Miljarder milstolpe uppnåddes: Frågor framåt för Ethereum DeFi

Ethereum DeFi

Ethereum-communityn bröt ut för att fira den 6 februari, när sent på kvällen det totala värdet låst i smarta kontraktsplattformens bästa decentraliserade finansappar passerade $ 1 miljard USD för första gången.

Prestationen markerade en viktig milstolpe för Ethereum, särskilt eftersom ”världsdatorn” fortfarande är blyg för 5 år.

För Ethereum att nu stödja mer än 1 miljard dollar i DeFi-aktivitet är således legitimering, vilket är ett tydligt bevis på att dess unga och utvecklande ekosystem redan producerar verkligt värde och innovation.

Bild via DeFi Pulse

När denna typ av stora milstolpar uppnås är det värt att titta tillbaka för att överväga hur långt saker har kommit.

Omvänt är det också väldigt bra att titta framåt och studera vad som kan komma i horisonten. Hur kan framtiden för DeFi se ut i enlighet därmed? Vad betyder det för oss användare? Nedan följer några nyckelfrågor som DeFi-intressenter kan tappa för att bättre linda huvudet kring vad de kommande månaderna och åren kan ha..

1) Hur kommer DeFi: s 3 bästa att se ut den här gången nästa år?

Just nu är Maker Dominance Rate – andelen värde som är låst i MakerDAO smarta kontrakt jämfört med värdet som är låst i andra DeFi-appar – rätt på 60 procent.

Kan Maker-projektet förlänga sin position 1 på toppen av DeFi-sjökorten för ytterligare ett år? Det verkar troligt.

Enligt tracker-webbplatsen DeFi Pulse, Maker utlåning dApp kommer för närvarande på första plats på DeFi kapitalisering leaderboard med över 600 miljoner dollar värde, mestadels består av ETH, i sina smarta kontrakt.

Klyftan mellan Maker och dess närmaste utmanare, Synthetix och Compound Finance, är inte nära just nu: Synthetix-projektet har för närvarande drygt 140 miljoner dollar i sina kontrakt, medan antalet är 125 miljoner dollar för Compound.

Så även om det verkar som att Compound och Synthetix kan byta plats under det kommande året, potentiellt fram och tillbaka, ser Maker först ut, deras DeFi-inflytande är oöverträffad för tillfället att vara förvaltare för det populära Maker Vaults automatiska utlåningssystemet och DeFis älskling stablecoin, Dai.

Projekt som InstaDApp och Uniswap är kanske mörka hästkandidater för att slå in DeFi: s tre bästa projekt efter storlek, men Maker ser ut som ett lås i toppen åtminstone nästa år eller två.

2) När $ 10 miljarder?

Stora, runda psykologiska siffror får alltid människors uppmärksamhet när det gäller kryptoekonomin. Det är därför som att bryta 1 miljard dollar i DeFi firades, och det är därför som intressenter nu vänder blicken mot nästa glänsande antal, 10 miljarder dollar.

Enkelt uttryckt, att slå 10 miljarder dollar i DeFi kommer att ta ytterligare samhällssteg mot att skapa appar som människor behöver, vill använda och kan utnyttja relativt enkelt. Användarupplevelsefaktorn har verkligen förbättrats runt Ethereums ekosystem de senaste åren, och det är en trend som kommer att fortsätta.

Om fler UX-steg kan göras snabbt och många saker rör sig snabbt i Ethereum, kan 10 miljarder dollar i DeFi vara möjliga inom de närmaste två åren..

Har precis fått en @ Zer0Collateral lån med …. noll säkerhet.

Tecknade ett årslån på 12%.

Bara 1 miljard dollar låst in #DeFi i dag. Är det här som tar oss till 10 miljarder dollar?https://t.co/w64zkAPDTw

– evan.ethereum.eth (@evan_van_ness) 7 februari 2020

3) Den ekonomiska bandbreddsfrågan

Kommer tillväxten av DeFi göra Ethereums inhemska tillgång, eter, mer värdefullt? Det är tanken, enligt vissa analytiker.

Till exempel översteg värdet på stablecoin-överföringar ovanpå Ethereum bara värdet av ETH-överföringar på Ethereum för första gången någonsin. Denna stablecoin-aktivitet, mycket av den centrerad kring DeFi, genererar intresse för och efterfrågan på ETH som gasen som driver transaktioner i Ethereum-nätverket.

“De är en av de största anledningarna till att vara hausse på ETH”, noterade den banklösa författaren Ryan Sean Adams nyligen Ethereums stablecoin-boom. Adams sa senare “ETH är ekonomisk bandbredd för DeFi.” Förslaget? Om DeFi växer växer ETH. 

4) Hur kommer ETH 2.0 in i?

Stor förändring kommer till Ethereum-ekosystemet senare i år när “Serenity” -uppgraderingen startar och konsensusbevis aktiveras i “Ethereum 2.0.”

Tillkomsten av Ethereum-insats kommer sannolikt att få ett nytt inflöde av avkastningssökare som vill dra nytta av Ethereums nya insatsbelöningsmodell. Nya avkastningssökare innebär nya användare och nya användare innebär fler möjliga DeFi-deltagare.

Leta därför efter Ethereum 2.0 för att potentiellt kunna inleda en ny våg av DeFi-adopterare.

5) Kan något annat projekt matcha DeFi?

Det återstår att se, men för närvarande är loppet inte ens nära.

Så kallade Ethereum Killers har hittills inte dödat något, och det finns många nästa generations konkurrenter som kommer snart ™.

Här och nu främjar Ethereum redan appar och nivåer av samhällsengagemang som bara inte matchas av något annat blockchain-projekt, och dess ledning i rat race blir mer fördelaktig för varje dag som går.

Titta på strömmen av tillståndslös, mycket komponerbar byggnad som ständigt äger rum vid kanten av Ethereum för närvarande för att förstå hur svårt det blir för ett annat projekt att komma ikapp med denna takt.

6) Kommer fler DeFi-projekt att släppa poletter?

Vissa intressenter i Ethereum-samhället har förutspått att fler DeFi-projekt som för närvarande inte har inbyggda tokens så småningom kommer att omfamna sina egna token-lanseringar.

Vi såg en rynka på den fronten den här månaden från Dharma-utlåning dApp, vars team just tillkännagav skapandet av “dToken”, en inslagen version av Compounds cTokens som gör att Dharma kan tjäna pengar på sin infrastruktur. Bli inte förvånad om fler projekt överväger liknande modeller framöver.

1 / En fråga vi ofta får på Dharma är “hur tjänar du pengar?”

Idag är vi glada att introducera dToken – infrastruktur som gör att Dharma kan tjäna pengar tillsammans med våra användare och som skapar scenen för spännande funktioner som kommer.https://t.co/It1IcXznNL

– Dharma (@Dharma_HQ) 6 februari 2020

7) Hur man ytterligare decentraliserar?

Den här månaden publicerade Ethereum och DeFi YouTuber Chris en video och ett släkt kalkylblad där han undersökte hur många DeFi-projekt som inte är helt decentraliserade.

Blec fann att endast tre stora DeFi-projekt i huvudsak var decentraliserade, vilket Camila Russo från The Defiant nyligen förklarade:

”Team bakom 10 av 13 projekt som Blec granskade, inklusive Compound, TokenSets, Synthetix och dYdX, har befogenhet att uppgradera sina kontrakt. Endast Uniswap och InstaDApp är helt decentraliserade, medan MakeDAO har ett decentraliserat styrsystem som beslutar om förändringar enligt [Blecs] kalkylblad. “

Som sådan kommer det att vara intressant att spåra hur DeFi-projekt fungerar för att ytterligare decentralisera sin verksamhet över tiden. Vissa kommer utan tvekan att klara sig bättre än andra i detta avseende, så i slutändan kommer dessa apps framgång att bero på hur mycket centralisering användarna är villiga att.

8) När Mainstream?

Det är inte garanterat att Ethereum och dess appar kommer att bli vanliga. Men det är en möjlighet just nu, även om saker och ting fortfarande verkar tidigt för tillfället.

Kanske kommer mainstream att komma förr snarare än senare om framsteg fortsätter att göras med Ethereum 2.0 och dApps. Dessutom måste svarta svanmöjligheter förutses och försvaras mot, t.ex. Chris Blecs senaste arbete med att ta reda på hur admin-nycklar kan missbrukas i DeFi-rymden. DAO-hacket satte troligen Etheruem tillbaka några år, och ett stort DeFi-hack kan göra detsamma. Försiktig optimism är verkligen motiverad.

Som vi nämnde tidigare gör en annan rynka att tänka på att DeFi blir lättare att använda för vanliga människor. Att ta en app som Ethereums no-loss-lotteri PoolTogether och skapa en ny front-end som tar bort alla underliggande kryptoaspekter kan visa sig vara ett tidigt breakout-användningsfall för smarta kontraktsplattformen.

Naturligtvis är det möjligt att Ethereum slutligen vissnar och dess DeFi-ekosystem försvinner. Men för tillfället kan man förlåtas för att dra slutsatsen motsatsen: Ethereum och DeFi verkar låsta på en bana mot mainstream-adoption.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me