NEAR Protocol Guide: Global Computing Platform for the Open Web

Nära protokoll

I ekokammaren i kryptouniversumet är det lätt att glömma att blockchain och crypto ännu inte har en utbredd, vanlig introduktion. Medan det växer finns det fortfarande bara 50 miljoner plånboksanvändare i världen och State of the Dapps listor drygt 3 500 dApps jämfört med över två miljoner bara i Apple App Store.

En del av anledningen är antalet hinder för slutanvändare. Om någon vill spela en enkel blockchain-baserad speldapp kan de behöva gå igenom flera eller till och med dussintals steg.

Men utvecklare och validerare tycker att saker är lika utmanande. En blockchain som Ethereum är en rent infrastrukturell lösning, med svåra att lära sig verktyg och ett eget programmeringsspråk, vilket sätter ytterligare hinder på plats för utvecklare..

Slutligen är det inte nödvändigtvis lika attraktivt att bli validerare på en av de många bevis på insatsblockchains som de initiala potentiella belöningarna kan indikera, beroende på hur lätt det är att ta emot tokens från den delegerande gruppen.

Nu, NEAR-protokollet har dykt upp som en öppen, utvecklarvänlig blockchain-plattform. Det syftar till att vara tillräckligt säker för att hantera värdefulla tillgångar som pengar eller identitet. Sharding, kombinerat med bevis på spel, säkerställer att nätverket kan prestera till en nivå som gör plattformen användbar för vardagliga konsumenter. Emellertid är den utmärkta funktionen i NEAR ett obevekligt fokus på användbarhet.

Nära protokollNära protokoll

NÄRA protokollelement & Funktioner

NEAR Protocol erbjuder olika funktioner som är utformade för att tilltala alla viktiga användarsegment – utvecklare, slutanvändare och validerare. I alla fall följer plattformens designprinciper pelarna för användbarhet, skalbarhet, enkelhet och hållbar decentralisering.

Utvecklarfunktioner

Utvecklare kan underteckna och förskottsbetala transaktioner på uppdrag av sina användare, vilket avsevärt minskar det tekniska kunnande som krävs för att interagera med dApps, vilket gör dApps mer attraktiva för användarna. NEAR tillhandahåller också utvecklingsverktygssatser som gör det möjligt för utvecklare att komponera applikationer och smarta kontrakt med en rad befintliga programmeringsspråk. Därför har plattformen potential att tilltala ett bredare utbud av programmerare som inte vill lära sig soliditet eller andra blockkedjespecifika språk.

UtvecklarfunktionerUtvecklarfunktioner

Slutligen kan utvecklare som skriver smarta kontrakt som används i flera applikationer tjäna en procentandel av transaktionsavgifterna varje gång kontraktet utlöses. Denna mekanism ger utvecklare ett incitament att bidra till den övergripande infrastrukturen.

Användaregenskaper

NEAR Protocol använder en “progressiv UX” som är utformad för att säkerställa att alla nykomlingar kan använda plattformen utan att engagera sig i plånböcker eller token. När användaren blir mer skicklig med begreppen bakom blockchain kan UX gradvis bli mer sofistikerad.

Den övergripande kontoinställningen erbjuder en mjukare ombordupplevelse med färre steg.

Valideringsfunktioner

NEAR-protokollkonsensus kallas ”Thresholded Proof of Stake” – en annan variation på delegerat bevis på insats. Delegatorer kan sätta sina tokens till en viss validerare i en insatspool som är kontraktsstyrd. Därför kan validerare skapa diversifierade erbjudanden av sina tjänster, vilket gör NEAR attraktivt för validerare.

Element i NEAR-protokollet

NEAR-plattformen är infrastrukturlagret, konceptuellt lik många andra utvecklingsplattformar, som Ethereum. Utvecklare distribuerar dApps och operativa aktiviteter på plattformen, till exempel konto skapande eller transaktionskörning, hanteras av noder i nätverket.

NEAR-utvecklingspaketet är en uppsättning verktyg och referensimplementeringar, inklusive programvaruutvecklingssatser (SDK), en plånbok och en blockchain-utforskare.

Andra delar av NEAR-protokollet inkluderar NEAR-token (se nedan) och tokens eller tillgångar som utfärdats på NEAR-plattformen. I slutändan är det också möjligt för tillgångar som skapats på andra blockkedjor att överbrygga till NEAR-protokollet. Nyligen har NEAR-teamet utvecklat ”Rainbow Bridge,”Som ansluter NEAR- och Ethereum-plattformarna.

EkosystempartnersEkosystempartners

Hur det fungerar

NEAR-protokollets vitbok är omfattande och understryker att tekniken under huven är komplex. Det kan dock sammanfattas i fyra huvudkomponenter: skärpa, konsensus, staking urval och spelteori och slumpmässighet.

NEAR Protocol använder en horisontell skärningsdesign som heter Nightshade. På samma sätt som Ethereum 2.0 finns en Beacon-kedja med anslutna skärvkedjor. I Nightshade antas att transaktioner från alla skärvor tillsammans bildar ett block. Därför skickar varje skärv sitt eget segment av varje block, kallat en “bit”.

En validerare tilldelas ansvaret att montera varje block från bitarna som tillhandahålls av skärvorna. Varje skärva tilldelar sin egen validator för att producera sin egen bit. Validatorer väljs med hjälp av en säker randomiserad process.

skärmad, bevis på insats offentlig blockchainsplittrad, bevis på insats

offentlig blockchain

Konsensusmodellen kallas Thresholded Proof of Stake. “Tröskeldelen” hänvisar till en algoritm, inställd för att tillåta så många valideringsnoder som möjligt att delta i en viss halvdag, kallad en epok.

Modellen använder en skärande mekanism där validerare förlorar en del av sin insats om de visar sig vara felaktigt validerande av transaktioner. Slashing-protokollet är progressivt för att kompensera risken för oavsiktlig slashing. Det finns också “dolda validerare” som slumpmässigt tilldelas shards för att upptäcka skadlig nätverksaktivitet.

Slumpmässighetsmetoden som används av NEAR, i kombination med de systemiska avskräckande effekterna för dåliga skådespelare, kan tolerera upp till två tredjedelar av de skadliga aktörerna innan det påverkar produktionen negativt. Därför är NEAR byggt för att vara mycket säkert och motståndskraftigt mot nätverksattacker.

NEAR Token

NEAR är också namnet och ticker för den ursprungliga token för NEAR-protokollet. Det är jämförbart med hur ETH kommer att användas i Ethereum 2.0, genom att NEAR betalar för transaktionshantering och är insättningsvalutan för validering av noder.

NEAR kan dock också användas av tokeninnehavare som vill delegera till validerare, och det ger också andra styrningsrättigheter. Till exempel är beslutet att sätta den slutgiltiga versionen av mainnet live år 2020 i en omröstning i gemenskapen.

En miljard NEAR-token utfärdades vid uppkomsten. Den tokenomiska modellen möjliggör prägling av högst 5% nya tokens per år. Det exakta antalet mynt som myntas baseras på den totala storleken på belöningar för att köra en valideringsnod.

Validerare är berättigade att få 4,5% av nyemissioner, medan de återstående 0,5% tilldelas en särskild stat för den framtida utvecklingen av NEAR-protokollet.

Validerare kan inte få någon del av transaktionsavgifterna. Istället belönas 30% av avgifterna till utvecklaren av det smarta kontraktet som används i transaktionen. 70% av transaktionsavgifterna bränns.

Team

NEAR Protocol grundades av Alexander Skidanov och Illia Polosukhin. De två började ursprungligen arbeta tillsammans med en delad vision om att göra livet enklare för utvecklare. I juli 2018 utformade de konceptet NEAR som en decentraliserad plattform som skulle göra det möjligt för utvecklare och entreprenörer att bygga programvara och lättare föra den till nya marknader..

Skidanov startade hos Microsoft 2009 och blev den första ingenjören på MemSQL. Han är en tvåfaldig medaljägare i den prestigefyllda International Collegiate Programming Competition, den äldsta och största i sitt slag i världen.

Polosukhin är också en ICPC-finalist som har över tio års utvecklingserfarenhet, inklusive tre år på Google.

De två grundarna har samlat ett fantastiskt team av programmerare, inklusive tidigare kollegor på Google och MemSQL. NEAR-teamet arbetar nu under NEAR-kollektivets banner, en decentraliserad grupp av team som kombinerar expertis inom programmering, affärer, ekonomi, UX, marknadsföring och mer.

Hur fungerar NEAR Protocol?Hur fungerar NEAR Protocol?

Historia och färdplan

Den första stora milstolpen för NEAR Protocol kom i juli 2019 när projektet lyckades säkert 12,1 miljoner dollar i finansiering från flera stora investerare, inklusive Electric Capital och Pantera Capital.

Efter den första iterationen av mainnet-lanseringen i april 2020 höjde ytterligare en finansieringsrunda, ledd av Andreessen Horowitz blockchain-fond A16Z, ytterligare 21,6 miljoner dollar.

I augusti 2020 var NEARs offentliga tokenförsäljning en skön framgång och såldes ut i två timmar.

Andra anmärkningsvärda framgångar 2020 inkluderar ett partnerskap med Chainlink och den mjuka lanseringen av den interoperabla “Rainbow Bridge” som gör att NEAR kan interagera med Ethereum.

NEAR lanserar en fullständig version av mainnet före slutet av 2020, med förbehåll för en omröstning i gemenskapen. Efter det planerar laget att fortsätta utveckla mainnet med funktioner som togs ur räckvidden för den första versionen. Dessa inkluderar uppgraderbarhet utan hård gaffel, säkra lås för drift med tillgångar som omfattar kontrakt och skärvor och mer.

Slutsats

NEAR Protocol är ett av de mer lovande blockchain-projekten som kommer att dyka upp på ganska lång tid. Det löser liknande infrastrukturproblem som Ethereum 2.0 och Polkadot, som att upprätthålla säkerheten för decentralisering samtidigt som genomströmningen ökar via skärning.

Men NEAR-protokollet syftar till att hålla allt detta under huven, med ett tydligt fokus på att säkerställa att plattformen är användbar för dess utvecklare, validerare och slutanvändare. I det avseendet framstår det som en solid konkurrent till det nuvarande hett diskuterade projektet. Med lite allvarligt ekonomiskt stöd bakom sig behöver NEAR Protocol bara se till att projektet marknadsför sig tillräckligt bra för att bli antaget över den väletablerade konkurrensen. Om det kan göra det har det goda chanser att dra sig framför andra plattformar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me