Governance Tokens: Surveying Ethereums mest populära DeFi-projekt 2020

DeFi

Governance tokens, som ger innehavarna rätt att påverka riktningen för decentraliserade finansieringsprojekt, har varit bland de största träffarna i Ethereums ekosystem i år.

I själva verket hade den kombinerade marknadsvärdena för Ethereums 8 bästa DeFi-styrningsprojekt ökat till över 4,3 miljarder USD. Som jämförelse är bitcoins marknadsvärde för närvarande 169 miljarder dollar, eter är 26 miljarder dollar, XRP är 6 miljarder dollar och bitcoin kontanter är 4 miljarder dollar.

Denna verklighet tyder på att dessa styrningstoken blir alltmer populära i kryptoekonomin för att ge användarna en direkt andel i hanteringen av DeFi-plattformar. Det är dock sant att många människor i rymden fortfarande inte förstår dessa tokens och vad de gör. För att lyfta fram Ethereums regerande och stigande styrningstoken, låt oss undersöka de största såväl som två nykomlingar, Curves CRV och mStable’s MTA.

COMP

Börsvärde: 1,68 miljarder dollar

Aktuellt totalt utbud: 10.000.000

Nuvarande pris: $ 168

COMP, styrningstoken för penningmarknadsprotokollet Compound, är för närvarande den största styrningstoken per marknadstak. Token ger sin grupp av innehavare möjlighet att rösta om viktiga ändringar av Compound. COMP kan också delegeras till andra för omröstning.

Genom att blomma som ett decentraliserat utlånings- och upplåningsnav var Compound redan mycket populärt i DeFi innan dess COMP-token gick i drift i juni 2020. Sedan dess har COMP-likviditetsbrytning, som gör det möjligt för användare av Compound att tjäna COMP proportionellt mot sina aktiviteter, bidragit till att driva fram Jämfört med att vara den största DeFi dApp i allmänhet med tillgångar på nästan 700 miljoner dollar låsta i sitt protokoll just nu.

SNX

Börsvärde: 669,6 miljoner dollar

Aktuellt totalt utbud: 194,006,803

Nuvarande pris: $ 3,45

SNX är den inhemska tillgången till Synthetix, en decentraliserad plattform för utfärdande av Ethereum-baserade syntetiska tillgångar som kan spåra verkliga tillgångar som valutor, råvaror och mer. I december 2019 kom Synthetix-teamet tillkännagav en övergång till decentraliserad styrning, där några större Synthetix-intressenter initialt skulle kontrollera projektets statskassa innan SNX-tokeninnehavare så småningom tar över statskassan och protokollet.

SNX har redan nytta utöver denna styrningsaspekt, eftersom användare kan låsa SNX som säkerhet för att skapa synter som sUSD, dvs. syntetiska USD. För detta ändamål är SNX inte strikt ett styrelsestecken, men det utvecklas mot denna ytterligare modell.

MKR

Börsvärde: 447,4 miljoner dollar

Aktuellt totalt utbud: 1 005 577

Nuvarande pris: $ 444,93

MKR, styrningstoken för det populära DeFi-upplånings- och stablecoin-projektet MakerDAO, var DeFi-ekosystemets ursprungliga styrningstoken. Sedan dess har tillgången inspirerat flera andra projekt mot decentraliserad styrning och fungerat som den tidiga baren som dessa andra projekt mäter sina symboler mot.

MKR används för att rösta om viktiga ändringar i Maker-protokollet, som tillägg av nya typer av säkerheter. MKR har inte inbyggd röstdelegeringsfunktionalitet (som COMP) för tillfället, men planer pågår för att föra delegering till token. Jämfört med många peer-projekt är MKR också märkbart deflation, eftersom MKR-avgifter som betalas till Maker-protokollet brinner.

LÅNA

Börsvärde: 385,5 miljoner dollar

Aktuellt totalt utbud: 1,299,999,942

Nuvarande pris: $ 0,30

LEND är säkerhets- och styrningstecken för Aave, ett stigande decentraliserat lån- och utlåningsprotokoll på Ethereum. Aave liknar Compound i vad det erbjuder DeFi-användare, även om Aave erbjuder unika funktioner som flashlån och kreditdelegering, dvs. möjligheten att låta andra låna mot din säkerhet.

När det satsas ger LEND rösträtt och tjänar också sina innehavaravgifter som genereras av Aave-protokollet. Samtidigt fungerar dessa insatta LEND som ett försvar för Aave i fallet med masslikvidationsepisoder.

KNC

Börsvärde: 333,8 miljoner dollar

Aktuellt totalt utbud: 210,552,294

Nuvarande pris: $ 1,59

KNC är den ursprungliga token för Kyber Network, ett on-chain likviditetsaggregatprotokoll som låter användare göra decentraliserade affärer. I juli 2020 lanserade Kyber-teamet Katalyst-uppgraderingen och KyberDAO, vilket gör det möjligt för användare att spela KNC för att få belöningar för röstavgift och styra Kyber-nätverket. Kyber är bland Ethereums mest populär decentraliserade utbyten som nu står.

BAL

Börsvärde: 294 miljoner dollar

Aktuellt totalt utbud: 35 870 000

Nuvarande pris: 8,20 dollar

Balancer är en Ethereum-baserad automatiserad marknadsförare (AMM) som liknar Uniswap. Till skillnad från Uniswaps likviditetspooler med två symboler erbjuder Balancer dock möjligheten att öppna pooler som består av upp till 8 olika ERC20-tokens. BAL är styrningstoken för Balancer och låter innehavare bestämma riktningen för protokollet. Det nyligen lanserade projektet erbjuder också en likviditetsbrytningskampanj, där Balancer-användare belönas med BAL löpande.

BZRX

Börsvärde: 286 miljoner dollar

Aktuellt totalt utbud: 1 030 000 000

Nuvarande pris: 0,28 $

bZx är ett decentraliserat utlånings- och marginalhandelsprotokoll, och dess team står bakom Fulcrum och Torque-plattformarna. I somras presenterade protokollets byggare v3 token-modell av BZRX, styrningstoken för bZx. Denna token kan satsas för att tjäna protokollavgifter, liksom Balancer-avgifter och BAL-belöningar för att tjäna som en likviditetsleverantör i en underliggande Balancer-pool..

UMA

Börsvärde: 187,3 miljoner dollar

Aktuellt totalt utbud: 100,312,319

Nuvarande pris: $ 444,93

UMA lanserades i april 2020 och är UMA-protokollets styrningstecken, som kan användas för att skapa ett brett utbud av syntetiska, “ovärderliga” tillgångar. Dessa tillgångar är ovärderliga eftersom de minimerar oracle-användningen genom att inte förlita sig på ett on-chain prisflöde. Följaktligen ger UMA-tokens innehavare rätt att hjälpa till att avgöra viktiga protokollparametrar, tillgångstyper som stöds och mer. Vid tvister om prisförfrågan går dessutom UMA-innehavare in för att uppfylla förfrågningar genom UMA-protokollets verifieringsmekanism.

CRV

(Statistik TBD)

Curve, ett decentraliserat utbytesprotokoll för effektiva stablecoin-affärer, är för närvarande det åttonde största DeFi-projektet enligt trackerwebbplatsen DeFi Pulse. I juni 2020 tillkännagav Curve-teamet planer på att starta CRV, ett styrelsestecken, och CurveDAO, en Aragon-baserad organisation som skulle användas för att decentralisera Curves styrning framöver. CRV, som kommer att belönas (även retroaktivt) till Curve-användare, kommer att ha en första leverans på 1 miljard. Token inflationsschema kommer så småningom att ge tillgången till drygt 3 miljarder token. Enligt uppgift kommer CRV att släppas till allmänheten i slutet av sommaren 2020, då prisupptäckten börjar.

MTA

(Statistik TBD)

MTA är styrningstoken för mStable, ett meta-stablecoin-protokoll som låter användare skapa MASSETS, t.ex. mUSD, med hjälp av underliggande korgar med stablecoins som USDC, USDT och Dai. MTA hade sitt första erbjudande den 18 juli på det Gnosis-backade Mesa-utbytesprotokollet, som fokuserar på överlägsen likviditet i förlovande ringtransaktioner. 2,66 miljoner MTA släpptes under försäljningen, vars intäkter levererades till mStable-projektets associerade Aragon DAO. I synnerhet kan MTA satsas för att tjäna plattformsavgifter och ränta.

Slutsats

Med framväxten av styrelse-tokens som de ovan kommer fraktioner och från dessa fraktioner kommer protokollpolitiker, som kommer att närma sig de nyfunna politiken för dessa DeFi-plattformar på olika sätt.

Till exempel kommer vissa protokollpolitiker för utlåningsplattformar att vara mer tillåtna för att lägga till en mängd olika stödtyper, inklusive mer centraliserade tillgångar som USDC, WBTC och så vidare. Omvänt kommer andra politiker att vara mer konservativa och lutar mot att hålla dessa DeFi-plattformar så beroende av centraliserade lösningar som möjligt..

Detta är bara en smak av vad som kommer också; potentialen i denna politiska arena börjar nu bara ta form, precis som den bredare DeFi-sektorn är.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me