Miljard mijlpaal bereikt: vragen voor Ethereum DeFi

Ethereum DeFi

De Ethereum-gemeenschap barstte los op 6 februari, toen laat in de avond de totale waarde opgesloten in de beste gedecentraliseerde financiële apps van het slimme contractplatform voor de eerste keer de grens van $ 1 miljard USD overschreed..

De prestatie betekende een belangrijke mijlpaal voor Ethereum, vooral omdat de “wereldcomputer” nog maar net 5 jaar oud is.

Dat Ethereum nu meer dan $ 1 miljard aan DeFi-activiteit ondersteunt, is dus legitiem, wat een duidelijk bewijs is dat zijn jonge en evoluerende ecosysteem al echte waarde en innovatie produceert.

Afbeelding via DeFi Pulse

Wanneer dit soort grote mijlpalen zijn bereikt, is het de moeite waard om terug te kijken hoe ver de dingen zijn gekomen.

Omgekeerd is het ook erg handig om vooruit te kijken en te bestuderen wat er aan de horizon kan komen. Hoe zou de toekomst van DeFi er dienovereenkomstig uit kunnen zien? Wat betekent het voor ons gebruikers? In deze geest zijn hieronder enkele belangrijke vragen die DeFi-belanghebbenden kunnen overwegen om hun hoofd beter te wikkelen rond wat de komende maanden en jaren in petto kunnen hebben.

1) Hoe ziet de top 3 van DeFi er volgend jaar er dit keer uit??

Op dit moment is het Maker Dominance Rate – het aandeel van de waarde dat is opgesloten in MakerDAO slimme contracten vergeleken met de waarde die is vergrendeld in andere DeFi-apps – precies 60 procent.

Kan het Maker-project zijn # 1-positie bovenaan de DeFi-hitlijsten met nog een jaar verlengen? Het lijkt waarschijnlijk.

Volgens trackersite DeFi Pulse, de Maker die dApp leent, komt momenteel op de eerste plaats op het DeFi-kapitalisatieklassement met een waarde van meer dan $ 600 miljoen, voornamelijk bestaande uit ETH, in zijn slimme contracten.

De kloof tussen Maker en zijn naaste kanshebbers, Synthetix en Compound Finance, is momenteel niet dichtbij: het Synthetix-project heeft op dit moment iets meer dan $ 140 miljoen in zijn contracten, terwijl dat aantal $ 125 miljoen is voor Compound.

Dus hoewel het lijkt dat Compound en Synthetix het komende jaar van plaats kunnen gaan, mogelijk heen en weer, ziet Maker er eerst veilig uit, hun DeFi-slagkracht ongeëvenaard als de rentmeesters van het populaire Maker Vaults geautomatiseerde uitleensysteem en DeFi’s geliefde stablecoin, de Dai.

Misschien zijn projecten zoals InstaDApp en Uniswap darkhorse-kandidaten om qua grootte in DeFi’s top drie projecten te breken, maar Maker ziet eruit als een slot aan de bovenkant voor ten minste de komende twee jaar.

2) Toen $ 10 miljard?

Grote, ronde psychologische cijfers trekken altijd de aandacht van mensen als het gaat om de crypto-economie. Daarom werd het breken van $ 1 miljard aan DeFi gevierd, en daarom richten belanghebbenden nu hun ogen op het volgende glanzende getal, $ 10 miljard.

Simpel gezegd, het behalen van $ 10 miljard in DeFi zal verdere gemeenschapsstappen opleveren voor het maken van apps die mensen nodig hebben, willen gebruiken en relatief gemakkelijk kunnen gebruiken. De factor gebruikerservaring is de afgelopen jaren zeker verbeterd rond het Ethereum-ecosysteem, en dat is een trend die zich zal voortzetten.

Als er snel meer UX-stappen kunnen worden gemaakt en er veel dingen snel rond Ethereum bewegen, dan is $ 10 miljard in DeFi mogelijk binnen de komende twee jaar.

Ik heb net een @ Zer0Collateral lening met … nul onderpand.

Een jaarlening aangegaan tegen 12%.

Slechts $ 1 miljard opgesloten #DeFi vandaag. Is dit wat ons naar $ 10 b brengt?https://t.co/w64zkAPDTw

– evan.ethereum.eth (@evan_van_ness) 7 februari 2020

3) De vraag naar economische bandbreedte

Zal de groei van DeFi het oorspronkelijke bezit van Ethereum, ether, waardevoller maken? Dat is volgens sommige analisten het idee.

De waarde van stablecoin-overdrachten die bovenop Ethereum werden uitgevoerd, overtrof bijvoorbeeld voor het eerst de waarde van ETH-overdrachten op Ethereum. Deze stablecoin-activiteit, waarvan een groot deel gecentreerd is rond DeFi, genereert interesse in en vraag naar ETH als het gas dat transacties op het Ethereum-netwerk mogelijk maakt..

“ Ze zijn een van de grootste redenen om optimistisch te zijn over ETH ”, merkte Bankless-schrijver Ryan Sean Adams onlangs op over de stablecoin-boom van Ethereum. Adams zei later: “ETH is economische bandbreedte voor DeFi.” De suggestie? Als DeFi groeit, groeit ETH. 

4) Hoe zal ETH 2.0 een factor zijn?

Grote verandering komt later dit jaar in het Ethereum-ecosysteem wanneer de upgrade van “Serenity” start en de consensus van het bewijs van inzet wordt geactiveerd in “Ethereum 2.0”.

De komst van Ethereum-staking zal waarschijnlijk een nieuwe toestroom van opbrengstzoekers met zich meebrengen die willen profiteren van het nieuwe staking-beloningsmodel van Ethereum. Nieuwe opbrengstzoekers betekenen nieuwe gebruikers en nieuwe gebruikers betekent meer mogelijke DeFi-deelnemers.

Zoek daarom naar Ethereum 2.0 om mogelijk een nieuwe golf van DeFi-gebruikers in te luiden.

5) Kan elk ander project overeenkomen met DeFi?

Het valt nog te bezien, maar voorlopig is de race niet eens dichtbij.

Zogenaamde Ethereum Killers hebben tot nu toe geen moord gepleegd, en er zijn genoeg concurrenten van de volgende generatie die binnenkort komen..

In het hier en nu bevordert Ethereum al apps en niveaus van gemeenschapsbetrokkenheid die gewoon niet geëvenaard worden door enig ander blockchain-project, en zijn voorsprong in de ratrace wordt elke dag voordeliger.

Kijk naar de vlaag van toestemmingsloos, zeer configureerbaar bouwen dat momenteel constant aan de randen van Ethereum plaatsvindt om te begrijpen hoe moeilijk het zal zijn voor een ander project om dit tempo in te halen.

6) Zullen meer DeFi-projecten tokens vrijgeven?

Sommige belanghebbenden in de Ethereum-gemeenschap hebben voorspeld dat meer DeFi-projecten die momenteel geen native tokens hebben, uiteindelijk hun eigen token-lanceringen zullen omarmen.

We zagen deze maand een rimpel op dat front van de Dharma lending dApp, wiens team zojuist de creatie van de “dToken” aankondigde, een ingepakte versie van Compound’s cTokens waarmee Dharma geld kan verdienen met hun infrastructuur. Wees niet verbaasd als meer projecten in de toekomst soortgelijke modellen overwegen.

1 / Een vraag die we vaak krijgen bij Dharma is “hoe verdien je geld?”

Vandaag introduceren we met genoegen de dToken-infrastructuur die Dharma in staat stelt om samen met onze gebruikers geld te verdienen en die de weg vrijmaakt voor opwindende functies die komen.https://t.co/It1IcXznNL

– Dharma (@Dharma_HQ) 6 februari 2020

7) Hoe verder te decentraliseren?

Deze maand publiceerden Ethereum en DeFi YouTuber Chris een video en een gerelateerde video spreadsheet waarin hij onderzocht hoeveel DeFi-projecten niet volledig gedecentraliseerd zijn.

Blec ontdekte dat slechts drie grote DeFi-projecten in wezen gedecentraliseerd waren, zoals Camila Russo van The Defiant onlangs uitlegde:

“Teams achter 10 van de 13 door Blec beoordeelde projecten, waaronder Compound, TokenSets, Synthetix en dYdX, hebben de kracht om hun contracten te upgraden. Alleen Uniswap en InstaDApp zijn volledig gedecentraliseerd, terwijl MakeDAO een gedecentraliseerd governance-systeem heeft dat beslist over veranderingen, volgens de spreadsheet van [Blec]. “

Als zodanig zal het interessant zijn om te volgen hoe DeFi-projecten werken om hun activiteiten in de loop van de tijd verder te decentraliseren. Sommige zullen het in dit opzicht ongetwijfeld beter doen dan andere, dus uiteindelijk zal het succes van deze apps afhangen van hoeveel centralisatie gebruikers bereid zijn te slikken.

8) Wanneer Mainstream?

Het is niet gegarandeerd dat Ethereum en zijn apps mainstream zullen worden. Maar het is op dit moment een mogelijkheid, ook al lijkt het voorlopig nog vroeg.

Misschien komt de mainstream eerder dan later als er vooruitgang wordt geboekt op Ethereum 2.0 en dApps. Bovendien moeten de mogelijkheden van zwarte zwanen worden geanticipeerd en verdedigd tegen b.v. Het recente werk van Chris Blec om uit te zoeken hoe beheerderssleutels kunnen worden misbruikt in de DeFi-ruimte. De DAO-hack heeft Etheruem waarschijnlijk een paar jaar teruggezet, en een grote DeFi-hack zou hetzelfde kunnen doen. Voorzichtig optimisme is zeker gerechtvaardigd.

Zoals we eerder al zeiden, is een andere rimpel om te overwegen DeFi gemakkelijker te gebruiken voor gewone mensen. Het nemen van een app zoals Ethereum’s no-loss lottery PoolTogether en het creëren van een nieuwe front-end die alle onderliggende crypto-aspecten wegneemt, zou een vroege doorbraak kunnen blijken te zijn voor het slimme contractenplatform.

Het is natuurlijk mogelijk dat Ethereum uiteindelijk verdort en zijn DeFi-ecosysteem verdwijnt. Maar voorlopig kan men het tegenovergestelde concluderen: Ethereum en DeFi lijken vast te zitten in de richting van reguliere acceptatie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me