Problemen med Fiat-valutan och hur det handlar om att bli digital

Fiat & amp; Digital valuta

Till och med många av kryptovalutans hårdaste kritiker erkänner att det finns allvarliga problem med fiatvalutor.

Konstigt nog, nog den mest uttalade kritikern av statsutgivna valutor; före detta Internationella valutafonden (IMF) Chief Economist Kenneth S. Rogoff, är också en fiende av kryptovaluta. Rogoff skrev till och med en bok; Förbannelsen av kontanter, där han rekommenderade regeringar att helt avskaffa papperskontanter.

Rogoffs argument är att kontanter dränerar pengar från legitima fria företag och till den svarta marknaden. Han anklagar också världens centralbanker för att främja den svarta marknaden genom att tjäna på försäljningen av pappersräkningar.

“Och alla dessa kontanter underlättar tillväxten främst i den underjordiska ekonomin, inte den lagliga,” Rogoff laddad i en redaktionell projektsyndikat. Han noterade att $ 100-räkningen; vilket genomsnittliga amerikaner nästan aldrig ser utgör 80% av den amerikanska penningmängden. Räkningen på 100 $ är världens brottslingars favoritbyte.

Pappersvaluta uppmuntrar våldsbrott genom att rån lönar sig och narkotikahandel och illegal invandring är lönsamma. genom att ge brottslingar ett lättanvänt betalningsmedel, påpekade Rogoff. In The Curse of Cash; han noterade att den svenska regeringen kraftigt minskade antalet bankrån genom att helt enkelt sänka mängden kontanter i omlopp, vilket gjorde sådana brott mindre lönsamma.

Ironiskt nog är detta ett påstående som riktas mot Bitcoin och andra kryptovalutor, att de underlättar brott när det faktiskt är kontanter överlägset den största metoden eller utbytet för brottslingar..

Är pappersvalutan föråldrad?

Rogoff är samma man som fördömde Bitcoin (BTC) som “Crypto Fool’s Gold” i ett projektsyndikat den 9 oktober kolumn. Rogoff; professor i offentlig politik vid Harvard University, är inget fan av kryptovaluta men han tycker att dagens fiatvalutor är sämre.

Intressant nog tror Rogoff att regeringarna kommer att skrota dagens fiatvalutor; och ersätta dem med nationella kryptovalutor (han använder termen digitala valutor) inom en snar framtid. Hans tro verkar vara att papperskontanter är en föråldrad teknik som bör avskaffas.

“Men den långa valutahistoria berättar för oss att det som den privata sektorn innoverar, så småningom reglerar och tillägnar staten – och det finns ingen anledning att förvänta sig att virtuell valuta ska undvika ett liknande öde”, skrev Rogoff på Project Syndicate..

Hans förutsägelse är att regeringar helt enkelt kommer att ta över kryptovaluta. Historiskt trycktes pappersvalutor först av banker – men antogs så småningom av regeringar eftersom de var en överlägsen betalningsteknik.

Faran när kontanter försvinner

En person som håller med Rogoff är Indiens premiärminister Narendra Modi. Den 8 november 2016 visade Modi alla problem med fiatvalutor genom att förklara 86% av kontanterna i sitt land värdelösa.

Modi gick helt enkelt på tv och sa till det indiska folket att deras två största räkningar; 500 rupier (7,50 $ eller 5,40 £) och 1 000 (15 $ eller 10,81 £) sedlar var omedelbart värdelösa, CNN Money rapporterad. Inte överraskande skapade premiärministerns handling omedelbar panik och en omedelbar kontantbrist.

Indien kontanterIndier som väntar i kö för kontantuttag, Bild från CNN.

Under de närmaste 50 dagarna lärde sig tiotals miljoner indianer hur det var att leva utan kontanter. Vissa företag tog till byteshandel, medan vissa sov i rader utanför banker och bankomater ryktade om att ha kontanter. Ett sådant kaos inträffade eftersom 98% av alla konsumenttransaktioner i Indien sker kontant.

Modi visade världen varför kontanter är en så elak betalningsmekanism; det kan omedelbart förstöras eller tas bort. Precis som en person som håller alla sina pengar i räkningar under madrassen kan förlora allt till stöld eller brand. En hel nation kan förlora sin köpkraft till en regeringsåtgärd.

Hyperinflationshotet

Ett stort problem med Fiat-valutan är inflationsproblemet, regeringar kan skriva ut så mycket nya pengar som de vill, vilket devalverar pengarna som redan finns i utbudet. Till exempel, efter finanskrisen 2008, Englands bank skapade £ 375 miljarder av nya pengar. Detta är ett ständigt problem och ett av problemen som kryptovalutor löser helt – till exempel vet vi att det bara någonsin kommer att finnas 21 miljoner Bitcoin i existens.

Invånarna i Venezuela upplever den andra allvarliga faran från statens valutor: hyperinflation.

Priserna i Venezuela kan ha stigit med 12 875% under 2017 och med 85% under december 2017, berättade Johns Hopkins University-ekonom Steve Hanke till The Economist. Hanke tycker att priserna i Venezuela fördubblas var 52: e dag.

Om Hanke har rätt skulle det placera Venezuela bland de värsta fallen av hyperinflation i historien. Internationella valutafonden förutspådde att inflationen skulle kunna öka med 13 000% i Venezuela under 2018.

Den venezuelanska regeringen skriver nu ut en 100 000-räkning i sin fiatvaluta Bolivar, The Economist rapporterad. Denna räkning kan vara värt mindre än 50 ¢ (£ 0,36) i amerikanska dollar. Den svarta marknadens växelkurs för en amerikansk dollar (0,72 £) i Venezuela är 228 000 bolivar, Reuters rapporterad.

HyperinflationHyperinflationsgrafik, bild från Ekonomen.

Genomsnittliga venezuelaner känner smärtan, ett ägg kostar nu 10 000 bolivar; eller en dags lön i landets minimilön, på landets gator, The Havana Times rapporterad. Ägg har tydligen ersatt Bolivars som ett av de gynnade utbytesmedlen i Venezuela. En enda kartong med ägg kostar nu 60 000 bolivar – eller sex dagars minimilön.

Bolivaren är värdelös eftersom Venezuelas president Nicholas Maduro förstörde ekonomin och slösade bort hela nationens oljepengar. Inte överraskande, många venezuelaner; inklusive Maduro själv, har blivit kryptovaluta-nördar av nödvändighet.

Kryptovaluta kontra hyperinflation

Tusentals venezuelaner använder landets super billiga el för att bryta Bitcoin (BTC) och Ethereum (ETH), Atlanten rapporterad i september 2017. En venezuelaner kan tjäna cirka $ 500 (£ 359,56) eller 125,4 miljoner bolivar per månad för att bryta Bitcoin.

Venezuelaner gillar Bitcoin för att poliser, brottslingar eller soldater inte kan gripa den med skjutvapen. De kan också använda Bitcoin för att betala för varor från e-handelsföretag i Miami och få dem skickade till den sydamerikanska nationen. Det är även möjligt att köpa presentkort från Visa och MasterCard; som kan användas på Amazon, med Bitcoin eller Ethereum.

Detta gör det möjligt för vissa venezuelaner att köpa viktiga saker som mat, medicin och blöjor online, upptäckte den atlantiska reportern Rene Chun. Dessa människor kan leva ett bättre liv än sina grannar som byter ägg för konsumtionsvaror på gatan.

Bitcoin är nu så värdefullt i Venezuela; att korrupt polis beslagtar gruvutrustning och startar om dem på sina stationer, skrev Chun. Det enda sättet poliser kan få betalt; och mata sina familjer, är att bryta Bitcoin.

Låt politiker plundra nationens rikedomar

Landets nyaste kryptovaluta-nörd är Maduro själv; WHO meddelat skapandet av ett oljestödt altcoin kallar han Petro i december 2017, Al Jazeera rapporterad. Maduro har till och med planer på att försöka få Organisationen för oljeexportländer (OPEC) att utfärda ett altcoin.

Venezuelas president Maduro, bild från AlaJazeera.

“Jag kommer officiellt att föreslå alla OPEC och länder som inte producerar OPEC att vi antar en gemensam kryptovalutamekanism med olja,” sa Maduro.

Petro hjälper förmodligen inte genomsnittliga venezuelaner; men det kommer att göra det lätt för Maduro och hans handlangare att flytta alla oljepengar ut ur landet före revolutionen. Huruvida det internationella samfundet låter Maduro komma undan med att plundra Venezuelas rikedom är inte klart.

Venezuelas öde avslöjar vad som kan vara den största bristen i statens fiatvalutor; de gör det verkligt enkelt för korrupta eller inkompetenta ledare att plundra nationens rikedom. Allt diktatorn måste göra för att få mer pengar är att driva tryckpressen.

Offren är genomsnittliga medborgare som inte har något annat val än att acceptera det värdelösa papperet. Diktatorn och hans kamrater har möjlighet att sälja tillgångar för andra valutor med värde och flytta dem till utländska bankkonton. Oroande är det i diktatorns intresse att skriva ut mer pengar; eftersom han kan byta ut det mot valutor med värde, vilket gör kontanterna ännu värre.

Venezuela visar varför kryptovaluta kommer att komplettera Fiat-valutor

Genomsnittliga människor är överlåtna till detta fruktansvärda system eftersom de inte kan spendera tyrannens värdelösa papper utanför nationen. De har inte heller ett bra sätt att flytta kontanter utanför nationen, för ingen annan accepterar deras nationella tidning.

Kryptovalutor gör det möjligt för genomsnittsfolk att kringgå Fiat från regeringen som är föremål för deras nyck – vilket gör dem så värdefulla. Den verkliga fördelen med kryptovaluta är att den tillåter genomsnittliga människor att göra gränsöverskridande transaktioner utan valutakurs. Det ger dem resurser och pengaröverföringsfunktioner en gång bara reserverade för de rika.

Rogoff och Modi har helt rätt, problemen med fiatvalutan kommer att döda den inom en snar framtid oavsett vad regeringar gör. Gilla det eller inte, kryptovaluta är pengarnas framtid, och regeringar kommer att tvingas anta det eller försöka förbjuda det, vilket kommer att visa sig meningslöst på grund av dess decentraliserade natur.

Kinas digitala valutaplaner

Rapporter som kommer från Kina säger att landets centralbank gör framsteg med sina planer på att skapa en suverän digital valuta. People’s Bank of China (PBOC) har dock ännu inte släppt någon officiell tidtabell för lanseringen av den föreslagna digitala yuanen..

Samtidigt fortsätter kommentatorer att hävda att Kinas digitala valutaplaner är en del av ansträngningarna för att förhindra ett utbrett antagande av offentliga kryptor som bitcoin (BTC) samt privata virtuella valutor som Facebooks Vågen. Flera centralbanker gör också ansträngningar för att lansera sina egna statliga digitala valutor.

Kina

Inget lanseringsdatum satt för Kinas digitala valuta

Enligt South China Morning Post, PBOC utfärdade ett uttalande den 5 januari 2019 och förklarade att framsteg gjordes med utvecklingen av digital yuanvaluta. Uttalandet var en del av centralbankens årliga arbetskonferens som beskriver PBOC: s aktiviteter för det senaste året.

Trots att bevisa att det pågående arbetet med den föreslagna centralbankens digitala valuta (CBDC) utarbetade PBOC inte en sannolik tidsram för frisläppandet av den digitala yuanen. Tillbaka i 2019 uppgav rapporter att Kinas digitala valuta sannolikt skulle lanseras i november 2019 men dessa rykten visade sig vara falska.

Dessutom förblir detaljer om Kinas digitala valuta knappa med inre källor som hittills minskat från att ge kortfattade kommentarer om projektet.

Tillbaka 2018 rapporterade Blockonomi att PBOC rekryterade digitalvalutaspecialister.

Peking vill bekämpa Bitcoin och Libra Adoption i Kina

Trots bristen på detaljer om Kinas föreslagna digitala valuta är en sak klar – Peking vill motverka kryptor som bitcoin och Libra. Ett viktigt bevis för detta påstående är att prat om projektet ökade i intensitet efter att Libra-vitboken släpptes i mitten av 2019.

Kina var bland de första nationerna som kritiserade projektet med hänvisning till oro för monetär kontroll. Vid den tidpunkten kämpade Peking mot Libras plan att skapa en stablecoin som stöds av en korg med fiatvalutor och sa att en sådan digital valuta skulle kunna bidra till kapitalflykt från Kina..

Det förstärkta pratstunden kring Kinas digitala valutaplaner kom också vid en tidpunkt då regeringen aktivt främjade blockchain-teknologi. President Xi Jinping förklarade i oktober 2019 att blockchain kommer att bli en ”kärnteknik” i landet. Kritiker av Kinas pro-blockchain-inställning sa att landet inte kommer att försöka främja de mer decentraliserade aspekterna av tekniken.

Olika statliga och polliska medieorganisationer växte också lyriskt om blockchain-användning i Kina. Denna våg av positivt blockchain-sentiment sträckte sig dock inte mot krypto med landets regering som fast bibehåller sin “blockchain, inte crypto-hållning.”

Som tidigare rapporterats av Blockonomi såg den förnyade kryptoinsatsen att fem kryptovalutabörser tvingades stängas av. Detta nya virtuella valutaförbud verkade fokusera på OTC-digitala handelsdiskar.

Kina tog bort Bitcoin-gruvdrift från en lista över förbjudna industriella aktiviteter. Flera provinser i landet kräver dock att krypto gruvarbetare minskar sin energiförbrukning under torra säsongsmånaderna för att möjliggöra riklig strömförsörjning för privatkunder..

Centralbanker som tittar på suveräna digitala valutor

Flera centralbanker har också kommit ut för att bekräfta eller förneka rapporter om att utveckla sina egna CBDC.

Intressenter vid Europeiska centralbanken (ECB) och Europeiska unionen (EU) som helhet har också efterlyst skapandet av en digital euro. Vissa politiska beslutsfattare hävdar att en sådan åtgärd är nödvändig för att inte bara bekämpa privata kryptor som Vågen utan också att hålla sig snabba med Kina i det framväxande landskapet med digital ekonomi..

Flyr från dollarn: Kina, Ryssland & Andra överväger delad digital valuta

Ledare från de länder som utgör BRICS-blocket – Kina, Ryssland, Indien, Brasilien och Sydafrika – har diskuterat skapandet av en gemensam digital valuta som skulle vara inriktad på handelsuppgörelser och ytterligare flytta de deltagande länderna bort från den långa skuggan av Amerikanska dollar.

Rapporterat av ryska medier RBC, diskussionerna uppstod ur ett av de ekonomiska och politiska blocken affärsråd möten den här veckan, där BRICS-tjänstemän formellt övervägde en sådan insats för första gången.

Inga konkreta planer resulterade från dialogen, så det saknas specifika detaljer för tillfället och det är möjligt att projektet aldrig kommer att starta eller kommer att göra så mycket senare efter betydande förändringar. Så kallar det inte digitala pengar ännu.

Dollar

”Det kommer inte att vara pengar, vi kan säga att det kommer att vara ett pappersfritt dokumentflöde för att underlätta transaktioner”, hävdade Nikita Kulikov, som var närvarande vid rådets möte.

Oavsett vad som händer är det viktigt att BRICS-länderna till och med har övervägt möjligheten att skapa ett eget blockchain-avvecklingssystem, eftersom de utgör några av världens mest inflytelserika framväxande ekonomier och kollektivt är hem för mer än 3 miljarder människor. Om BRICS har övervägt en delad digital valuta, kommer andra också att göra det, och konsekvenserna av det kan bli djupa och långvariga.

Gryning av avdollarisering: Ryssland som fallstudie

Ansträngningarna för att “avdollarisera” har ökat på världsscenen nyligen och ingenstans har den dynamiken varit tydligare än i Ryssland, med landets deltagande i de ovannämnda BRICS-diskussionerna var bara det senaste som hänt i sin kampanj för att överskrida dollarns betydelse.

Till exempel har olika förslag för statligt stödda digitalvalutainsatser lagts fram i Ryssland under de senaste två åren, alla gjorda mot bakgrund av Rysslands främsta ledare som vill ha sätt att ge landet mer frihet från USD och västerländska handelssanktioner..

I somras ritade Andrey Kostin, chefen för den stora ryska banken VTB, en väg för hur nationen kunde använda färre dollar i internationella transaktioner. Sedan dess har relaterade idéer rullat in från ryska tjänstemän om hur kryptovaluta-teknik kan spela en roll i landets avdollarisering. Förslagen har varierat från guld- eller oljestödad krypto till en stablecoin som är knuten till den ryska rubeln.

“[A] en oljebaserad kryptovaluta skulle göra det möjligt för oljeproducerande länder att undvika finansiella och handelsrestriktioner som har blivit alltför stora de senaste åren”, sade den tidigare ryska energiministern Igor Yusufov i oktober 2018. En månad senare, ordförandeskapets ordförande för statsduman Anatoly Aksakov föreslog inrättandet av en “krypto-rubel” som skulle stödjas av Rysslands centralbank.

På liknande sätt har ryska tjänstemän också deltagit i diskussioner med kollegor från Eurasian Economic Union (EEU), som Ryssland leder tillsammans med Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan, för att skapa en gemensam digital valuta för blocket som skulle kunna lanseras så tidigt som 2020.

Som Alexey Moiseyev, Rysslands dåvarande biträdande finansminister, förklarade om EEU-initiativet:

”Antalet [inhemska företag] som för närvarande är under sanktioner fortsätter att öka och vi hör hot om att fler sanktioner kommer att införas. Så vi måste reagera genom att skapa tillförlitliga system för internationella betalningar som inte är kopplade till den amerikanska dollarn. ”

På samma sätt har kinesiska tjänstemän sagt att en stor motivation bakom deras pågående digitala yuan-insats är att ytterligare förankra Kinas monetära suveränitet – en implicit svepning mot US-dollarns spöke..

Mellan till och med bara Ryssland och Kina då finns det verkligen den politiska viljan inom BRICS att driva vidare på arbete som kan hjälpa dem att flytta bort från USD. Det återstår att se om blocket kommer att föra saken framåt, men hela affären kan vara en viktig geopolitisk tråd att se framöver.

Centralbankens digitala valutainsträngningar exploderar inför Kinas Crypto-lansering

Om du sa till någon på Wall Street eller en centralbanktjänsteman för tio år sedan att det skulle finnas suveräna digitala valutor, skulle de troligen ha skrattat. Men dessa digitala valutor blir verklighet. Och snabbt.

Crypto

Centralbanker som går all-in på krypto?

CoinDesk rapporterade att Banque de France precis har fördubblat sina ambitioner om digitala tillgångar. En jobböppning som publicerades i mitten av förra månaden nämnde centralbankens behov av en analytiker med erfarenhet av kryptoekonomi, spelteori och offentlig eller privat blockchain.

Rapporten noterade också att Frankrikes monetära myndighet letar efter en person för att undersöka användningen av blockchain i traditionell bankverksamhet.

Samma CoinDesk släppte den ovannämnda rapporten, Bank for International Settlements (BIS) avslöjade att den skulle gå ombord på en nyckelperson: Benoit Coeure, avgående ledamot av Europeiska centralbankens verkställande styrelse.

Coeure, som tidigare kallat Bitcoin för en “onda uppkomst av finanskrisen”, kommer att leda BIS Innovation Hub, som är en ny filial av bankenheten som har gjort kryptovalutor till ett av sina främsta fokusområden.

Medan BIS tillkännagivande om dessa nyheter nämnde inte kryptovaluta, BIS har tidigare stött digitala valutor för centralbanker. Agustín Carstens, chef för BIS, sa tidigare i år:

”Många centralbanker arbetar med det; vi arbetar med det och stöder dem. ”

De senaste nyheterna kommer bara några veckor efter att en rapport avslöjade att Kanada överväger sin egen kryptovaluta. Enligt tidigare rapporter från det här uttaget avslöjade ett internt skjutdäck som presenterades för Bank of Canada-guvernören Stephen Poloz ett föreslaget projekt för digital valuta för centralbanken.

Det föreslagna myntet skulle vara allmänt tillgängligt, “ett så småningom obligatoriskt alternativ till pappersfiat, skulle kunna samla information om konsumenter och skulle bekämpa det” direkta hotet “från Bitcoin och andra decentraliserade och” icke-backade “pengarsystem.

Svar till Kina

Även om det kan vara en tillfällighet att allt detta arbete mot centralbanker / fiatstödda digitala valutor sker på en gång, verkar det som ett svar på dem som för närvarande ligger före spelet: den kinesiska regeringen och Folkets Bank of China.

Bara förra månaden sa Kinas president Xi Jinping till det kinesiska folket att de bör börja anta blockchain som en “kärnteknologi” för att stärka en rad industrier, inklusive sjukvård och ekonomi..

Under de senaste månaderna har rapporter visat att Kina är på väg att lansera ett dubbelskiktat digitalpengesystem som kan ha potential att bli landets främsta utbytesmedel.

Loppet för digitalisering

Det är troligt att vi kommer att se ett slags “blockchain arms race” äga rum under de närmaste åren, vilket kommer att se länder och företag över hela världen berätta om hur man bäst kan använda denna teknik.

Det kommer sannolikt att fokuseras på centraliserade kryptovalutor på grund av det värde de ger; det ovan nämnda Bank of Canada-skjutdäcket nämnde att sedlar snabbt blev föråldrade och dyra, medan decentraliserade kryptovalutor har börjat utgöra ett hot mot penningpolitiken.

Detta förestående vapenlopp kommer att vara av yttersta vikt, har analytiker hävdat, med Anthony Pompliano, tidigare Facebook och för närvarande av kryptovaluta-investeringsföretaget Morgan Creek Digital hävdade att USA skulle “få en [monetär / ekonomisk] fördel” och “fånga fantasin hos hundratals miljoner människor ”om det lanserade ett digitalt pengarsystem innan Kina gjorde det.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me