan under de kommande åren för att förneka livskraften för Ethereum och DeFi i allmänhet. Det är verkligen en partisanposition.

“Jag tar samtidigt hänsyn till att bedöma fördelarna med ett projekt baserat på Black Swan-händelser – det finns faktiskt få produkter eller företag som inte är mottagliga för någon form av Black Swan,”

Matteo Leibowitz, en begåvad analytiker med The Block, noterade lämpligt förra året.

Och han har helt rätt. Ännu fortfarande är Ethereum-samhället också en som direkt möter utmaningar snarare än att begrava huvudet i sanden, så att säga.

Om det finns potentiella sårbarhetssårbarheter i DeFi vill Ethereums största förespråkare veta och vill arbeta för att göra saker så rätta som möjligt så snabbt som möjligt, även med många avvägningar till hands..

Vad är DeFi? Decentraliserad ekonomiVad är DeFi? Förstå det decentraliserade finanslandskapet

Varför Defi? Eftersom ETH är pengar

Det nyblivna DeFi-samhället blir ett större mål för dåliga skådespelare, för enkelt sagt, ETH är pengar.

Med andra ord, där det finns pengar att tjäna, kommer dåliga skådespelare alltid att spela. Ether är för närvarande den näst största krypton efter börsvärde bakom bitcoin (BTC), så det är ett tillräckligt bra mål för många “svart hatt” -hackare. Dessa agenter skulle hantera vad som helst, till och med conch-skal, om det finns vinst på andra sidan.

Eftersom Ethereum dApps av sin natur är öppen programvara, kan skadliga agenter dessutom undersöka dem och studera dem djupt och på fritiden, som vad som hände med “DAO” -händelsen. Den dynamiken har sina fördelar. 

En annan aspekt att tänka på här, och som jag kort berörde tidigare, är hur DeFi är en växande väg för att “låsa” i stora mängder ETH.

Det finns faktiskt mer än 750 miljoner dollar i värde i DeFi-protokoll, och det något högre 1 miljard dollar-värdet verkar allt annat än oundvikligt på kort sikt.

Detta är inte att säga att varje DeFi dApp har enkla attackvektorer, snarare att de tydligen växer mål värdemässigt.

Vem är målen??

De bästa DeFi-projekten, höger. Återigen är det inte så att dessa projekt i sig är låghängande frukt. Bara att de är de största DeFi-insatserna och nyligen har sett uppgångar av värde och uppmärksamhet. De som reser upp får som sagt fler ögon.

Som sådan inkluderar de troliga målen som saker och ting är projekten Maker, Compound, Synthetix, dYdX och Dharma. Dessa dApps, som tillsammans har mer än 685 miljoner dollar eter låsta i sina protokoll, är säkert önskvärda offer för hackare.

Hur spelar det ut?

Låt oss hypotesera bara för brainstorming att en hackargrupp så småningom hittar en brist i något DeFi-projektets smarta kontraktskod som kan spelas skadligt till nackdel för användare av god tro..

Kanske är projektet en större DeFi-satsning, eller kanske är det ett mindre. Hur som helst, om hackare kan hitta en väg för att tömma en betydande mängd eter från ett populärt smart kontrakt, kan det leda till att en hel del ETH hamnar i en dålig skådespelares (eller skådespelares) plånbok på snabbt sätt.

Om det hände kan angriparen kunna “tvätta” sina pengar för att dölja sina spår genom att tillgripa Ethereums växande integritetslösningar, t.ex. Tornado. Kontanter. En annan ansträngning av akut säljtryck kan vara i ordning då.

Förvänta dig att projekt som Nexus växer

Nexus Mutual är en intressant Ethereum dApp som fungerar som en samhällsägt försäkringsfond.

Även om projektet bara lanserades våren 2019, är det redan välvt till toppen av DeFi-försäkringssektorn som ett första initiativ. En av Nexus tidiga produkter är “Smart Conract Cover”, vilket tillåter användare att “köpa skydd mot ekonomiska förluster orsakade av andras missbruk av ett smart avtal.”

Förvänta dig att Nexus och relaterade användningsfall kommer att växa eftersom spöken av en svart svan fortfarande är ett förebyggande samhällsproblem. 

Nexus ömsesidigtNexus ömsesidigt: Ett folkdrivet alternativ till försäkring

Nischfaktorn 

För att inte vara alarmistisk är det också värt att notera att DeFi fortfarande är relativt liten jämfört med vanlig finansiering. Eftersom så är fallet är poolen av människor som har den kunskap som krävs för att attackera Ethereum-baserad programvara fortfarande relativt liten.

Är försiktighet värt att ha? Självklart. Men är det också tydligt att det inte finns många människor där för närvarande som har nödvändiga färdigheter för att attackera Ethereum dApps? Ja.

Spelar försvar

För de bästa DeFi-projekten är offentliga revisioner normen. Dessa granskningar, som utförs av tredje part som får betalt för att utlösa svagheter, är standarden i Ethereums gemenskap.

För detta ändamål bär de bästa DeFi-projekten ständigt sig själva – och deras kod – till Ethereum-samhället i hopp om att inte bara agera i god tro utan också med tanke på att eliminera eventuella svagheter eller övervakningar som kan ha fått tidigare preliminära säkerhetsåtgärder.. 

Slutsats

Himlen faller inte in för nu. Ethereums DeFi-utrymme är extremt imponerande och värt mycket optimism.

Men en svart svanhändelse kan aldrig uteslutas, och DeFi – med sina tidiga sårbarheter – verkar åtminstone något bördig grund för en stor, dålig händelse. Kanske händer en relaterad katastrof, eller kanske inte på många år. Men vad som än händer, försiktighet är utan tvekan ansvarig.

Om en stor svart svanhändelse drabbar ett DeFi-projekt inom en snar framtid kan det leda till mer negativ uppmärksamhet från globala finansiella tillsynsmyndigheter.

Det ligger i Ethereums intressenter att undvika ekonomiska katastrofer. Ingen kod är ofelbar, så vi vet inte vad som kommer att hända i framtiden. Men det är tydligt att DeFi är en arena där extra omsorg är nyckeln.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me