Het verkennen van de gedecentraliseerde verzekeringsarena die in opkomst is op Ethereum

Ethereum

De ‘wereldcomputer’ van Ethereum kan vele dingen doen en worden uitgebreid, en daarom heeft het jonge maar voortschrijdende slimme contractplatform aanleiding gegeven tot verschillende sectoren van projecten op gebieden als financiën, identiteit, logistiek, verzamelobjecten en games..

Als het gaat om de gedecentraliseerde financiële arena van Ethereum, of DeFi, is met name verzekeringen een groeiend aandachtsgebied. Dit is ook niet verrassend: verzekering was een van de vroegst beoogde use-cases voor Ethereum, zoals blijkt uit de korte beschrijving van Vitalik Buterin van een prototype van een oogstverzekering in het platform wit papier.

Maar meer dan dat, het spook van gedecentraliseerde verzekeringen is opnieuw in de ruimte gestegen, aangezien een slechte acteur tot nu toe in februari twee DeFi-aanvallen heeft gelanceerd, en ze blijven blijkbaar voorlopig op jacht..

Met de inzet zoals ze toen zijn, laten we die aanvallen wat verder bespreken als een startpunt om enkele van de beste verzekeringsprojecten in het Ethereum-ecosysteem te verkennen, namelijk wat ze gebruikers vandaag kunnen bieden en wat we in de toekomst kunnen verwachten.

Flash Loan Predator on the Loose: bent u gedekt?

Deze maand werd het DeFi-uitleenprotocol bZx geconfronteerd met geavanceerde, back-to-back aanvallen op zijn systeem.

De eerste aanval betrof een laffe marktmanipulatie-exploit die de blackhat-verantwoordelijke 1.193 ether (ETH) opleverde, of ongeveer $ 300.000 USD. De tweede aanval, schijnbaar door dezelfde blackhat, leek een orakelmanipulatie-incident te zijn waarbij ongeveer 2.388 ETH, of bijna $ 650.000, werd gestolen.

Bij beide transacties ging het om flitsleningen, een krachtige nieuwe cryptoprimitief waarmee gebruikers een DeFi-lening kunnen afsluiten en deze binnen één transactie kunnen terugbetalen. Deze nieuwe tool geeft snode agenten de mogelijkheid om onvoorbereide DeFi-platforms te blitsen door te lenen, te manipuleren en vervolgens te profiteren binnen de tijd van één Ethereum-blok.

En hoewel er verdedigingen zijn die in de toekomst kunnen worden genomen, was het bZx-systeem niet voorbereid op deze nieuwe aanvallen. De leiding van het platform heeft een koers uitgestippeld om de klappen op te vangen, maar de aflevering heeft ons er sterk aan herinnerd dat jonge DeFi-platforms nog steeds kwetsbaar zijn, en dat geldt dus ook voor het geld van de gebruikers..

Met name een paar gebruikers hadden vóór de aanvallen daadwerkelijk bZx-verzekeringspolissen gekocht, maar aangezien de exploits niet per se het gevolg waren van een hack, maar eerder door middel van technieken voor marktmanipulatie, rees de vraag of ze zouden uitbetalen. Wat daarna kwam, zal dienen als een interessante vroege case study voor DeFi.

Voer Nexus Mutual in

Nexus Mutual is een door mensen aangedreven verzekeringsplatform op Ethereum. Houders van het Nexus (NXM) -token kunnen beslissen of claims moeten worden goedgekeurd voor uitbetaling uit hun collectief gepoolde fonds.

De Nexus Mutual-gemeenschap reageerde uiteindelijk genuanceerd op de eerste bZx-aanval. Hoewel al vroeg een algemene consensus ontstond dat er geen hack had plaatsgevonden en er dus geen directe verplichting was om claims te honoreren, benadrukten enkele belangrijke belanghebbenden dat de beoordelaars van Nexus de volledige discretie hadden om de unieke omstandigheden van het incident in overweging te nemen en dienovereenkomstig te stemmen. Deze mensen voerden aan dat het project zelfs zonder directe verplichtingen vertrouwen en meer gebruikers zou kunnen winnen door aan te tonen dat het flexibel is en in grensgevallen kan worden uitbetaald.

Dat gezegd hebbende, keurden de beoordelaars van Nexus twee van de zes claims goed die werden ontvangen tijdens de eerste bZx-aanval voor een collectieve uitbetaling van ongeveer $ 31.000. Het was de eerste keer dat het project werd uitbetaald aan eisers.

“Het is nooit goed dat mensen geld verliezen omdat er een hack is, maar we kunnen bewijzen dat het systeem werkt”, zei Hugh Karp, de oprichter van Nexus Mutual, in de nasleep.

Niet perfect, maar het is iets en kan groeien

Een interessante rimpel om te overwegen met Nexus Mutual is dat u er een verzekeringspolis mee kunt afsluiten, zelfs als er geen geld op het spel staat in het slimme contract waarvoor u een polis wilt hebben.

Op dit moment hoeft een gebruiker gewoon een verzekering aan te vragen voor een bepaald contract voor een bepaalde duur, waarop Nexus vervolgens een offerte aanbiedt.

Dit model heeft enige bezorgdheid gewekt, waarbij sceptici zeggen dat het ook kwetsbaar is voor uitbuiting. Overweeg bijvoorbeeld of een blackhat op het punt stond een aanval op een DeFi-project uit te voeren. Aangezien Nexus momenteel werkt, kan de aanvaller een polis afsluiten bij het project, de exploit lanceren en vervolgens een verzekeringsuitkering ontvangen bovenop hun illegale winst.

Dat is duidelijk niet de meest optimale opening om te hebben, hoewel Nexus wel een standaard Know Your Customer (KYC) -proces gebruikt, wat betekent dat elke misbruiker een soort spoor achterlaat. Het voordeel van deze structuur is dat gewone gebruikers kunnen wedden op de gezondheid van populaire slimme contracten, wat handig is.

Opyn Insurance raakt de scène

Een ander project in de verzekeringssector van Ethereum is Opyn Insurance.

Deze maand lanceerde de inspanning zijn eerste aanbod, waarmee gebruikers putopties kunnen nemen op stablecoin-stortingen op DeFi’s populaire Compound Finance dApp. Deze opties kunnen worden gebruikt om verliezen te dekken, of zelfs gewoon winst, als Compound door een catastrofe werd getroffen.

Net als hoe Nexus Mutual werkt, hoeven Opyn-gebruikers niet aan te tonen dat ze een van de onderliggende stablecoin bezitten om een ​​optie te nemen. Waar Opyn echter verschilt van Nexus, is dat het niet op dezelfde manier een KYC-proces vereist.

“Je hoeft niemand iets te bewijzen”, zei medeoprichter van het project, Zubin Koticha, eerder.

Interessant is dat de oTokens van Opyn – die worden gebruikt om opties af te sluiten op de cTokens van Compound – kunnen werken als orakels met betrekking tot risico’s. Als de prijs van een oToken snel begint te stijgen, kan dit betekenen dat de anticipatie op een crisis toeneemt, wat op zich al een alarm is. Ze zullen de komende jaren zeker een rimpel zijn om naar te kijken.

Groter plaatje: Etherisc

Etherisc is ook een belangrijk verzekeringsproject, omdat het een van de oudste van Ethereum is. Simpel gezegd, het is een gedecentraliseerd verzekeringsprotocol dat kan worden gebruikt om verschillende soorten verzekeringsproducten te bouwen.

De bouwers van het protocol hebben bijvoorbeeld verzekerde cryptoportefeuilles en producten voor bescherming tegen orkanen ontworpen. Deze maand hebben het Etherisc-team en het gedecentraliseerde oracle play Chainlink een gedecentraliseerd prototype van een vluchtverzekering onthuld dat kan uitbetalen in het geval van vertraagde of gemiste vluchten.

“Verzekeringsmaatschappijen kunnen geld besparen op de backend door minder af te luisteren voor het verwerken van claims, en door een verbeterde merkherkenning dankzij de verschuiving van polisarbitrage naar een neutraal protocol van derden”, legt Etherisc uit over het proof of concept.

Andere Overwegingen

We zijn nog maar net begonnen met het bekrassen van de service met betrekking tot de soorten parametrische verzekeringsproducten – “als deze parameter wordt overschreden, betaalt u uit” – die kunnen worden geactualiseerd op Ethereum. Zoals Vitalik Buterin suggereerde in de Ethereum-whitepaper, is oogstverzekering slechts één vruchtbare weg om hier te verkennen.

Een ander aspect dat in de toekomst moet worden overwogen, is hoe gedecentraliseerde oplossingen de verzekeringssector superieure transparantie kunnen bieden. De on-chain auditing en KYC-mogelijkheden van dergelijke oplossingen kunnen helpen bij het bestrijden van claimfraude, om nog maar te zwijgen van het feit dat deze tools kunnen worden gebruikt om veel gerelateerde processen te automatiseren.

Dienovereenkomstig is er voldoende ruimte voor meer verzekeringsprojecten op Ethereum, hoewel uit de bovenstaande voorbeelden duidelijk wordt dat er al een vroege vloedgolf aan interessante inspanningen is die de weg wijzen naar een nog robuustere DeFi-verzekeringssector in de toekomst..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me