Vem är Satoshi Nakamoto? Vi tittar på de möjliga kandidaterna

Vem är Satoshi Nakamoto?

Bitcoin var tänkt som ett gemensamt projekt. Designad som en programvara med öppen källkod och släpptes för allmänheten 2009, var Bitcoin tänkt med öppenhet i åtanke. Funktion på en öppen huvudbok som är tillgänglig för allmänheten, Bitcoin är ett projekt med öppen källkod.

Men trots all dess öppenhet förblir ett stort mysterium olöst:

Vem som skapade Bitcoin och vem exakt är Satoshi Nakamoto?

Att hitta ett svar på den här frågan är inte lätt. Vi vet att all kod som skapade Bitcoin härstammar från Satoshi Nakamoto, men det handlar om allt vi vet. Satoshi Nakamoto arbetade inte ensam med att lansera Bitcoin.

Några av de tidiga Bitcoin-utvecklarna har pekats på som möjliga Satoshis, men det finns många problem när det gäller att bevisa att någon specifik person var skaparen av Bitcoin.

Vem är Satoshi Nakamoto?

Bitcoin-koden

Låt oss först beskriva vad som är känt för vissa. Det första steget togs 2007, då Nakamoto skrev Bitcoin-koden. I november 2008 publicerade Satoshi Nakamoto sin nu berömda vitbok, som lade grunden för Bitcoin-protokollet.

Den 3 januari 2009, första Bitcoin-blocket någonsin utvinns och markerar skapandet av kryptovalutan, den bar budskapet:

The Times 03 / Jan / 2009 kansler på randen till andra räddningsaktion för banker

Whitepaper för Bitcoin

Satoshi var starkt involverad i Bitcoin-gemenskapen och samarbetade med dem för att ändra det underliggande bitcoinprotokollet. Efter två års engagemang överlämnade Nakamoto tyglarna till Gavin Andresen och tog del i Bitcoin-projektet i december 2010.

Under våren 2011 återvände Nakamoto för att lämna ett slutligt meddelande och uppgav i ett inlägg att han hade “gått vidare till andra saker” och att Bitcoin var “i goda händer med Gavin [Andresen] och alla.” Det var det sista som världen hörde om den hemliga Bitcoin-skaparen.

Mysteriet bakom Nakamotos identitet har bara vuxit, eftersom Bitcoin-gemenskapen ivrigt spekulerar vem det skulle kunna vara. Satoshi Nakamoto påstår sig vara japansk, född den 5 april 1975. Fram till i dag är det okänt om Nakamoto är man eller kvinna, eller om Nakamoto ens är en ensam person eller en grupp individer.

Några tidiga utvecklare kan vara Nakamoto

Idag är de flesta bekanta med digital valuta tack vare den episka kryptorallyt 2017. Tillbaka 2008 när allt detta kom igång var kryptovalutavärlden mycket mindre. Vi vet med säkerhet att några av de människor vi pratar om nedan kände varandra.

När det gäller David Kleiman och Craig Wright finns det goda bevis för att de två arbetade tillsammans för att få bitcoin från marken, och båda hade betydande mängder av tokens. Det pågår en pågående saga mellan Kleimans gods och Wright, som hävdar att det kunde ha varit någon form av transplantat, och att Wright slutade med bitcoins som med rätta var Kleimans.

Du kanske märker att vi skrev ”Kleimans gods” och inte ”Kleiman.” Det sorgliga faktum är att några av de människor som kan vara Satoshi Nakamoto har dött, vilket gör en positiv identifiering mycket svårare.

När de första bitcoinsna brytades brydde sig i princip ingen om dem. Den första bitcoin-transaktionen var en handel på 10 000 BTC för två pizzor, vilket borde ge dig en uppfattning om hur lekfulla några av de tidiga utvecklarna var med sitt projekt. Det finns många frågor kring Bitcoins ursprung, och med tiden kan de bli svårare att svara på.

Är de brittiska? ?

Medan Nakamotos identitet förblir okänd, har detta inte hindrat entusiaster från att undersöka hans bakgrund och dra slutsatser.

Nakamotos användning av perfekt engelska i sina inlägg och hans publicering av vitboken har väckt skepsis till hans japanska ursprung. Dessutom har hans tillfälliga användning av brittisk engelska i koden och kommentarerna drivit spekulationer om att han är en infödd engelsktalare av samväldets ursprung.

Dessutom ritade Stefan Thomas, en schweizisk kodare och aktiv medlem i Bitcoin-gemenskapen, tidsstämplarna för Nakamotos mer än 500 inlägg, vilket visar hans eller hennes fullständiga frånvaro av inlägg mellan midnatt och 6 på Greenwich Time, vilket ytterligare informerade utredarna om hans potentiell vistelseort.

Nick Szabo

Hittills finns det flera potentiella individer som misstänks vara den mystiska Bitcoin-skaparen. Ett av de första förslagen var Nick Szabo, en decentraliserad valutaentusiast som publicerade en uppsats om “Bit Gold” som anses vara en föregångare till den första kryptovalutan.

Genom att genomföra en omvänd textanalys hittade internetforskaren Skye Gray dussintals unika fraser som kopplade Szabos skrivstil till den ursprungliga vitboken. Detta bevis är dock bara omständligt, och Szabo har upprepade gånger förnekat att han är skaparen av Bitcoin.

Trots alla förnekelser visar forskningen om hur Bitcoin-vitboken skrevs, anmärkningsvärda likheter mellan hur Szabo skriver och även vad som utelämnades. En av de mest märkliga sakerna är att Satoshi Nakamoto gjorde många hänvisningar till idéer som hade använts av Bit Gold, men aldrig pratat om Bit Gold direkt.

Att utelämna ursprunget till relevanta idéer konstigt, såvida inte Szabo medvetet försökte täcka över sina spår. Inget av detta är svårt bevis, och hittills har Szabo helt nekat att vara den viktigaste drivkraften för Bitcoins lansering.

Nick Szabo

Nick Szabo, bild från The-Blockchain

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto

En annan möjlighet är en japansk amerikansk man som bor i Kalifornien, med namnet Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, födelsenamn Satoshi Nakamoto. Leah McGrath Goodman togs upp i en Newsweek-artikel i mars 2014 och pekade på Nakamotos utbildning som fysiker vid Cal Poly University i Pomona och libertarian bakgrund som potentiella indikatorer på hans identitet.

Goodmans största bevis var hans svar på en fråga angående Bitcoin: ”Jag är inte längre inblandad i det och jag kan inte diskutera det. Det har överlämnats till andra människor. De har ansvaret för det nu. Jag har inte längre någon anknytning. ”Detta ledde till en vild media-frenesi, som till och med inkluderade en biljakt.

I en senare intervju återkallade han emellertid sin tidigare ståndpunkt och uppgav att han hade missförstått reporternas fråga och trodde att den var relaterad till hans tidigare klassificerade arbete som militärentreprenör..

Satoshi Nakamoto

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, bild från Gränsen.

David Kleiman

David Kleiman hade ett intressant liv och var verkligen involverad i början av Bitcoin. Hans engagemang med Bitcoin går tillbaka till de tidigaste dagarna, och han var en av de första Bitcoin-gruvarbetarna. Kleiman hade ett långvarigt intresse för datasäkerhet och hade utformat system som användes av de högsta nivåerna i USA: s regering för att säkra sina digitala system..

Efter att ha blivit paraplegiker i en motorcykelolycka gick Kleiman in i kryptografins värld. Han var på Metzdowd-listan, vilket kan vara där han först kom i kontakt med Bitcoin whitepaper.

En annan teori sätter honom och Craig Wright i centrum för projektet. Gizmodo citerar ett e-postmeddelande som påstås komma från Wright som säger,

”Jag behöver din hjälp med att redigera ett papper som jag kommer att släppa senare i år. Jag har arbetat med en ny form av elektroniska pengar. Lite kontanter, Bitcoin … ”och också,” Du är alltid där för mig Dave. Jag vill att du ska vara en del av det hela. ”

E-postmeddelandet påstås föregå utgivningen av Bitcoin whitepaper med några månader, vilket skulle göra det till ett viktigt bevis i sökandet efter Satoshi Nakamotos verkliga identitet.

Tyvärr dog Kleiman 2013 under mystiska omständigheter, vilket effektivt eliminerar honom som en framtida informationskälla. Med tanke på hans skicklighet för datasäkerhet kommer oavsett digital information som han lämnade förmodligen också vara svårt att komma åt.

David Kleiman

David Kleiman, bild från Gizmodo

Hal Finney

Hal Finney är en annan potentiell kandidat för att vara den mystiska Satoshi Nakamoto. Finney var en kryptografisk pionjär före bitcoin och var bara den andra personen – efter Nakamoto själv – som använde programvaran, arkiverade felrapporter och föreslog förbättringar.

Finney var den första som någonsin fick Bitcoin och uppgav i en intervju att “[han] var mottagaren av den första bitcoin-transaktionen när Satoshi skickade tio mynt till [honom] som ett test.”

Forbes-journalisten Andy Greenberg spekulerade efter att ha begärt hjälp från att skriva analyskonsultföretaget Juola & Medarbetare som Greenberg kan ha varit ghostwriter för Satoshi Nakamoto.

Ytterligare en tillägg till spekulationen om att Finney var inblandad i skapandet av Bitcoin var hans korrespondens med den tidigare nämnda Nick Szabo, och det faktum att han bara bodde kvarter från Dorian Prentice Satoshi Nakamoto.

Vid tidpunkten för hans död den 28 augusti 2014 pekade endast omständiga bevis på att Hal Finney var den ursprungliga Satoshi Nakamoto.

Hal Finney

Hal Finney, bild från Trådbunden.

Craig Wright

Ännu en möjlig utmanare att vara Satoshi Nakamoto är den australiensiska akademikern, datortekniksexperten och entreprenören Craig Wright.

I början av november 2015 fick Gizmodo ett anonymt e-postmeddelande (refereras ovan) från en individ som uppgav att han inte bara visste att Craig Wright var skaparen av Bitcoin utan att han också hade arbetat för honom.

Den 9 december, timmar efter att Wired certifierat att Wright verkligen var Nakamoto, plundrade den australiensiska federala polisen hans hem och efteråt sade “[saken] är inte relaterad till ny medierapportering om den digitala valutan Bitcoin.”

Därefter raderade Wright sin internetnärvaro fram till maj 2016, då han steg fram och avslöjade sig på Twitter som skaparen av den digitala valutan Bitcoin, och hävdade att han hade bevis för att säkerhetskopiera sitt uttalande. Under en skepsisström drog Wright tillbaka sitt uttalande och lade inte fram det ”extraordinära beviset” som han påstod sig ha och uppgav att han ”inte hade modet” för att bevisa sin identitet.

Craif Wright

Craig Wright, bild från CCN.

Satoshi Nakamoto nettovärde

I en era där information är utbredd har Satoshi Nakamoto lyckats behålla sin identitet som en fullständig hemlighet. Så varför är det så viktigt att avslöja Nakamotos identitet? Om Nakamoto verkligen är en enskild individ, äger han eller hon cirka 5% av världens Bitcoin-utbud och placerar honom eller henne som den 52: e rikaste personen i världen den 12 december..

Konsekvenserna av denna rikedom är betydande, utöver till och med de verkliga världsimplikationerna. Om Satoshi Nakamoto någonsin skulle sälja ryktet om 980 000 Bitcoins i hans eller hennes ägo (för närvarande värt över 3,9 miljarder dollar till dagens pris, den 18 mars 2019), kan priset på Bitcoin potentiellt bli mer volatil än vad det redan är.

Kraftfulla potentiella fiender

Ett citat som tillskrivs Mayer Amschel Rothschild säger så här: “Tillåt mig att utfärda och kontrollera en nations pengar, och jag bryr mig inte vem som gör dess lagar!”

Liksom många kända citat är äktheten av ovanstående uttalande ifrågasatt.

Å andra sidan är den uttryckta idén bunnsolid. ”Väskans makt” är en av de viktigaste idéerna i modern politisk ideologi. Att kunna kontrollera utfärdandet av en populär valuta ger styrenheten extrema mängder makt.

Bitcoin undergräver idén om en centralbank eller involvering av centraliserade myndigheter på deras mest grundläggande nivå. Som det senaste decenniet har visat har idén om decentraliserade pengar eller politiska system mötts med extrem motstånd från många etablerade organisationer.

Satoshi Nakamoto skrev,

”Grundproblemet med konventionell valuta är allt förtroende som krävs för att få det att fungera. Centralbanken måste lita på att den inte tar hänsyn till valutan, men historien om fiatvalutor är full av brott mot det förtroendet. Banker måste lita på att de håller våra pengar och överför dem elektroniskt, men de lånar ut dem i vågor av kreditbubblor med knappt en bråkdel i reserv. Vi måste lita på dem med vår integritet, lita på dem att inte låta identitetstjuvar dränera våra konton, ”i deras nu berömda vitbok 2009.

2008 skulle ingen ha sett Satoshi Nakamoto som ett hot mot det globala socioekonomiska systemet. Idag är det nog inte sant. Nationer som Kina har förbjudit kryptor direkt, och den västerländska centralbankens kartell har varit högljudd i sitt motstånd mot utbredd användning av kryptor.

Den som Satoshi Nakamoto är är det troligtvis klokt att ha tappat radaren när de gjorde det. Idén att fiatpengar skulle kunna ersättas med ett system som marginaliserar centrala myndigheter är extremt farligt för de människor som för närvarande har makten.

Den som skulle kunna fungera som ett blixtstång för ett globalt decentraliserat samhälle skulle förmodligen möta en ganska otäck blowback.

Skalningsdebatten

Dessutom finns det en betydande debatt om framtiden för Bitcoin. Upphettade diskussioner har uppstått på grund av några av de växande smärtorna kring Bitcoin, särskilt frågan om hur man hanterar en ökning av transaktionsvolymen i Bitcoin-nätverket. När antalet block ökar riskerar Bitcoin-nätverket att bli överbelastat.

En sida av debatten vill i grunden ändra Bitcoin-noden genom att öka blockstorleken, så att systemet kan behandla transaktioner snabbare. Den andra sidan av debatten ser detta som ett svek mot det ursprungliga konceptet bakom Bitcoin och argumenterar för att detta skulle leda till ökad centralisering.

Att identifiera Bitcoins verkliga skapare skulle skapa mer säkerhet och skulle potentiellt kunna fastställa följande steg i Bitcoins ständigt växande utveckling.

Slutsats

Bitcoin-communityn kommer att tvingas samexistera med gåtan som är Satoshi Nakamoto, oavsett om de gillar det eller inte. Det finns några sätt som Satoshi Nakamoto kan visa att de faktiskt är skaparen av Bitcoin, men att övertyga hela kryptosamhället kommer att vara en utmaning..

Även om en trolig Satoshi kom fram, skulle de förmodligen behöva hantera pågående tvivel från kryptosamhället och otaliga svårigheter från den globala maktstrukturen. AFP: s raid på Craig Wright är en liten smak av den lagliga skiten som den verkliga Satoshi Nakamoto skulle finna sig inför.

I slutändan kan det vara en quixotisk strävan att identifiera Bitcoins skapare. Hans eller hennes fullständiga tystnad sedan våren 2011 innebär att det är troligt att vi aldrig kommer att höra från dem igen. Ändå kommer Bitcoin, den öppna digitala valutan som skapades för nästan ett decennium sedan, att fortsätta trots detta mysterium.

Referenser

 1. https://cointelegraph.com/news/who-created-bitcoin-long-story-short
 2. https://www.thebalance.com/bitcoin-pioneer-satoshi-nakamoto-391266
 3. https://cointelegraph.com/news/who-created-bitcoin-long-story-short
 4. https://bitconnect.co/bitcoin-information/7/who-is-satoshi-nakamoto
 5. https://www.wired.com/2011/11/mf_bitcoin/all/
 6. https://likeinamirror.wordpress.com/2013/12/01/satoshi-nakamoto-is-probably-nick-szabo/
 7. http://www.newsweek.com/2014/03/14/face-behind-bitcoin-247957.html
 8. https://www.coinworld.io/learn/unbelievable-story-bitcoin/
 9. https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2014/01/03/hal-finney-received-the-first-bitcoin-transaction-heres-how-he-describes-it/
 10. https://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2014/03/25/satoshi-nakamotos-neighbor-the-bitcoin-ghostwriter-who-wasnt/
 11. https://gizmodo.com/this-australian-says-he-and-his-dead-friend-invented-bi-1746958692
 12. https://www.theguardian.com/technology/2015/dec/09/bitcoin-founder-craig-wrights-home-raided-by-australian-police
 13. https://www.newyorker.com/business/currency/we-need-to-know-who-satoshi-nakamoto-is
 14. http://mashable.com/2017/12/12/bitcoin-satoshi-trillionaire/
 15. https://www.newyorker.com/business/currency/we-need-to-know-who-satoshi-nakamoto-is

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me