Ethereum för DeFi, DeFi för Ethereum: Protokollanvändare flyttar till Gitcoin-bidrag

Ethereum

Ethereum har kommit till sin rätt 2020 och den senaste snabba blomningen av den regerande smarta kontraktsplattformens hit-sektorer – DeFi, DAO, NFT, tokenized bitcoin, sociala pengar och så vidare – är ett bevis på projektets allt mer dominerande närvaro i kryptoekonomi.

Men Rom byggdes inte på en dag, och inte heller det myllrande Ethereum-ekosystemet vi ser idag. De framsteg och fart som Ethereum åtnjuter nu kommer med tillstånd av år av infrastrukturarbete av några av blockchain-arenans mest begåvade byggare.

Ethereum är emellertid ett projekt med öppen källkod för offentliga varor, och tillräckligt med finansiering som är värdefull öppen källkodsarbete kring sådana ansträngningar har varit ett långvarigt problem i den bredare programvarusamhället. Sådan slit kan vara otacksam och lågt betald ibland, för att vara säker.

Ändå finns Ethereums finansieringsängel redan här i form av Gitcoin, ett samarbetscentrum för öppna källkodsprojekt. Och två rubriker från DeFi den här veckan tyder på att Gitcoin, precis som Ethereum, också kommer till sin rätt som en verklig turné för att stödja Ethereums viktigaste infrastrukturprojekt. Låt mig förklara.

Det parasitiska protokollproblemet

Ethereum har blivit deFi-hem för DeFi i kryptoekonomin. Faktum är att plattformen för närvarande driver alla de största och mest populära DeFi-apparna, som Aave, Maker, Curve, yEarn, Synthetix, Compound, Balancer, Uniswap och så vidare.

Som sagt, i det förflutna som DeFi har gått igenom sin ungdomstillväxt, har dess protokoll kommit fram i förgrunden fri-ryttare problem. Som Ethereum-analytiker Anthony Sassano tidigare har förklarat i The Daily Gwei:

”Detta beror på att de” fritt rider ”ovanpå plattformen – den enda vägtull som de (och deras användare) betalar är i form av gasavgifter som går direkt till gruvarbetare. Denna avgift tvättas effektivt fram och tillbaka mellan deltagare i nätverket: användaren köper ETH > användaren betalar avgift > gruvarbetare tar avgift > gruvarbetare kan sälja avgiften (ETH) tillbaka till marknaden > cykeln börjar igen. ”

I en senare inlägg, Sassano förklarade vidare:

“De kan använda ETH som en del av sin app (som en form av säkerhet eller som pengar) men dessa appar har vanligtvis sina egna inbyggda tokens som tenderar att samla upp det värde som genereras av deras respektive protokoll.”

Takeaway? Ethereum är användbart och kan driva många bra saker, t.ex. alla fantastiska framsteg runt DeFi. Ändå har det inte alltid varit så att Ethereum och ETH direkt har dragit nytta av de många framgångshistorier de för närvarande driver. Här kan Gitcoin hjälpa till i stort.

Gitcoin: Finansiering av offentliga varor för Ethereum är bra

Gitcoin är många saker och erbjuder många produkter och tjänster, men projektet är kanske mest känt för Gitcoin Grants.

Detta bidragssystem används för att finansiera Ethereums offentliga varor, som klienter eller sekretessappar, på ett decentraliserat, demokratiskt och uppriktigt optimerat sätt.

Varför optimerad? Gitcoin Grants använder ”kvadratisk finansiering” för att matcha donationer från gräsrotsamhället med medel från stora matchande pooler, t.ex. 250 000 USD i ETH för Ethereum Tech-kategorin. Med tillräckligt distribuerat deltagande tillåter detta unika system en användare att få + $ 100 i matchande medel till ett projekt av sin donation för en donation så liten som $ 1.

Hittills har vi sett dessa matchande pooler fyllda med donationer från stalwarts från samhället som Ethereum Foundation. Men inget hindrar andra projekt eller organisationer från att göra sina egna betydande bidrag till Gitcoyns matchande pooler. Och det är där två aldrig tidigare skådade DeFi-rubriker från den här veckan kommer in.

YAM-återfödelsen

Yam Finance startade från ingenstans tidigare denna månad och tog under kort tid DeFis avkastningsjordbana med sitt YAM-distributionsschema.

Men saker och ting gick sura för det oreviderade projektet så snart det initialt steg upp, eftersom inom några timmar efter lanseringen upptäcktes ett styrningsfel som hotade protokollet. Yams pop-up-community samlade röster för att försöka avvärja felet, men ansträngningen var i slutändan otillräcklig och cirka 750 000 dollar i tillgångar fastnade permanent i protokollets statskassa.

Men samhällets ansträngningar gav upphov till en migrationsplan för Yam, där ett övergående V2-system skulle distribueras medan revisioner utfördes på ett nytt V3-protokoll. För att hjälpa till att uppnå denna färdplan skapade Yam-teamet en Gitcoin-sida för granskningsdonationer och bidrag började omedelbart översvämma. När allt var sagt och gjort samlades mer än 115 000 $ genom Gitcoin för att hjälpa Yam att stiga upp från askan. Så lite karma var i ordning …

Ett blygsamt förslag

Gitcoin hjälpte till att ge Yam nytt liv. I sin tur lämnade Gitcoin VD Kevin Owocki in Yam styrelseförslag föreslår att 1% av framtida YAM-kassaflöden omdirigeras till Gitcoin Grants-plånboken, vilket i sin tur skulle hjälpa till att finansiera Ethereums offentliga varor via matchningspoolen Tech.

Och varför skulle Yam-samhället gå med på detta? Owocki sa att ett sådant steg skulle ge goodwill och publicitet:

”Vi kan flytta berättelsen kring YAMs som är ett” degenprojekt ”till att ha några” regen ”-effekter till ekosystemet, som att finansiera det baslager som det beror på. Detta kommer att göra YAM till en del av det bredare samtalet kring regnbågsfärgade pengar i Ethereums ekosystem och finansiering av allmänna varor i informationsåldern. ”

När denna artikel skrivs är förslaget inställt att klara med 82% ”ja” -röster. Och det inspirerade ett annat stort DeFi-projekt att följa efter.

yEarn’s In

yEarn är ett avkastningsaggregatprojekt som är helt i brand i DeFi just nu. Så huvuden vände sig i rymden när ett nytt förslag från YEarn-community också överväldigande lutade mot att skicka en del av protokollets intäkter till Gitcoyns tekniska bidrag.

Oroa dig inte @owocki över kl @iearnfinance det är inte en fråga om kommer det att inkluderas, det är en fråga om hur mycket som kommer att inkluderas, röstande rungande positivt hittills;https://t.co/D2RP2Ats8U https://t.co/1HviaRZdYt pic.twitter.com/RCKjl7CbU6

– Andre Cronje (@AndreCronjeTech) 26 augusti 2020

YEarn-protokollet har varit en maskin för att tjäna pengar de senaste veckorna, så det är ingen liten sak att passera detta garnförslag. Kombinera Yearns tilldelningar med YAMs finansinflöden, och Gitcoin har nu nya intäktsströmmar som kan växa över tiden och hjälpa till att finansiera Ethereums viktigaste offentliga varor under många år framöver. Och det här är bara början på det som kommer.

Låt oss vara klara

Många människor i Ethereum, mycket mindre den bredare kryptoekonomin, känner till Gitcoin och hur det fungerar. Så när de ovannämnda förslagen från Yam och yEarn började få dragkraft, hånade vissa användare vad de såg som onödigt “välgörenhet”. Men Gitcoyns Owocki tog till Twitter för att skingra den missvisade uppfattningen en gång för alla.

Senaste 24h, sedan @iearnfinance @YamFinance förslag fick fart, jag har sett ökad FUD.

Låt mig vara tydlig, öppen källkodsfinansiering

– är * inte * social rättvisa

– är * inte * välgörenhet

Öppen källkodsfinansiering är infrastrukturfinansiering.

Finansieringsinfrastruktur är en rationell ekonomisk åtgärd! pic.twitter.com/SQoDMCRNWs

– ΞWoki; Ξxplorer av&# 127752; Kvadratiska länder &# 127752; (@owocki) 27 augusti 2020

Punkten? Finansiering av offentliga varor från Ethereum är bra för oss alla.

Ett nytt paradigm för DeFi

Gitcoin har funnits ett tag nu, men dessa förslag markerade första gången vi har sett uppfattningen att protokoll direkt fördelar delar av deras intäkter till Gitcoin Grants kommer i förgrunden.

Dessa förslag kommer emellertid verkligen inte att vara de sista, och så kan en fullständig trend komma till DeFi. Inom en inte så avlägsen framtid kan man lätt föreställa sig att det är vanligt att DeFi-protokoll hjälper till att finansiera matchande pooler för Gitcoin för att tjäna respekt, rykte och förtroende..

I slutändan är det som är bra för Ethereum bra för DeFi, så den här nya protokollstyrda öppen källkodsfinansieringsvägen kan alltmer växa till en spelväxlare för Gitcoin och Ethereums ekosystem. Om “betala dina avgifter” blir namnet på spelet kan en positiv återkopplingsslinga uppstå, dvs mer tillväxt leder till mer finansiering som leder till mer teknisk, och sedan upprepa om och om igen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me